YOGA SAU PILATES?

Yoga sau pilates?

Bertille și Rosalie, două sportive pasionate și foarte bune cunoscătoare ale acestor sporturi, ne povestesc mai multe despre acestea.

Yoga sau pilates? Dorești să îți lucrezi condiția fizica, să faci exerciții de respirație, să îți lucrezi musculatura și să alegi o activitate fizică care îmbină armonios partea fizică și partea mentală, dar nu știi ce să alegi între yoga și pilates?

1. Interviu cu Bertille, profesor de hatha yoga

„Am început să practic yoga în urmă cu 3 ani. M-am îndrăgostit rapid de acest sport și am participat la diverse tipuri de cursuri: hot yoga, hatha, vinyasa, ashtanga, iyengar, yin…toate acestea pentru a avea o experiență cât mai completă. Profesorul meu de yoga mi-a propus să urmez o formare care să mă ajute să îi învăț pe ceilalți să practice yoga. După ce m-am gândit puțin, am hotărât să fac acest pas în toamna anului 2018 și acum sunt profesor de hatha yoga.”

Cum ai descoperit yoga ?
Am fost atrasă foarte rapid de yoga. Eram o fire mai stresată și căutam ceva care să mă ajute să mă relaxez. Am început prin a-mi cumpăra o carte, biblia yoga scrisă de BKS Iyengar, care explică fundamentele părții spirituale și care detaliază posturile din timpul unei sesiuni de yoga Iyengar. La finalul cărții sunt propuse anumite posturi și după ce am încercat-o pe prima, am avut impresia că nu m-am simțit niciodată așa de relaxată! Acest lucru s-a întâmplat cu aproximativ 6 ani în urmă, iar de atunci am început să practic yoga, inițial în mod ocazional, iar de 2 ani, în mod consecvent.

De ce îți place yoga ?
Ceea ce îmi place la yoga, în primul rând, este capacitatea acesteia de a mă ajuta să mă reconectez cu mine însămi. Dacă sunt stresată sau tristă, știu că o sesiune de yoga mă va ajuta să mă simt mai bine și să îmi revin destul de rapid. Am făcut mereu sport, deci îmi place și ideea că mă ajută să mă mențin în formă, ideea de a mă autodepăși, dar mereu cu bunăvoință. De asemenea, iubesc să resimt toate beneficiile ale acestui sport. De când am început să practic yoga consecvent, sunt mai calmă, mai bine dispusă și am învățat multe lucruri despre mine.

De ce ai ales să practici yoga și nu pilates?
Am fost cu adevărat atrasă de yoga fără a îmi pune prea multe întrebări, deci pot spune că într-un fel yoga este cea care m-a ales pe mine! Cred că unul dintre motive este faptul că yoga reprezintă o practică sportivă foarte completă, care îmbină partea fizică cu spiritualitatea. Acest lucru se potrivește bine personalității mele, îmi spune mai multe decât o practică bazată doar pe lucrarea corpului, cum este cazul pentru pilates.

Ce ai vrea să transmiți unei persoane care dorește să înceapă să practice yoga?
I-aș spune să îndrăznească și mai ales, să nu îi fie teamă că nu este suficient de flexibilă. De asemenea, i-aș spune că, pentru a începe, este indicat să participe la niște sesiuni de yoga cu un profesor. Este foarte util să fii îndrumat la început, iar energia unui curs colectiv este în general foarte stimulantă. În plus, este important să-și găsească „profesorul ei”. Acest lucru joacă un rol important, este vital să avem o conexiune bună cu persoana care ne ghidează.

YOGA SAU PILATES?

2. Interviu cu Rosalie, practicantă foarte pasionată de pilates

„Sportivă de când mă știu, am descoperit pilates-ul și m-am îndrăgostit de acest sport.”

Cum ai descoperit pilates-ul ?
Tânără, dar având probleme cu spatele, am căutat, în afară de înot, un alt sport care să mă ajute să îmi lucrez mușchii care susțin coloana vertebrală. Îmi doream să găsesc un sport pe care să îl pot practica acasă, din cauza programului săptămânal încărcat, motiv pentru care m-am orientat spre pilates. Am testat câteva antrenamente de pilates și mi-am dat seama că exercițiile mă ajutau să am o postură a spatelui mai corectă.

De ce îți place pilates-ul?
Ceea ce mi-a plăcut și ceea ce îmi place în continuare la pilates sunt beneficiile acestuia. Mă ajută să mă liniștesc, să îmi coordonez mișcările corpului. Pilates-ul m-a ajutat să îmi cunosc mai bine corpul și să fiu mai flexibilă. Progresul în ceea ce privește menținerea echilibrului și conturarea unei siluete reprezintă, de asemenea, alte surse de satisfacție deloc de neglijat, întrucât aceste obiective se înscriu printre motivele practicării acestui sport.

