sphere media background sample

Totul despre siguranța pe partie

Cum să te protejezi și să te bucuri de sporturile de iarnă

Iarna aduce bucuria sporturilor pe zăpadă, fie că vorbim despre schi, snowboarding sau săniuș. Însă, pentru a te distra în siguranță pe pârtie, este esențial să fii bine pregătit și să respecți anumite reguli. Sporturile de iarnă atrag în fiecare sezon din ce în ce mai mulți pasionați de mișcare, dar pe cât sunt de benefice și pline de adrenalină, pe atât pot fi de periculoase fără o pregătire atentă. Indiferent de experiența ta pe pârtie și tipul de sport pe care îl practici, ai nevoie mereu de un echipament și un costum de schi adecvat.

De la alegerea corectă a unui echipament de schi la regulile de siguranță și pregătirea fizică, fiecare detaliu îți permite să ai o vacanță liniștită și distractivă, în timp ce te bucuri de sporturile preferate. Dacă te pregătești pentru vacanța la munte și vrei să afli mai multe despre acest subiect, citește în continuare. În acest articol vei descoperi sfaturi utile pentru a te proteja și a te bucura de o experiență fără incidente.

Alegerea echipamentului adecvat pentru protejarea corpului

Unul dintre principalele obstacole este frigul. De cele mai multe ori, temperaturile extreme te împiedică să te bucuri din plin de sportul de iarnă preferat. Dacă ți-am spune că există o soluție care să limiteze senzația de frig? Alegerea unui costum de schi este primul pas care îți permite să te bucuri de sportul preferat. De la salopeta de ski de damă și pantalonii de ski de bărbați, la geaca de ski impermeabilă și accesoriile de iarnă, fiecare element din ținuta ta contribuie la confortul tău termic.

În primul rând este esențial să îți adaptezi echipamentul în funcție de sportul practicat. De exemplu pentru pasionații de ski și snowboarding este important să își izoleze cât mai bine corpul. Pe lângă costumul de schi, vei avea nevoie și de o căciulă de damă sau o căciulă de bărbați sau chiar o cagulă pentru protecția întregii fețe. La fel de important este să alegi un costum de ski călduros, dar respirabil, care să faciliteze ventilația corpului fără să afecteze confortul termic.

Pentru activități ușoare, așa cum sunt săniușul și drumețiile, îți recomandăm să alegi o salopetă de iarnă și o geacă de de ski de damă sau de bărbați călduroasă. Spre deosebire de sporturile mai intense și energice, așa cum sunt schiatul și snowboardingul, pe durata săniușului și a activităților ușoare, corpul poate resimți rapid frigul. Fii mereu echipat cu un strat termic eficient, mănuși și căciulă.

  • Iată care sunt sfaturile noastre pentru alegerea unui echipament de iarnă adecvat:
    Începe cu alegerea lenjeriei termice pentru mai mult confort și protecție.
  • Optează pentru un echipament de ski care îmbină mobilitatea cu protecție termică. O salopetă de ski asigură mai mult confort termic, în timp ce un costum format din geaca de ski și pantalonii de ski de bărbați este mai versatil. 
  • Echipează-te cu ghete și apreschiuri antiderapante, care te ajută să previi alunecările pe gheață. 
  • Completează ținuta cu accesoriile potrivite, așa cum sunt căciula, mănușile și șosetele groase din materiale precum lâna merinos sau bumbac.

Totul despre siguranta pe partie

Adaptarea ținutei la condițiile meteorologice

Vremea este imprevizibilă și în sezonul rece, mai ales dacă ești mereu în mișcare. Cum poți să îți păstrezi confortul la nivelul corpului și să eviți senzația de frig sau transpirația? Echiparea în straturi sau metoda layering-ului este o tehnică des aplicată de către pasionații de sporturi de iarnă în aer liber. Aceasta presupune echiparea în trei straturi esențiale pentru confortul tău, dar și pentru reglarea rapidă a temperaturii corpului.

Stratul termic (lenjeria de corp termică), stratul intermediar (puloverul sau hanoracul) și stratul exterior (geaca de ski, pantalonii de ski sau salopeta de ski) acționează diferit la nivelul corpului. Acestea pot fi treptat eliminate sau adăugate pentru termoreglarea corpului. Cele mai importante beneficii ale layering-ului în echipamentul de ski sunt:

  • Menține un echilibru între confort termic și respirabilitate. 
  • Favorizează libertatea de mișcare.
  • Pot fi eliminate sau adăugate în ținută rapid în cazul modificărilor de temperatură sau condiții meteo.

