De asemenea, cicloturismul a devenit o oportunitate tot mai mare pentru România deoarece au fost amenajate foarte multe trasee de ciclism atât în zona de munte, cât și în zonele din apropierea marilor centre urbane. După modelul occidental, cicloturismul a devenit un factor economic important, de interes local și național. În majoritatea statelor europene, cicloturismul a fost promovat de către autorități și de unele organizații guvernamentale, așa că România încearcă pe cât posibil să se ralieze tendințelor.
Frumusețea peisajelor românești a dus la realizarea unor trasee montane cu priveliști spectaculoase, iar acest lucru a oferit oricărui sportiv sau turist satisfacții vizuale deosebite. De asemenea, nu pot fi uitate obiectivele turistice de aici, monumente de istorie și de arhitectură, muzee, târguri, cetăți, care atrag vizitatorii interesați de diferite aspecte culturale, istorice, biologice, nu doar pe cei dornici de a face sport sau de a privi natura în toată splendoarea sa.
În concluzie, cicloturismul în România a luat un avânt tot mai mare în ultima vreme, fiind impulsionat și de faptul că mulți oameni își doresc să petreacă timp liber în natură, să vadă cu ochii lor diferite locuri impresionante, monumente istorice, târguri, cetăți, să se bucure de adrenalina care le străbate tot corpul atunci când coboară vijelios cu bicicleta vreo pantă mai abruptă. Traseele de bicicletă din România s-au înmulțit tot mai mult în ultima vreme, așa că nu ar fi deloc rău ca românii să pedaleze câteva ore la fiecare sfârșit de săptămână.