5. Echipamentul recomandat pentru schi de tură
Unii cunoscători sunt de părere că, pentru schiul de tură, pot fi utilizate orice tip de schiuri, excepție făcând doar cele care ies pe porțile fabricii cu plăci speciale de inserție pentru legături, iar montarea legăturilor de tură pe acestea este imposibilă.
Totuși, cei care vor să îl practice, nu ar trebui să folosească schiurile de pârtie, pentru că sunt mai grele și deloc flexibile pentru zăpadă mare. De asemenea, nu trebuie uitate nici accesoriile necesare pentru practicarea acestui sport în cele mai bune condiții.
5.1. Schiurile
Pot fi ușor evidențiate câteva tipuri de schiuri utile în acest sport:
-schiurile nordice tradiționale, simple, ușoare, foarte înguste, fără canturi, care se folosesc cu clăpari de tip gheată;
-schiurile potrivite pentru schi alpin, ușoare, cu legături flexibile la urcare, cu posibilitatea blocării clăparului în legătură pentru coborâre;
-schiurile potrivite pentru schi de tură și alpinism sunt cele compatibile cu colțarii și cu echipamentul de alpinism (ele vor fi date jos pe porțiunile de drum dificile, agățate de rucsac și repuse în picioare după ce se trece de zona aceasta).
5.2. Legăturile de tură
Legăturile de tură au două moduri de funcționare: fixarea călcâiului pe schi la coborâre și lăsarea călcâiului liber la urcare.
Legăturile cu prindere clasică au următoarele caracteristici:
-asemănătoare ca prindere cu cele de la schiul alpin, dar există și unele diferențe;
-reglajul înălțimii vârfului este obligatoriu;
-clăparul poate să iasă, în caz de șoc, atât din călcâi, cât și din vârf.
Legăturile cu prindere în puncte au următoarele caracteristici:
-există încă din anii ‘80;
-perfecte pentru sportivii care își doresc un echipament ușor;
-sunt de trei feluri: clasice, ultra-ușoare de competiție și complexe de freeride.
Orice sportiv care dorește să facă schi de tură trebuie să nu uite de accesoriile utile pentru legături: chinga, care asigură prinderea schiului de picior pentru a nu fi pierdut, și un stop-schi sau o frână care nu lasă schiurile să plece la vale.
5.3. Clăparii
Clăparii se deosebesc de cei destinați schiului de pârtie:
-sunt mai rigizi din cauza sistemului de blocare;
-au talpă de cauciuc;
-pot fi folosiți cu legături normale, dar există și clăpari ce pot fi utilizați doar cu legături cu prindere în puncte.
5.4. Pieile de focă
Acestea sunt vitale în schiul de tură și constă în niște fâșii din material special (nu se mai folosesc pieile naturale de focă), care se lipesc de talpa schiurilor, permițându-le să se deplaseze doar în față și să nu alunece în spate.
-se atașează de schi cu un sistem de prindere special;
-sunt adaptate lățimii schiului;
-sunt fabricate din diferite materiale sintetice.
5.5. Bețele și îmbrăcăminte de schi
Se folosesc atât bețele telescopice, cât și cele dintr-o singură bucată. Sportivii trebuie să se echipeze și cu o îmbrăcăminte adecvată pentru sezonul rece și pentru practicarea acestui sport în siguranță.