Sportivă care se întreabă de ce s-a apucat de sport

Dragostea pentru sport: când se declanșează, mai exact?

Unii oameni par pasionați de sport, dar relația ta cu sportul a fost, de-a lungul timpului, una mai degrabă distantă decât apropiată.Te-ai gândit că poate nu ai găsit sportul potrivit sau pur și simplu nu i-ai lăsat timp să te seducă pe deplin?Alexandra Gros, specialist în neuroștiință, ne oferă soluțiile pentru a pune bazele relației tale cu sportul. Și vorbim despre o relație de durată.

„Nu pot să alerg, simt că nu mai am aer după două minute și mă și dor genunchii.”Poate ai spus sau auzit deja aceste câteva cuvinte?Ei bine, e normal:Pentru a aprecia sportul la adevărata sa valoare, este nevoie de timp și de hormoni.Așază-te și citește, îl vei înțelege în sfârșit pe acel prieten care a alergat un maraton și care îți vorbește despre alergarea de 42 km „pentru distracție”.

„Dă-mi timp” să iubesc sportul

Poate că nu ai oferit sportului oportunitatea de a te face pe deplin fericit.Pentru că da, o singură sesiune nu îți va permite să simți toate beneficiile unui sport practicat consecvent și, prin urmare, să prinzi gustul încât să revii la acest obicei. Totuși, de la prima întâlnire cu sportul, deja se întâmplă ceva mic, o scânteie, fluturi în stomac...Pare că între tine și sport este o potrivire perfectă.

Ei bine, înainte de a ne bucura de această primă victorie, nu ascundem faptul că va trebui să depui puțin efort.Hormonii se eliberează abia odată ce ai trecut de primele douăzeci de minute dificile (asta e o medie, nu-ți seta un timp anume, riști să fii dezamăgit), tocmai acelea în care te întrebi de ce l-ai crezut pe acel prieten care a recomandat joggingul „ pentru că se simte grozav. Gâfâi, gâfâi și, după douăzeci de minute de muncă grea, surpriză!Se deblochează fericirea și te trezești apreciind efortul.

Magie”? Nu, chimie.„Mișcarea mușchilor și a sistemului cardiovascular eliberează hormoni”, explică Alexandra Gros.Într-adevăr, semnalele de stres transmise de mușchi și de sistemul cardiovascular către creier îl vor face pe acesta din urmă să reacționeze.„Stresul nu este neapărat negativ, dar în caz că ai îndoieli, creierul va elibera endorfine pentru a te ajuta să faci față ”, continuă expertul, „la fel se întâmplă și în timpul nașterii”.

Poate că ești pe cale să dai naștere unei noi pasiuni sportive...

„Dorința de a iubi efortul”, o punte către o relație sănătoasă cu sportul

Încă citești? E un semn bun, înseamnă că vrei cu adevărat să te bucuri de sport.Te simți implicat în această nouă relație și intenționezi să o faci să dureze.Și asta e bine, deoarece dorința este deja o sursă primară de motivație, de care te agăți pentru a găsi acel sport care îți va face inima să bată mai tare:cea care vă va face hormonii să se activeze, mușchii să vibreze și sistemul cardiovascular să crească ritmul.

Cu toate acestea, începerea unui sport este una, stabilirea unei relații sănătoase cu acesta este alta. Pentru a evita arderea motivației pe altarul pasiunii, totul este o chestiune de dozaj:nu poți trece de la zero activitate sportivă (sau aproape deloc) la cinci ședințe pe săptămână peste noapte. De ce?
1) Riști să te accidentezi și
2) riști să nu îți mai placă deloc sportul în cauză.
Încetinește ritmul, dă-ți timp pentru a-ți însuși noul sport, descoperi-ți limitele, domeniile de progres și preferințele...Pentru că da, faptul că ai practicat de x ori un sport nu te va împiedica niciodată să-l abandonezi, să reîncepi cu un sport nou sau să încerci altele în paralel. Ai dreptul să încerci și să faci greșeli, nu te va învinui nimeni!

