CUM SĂ ALEGI OCHELARII DE SCHI SAU SNOWBOARD

Cum să alegi ochelarii de schi sau snowboard

⏩Lucruri de care sa tii cont atunci cand alegi ochelarii de schi sau de snowboard ⏩Cum alegi ramele ochelarilor ⏩Cum alegi lentilele ochelarilor

Pe lângă geaca de schi, pantaloni, clăpari sau cască, ochelarii de schi sau de snowboard sunt un accesoriu important, pe care ar trebui să îl ai mereu cu tine atunci când mergi pe pârtie.

Ochelarii de schi îți vor proteja ochii de razele UV, care sunt mult mai intense atunci când te afli la altitudini mari și te vor feri de vânt, zăpadă, praf sau orice alte impurități care îți pot afecta experiența pe pârtie. Mai mult, o pereche de ochelari de snowboard sau de schi îți va oferi o vizibilitate excelentă, indiferent de intensitatea luminii, iar un astfel de accesoriu este special conceput pentru a nu se aburi la interior și pentru a-ți asigura o experiență optimă chiar și atunci când îi porți pentru perioade îndelungate.

Totuși, pentru a te putea bucura de toate avantajele pe care ochelarii de schi ți le pot oferi, este esențial să alegi o pereche potrivită pentru nevoile tale. În cele ce urmează, îți prezentăm toate lucrurile de care trebuie să ții cont atunci când alegi ochelarii de snowboard sau de schi, astfel încât să faci alegerea potrivită. 

CUM SĂ ALEGI OCHELARII DE SCHI SAU SNOWBOARD

Cum alegi mărimea corectă a ochelarilor de schi

Atunci când vine vorba de alegerea unei perechi de ochelari de schi pentru copii, lucrurile sunt simple, întrucât toate modelele sunt grupate pe categorii de vârstă. Totuși, în cazul adulților, situația este diferită, iar alegerea perechii potrivite trebuie făcută în urma unei măsurători.

Cu ajutorul unui metru de croitorie flexibil, măsoară-ți distanța care desparte tâmplele. Pentru o distanță cuprinsă între 124 și 129 mm, alege o mască mărimea S, pentru o distanță între 130 și 134 mm, ai nevoie de mărimea M, iar dacă distanța dintre tâmple este de 134-140 mm, optează pentru mărimea L.

În cazul în care porți ochelari de vedere, este important să ții cont de acest aspect și să alegi o pereche de ochelari de schi care să poată fi purtată peste aceștia. De aceea, îți recomandăm să alegi o pereche de ochelari de schi OTG – Over The Glass. 

Cum alegi lentilele potrivite pentru ochelarii de schi

Pentru a beneficia de o calitate a vederii cât mai bună, este important să alegi lentilele potrivite pentru perechea ta de ochelari de snowboard sau de schi. Pentru a realiza acest lucru, trebuie să faci alegerea în funcție de următoarele aspecte.

 • În funcție de gradul de lumină transmisă 

  Înainte de a începe căutarea, este important de știut faptul că lentilele pentru ochelarii de schi sunt grupate într-o serie de categorii de clasare a calității vederii, după cum urmează.

  Categoria S1 este destinată unei utilizări pe vreme cu ceață, cu un filtru de lumină între 20 și 47%, categoria S2 se utilizează pe vreme parțial înnorată, iar categoria S3 este potrivită pentru vremea foarte însorită, cu un filtru de lumină de 47 până la 82%. Totuși, dacă obișnuiești să mergi pe pârtie indiferent de vreme, ar trebui să alegi o pereche de ochelari de schi cu lentile interschimbabile, care îți vor permite să-ți schimbi lentilele în funcție de nivelul luminii exterioare, pentru o vizibilitate maximă. 

 • În funcție de forma lentilei

  Lentilele ochelarilor de snowboard sau de schi sunt disponibile în două forme: cilindrice și sferice, fiecare venind cu propriile beneficii.

  Ochelarii de schi sau de snowboard cu lentile sferice oferă o vizibilitate mult mai bună, întrucât suprafața acestora este mai mare decât cea a lentilelor cilindrice. De asemenea, forma acestor lentile va preveni aburirea și va asigura o ventilație mai bună a aerului.

  Marele avantaj al lentilelor cilindrice este reprezentat de flexibilitate și de ușurința cu care ochelarii cu astfel de lentile pot fi așezați pe față.

 • În funcție de efectul anti-aburire

  Pentru a te bucura de plăcerea sportului de munte la cele mai înalte cote, este recomandat să alegi o pereche de ochelari de calitate, care să prevină aburirea lentilelor. Pe piață, există trei categorii de ochelari, care oferă performanțe diferite în ceea ce privește eficacitatea contra aburirii.

  În prima categorie se regăsesc ochelarii cu orificii fixe: aceste modele sunt cele mai simple și se caracterizează prin mici orificii, plasate sub marginile ochelarilor, care permit o circulație bună a aerului. Ochelarii cu aerisire reglabilă sunt un model mai complex, care îți permit să ajustezi volumul de circulare a aerului în funcție de condițiile meteo și de activitatea ta. Cei mai eficienți ochelari în ceea ce privește funcția anti-aburire sunt cei cu ventilare mecanică. Aceștia funcționează pe baza unor baterii și, cu ajutorul unui sistem de ventilare, evacuează umiditatea la exterior.

Alte aspecte de care să ții cont atunci când alegi o pereche de ochelari de schi sau de snowboard

Pentru a te asigura că atunci când ajungi pe pârtie, experiența pe care o vei avea practicând sporturile tale preferate va fi una memorabilă, este necesar să ții cont de câteva sfaturi adiționale în ceea ce privește alegerea ochelarilor de schi sau de snowboard.

În primul rând, este recomandat să alegi o pereche de ochelari care îți va asigura o vedere periferică bună. Astfel, îți va fi mult mai ușor să observi orice obstacol care ar putea apărea pe pârtie și să te bucuri din plin de sportul tău montan preferat.

De asemenea, atunci când alegi ochelarii pentru schi, este necesar să îi probezi împreună cu casca, pentru a te asigura că sunt compatibili.

Pentru a te bucura de o siguranță sporită, este recomandat să alegi o pereche de ochelari cu lentile din policarbonat. Acestea sunt foarte rezistente și vor preveni riscul de a fi rănit de lentilele sparte, în cazul unui impact.

Și momentul în care alegi ochelarii de schi este important. Asigură-te că intri în posesia acestui accesoriu înainte de a pleca pe pârtie. Astfel, vei avea timpul necesar pentru a studia toate modelele disponibile și pentru a alege perechea potrivită.

Bucură-te din plin de frumusețea sporturilor de iarnă și alege o pereche de ochelari care să-ți permită să valorifici la maximum fiecare clipă pe care o petreci pe pârtie.

CUM SĂ ALEGI OCHELARII DE SCHI SAU SNOWBOARD