sphere media background sample

Ghidul începătorului în fotbal

Beneficii, echipamentul necesar și măsuri de siguranță

Fotbalul este cel mai popular sport la nivel global, fie că vorbim despre numărul mare de suporteri, fie că ne gândim la echipele numeroase din fiecare țară. Află cum te poți bucura din plin de fiecare meci alături de prieteni într-un ghid dedicat pasionaților de fotbal.

Fotbalul este cel mai frecvent practicat sport de echipă, fiind accesibil tuturor, indiferent de gen sau vârstă. Mulți dintre practicanții acestui sport spun că fotbalul este o adevărată emoție, o trăire intensă atât pentru jucători, cât și pentru suporterii echipelor. Deși este un sport ușor de înțeles și de deprins, ți-am pregătit un ghid util în care vei găsi toate informațiile de care ai nevoie pentru a practica fotbal la nivel de începător. De la beneficiile asupra sănătății, la alegerea corectă a echipamentului și respectarea regulilor de siguranță, le bifăm pe toate în articolul de mai jos.

Care sunt beneficiile fotbalului pentru sănătate

Fotbalul reprezintă un antrenament complet și complex pentru corp, fotbaliștii fiind printre cel mai bine pregătiți sportivi. Dacă vrei să îmbini sportul preferat cu un antrenament de tonifiere, fotbalul poate fi alegerea potrivită pentru tine. Află în continuare toate beneficiile sportului!
Beneficiile fotbalului pentru sănătatea fizică
Din punct de vedere fizic, fotbalul este un sport care acționează la nivelul întregului organism. Deși tindem să credem că fotbalul este doar despre jocul de picioare, dribling și forța unui șut spre poartă, în spatele acestora se află un antrenament complet și intens, cu efecte benefice resimțite pe termen lung. 

  • Îmbunătățește capacitatea aerobică și rezistența organismului la efort - alergi, mergi, sprintezi, totul pe un teren de peste 100 de metri lungime, pe durata a două reprize de cel puțin 45 de minute;
  • Tonifică și întărește musculatura - fotbalul este un sport care solicită toate grupele musculare pentru o coordonare deplină a corpului atunci când ești pe teren;
  • Întărește sistemul osos - cu cât joci mai mult fotbal, cu atât mai mult oasele încep să se întărească, oferind corpului susținerea și echilibrul de care are nevoie;
  • Acționează la nivelul sistemului cardiovascular - alergarea constantă pe teren, așa cum se întâmplă pe durata unui meci de fotbal, contribuie la îmbunătățirea circulației cardiovasculare;
  • Dezvoltă reflexele și agilitatea - timpul de reacție scurt și anticiparea sunt aptitudinile care stau la baza unui jucător de fotbal bun, pe care le dezvoltă prin antrenament și exercițiu.

Beneficiile fotbalului pentru sănătatea psihică și emoțională

Beneficiile fotbalului nu se opresc doar la nivel fizic. Acestea se resimt și la nivel psihic și emoțional. Fotbalul este un sport de echipă care îți oferă acces la un grup de persoane care împărtășesc aceeași pasiune ca și tine. De la dezvoltarea spiritului de echipă la integrarea socială, iată care sunt beneficiile psihice și emoționale ale fotbalului: 

  • Dezvoltă și stimulează funcțiile cognitive - fotbalul nu este doar despre alergare, ci presupune strategie și coordonare, de cele mai multe ori jucătorii fiind nevoiți să ia decizii rapide pentru succesul echipei;
  • Crește nivelul de încredere în propriile tale forțe - practicarea fotbalului chiar și la nivel de pasiune te ajută să devii mai încrezător în forțele și aptitudinile tale;
  • Dezvoltă empatia și spiritul de echipă - fiind un sport de echipă, fotbalul te învață să lupți pentru un scop comun, acela al întregii echipe, și să faci tot ce depinde de tine pentru a asigura succesul fiecărui meci;
  • Reduce anxietatea și teama de interacțiune - fotbalul este despre integrare și cunoaștere, fiind un mod eficient care te ajută să reduci anxietatea și să devii sociabil;
  • Respectarea eticii și regulilor - chiar și la nivel de începător sau pasiune, fotbalul trebuie jucat pe baza unor reguli, care presupun atât respectarea coechipierilor, cât și a regulilor de joc.