Și chimic, ce se întâmplă în interior?Practicarea sportului, indiferent dacă este consecventă sau ocazională, va regla eliberarea anumitor neurotransmițători, în special:dopamină, monoamine (adrenalină, norepinefrină, serotonină)", explică Alexandra Gros, „Acești neurotransmițători reglează funcțiile majore ale creierului”.Acest rol de reglare este important, deoarece permite eliberarea hormonilor potriviți la momentul potrivit.Practic,  cu cât practici mai mult o activitate sportivă în mod regulat, cu atât mușchii și creierul tău se obișnuiesc mai mult cu efortul și răspund la acesta din ce în ce mai bine.

Acesta este motivul pentru care prietenului tău maratonist îi place atât de mult să alerge, când tu te rogi tuturor zeilor să te termine după 300 de metri de mers rapid.

alergare pe șosea

Poți să iubești sportul când te simți deprimat?

.Oprește-te (și aleargă) ”, dar este important să reții că sportul poate fi benefic în cazurile de depresie, deoarece stimulează eliberarea serotoninei, care lipsește la persoanele deprimate.Acest lucru nu va aborda rădăcina problemei, dar practica sportivă regulată scăpați poate oferi o gură de aer proaspăt într-o prioadă în care nu te simți prea bine..

Cu toate acestea, unele persoane care se confruntă cu episoade depresive au uneori dificultăți să se ridice din pat.În acest caz, nu are rost să insistăm, cu riscul de a adăuga vinovăție în viața lor cotidiană deja foarte grea.Dacă tu sau unul dintre cei dragi se recunoaște aici, poți contacta cel mai bine este să apelezi la ajutor de specialitate..

„Mă gândesc că sportul îmi face bine și apoi uit”

Așa că sportul nu este doar o aventură de o noapte (sau o aventură de dimineață, totul depinde din ce echipă faci parte) și pentru a construi această relație solidă pe care o râvnești atât de mult, va trebui să îți creezi amintiri plăcute.Da, da, amintește-ți starea de bine care te-a invadat la sfârșitul antrenamentului, acest sentiment de lejeritate și desăvârșire...Extaz, fericire infinită, ai promis că vei face din nou sport după o zi bună de recuperare.Cu toate acestea, nu te-ai întors niciodată în șa, nu ai sărit înapoi în piscină sau nu ai încălțat din nou încălțămintea de alergare.

De ce ?Pentru că tu pur și simplu ai uitat starea de bine în care te-ai aflat atunci, iar între timp s-a instalat ...lipsa de motivație .Se întâmplă, nu este o tragedie.Dacă lipsa de motivație sau chiar lenea te prind în plasă, măcar încearcă să scapi.Cum ?În dragoste, ca și în război, înarmează-te eficient împotriva inamicului:
Pregătește o listă de melodii care să te motiveze.
Pregătește-ți ținuta de luptă cu o zi înainte și las-o la vedere, pentru a nu uita ce ți-ai propus.
Găsește-ți aliați:indiferent dacă este vorba de soțul tău, de familie sau de prieteni, planificați următoarea excursie de grup.Deci, este imposibil să renunți fără o scuză valabilă!
Vei bate inamicul la propriul joc.Ia-o ușurel:întinderi mici înainte de săritura mare, pași mici în aer curat înainte de sprint, bras înainte de craul...Corpul tău trebuie, de asemenea, să se pregătească pentru efort.
Recuperează-te complet între două sesiuninu te antrena în fiecare zi, fără să dai timp corpului tău să-și revină!Recuperarea este, de asemenea, o parte integrantă a antrenamentului.Fără recuperare, nu faci performanță!

În plus, fiecare cuplu are o rutină, iar relația ta cu sportul nu face excepție.Înainte de a decise să-ți condimentezi antrenamentele, găsește modalitatea pentru a-ți obișnui corpul cu această nouă relație.Începe prin a stabili întâlniri regulate și obiective realizabile, pentru a te obișnui cu victoriile mici și a evita frustrarea.Apoi, acordă timp practicii să se dezvolte, și programului tău să se adapteze !