De ce ai ales să practici pilates și nu yoga ?
Căutam o activitate sportivă nu foarte dinamică, care să presupună mișcări ușoare și pilates-ul mi s-a părut a fi cel mai potrivit sport în direcția aceasta. Recunosc că yoga nu mă atrăgea în acea perioadă, iar pilates-ul este un tip de gimnastică ușoară, care corespundea cel mai bine exigențelor mele de atunci și continuă să rămână pentru mine o practică sportivă de relaxare și stretching.

Ce ai vrea să îi transmiți unei persoane care dorește să înceapă să practice pilates?
Nu ezita, încearcă!  Chiar nu ai nimic de pierdut dacă încerci să faci un antrenament de pilates: în cel rău caz, vei fi foarte relaxată la finalul antrenamentului și, în cel mai bun caz, îți vei descoperi o nouă pasiune pentru pilates și beneficiile acestuia.

YOGA SAU PILATES?

GHIDUL ÎNCEPĂTORULUI ÎN YOGA

Care sunt cele mai practicate tipuri de yoga și cum te ajută fiecare?

Toate tipurile de yoga trebuie să creeze o senzație de relaxare și confort. Instructorii de yoga spun că există cel puțin un tip de yoga care se potrivește fiecăruia dintre noi. Dacă anumite posturi pun accent pe controlarea respirației și flexibilitate, alte practici sunt mai solicitante din punct de vedere fizic și sunt accesibile doar celor experimentați. Iată care sunt principalele tipuri de yoga și prin ce evidențiază fiecare:

> Hatha Yoga este ramura ce se concentrează pe posturi accesibile tuturor, ce induc o stare meditativă și ajută la întinderea musculaturii. Aici lipsesc mișcările dintre posturi. În schimb, hatha yoga poate fi inclusă treptat în sesiunile de yoga pentru începători.
> Ashtanga Yoga este o practică mai dinamică, ce presupune respectarea ordinii în mișcări. Fiecare mișcare trebuie sincronizată cu respirația și fiecare postură trebuie menținută un număr fix de respirații. Ashtanga solicită mai mult partea fizică și cuprinde mișcări de dificultate intermediară spre avansată.
> Vinyasa Flow Yoga este asemănătoare cu Ashtanga și presupune trecerea de la o postură la alta prin mișcarea ușoară a corpului. Posturile practicate la sesiunile de Vinyasa Flow sunt pe mai multe niveluri de dificultate și se concentrează pe o anumită zonă a corpului.
> Iyengar Yoga este asemănătoare cu Ashtanga, dar pune accent pe aliniamentul corpului la fiecare mișcare. De aceea se folosesc multe accesorii ajutătoare, cum sunt cărămizi de yoga, curele și perne. Este o practică intensă ce pune accent și pe întinderea musculaturii.
> Yin Yoga este o practică liniștită și meditativă, ideală pentru începători. Posturile practicate la sesiunile de Yin yoga se realizează din șezut pentru a lucra zona lombară și a șoldurilor. Fiecare postură se menține între 1 și 10 minute pentru a declanșa starea de relaxare și meditație.
> Bikram yoga și Hot Yoga bifează atât întărirea și întinderea musculaturii, cât și detoxifierea corpului. După cum sugerează și numele, sesiunile de Hot yoga au loc într-o încăpere încălzită și cuprind 26 de posturi ce au rolul de a declanșa procesul natural de detoxifiere a trupului și tonifiere a musculaturii.
> Yoga Restorativă este ideală de practicat acasă, la finalul unei zile aglomerate. Posturile urmăresc să relaxeze trupul și mintea prin mișcări ușoare. Poți folosi accesorii de yoga, precum cărămizile, pentru a amplifica senzația de relaxare și deconectare.

Yoga este o disciplină vastă, cu multe tipuri de practici, fiecare folosite pentru un anumit rezultat. Înainte de a alege tipul de yoga, analizează nevoile corpului tău la finalul fiecărei zile. Te simți încordat și stresat? Vrei să găsești cea mai eficientă metodă de deconectare și meditație? Ai nevoie de tonifiere musculară? Fiecare răspuns te poartă mai aproape de primii tăi pași în lumea practicilor de yoga!

Care sunt beneficiile practicării posturilor de yoga?


Yoga are beneficii la nivelul întregului organism. Este o practică completă ce îți oferă disciplina de care ai nevoie pentru activitățile zilnice și te ajută să îți descoperi calmul și liniștea în fața oricărei provocări.

