IMPORTANȚA SPORTULUI: IATĂ DE CE AR TREBUI SĂ ÎNCEPI UN SPORT ACUM!

Importanța sportului: iată de ce ar trebui să începi un sport acum!

Cu siguranță cunoști faptul că sportul are o importanță în menținerea sănătății, însă știai cât de important este cu adevărat?

Află din acest articol de ce trebuie să facem sport, ce diferă la practicarea sporturilor cu și fără echipament și ce tipuri de sporturi poți încerca acasă, la sală sau afară. Decathlon îți oferă o gamă variată de produse cu ajutorul cărora poți începe chiar ACUM să practici unul dintre cele peste 70 de sporturi pentru care te putem echipa.

1. Importanța sportului în viața omului: de este atât de benefic la orice vârstă?

Sportul este vital în viața omului. Acesta este singurul mod prin care poți fi cu adevărat sănătos, mai ales în combinație cu o alimentație și alte obiceiuri sănătoase. Dacă te-ai întrebat vreodată de ce este important sau la ce ajută sportul, vei afla beneficiile fizice, dar și psihice ale acestuia.

Indiferent de vârstă, activitatea fizică este necesară pentru sănătate, așa că iată care este importanța sportului la orice vârstă și ce beneficii fizice derivă de aici:

importanța sportului în viața copiilor: întărește mușchii și oasele, dezvoltă flexibilitatea, echilibrul și rezistența, formează postura corectă și creșterea imunității;
rolul sportului în viața adolescenților: modelează și menținere corpul, arde grăsimile, dezvoltă armonios aparatului locomotor, îmbunătățește circulația sangvină, menține puterea mușchilor și oaselor;
de ce este bun sportul pentru vârstnici: menține sau redă mobilitatea oaselor, întărește mușchii, îmbunătățește circulația sângelui și respirația, menține fermitatea pielii, elimină grăsimea.
Pe lângă aceste beneficii fizice, există și o serie de avantaje psihice care provin din practicarea sportului în viața de zi cu zi:

dezvoltarea abilității de concentrare;
creșterea abilității de lucru în echipă;
tratează stările negative ale psihicului, cum ar fi anxietatea și depresia;
dezvoltarea spiritului de fair play;
creșterea încrederii de sine;
dezvoltarea abilităților sociale;
dezvoltarea capacității de auto-disciplinare;
formează motivația, ambiția și angajamentului pe termen lung;
creșterea abilităților competitive;
formarea abilității de a accepta victoria sau înfrângerea.
Așa cum ai văzut, importanța sportului în viața tinerilor și a celor în vârstă este incontestabilă. Din păcate, multe persoane uită de acest lucru și nu beneficiază de toate avantajele pe care activitatea fizică le poate aduce. De aceea este important să începi practicarea unui sport ACUM.

Ca sursă suplimentară de informații privind rolul sportului în menținerea sănătății, îți recomandăm blogul MedLife. Acolo vei găsi articole în care se vorbește despre legătura dintre nivelul de activitate fizică și sănătate.
Poți citi, de exemplu, despre anxietate și cum poate sportul contribui la reducerea stresului și prevenirea acesteia. De asemenea, mai poți găsi informații detaliate despre rolul activității fizice în întărirea sistemului imunitar și prevenirea unor afecțiuni precum răceala sau pneumonia.

IMPORTANȚA SPORTULUI: IATĂ DE CE AR TREBUI SĂ ÎNCEPI UN SPORT ACUM!

2. Diferența dintre sportul cu și fără echipament

Practicarea sportului înseamnă și nevoia unui echipament, fie că este vorba de îmbrăcăminte sau alte materiale necesare.

Iată de ce echipamentul sportiv este atât de important prin comparație cu lipsa acestuia:

Îmbrăcămintea sport:

îmbrăcămintea sport asigură posibilitatea efectuării oricăror mișcări necesare, fiind foarte flexibile, în comparație cu alte haine care sunt fabricate din materiale rigide ce restricționează mișcarea;
îmbrăcămintea specială pentru sport este comodă și ușoară, permițând fluiditatea mișcărilor, lucru care nu se întâmplă cu alt tip de haine;
hainele sport sunt fabricate din materiale care „respiră”, mențin o temperatură optimă și absorb umezeala, pe când alte haine, cum ar fi tricourile obișnuite;
multe sporturi, cum ar fi tenisul, hocheiul, schiul etc., nu pot fi practicate fără o ținută specială.
Echipamentele sportive:

în multe sporturi, echipamente precum mingile, rachetele, paletele și așa mai departe nu pot lipsi (de exemplu: fotbal, baschet, tenis etc.);
în exercițiile fizice de culturism, aerobic, fitness și alte astfel de categorii, echipamente precum saltelele sau covoarele speciale sunt esențiale pentru confort, iar cele precum ganterele, mingiile de fitness sau greutățile pentru ca exercițiile să fie efectuate corect și eficient.

IMPORTANȚA SPORTULUI: IATĂ DE CE AR TREBUI SĂ ÎNCEPI UN SPORT ACUM!
IMPORTANȚA SPORTULUI: IATĂ DE CE AR TREBUI SĂ ÎNCEPI UN SPORT ACUM!

3. Sporturi care se pot face acasă

Știm că pentru unele persoane este dificil să ajungă la o sală de sport sau să își planifice timpul necesar pentru a practica un sport în aer liber. De aceea, Decathlon vine cu soluții pentru practicarea sportului acasă. 

IMPORTANȚA SPORTULUI: IATĂ DE CE AR TREBUI SĂ ÎNCEPI UN SPORT ACUM!

4. Sporturi care se pot face la sală

La sala de sport de pot face toate tipurile de exerciții pe care le faci acasă, doar că aici vei găsi deja aparatele necesare antrenamentului. Există și săli specializate pentru fitness, aerobic, body building etc., însă există și sporturi care pot fi făcute doar la sală.

Pentru persoanele cărora le place sportul la sală, Decathlon a pregătit articole de îmbrăcăminte și încălțăminte pentru a te ajuta în toate tipurile de exerciții.

IMPORTANȚA SPORTULUI: IATĂ DE CE AR TREBUI SĂ ÎNCEPI UN SPORT ACUM!

5. Sporturi care se pot face in aer liber

Sporturile care se pot face afară le include pe cele din aer liber și cele pentru care este necesar un teren special amenajat. Unele dintre ele pot fi practicate individual (cum ar fi schiul, alergatul sau skateboarding-ul), însă cele mai multe presupun implicarea a cel puțin încă unei persoane (de exemplu: tenis de câmp și tenis de masă) sau mai multora (de exemplu: fotbal, bashet sau volei etc.). Ceea ce este foarte avantajos la sporturile făcute afară este faptul că, indiferent de vreme, se pot găsi mereu variante prin care poți face activitate fizică. 

După cum vezi, sportul are o importanță la fel de mare pentru copii, adolescenți, adulți, dar și vârstnici. Fiecare persoană, indiferent de vârstă, are nevoie să facă sport atât pentru beneficiile fizice, cât și cele psihice. Având atâtea sporturi din care poți alege, este imposibil să nu găsești măcar unul care să te atragă și care să îți facă plăcere, așa că începe să îl practici pentru a-ți îmbunătăți considerabil sănătatea!