CUM SĂ ALEGI O BICICLETĂ ADAPTATĂ COPILULUI TĂU

Cum alegi o bicicletă adaptată copilului tău Care sunt riscurile alegerii unei mărimi nepotrivite Cum reglezi bicicleta copilului

CUM SĂ ALEGI O BICICLETĂ ADAPTATĂ COPILULUI TĂU

Nu există copii care să nu viseze la o bicicletă, iar entuziasmul lor este egalat doar de bucuria părinților, care îi văd pe cei mici pedalând pentru prima oară. Pentru a facilita inițierea copilului în mersul pe bicicletă și pentru ca el să se poată bucura de plimbări grozave pe două roți, este important ca bicicleta să fie adaptată vârstei și înălțimii acestuia. Alegerea unei biciclete pentru copii nu este întotdeauna o sarcină tocmai ușoară. În cele de mai jos, recapitulăm pașii prin care îți  simplifici această misiune și principiile după care să te ghidezi în alegerea bicicletei.

Cum alegi o bicicletă adaptată copilului tău

În primul rând, trebuie să știi că mărimea unei biciclete se măsoară în inchi și este exprimată prin simbolul ’’. Etalonul după care aceasta este determinată este diametrul jantei bicicletei, iar un inch este echivalentul a 2,54 cm. Pentru a alege corect o bicicletă pentru copilul tău, ține cont de înălțimea și de vârsta acestuia din momentul achiziției.

Pentru copiii cu vârsta de minimum doi ani, o bicicletă fără pedale este perfectă, fiindcă acesta este momentul în care cel mic abia învață să-și mențină echilibrului pe două roți. O bicicletă de 14 inchi este potrivită pentru un copil cu vârsta cuprinsă între trei și cinci ani și cu o înălțime cuprinsă între 90 cm și 105 cm. Un copil cu vârsta între cinci și șase ani, respectiv cu o înălțime cuprinsă între 105 cm și 120 cm, se va simți confortabil pe o bicicletă de 16 inchi.

Pentru copiii cu vârsta între șase și nouă ani și cu o înălțime cuprinsă între 120 cm și 135 cm, optează pentru o bicicletă de 20 de inchi. Pentru copiii de peste 9 ani, cu o înălțime cuprinsă între 135 cm și 150 cm, alege o bicicletă de 24 de inchi. Cu toate acestea, înainte de a achiziționa bicicleta, este important să verifici dacă micuțul tău se simte confortabil pe viitoarea sa bicicletă. Cum faci acest lucru? Iată câteva criterii pe care să le verifici împreună cu el, înainte de achiziție:

-ambele picioare trebuie să atingă solul;

-manetele de frână trebuie să poată fi prinse fără efort;

-urcarea în șa trebuie făcută cu ușurință.
 

CUM SĂ ALEGI O BICICLETĂ ADAPTATĂ COPILULUI TĂU
CUM SĂ ALEGI O BICICLETĂ ADAPTATĂ COPILULUI TĂU

Care sunt riscurile alegerii unei mărimi nepotrivite

La prima vedere, toate bicicletele arată la fel, iar mulți oameni nu consideră că este necesar ca acestea să ofere un confort deosebit. În realitate, o mărime neadaptată a bicicletei poate provoca nu doar disconfort, ci și oboseală sau chiar dureri. Ergonomia bicicletelor este concepută în raport cu cerințele fiecărei vârste sau conformații corporale, motiv pentru care este important să ții cont, în primul rând, de înălțimea copilului tău în alegerea mărimii bicicletei.

Așadar, nu este recomandat să alegi o bicicletă mai mare pentru copil, pornind doar de la ideea că o va putea folosi mai mult timp. De asemenea, evită să îl lași pe cel mic să învețe să meargă pe bicicletă folosind bicicleta fratelui mai mare sau pe a unui prieten. Chiar dacă pare o soluție la îndemână, aceasta nu este metoda potrivită prin care cel mic să învețe pedalatul, pentru că o bicicletă străină ar putea avea o dimensiune nepotrivită pentru el.

Mai mult, în afară de riscul de a-l descuraja pe parcursul etapei de inițiere în mersul pe bicicletă, din cauza lipsei de precizie în mișcări, acest lucru îi poate pune în pericol și siguranța. Copilul trebuie să poată prinde ușor și rapid manetele de frână și are nevoie să atingă solul cu picioarele, în cazul unei opriri spontane. O bicicletă prea mare, cu o șa prea înaltă, îi poate provoca, de asemenea, dureri de articulații și de gambe. Pe de altă parte, pe o bicicletă prea mică, cel mic va obosi mult mai rapid și nu va resimți nicio plăcere în a pedala. De asemenea, o șa prea mică îi va provoca dureri ale genunchilor.

Cum reglezi bicicleta copilului

Din moment ce este recomandat ca micuțul tău să aibă în orice moment o bicicletă potrivită cu înălțimea și cu greutatea lui, este previzibilă nevoia unor ajustări intermediare. Înainte de momentul în care vei schimba bicicleta, va fi nevoie să o potrivești cât mai bine conformației celui mic. Pentru acest lucru, ai la dispoziție câteva acțiuni facile, mai ales în cazul bicicletelor B’TWIN, prevăzute cu șei și cu ghidoane care pot fi reglate foarte ușor și fără unelte:

-adaptează înălțimea șeii. Aceasta nu trebuie să fie prea înaltă, din cauză că acest lucru l-ar împiedica pe copil să pună picioarele pe sol și l-ar obliga să stea într-o poziție inconfortabilă pentru a pedala. La polul opus, o șa prea joasă ar predispune genunchii săi la contactul cu ghidonul. Este recomandat să o reglezi din 5 mm în 5 mm, pentru a găsi înălțimea favorabilă unei posturi confortabile;

-asigură-te că frânele sunt adaptate conformației copilului, în cazul în care bicicleta este prevăzută cu manete reglabile.

CUM SĂ ALEGI O BICICLETĂ ADAPTATĂ COPILULUI TĂU
CUM SĂ ALEGI O BICICLETĂ ADAPTATĂ COPILULUI TĂU

Care sunt recomandările pentru siguranța copilului tău, indiferent de vârstă

În afară de alegerea unei biciclete adaptate copilului tău, astfel încât acesta să se bucure de confort în timpul ieșirilor în natură, în familie sau între prieteni, nu uita că foarte importante sunt și regulile de siguranță. Prima dintre acestea este purtarea căștii, fără excepție și în orice situație. Obligatorie pentru copiii de toate vârstele, aceasta îi protejează încă din timpul etapei de învățare a echilibrului. Pentru cei mai mari, care practică MTB și alte sporturi extreme pe două roți, casca îi protejează de accidente cu potențiale urmări severe. Așadar, când achiziționezi bicicleta copilului, alege și o cască ce se potrivește circumferinței capului acestuia și disciplinei pe care o practică.

Sfaturile de mai sus se adresează părinților ce vor să le insufle celor mici un spirit responsabil, pe două roți. Urmează-le și vei putea să-i oferi copilului tău confort satisfăcător și siguranță deplină, cu fiecare plimbare.