Totul despre siguranta pe partie

Pregătirea fizică înainte de vacanța pe pârtie

Dacă te-ai hotărât să te întorci pe pârtie și să te bucuri din nou de sportul de iarnă preferat, îți recomandăm să nu neglijezi pregătirea fizică. După un repaus îndelungat, este important să îți pregătești corpul pentru un astfel de efort intens. Cel mai bine este să îți creezi o rutină de exerciții fizice care să te ajute să îți recâștigi mobilitatea, rezistența cardio și forța. Toate acestea sunt puse la încercare pe durata sporturilor de iarnă, așa că un antrenament constant te ajută să eviți accidentările sau disconfortul pe pârtie.

Îți recomandăm să începi exercițiile fizice cu cel puțin 4 săptămâni înainte. Iată un exemplu de rutină de exerciții pentru pregătirea fizică înainte de prima ieșire pe pârtie:

  • Alternează exercițiile de cardio precum alergarea sau pedalatul de bicicletă.
  • Include sesiuni de stretching pentru a reda flexibilitatea corpului.
  • Planifică sesiuni de antrenamente intense, precum HIIT, care îți antrenează respirația și sistemul cardiovascular.
  • Pune accent pe exercițiile pentru zona picioarelor, așa cum sunt genuflexiunile și fandările.
  • Include exerciții precum plank și flotări, pentru un antrenament complet.

Purtarea echipamentului de protecție

Nu doar schiurile sau placa de snowboard sunt esențiale pe pârtie! Echipamentul de protecție pe pârtie este recomandat indiferent de nivelul de experiență sau de stilul practicat. Coliziunile cu alți schiori sau obstacole, căderile pe suprafețe dure și condițiile meteo imprevizibile pot duce la leziuni serioase, care te pot împiedica să te bucuri de sporturile preferate. Astfel, echipamentele de protecție au rolul de a minimiza riscurile și de a proteja zonele sensibile ale corpului, precum capul, ochii, coloana și articulațiile. Cele mai importante accesorii de protecție pe pârtie sunt casca de ski, ochelarii de ski și snowboarding și protecțiile suplimentare pentru corp. Iată ce trebuie să știi despre fiecare și cum le alegi:

Casca de ski

  • Mărime - casca trebuie să fie fixă pe cap fără să te strângă. Regula de bază este să nu existe spații libere între cască și cap. Alege o cască cu sistem de ajustare (curele și rotiță de reglaj) care îți permite să o adaptezi circumferinței capului tău.
  • Certificări - verifică dacă are certificări de siguranță, precum CE EN 1077 (standard european pentru căști de schi și snowboard).
  • Ventilație - o cască bine ventilată previne supraîncălzirea și menține confortul în timpul activităților intense.
  • Greutate - alege o cască ușoară, fabricată din materiale rezistente, precum policarbonat sau ABS.
  • Compatibilitate - alege un model care este compatibil cu ochelarii de ski și cu cagula de schi.
Ochelarii de schi
  • Lentile - selectează lentilele potrivite în funcție de vreme și condițiile meteorologice.
  • Protecție UV - alege ochelari de schi cu protecție UV pentru mai mult confort la nivelul ochilor.
  • Tratament anti-aburire - verifică dacă modelul ales are un sistem anti aburire, care previne condensul.
  • Sistem de ajustare - ochelarii de ski trebuie să aibă curea ajustabilă, care să se adapteze cât mai bine formei capului.
  • Compatibilitate cu casca - optează pentru ochelari de ski compatibili cu casca ta.
Echipamente de protecție pentru corp
  • Protecții pentru coloană vertebrală - veste speciale care absorb șocurile și protejează coloana în caz de căderi.
  • Genunchiere și cotiere - utilizate pentru a preveni entorse și fracturi la nivelul articulațiilor.
  • Mănuși cu protecții - oferă protecție pentru degete și articulațiile mâinilor.
  • Pantaloni și jachete cu protecții integrate - modele special concepute pentru snowboarderi și schiori avansați.

