sphere media background sample

7 activități sportive pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor

Vrei să contribui la o creștere și o dezvoltare armonioasă a copilului tău? Află totul despre beneficiile activităților fizice și sportive.

Copiii au nevoie de activități benefice, pe care să le practice de o vârstă fragedă și care să contribuie la buna dezvoltare a acestora. Sporturile pentru copii sunt cea mai bună sursă de vitalitate și relaxare, dar reprezintă și un mod benefic prin care cei mici își pot consuma surplusul de energie. De la ciclism și fotbal la dansuri și înot pentru copii, micuțul tău poate explora și își poate alege activitatea preferată pe care să o practice frecvent. De aceea, îți venim în ajutor cu sfaturi și recomandări de sporturi pentru copii, dar și cu o listă cu cele mai importante beneficii care contribuie la dezvoltarea fizică și psihică armonioasă a acestora.

Află totul dintr-un articol recomandat pentru părinți și esențial pentru bunăstarea copiilor!

7 activități sportive pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor

Beneficiile activităților fizice pentru dezvoltarea fizică și psihică a copiilor

Sporturile și activitățile fizice sunt esențiale la orice vârstă. Acestea reprezintă un mod benefic pentru consumarea energiei și dezvoltarea fizică. Atunci când sporturile sunt introduse în viața copiilor de la cea mai fragedă vârstă, acestea contribuie la o creștere armonioasă și o dezvoltare corectă. Vrei să afli mai multe despre beneficiile sporturilor în viața copiilor? 

Citește în continuare de ce sportul este benefic pentru copii:

  • Susține sănătatea și dezvoltarea fizică - sportul ajută la dezvoltarea corectă a corpului, fiind un factor principal care previne obezitatea în rândul copiilor;
  • Contribuie la dezvoltarea aptitudinilor sociale - integrarea într-o echipă și practicarea sporturilor pentru fete și băieți alături de copii cu vârstă similară reprezintă un pas esențial pentru dezvoltarea socială;
  • Învață cum să își controleze emoțiile - copiii trebuie să învețe cum să gestioneze emoțiile și trăirile puternice, așa cum sunt înfrângerea și reușitele. Sporturile pentru copii îi ajută pe aceștia să învețe să gestioneze corect aceste momente de la o vârstă fragedă;
  • Îmbunătățesc încrederea și stima de sine - atunci când copiilor le lipsește încrederea în propriile forțe, sportul intervine și îi ajută să descopere de ce sunt capabili și cum să folosească aceste aptitudini în favoarea lor;
  • Învață despre respect și fairplay - practicarea unui sport, mai ales a celor de echipă, reprezintă un pas important prin care copii învață ce înseamnă respectul, ce înseamnă să fie respectați și să ofere respect;
  • Descoperă ce înseamnă disciplina - activitățile fizice sunt despre disciplină, astfel că, atunci când sunt practicate de la o vârstă fragedă, îi ajută pe copii să se autodisciplineze și să respecte timpul alocat sportului;
  • Învață să stabilească obiective - sportul este despre atingerea unor rezultate, fie ele la nivel competițional sau personal. Astfel, sporturile pentru fete și băieți îi învață pe aceștia totul despre atingerea obiectivelor și a efortului depus pentru a ajunge la rezultatele dorite.

7 sporturi benefice pentru cei mici

Indiferent de aptitudinile și preferințele micuțului tău, cu siguranță există un sport pentru copii care să îl ajute să se dezvolte armonios, de la fotbal pentru copii, la dansuri, ciclism și înot pentru copii. Dacă vrei să faci alegerea corectă, îți recomandăm să citești în continuare acest articol, unde vei găsi o listă cu sporturile preferate de copii, dar și cum contribuie acestea la dezvoltarea lor. De asemenea, îți venim în ajutor cu recomandări pentru echipament, astfel că ai toate informațiile necesare într-un singur articol. 

Ciclism

Mersul pe bicicletă este unul dintre cel mai des practicate sporturi în copilărie. Ciclismul poate fi exersat începând cu vârsta de 2 ani, cu ajutorul bicicletelor de copii adaptate acestei vârste, care mai târziu vor fi înlocuite cu biciclete cu roți ajutătoare. Fiecare model de bicicletă este echipat astfel încât să corespundă cerințelor de confort și siguranță.