Tonifiează și întinde musculatura pentru un corp mai puternic și mai flexibil;
Elimină treptat durerile de spate și articulare prin practici ușoare;
Stimulează sistemul imunitar și îl întărește în fața factorilor nocivi;
Îmbunătățește calitatea somnului pentru odihnă în fiecare noapte și energie în fiecare moment al zilei;
Aduce echilibru emoțional și te învață să gestionezi emoțiile puternice;
Relaxează trupul și mintea pentru o imagine clară asupra evenimentelor din jurul tău;
Calmează gândurile și le focalizează în direcția corectă;
Reduce vizibil stresul de la nivelul întregului organism.
Yoga este mai mult decât un sport. Este o necesitate și un remediu pentru mediul stresant și momentele solicitante. Dacă vrei să descoperi beneficiile practicii yoga, îți recomandăm să exersezi la răsăritul și apusul Soarelui, de minim 3 ori pe săptămână.

 GHIDUL ÎNCEPĂTORULUI ÎN PILATES

Care sunt cele mai practicate tipuri de pilates și cum te ajută fiecare?

Deși pilates este un sport apărut acum mai bine de 100 de ani, fiind inițial folosit pentru a trata și a ameliora leziunile dansatorilor, a devenit din ce în ce mai apreciat în ultimii ani. Mișcările de bază au fost treptat adoptate de persoanele dornice să își corecteze postura sau să își îmbunătățească flexibilitatea. De la mișcările de bază ale pilatesului, au apărut de-a lungul anilor mai multe tipuri de pilates ce urmăresc obiective diferite. Vrei să afli care sunt acestea și cum te ajută fiecare? Citește în continuare:

> Stott Pilates este un antrenament ușor, accesibil tuturor, indiferent de forma fizică și rezistența la efort. Acest tip de pilates asociază mișcările de întindere cu exercițiile de controlare a respirației și gimnastică ușoară. Astfel, obții o rutină de exerciții pe care o poți practica de fiecare dată când te simți încordat și vrei să detensionezi mușchii.
> Pilates Power este o ramură a pilatesului mai energică, ce implică folosirea accesoriilor cum sunt mingea de gimnastică, cercul și benzile elastice. În plus, stimulează puterea de concentrare și deconectează mintea de la grijile zilnice pentru a îmbunătăți focusul asupra fiecărei mișcări executate.
> Reformer Pilates este cel mai asemănător exercițiilor originale de pilates, inventate cu peste un secol în urmă. Presupune folosirea unui aparat special, cu arcuri și scripete, la care poți efectua multiple exerciții de tonifiere și întindere.
> Mat Pilates presupune o serie de exerciții realizate pe salteaua de pilates. Acest tip de antrenament presupune folosirea greutății propriului corp pentru a redobândi echilibrul și precizia în mișcări.
> Clinical Pilates este recomandat pentru recuperarea medicală și este indicat doar la sugestia medicului specialist. Mișcările executate urmăresc ameliorarea durerilor musculare, de spate și articulare. Exercițiile sunt personalizate în funcție de nevoile pacientului și cresc treptat în intensitate pentru a obține cele mai bune rezultate.
> Winsor Pilates a apărut din dorința de a îmbina antrenamentele ușoare de pilates, ce se concentrează pe controlarea respirației, cu exercițiile alerte de cardio ce stimulează arderea caloriilor.

Fiecare tip de pilates urmărește ameliorarea anumitor simptome și îmbunătățirea tonusului muscular. Ție ce stil ți se potrivește? Indiferent de tipul de pilates pe care vrei să îl practici, îți recomandăm să practici exerciții ușoare de încălzire pentru a evita întinderile musculare și accidentările. 

Care sunt beneficiile practicării exercițiilor de pilates?


Vrei să afli mai multe despre beneficiile practicării exercițiilor de pilates? De la tonifierea musculară, până la îmbunătățirea flexibilității, fiecare beneficiu asupra corpului tău apare treptat, după un minim de 10 ședințe practicate corect. Iată cum te ajută pilatesul:

Contribuie la corectarea naturală a posturii;
Crește mobilitatea corpului și îmbunătățește flexibilitatea;
Îmbunătățește vizibil tonusul muscular și forța;
Crește puterea de concentrare și atenția;
Te învață cum să controlezi respirația pentru exerciții fizice eficiente;
Ameliorează durerile de spate și reduce tensiunea acumulată la nivelul coloanei vertebrale;
Echilibrează centrul de greutate al corpului și îmbunătățește coordonarea în mișcări.

Pilates ascunde foarte multe beneficii atât la nivelul corpului, cât și la nivelul minții. Este un sport complex cu efecte pozitive ce urmăresc îmbunătățirea stilului de viață. Încă de la primele sesiuni de antrenament, te vei simți mai relaxat și echilibrat.

Tu ce preferi? Yoga sau pilates?