Tipuri de biciclete: Care este alegerea potrivită pentru tine?

Află care sunt principalele tipuri de biciclete, prin ce se deosebesc și ce avantaje oferă. Intră apoi pe Decathlon.ro și comandă bicicleta potrivită! 

Tipuri de biciclete: Care este alegerea potrivită pentru tine?

Alegerea corectă a unei biciclete de oraș, sau a uneia pe care te-ai putea baza în ieșirile tale din natură, implica un proces mai complex decât ai putea crede. Motivul pentru care susținem acest lucru are legătură cu suma extinsă de criterii, asociate unei astfel de alegeri.

Poate că vrei o bicicletă electrică, o bicicleta cursieră, sau chiar o bicicletă pliabila de oraș.
În funcție de bugetul disponibil, pasiunea pentru un anumit tip de ciclism, spațiul geografic în care te dai și multe astfel de premise, poți comanda de la noi bicicleta ideală pentru tine.

Indiferent de obiectivele tale, ne dorim să iei o decizie bazată pe o informare corectă. Așadar, iată principalele tipuri de biciclete, ce beneficii oferă și în ce situații oferă nivelurile maxime de utilitate și confort, astfel încât să te bucuri așa cum îți dorești de produsul ales:

1. De ce este esențial să alegi bicicleta potrivită pentru tine? 

Înainte de a ne concentra asupra listei complete de criterii pentru alegerea corecta a unei biciclete, îți propunem să tratăm în mod separat unul dintre acestea: nevoile tale.

De altfel, știind cu certitudine ce nevoi ai, atunci când comanzi o bicicletă de pe Decathlon.ro, celelalte criterii de mai jos vor căpăta un caracter mult mai personal pentru tine. Astfel, decizia ta va fi una mult mai ușoară, având în vedere lista variată de biciclete pe care ți-o punem la dispoziție.

Este esențial să alegi bicicletă în funcție de nevoi? Indiferent de bugetul de care dispui, sau de pasiunea pentru un anumit brand, răspunsul rămâne de fiecare dată unul afirmativ. Iată o serie de nevoi pe care alegerea corecta a unei biciclete le poate satisface:

-nevoia de a te deplasa mult mai simplu la job;
-nevoia de a economisi bani cu transportul ;
-nevoia de a te conecta cu natura la final de săptămână;
-nevoia de a rămâne activ, indiferent de vremea de afară ;
-nevoia de a simți pe pielea ta sentimentul de libertate ;
-nevoie de a avea o bicicletă cât mai ergonomică posibil ;
-nevoia de trata ciclismul ca pe un sport de performanță;
-nevoie de a-ți face prieteni noi pe baza acestei pasiuni ;
-nevoia de a tranzita rapid suprafețe de teren problematice etc .

Tipuri de biciclete: Care este alegerea potrivită pentru tine?

2. Criterii de care să ții cont atunci când alegi bicicleta

Pe lângă nevoia reală de a avea un anumit tip de bicicletă, iată ce alte criterii sunt esențiale în această alegere. Ținând cont de toate acestea, produsul comandat online va fi 100% eficient, pentru contextul în care alegi să îl utilizezi:

2.1. Greutatea bicicletei
Greutatea unei biciclete este determinată de materialul din care sunt realizate atât cadrul, cat și elementele conexe.

Iată care sunt principalele materiale utilizate pentru construirea elementelor din structura unei biciclete și cum diferă unul de celălalt, în privința greutății oferite:

Carbonul - dacă îți dorești o bicicletă ușoară, îți recomandăm un model cu furca și cadrul realizate din carbon. Acest material este mult mai flexibil decât aluminiul, însă nu la fel de rezistent în fața șocurilor mecanice.

Aluminiul - efortul producătorilor de biciclete, privind dezvoltarea acestui material, din punct de vedere al funcțiilor pe care le poate oferi, au apropiat destul de mult aluminiul de carbon, în ultimii ani. Este un material cu o greutate redusă, preferat pentru cei care practică trekking, cross sau MTB, dar cu o rezistență mult mai mare.

Otelul - material utilizat încă din urmă cu 100 de ani, cu o greutate mult mai mare, comparativ cu celelalte două materiale prezentate mai sus, însă cu o rezistență net superioara. Este de preferat, dacă îți dorești o bicicletă de oraș, acolo unde viteza este irelevantă, sau dacă îți dorești un mountain bike (MTB).  

Tipuri de biciclete: Care este alegerea potrivită pentru tine?

2.2. Înălțimea bicicletei
În cazul în care înălțimea bicicletei nu este compatibilă cu înălțimea utilizatorului, manevrarea acesteia va fi cât se poate de incomodă. Dacă în cazul cadrului sau al șeii, dimensiunile acestora se mai pot ajusta, nu același lucru îl putem afirma și despre cadru.

2.3. Bugetul disponibil
Chiar dacă ți-ai făcut o idee cât se poate de clară, privind dimensiunile și greutatea bicicletei perfecte pentru tine, în funcție de nevoile pe care le ai, este esențial să îți prestezi un buget.

O bicicletă ieftină nu reprezintă întotdeauna cea mai bună opțiune pe care poți miza, mai ales dacă nevoia ta de mișcare presupune participarea la competiții de profit, sau testarea unor limite fizice din ce în ce mai ridicate, în arii naturale ce diferă ca dificultate.