Beneficiile ciclismului pentru copii:

Contribuie la dezvoltarea corectă a posturii
Ajută la dezvoltarea musculaturii
Dezvoltă atenția și concentrarea

Pentru cine este potrivit:
Ciclismul poate fi practicat începând cu vârsta de 2 ani, cu ajutorul bicicletelor recomandate pentru această vârstă. Odată ce micuțul tău crește, poți alege o bicicletă de copii pentru 3-6 ani, care mai târziu va fi înlocuită de o bicicletă pentru copii de 6-12 ani. Este esențial ca bicicleta să fie constant adaptată nevoilor micuțului tău.

Echipament:
Casca de protecție, articolele pentru vizibilitate și accesoriile de hidratare sunt doar câteva dintre echipamentele suplimentare de care micuțul tău are nevoie.

7 activități sportive pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor

Înot

Înotul este un sport îndrăgit de copii, mai ales în zilele toride de vară și în vacanțele la mare. Spre deosebire de alte sporturi, înotul poate fi practicat din primele luni de viață, fiind ușor de învățat de către bebeluși.

Beneficiile înotului pentru copii:
Ajută la dezvoltarea musculară
Îi învață să își controleze respirația
Îi ajută să își coordoneze mișcările corpului

Pentru cine este potrivit:
Înotul este recomandat atât bebelușilor, cât și copiilor de orice vârstă. Acesta este un sport pentru copii pe care cei mici este recomandat să îl învețe de la o vârstă fragedă, tocmai pentru a deprinde mișcările corecte și pentru a gestiona teama de apă.

Echipament:
Fiecare antrenament de înot pentru copii trebuie să înceapă cu alegerea corectă a echipamentului, din care nu trebuie să lipsească costumul de înot, casca de înot, ochelarii de înot și accesoriile pentru primele lecții (colac, vestă).

Fotbal

Popular în rândul băieților, fotbalul este printre sporturile pe care copii îl practică cu o naturalețe greu de egalat. Mai mult, meciurile de fotbal din copilărie reprezintă un punct de pornire pentru performanță, mulți copii copiilor ducând pasiunea pentru fotbal la următorul nivel.

Beneficiile fotbalului pentru copii:
Îi învață despre spiritul de echipă
Antrenează puterea de concentrare și coordonare
Reprezintă un antrenament complet pentru întreg corpul
Îi învață despre fairplay și respect în sport

Pentru cine este potrivit:
Fotbalul nu ține cont de gen, astfel că este recomandat atât băieților, cât și fetelor. Poate fi practicat de la o vârstă fragedă, cu ajutorul unui echipament adecvat.

Echipament:
Îmbrăcămintea de fotbal, mingea și ghetele de fotbal cu crampoane reprezintă un echipament complet care îl ajută pe micuțul tău să exerseze fără rețineri și să învețe noi tehnici și strategii. De asemenea, la fel de importantă sunt și mingile de fotbal sau mănușile de portar, în cazul în care micuțul tău optează pentru această poziție în echipă.

7 activități sportive pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor

Arte marțiale

Artele marțiale înseamnă disciplină și dedicare, fiind o categorie de sporturi pentru copii care îi ajută pe aceștia să devină responsabili. Box, kickbox, karate sau jiu jitsu sunt doar câteva dintre cel mai des practicate sporturi de contact în rândul copiilor.

Beneficiile artelor marțiale pentru copii:
Dezvoltă concentrarea
Ajută la coordonarea corpului
Îi ajută să devină responsabili

Pentru cine sunt potrivite:
Sporturile de contact și artele marțiale îi ajută pe copii să își gestioneze energia, dar și stările emoționale puternice. Astfel, cu ajutorul sportului pot învăța și pot depăși momentele solicitante și stresante.

Echipament:
Mănușile de box, apărătorile pentru picioare și casca de protecție completează îmbrăcămintea specifică artelor marțiale. Un echipament complet este esențial pentru confort și siguranță la fiecare antrenament.

Cățărat

Cățărările și escalada încep odată cu primii pași, când cel mic este curios despre tot ceea ce îl înconjoară și se agață cu mâinile de orice obiect pentru a-și hrăni curiozitatea. Sesiunile de escaladă sunt doar un prim pas pentru alpinism, un sport unde condiția fizică se îmbină cu concentrarea și atenția.

Beneficiile cățărării pentru copii:
Dezvoltă coordonarea dintre corp și minte
Tonifiază musculatura
Îi învață să-și gestioneze respirația
Îi ajută să se orienteze în spațiu

Pentru cine este potrivit:
Dacă energia și curiozitatea îl caracterizează pe micuțul tău, sesiunile de cățărare și escaladă în spațiile special amenajate sunt exact ce are nevoie.

