Vara se apropie. Este foarte important să înțelegi modul în care razele soarelui funcționează pentru a te proteja mai bine de soare și pentru a păstra sănătatea pielii tale.
LUMINA SOARELUI

Radiația solară corespunde unui ansamblu de unde electromagnetice emise de către soare. Aceste unde sunt împărțite în mai multe tipuri de raze (UV-A, UV-N și UV-C). Cele  UV-C sunt complet filtrate de atmosferă și nu ajung la suprafața pământului. Razele sunt clasificate în funcție de cantitatea de energia furnizată și de puterea lor de penetrare a pielii :
X UV-A: Reprezintă aproximativ 95% din razele UV ce ajung  la suprafața pământului. Ele pot pătrunde în straturile profunde ale pielii (derma) şi sunt responsabile pentru efectul de bronzare imediat. Mai mult, acestea promovează îmbătrânirea pielii și apariția ridurilor.
X UV-B: Aceste raze nu pătrund dincolo de straturile superficiale ale pielii (epiderma). Ele sunt responsabile pentru bronzare dar, tot ele favorizează şi îmbătrânirea pielii și apariția cancerului de piele.

PE CE TIPURI DE SUPRAFAȚĂ SE REFLECTĂ CEL MAI MULTRADIAȚIILE SOLARE ?

Radiațiile solare se reflectă pe toate tipurile de suprafațe:

  • zăpadă (70 -80%);
  • suprafețele albe (pardoseli sau pereți: 20 -40%);
  • nisip (15- 20%).

Cele mai puțin reflectorizante sunt:

  • apa (5- 10%),
  • solurile închise (3% pe iarbă)

LA CE CONDIȚII SE EXPUNE SPORTIVUL ?
1 – Condiții extreme : soare la altitudine și zăpadă, soarele tropical;
2 – Condiții importante : soarele mediteranean, imobilitate;
3 – Condiții medii : țările temperate, activitate sportivă;
4 – Condiții slabe : lumină naturală, fără lumina directă a soarelui.
SOARELE ESTE BENEFIC, ÎNSĂ DOAR CU MODERAȚIE.

Soarele determină sinteza de vitamina D prin piele. Radiația solară are efecte asupra sistemului imunitar și efectele terapeutice asupra construcției osoase, vitalității  și a stării de spirit. Cu toate acestea, prea mult soare poate provoca, de asemenea, eritem (sau insolație). UV-B sunt responsabile pentru 85% a problemelor și UV-A 15%. Bronzarea este o protectie naturala împotriva razelor UV, dar în funcție de tipul de piele, această protecție poate fi prea mică. UV-A și UV-B pot provoca deteriorarea ADN-ului în celulele dermei și epiderma pielii, ducând uneori la dezvoltarea cancerului pielii. De asemenea, copilul este mai puțin capabil să se protejeze în mod natural de soare. Pe termen lung, îmbătrânirea pielii este accelerată de expunerea la soare, generând riduri tipice (Heliodermia).
FOTOPROTECȚIA NATURALĂ


Există șase fototipuri de piele  în funcție de culoarea pielii. Fiecare fototip oferă o protecție naturală, mai mult sau mai puțin eficientă, care se confruntă cu radiațiile. Cu cât pielea este mai albă, cu atât există o  capacitate mai mică de a se proteja de soare în mod natural.

Sophie Piechaud,

Inginer cercetare și dezvoltare – Biologia îmbătrânirii și modificări ale pielii.
Vara se apropie, este foarte important să înțelegi modul în care razele soarelui funcționează pentru a te proteja mai bine de soare și pentru a îți păstra sănătatea pielii tale.

Cât de mult ți-a plăcut articolul nostru?

1 stea2 stele3 stele4 stele5 stele (2 voturi, medie: 4,00 din 5)
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*

Articole recomandate

EXERCITII CARDIO ⋆ PENTRU ACASA
By Decathlon  /  Ultima actualizare: Nov 5, 2020
PILATES – DESCOPERIȚI BENEFICIILE ACESTUI SPORT
By Decathlon  /  Ultima actualizare: Mar 10, 2020