Așadar, stabilirea bugetului pentru achiziționarea unei biciclete are legătură cu motivul pentru care îți dorești să utilizezi acest produs. Așadar, iată o serie de praguri la care te poți raporta:

Buget sub 500 lei - biciclete cu o echipare slab calitativă, pe baza unor piese a căror calitate este discutabilă și cu o rezistență ce trece cu greu proba timpului. Costurile de întreținere pot depăși în timp prețul de achiziție inițial.

Buget între 500 - 1.000 lei - asociate acestui interval de prețuri modele de biciclete pentru oraș, biciclete MTB entry-level și unele biciclete pliabile. Însă nici aceste produse nu prezintă garanția pe care o dorești, în cazul unor coborâri pe terenuri accidentate, sau al participării la competiții de profil.
Buget intre 1.000 - 2.000 lei - modelele din acest range de preț se pot găsi în mai toate categoriile principale de biciclete. Așadar, dacă bugetul îți permite, ai la dispoziție o gamă variată de soluții: pentru oraș, trekking, MTB. Aceste modele încep să surprindă prin funcții și proprietăți cu adevărate. Ex: frânele pe disc, roțile de 29” etc

Buget între 2.000 - 3.000 lei - acest interval de prețuri pentru achiziționarea unei biciclete îți permite acces la modele mid-level, utile în activități de trekking sau mountain-bike.Tot în acest interval se încadrează și modelele basic pentru cursiere, ideale pentru pasionații curselor de weekend, sau pentru cicliștii începători.

Buget între 3.000 - 4.500 lei - bicicletele pe care le poți comanda online la un astfel de preț au piese de calitate, ce susține o perioadă de utilizare îndelungată. Aceste modele îți permit să participi fără probleme la competiții dedicate amatorilor. EX: bicicletele de tip MTB.

Buget de peste 4.500 lei - în această categorie intră cursierele cu elemente de carbon, bicicletele electrice, bicicletele cu dinam pe butuc, cele cu frâne pe disc și suspensii pe spate etc. Asigură un mix excelent de confort, manevrabilitate și rezistentă.

Buget de peste 10.000 lei - dedicate celor care participă frecvent la competiții. Modelele din acest interval nu reprezintă o alegere inspirată pentru bicicliștii amatori, sau cei care preferă ieșirile doar în timpul liber. Sunt prevăzute cu materiale de cea mai bună calitate și tehnologii de top, ce pot susține performanța la cel mai înalt nivel.

Tipuri de biciclete: Care este alegerea potrivită pentru tine?
Tipuri de biciclete: Care este alegerea potrivită pentru tine?

3. Tipuri de biciclete pentru adulți: Recomandările noastre

Pentru că am văzut care sunt cele mai importante criterii de luat în calcul, atunci când vrei să îți cumperi o bicicletă, nu ne mai rămâne decât să analizăm principalele tipuri de biciclete pentru adulți. Iată cum o arată o clasificare cuprinzătoare a acestora:

Bicicleta de oraș
Este o bicicletă pe cât de cool, pe atât de utilă în marile orașe. Cele mai multe modele dețin amortizor frontal și pe spate, au șaua moale, accesorii precum coșurile de produse, protecție pentru lanț și un interval de 7 până la 21 de viteze. Ultimele modele apărute pe piață vin cu un avantaj extrem de interesant: se pot plia.

În cazul bicicletelor de oraș (sau “urbane”, așa cum mai sunt acesta denumite), dimensiunile roților descriu o gamă variată de opțiuni - de la 20” până la 28”. Permit o călătorie confortabilă, iar costurile pentru întreținere la o bicicletă de oraș sunt relativ scăzute. Nu sunt proiectate pentru călătorii lungi, pe șosea, așadar, utilitatea lor este activabilă doar în oraș.

Bicicleta de munte
Bicicleta de munte (eng. “Mountain Bike” - MTB) reprezintă cel mai răspândit model de bicicletă. Aceasta este proiectată atât pentru plimbări pe drumuri asfaltate, cât și pentru coborâri pe terenuri denivelate, acoperind astfel o gama variată de scopuri și nevoi:

Bicicletele de munte pentru începători - biciclete proiectate pentru plimbări relaxante, în oraș sau pe poteci bătătorite din parcuri. Construcția acestor produse este orientată către o utilizare la nivel amator. Nu pot fi folosite la nivel competițional deoarece nu pot satisface nevoile utilizatorului și nu oferă durabilitatea necesară.

Bicicletele Cross Country - biciclete MTB tehnice și foarte tehnice. Geometria bicicletei oferă o poziție a ciclistului  orientată spre maximul de eficiență pentru a putea parcurge trasee lungi în timpul cel mai scurt. Ramură sportivă dedicată cicliștilor consecvenți spre competițional.
Bicicletele de tip Trial / Freestyle - dedicate celor care își testează limitele, prin sărituri cu bicicleta și alte tipuri de trick. De aceea, sunt prevăzute cu un cadru rezistent, roți foarte late, frâne pe jante și nu sunt echipate cu protecții sau alte echipamente anexe. Confortul asigurat la drumuri lungi este relativ scăzut, acestea fiind special concepute pentru trick-uri.

Bicicletele pentru downhill - sunt cele mai expuse biciclete MTB la șocuri fizice, așadar, sunt prevăzute cu un cadru rezistent și greu, amortizoare foarte lungi și frâne pe discuri puternice. Aceste modele sunt ideale pentru coborâri în viteză, pe terenuri accidentate.