Echipament:
Pentru primele lecții de cățărat micuțul tău are nevoie de încălțăminte specială, aderentă și ușoară, dar și îmbrăcăminte lejeră. La fel de important este și echipamentul de protecție și siguranță în timpul cățărării.

Tenis

Tenisul este un sport pe cât de complex și solicitant, pe atât de benefic pentru dezvoltarea copiilor. Poate fi exersat atât în spații închise, cât și în spații deschise, contribuind la o creștere armonioasă.

Beneficiile tenisului pentru copii:
Coordonează mișcările corpului
Tonifiază și dezvoltă musculatura
Crește puterea de concentrare

Pentru cine este potrivit:
Tenisul este un sport pentru copii care poate fi practicat de la vârste fragede, fiind benefic pentru dezvoltare. Primele lecții se recomandă începând cu 4-5 ani.

Echipament:
Rachetele, mingile și pantofii sport de tenis trebuie constant adaptați la vârsta și nivelul de performanță al copilului. Alege un echipament care să îl ajute pe micuțul tău să deprindă mișcările corecte.

7 activități sportive pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor

Dansuri

Dacă ești în căutarea unui sport pentru fete, dansurile sunt printre cele mai îndrăgite de către micuțele sportive. Dansurile pentru copii îi ajută să își pună în valoare personalitatea și să se exprime liber.

Beneficiile dansurilor pentru copii:
Crește respectul de sine
Îi învață să aibă grijă de imaginea lor
Își dezvoltă coordonarea și concentrarea

Pentru cine este potrivit:
Există grupe de dans dedicate copiilor de toate vârstele, acest sport putând fi practicat chiar și de la vârsta de 3 ani. Dacă micuțul tău este pasionat de muzică și îi place să se miște pe ritmul melodiilor preferate, îți recomandăm grupele de dansuri pentru copii.

Echipament:
Îmbrăcămintea trebuie să fie lejeră, dar ușor mulată, în timp ce pantofii de dans trebuie să fie flexibili și confortabili. Echipamentul de dans trebuie constant adaptat în funcție de stilul practicat.

Cum alegi sportul potrivit pentru copilul tău
Crezi că alegerea sportului potrivit pentru copilul tău este o misiune dificilă? Îți venim în ajutor cu câteva sfaturi și detalii de care să ții cont și care îți vor face alegerea mai ușoară. Astfel îl vei ghida pe micuțul tău către un sport de copii potrivit pentru el și pentru dezvoltarea sa.

Ține cont de pasiunile copilului tău
Ține cont de nivelul de energie și timpul disponibil pe care îl poate aloca unui sport
Consultă-te cu el și alege un sport pe care să îl practice cu pasiune
Alege un sport care să îi dezvolte creativitatea
Verifică dacă se regăsește în colectivul de la sala de sport
Alege un sport care să îl ajute să devină mai disciplinat

Încurajează-l pe micuțul tău să practice activități fizice și sporturi pentru copii care să îl ajute să se dezvolte armonios de la o vârstă fragedă.

Descoperă mai multe

INIȚIEREA COPIILOR ÎN ÎNOT

INIȚIEREA COPIILOR ÎN ÎNOT

Profesioniștii recomandă înscrierea copiilor la primele cursuri de înot spre vârsta de 6 ani. În schimb, până atunci, ai multe alte ocazii de a îi face pe micuți să se familiarizeze cu apa. În acest articol, îți vom prezenta care sunt mijloacele de a îi ajuta pe copii să se împrietenească cu apa.

BENEFICIILE SPORTULUI CU RACHETA PENTRU COPII

BENEFICIILE SPORTULUI CU RACHETA PENTRU COPII

AJUTĂ LA DEZVOLTAREA COORDONĂRII MIȘCĂRILOR CONTRIBUIE LA DEZVOLTAREA MUSCULATURII CONTRIBUIE LA DEZVOLTAREA ACUITĂȚII VIZUALE AU UN APORT PSIHOLOGIC ȘI SOCIAL INCONTESTABIL

comment_choisir_velo_enfant

Cum să alegi o bicicletă pentru copii?

De la prima bicicletă pentru copii și până la una pentru copii de peste ani, alegerea unei biciclete implică respectarea mai multor factori, precum echilibrul, învățarea, înălțimea copilului și siguranța.

CUM SĂ ALEGI DOBOK-UL PENTRU COPII

CUM SĂ ALEGI DOBOK-UL PENTRU COPII

DECATHLON îți propune recomandări care să te ajute să găsești un dobok adaptat mărimii copilului, nivelului său de practică, și te învață cum să întreții eficient acest echipament.