Totul despre siguranta pe partie

Cunoașterea regulilor de siguranță pe pârtie

Pentru a evita accidentele și pentru o experiență sigură pe pârtie, este esențial să cunoști regulile de siguranță. Acestea sunt menite să asigure atât siguranța ta, cât și a celor din jur.

  • Respectă ceilalți schiori - comportă-te astfel încât să nu pui în pericol alte persoane.
  • Controlează-ți direcția - alege un traseu care nu deranjează sau pune în pericol alți schiori, mai ales dacă ești începător.
  • Distanța dintre schiori - păstrează o distanță suficientă față de ceilalți schiori, care să îți permită să reacționezi în cazul unei schimbări bruște de direcție. 
  • Depășirea în siguranță - depășește doar atunci când există suficient spațiu și semnalizează cu mâna intenția de depășire.
    Intrarea pe pârtie - asigură-te că poți intra pe pârtie fără să îi deranjezi pe ceilalți.
  • Oprirea pe pârtie - nu te opri în mijlocul pârtiei sau în zone înguste, unde poți bloca alți schiori.
  • Viteza pe pârtie - adaptează întotdeauna viteza în funcție de condițiile meteorologice, de aglomerație și nivelul de dificultate al pârtiei. 
  • Ajutor în caz de accident - oferă ajutor dacă vezi un accident și anunță imediat serviciul de salvamont.
Anticiparea situațiilor de urgență
Există anumite situații neplăcute pe care le poți anticipa sau chiar preveni prin câteva măsuri simple și la îndemână. Îți recomandăm să fii mereu pregătit să gestionezi situații mai puțin plăcute care pot apărea pe pârtie și să acorzi ajutor sau sprijin celor care au nevoie de tine.
  • Ține mereu la îndemână o trusă de prim ajutor. Există kituri compacte, de dimensiuni reduse pe care le poți păstra în buzunarul gecii de ski sau în rucsacul de schi.
  • Identifică punctele de prim ajutor și punctele salvamont înainte de intrarea pe pârtie. 
  • Verifică prognoza meteo și evită să ieși pe pârtie în condiții de vreme nefavorabilă.

Secretul unei vacanțe reușite pe pârtie este moderația. Este important să te distrezi, dar în același timp este esențial să respecți regulile, pentru siguranța ta și a celorlalți. Sporturile de iarnă sunt frumoase și benefice atunci când sunt practicate cu moderație, în condiții de siguranță optime și fără riscuri inutile, care te pot afecta pe tine sau pe ceilalți. Respectă întotdeauna regulile de bază.

Dă startul unei vacanțe de iarnă memorabile și pregătește-te pentru sporturile pe pârtie. Alege un echipament complet, eficient termic și sigur. Bucură-te de sportul preferat în cele mai bune condiții de siguranță.

CUM SĂ ALEGI ECHIPAMENTUL PENTRU DRUMEȚIA CU RACHETE DE ZĂPADĂ

Avalanșele - pericole și sfaturi pentru a le evita

Află cum să eviți zonele predispuse la avalanșă, tipurile de zăpadă care pot provoca alunecări de zăpadă și rămâi în siguranță!

Cum să alegi corect îmbrăcămintea de schi și snowboard

Cum să alegi corect îmbrăcămintea de schi și snowboard

Schi pe pârtie, schi de tură, freeride, freestyle, snowboard sau săniuș - orice ai alege dintre aceste sporturi de iarnă, toate au un element comun: importanța lejeriei de corp. Te ajutăm să faci alegerea potrivită

SCHI DE TURĂ – TOT CE TREBUIE SĂ ȘTII DACĂ VREI SĂ PRACTICI ACEST SPORT

SCHI DE TURĂ – TOT CE TREBUIE SĂ ȘTII DACĂ VREI SĂ PRACTICI ACEST SPORT

Schiul de tură este un sport apreciat de mulți sportivi amatori sau profesioniști

CUM SĂ ALEGI OCHELARII DE SCHI SAU SNOWBOARD

CUM SĂ ALEGI OCHELARII DE SCHI SAU SNOWBOARD

⏩Lucruri de care sa tii cont atunci cand alegi ochelarii de schi sau de snowboard ⏩Cum alegi ramele ochelarilor ⏩Cum alegi lentilele ochelarilor