Crush-ul tău sportiv și-a găsit acum locul în viața ta, dar cum construiești o relație de durată și o adevărată dragoste pentru sport?

„Aprinderea focului” iubirii sportive este un lucru bun, un lucru și mai bun este să păstrezi flacăra vie.

Nu mă porți ca înainte”, strigă echipamentul de jogging abandonat sau lăsat prea mult timp în dulap.Ei bine, ca în dragoste, abandonând practica sportivă o dată, de două ori, de prea multe ori, lăsând rutina să se instaleze...Inevitabil duce la despărțire.Pentru a reaprinde flacăra dintre tine și sport, încalță-ți adidașii, pune-ți costumul de înot sau orice alt echipament și acționează.

Condimentează-ți relația sportivă
De ceva vreme, între tine și sportul tău nu mai e armonie.S-a instalat rutina:metrou, serviciu, acasă... și tot așa...Nimic nu se pierde!Te poți lua chiar tu prin surprindere și să te deschizi către o nouă practică care îți poate completa activitatea sportivă inițială.Pentru cei care fac pole dance - dans la bară, le recomand să încerce bodybuilding-ul pentru a crește forța musculară, de exemplu.Dacă ai puțin timp, poți, de asemenea, să-ți schimbi traseul, rutina sportivă sau pur și simplu să te răsfeți cu o ținută nouă (chiar și second hand, de preferat) pentru a te motiva din nou!

Lasă să îți fie dor
După mulți ani de practică, sau chiar câteva luni, poate sunt te-ai săturat de acest sport care te-a încântat cândva atât de tare?Exersarea intensivă fără pauză poate duce rapid la plictiseală sau dezgust.Pentru a evita ruperea (a ligamentelor, precum și a relației tale cu sportul), acordă-ți perioade de pauze sportive și recuperare suficientă.Pe scurt, oferă-ți ocazia să-ți fie dor de sportul tău.

Prezentă-ți sportul celor dragi
Am vorbit despre asta mai sus, dar simplul fapt că împărtășești pasiunea cu cei dragi poate, de asemenea, reaprinde flacăra dintre tine și sportul tău.Da, un pic de jogging cu prietenii sau familia, iar întregul tău antrenament capătă savoare!„Făcând sport cu oameni care îți plac, poate elibera și hormoni ”, explică chiar Alexandra Gros.

Un bărbat și o femeie se antrenează

„Te iubesc, dar nu prea”: relația toxică cu sportul

Adevărată dependență sau tulburare de alimentație, unii sportivi dezvoltă o relație cu sportul mai mult sau mai puțin toxică.Totuși, potrivit Alexandrei Gros,nu toți suntem egali când vine vorba de riscul de dependență.„Este un fenomen foarte particular, există factori genetici, epigenetici, de mediu...În același context, o persoană poate deveni dependentă de sport sau de o substanță, iar o altă persoană, nu ”, subliniază expertul, „nu știm dacă dependența este legată de hormoni sau de practica în sine.”

Această dependență de sport face parte dintr-opatologie reală, bigorexia, cu simptome foarte specifice.

La întrebarea „Când se declanșează dragostea pentru sport, mai exact?” nu putem răspunde cu un calendar precis, vom răspunde că, în realitate, există tot atâtea tipuri de relații cu sportul, pe cât de mulți sportivi sunt. Toate aceste relații, însă, s-au construit de-a lungul timpului, prin efort, timp de recuperare, plăcere în timpul practicării, dar și eșecuri. Acum ești conștient de etapele unei relații sănătoase cu sportul potrivit, cel care îți va face bine și pe care îl vei practica în curând cu entuziasm. Îți promit că, peste un timp, vei putea să te gândești la trecut și să râzi, când îți amintești că spuneai „ eu nu voi iubi niciodată sportul ”.

Val, autorul articolului

VAL

Jurnalist - editor web

Jurnalistă ce abordează subiecte sociale, pasionată de rețelele de socializare și sport.În timpul liber, îmi place să practic pole dance.