Cum să îți alegi echipamentul de fotbal potrivit

Echipamentul de fotbal trebuie să fie despre confort, agilitate și lejeritate în mișcări. Toate acestea contribuie la eficiența jucătorilor pe teren și implicit la succesul echipei. Fiecare element din echipamentul pentru fotbal, de la tricou și șort, la ghetele de fotbal, accesorii și minge joacă un rol esențial atât pentru performanța jucătorilor, cât și pentru imaginea echipei.
 
Cum să-ți alegi tricoul și șortul
Clasicul echipament de fotbal pentru bărbați este format din tricou și șort. Acesta este recomandat atât pentru antrenamente, cât și pentru competiții. Tricourile de fotbal și șorturile sunt special create pentru a îmbina rezistența cu confortul pe care îl oferă jucătorilor.

Cele mai importante caracteristici ale tricoului și șortului de fotbal sunt respirabilitatea la nivelul pielii și libertatea de mișcare. Echipamentul de fotbal este lejer, are o croială dreaptă pentru a oferi jucătorului confortul de care are nevoie. Acestea trebuie alese în mărimea potrivită. Cele mai recomandate sunt tricourile de fotbal din polybumbac, un mix între poliester și bumbac care favorizează respirabilitatea fără să rețină mirosurile neplăcute. În plus, aceste materiale sunt și rezistente, astfel că nu se vor deteriora la prima tragere mai fermă sau după câteva purtări.

De asemenea, treningul de fotbal este esențial pentru antrenamentele din sezonul rece. Treningul de fotbal este ușor de recunoscut prin pantaloni cu manșetă elastică la bază cu o croială ușor adaptată formei corpului. Hanoracul de fotbal este cu fermoar și izolează termic corpul, menținând o temperatură constantă în condiții de vreme rece. 

Cum să-ți alegi ghetele de fotbal potrivite
Ghetele de fotbal trebuie întotdeauna alese în funcție de terenul și suprafața de joc. În funcție de acest detaliu poți stabili tipul de crampoane de care ai nevoie, lungi, scurte, cu aderență mai mare. De exemplu, ca începător poți opta pentru ghete de fotbal FG, recomandate pentru suprafețe naturale și uscate și considerate un model universal. Dacă joci pe un teren moale sau o suprafață umedă, vei avea nevoie de ghete de fotbal SG sau Mixte SG/FG, cu crampoane care se adaptează ușor suprafeței de joc și îți oferă stabilitatea și viteză.

Alege o mărime corectă a ghetelor de fotbal. De exemplu, cele din materiale sintetice se recomandă să fie puțin mai lungi decât lungimea tălpii, în timp ce ghetele de fotbal din piele trebuie să fie fixe pe picior.

Cum să-ți alegi accesoriile pentru fotbal
Accesoriile pentru fotbal sporesc confortul în timpul meciului și trebuie adaptate poziției pe care o ocupi în echipă. Dacă jambierele, apărătorile și șosetele sunt universale și sunt recomandate tuturor jucătorilor, ca portar vei avea nevoie și de mănuși de fotbal. Un detaliu important al accesoriilor pentru echipamentul de fotbal este că trebuie să favorizeze respirabilitatea pielii. În plus, acestea trebuie să se mențină fixe pe corp pe durata meciului și în timpul alergării, fără să creeze disconfort. 

Cum să-ți alegi mingea de fotbal
Mingea de fotbal este disponibilă în diverse mărimi, fiecare adaptată unei categorii de jucători. Conform regulilor impuse de FIFA, mingile de fotbal trebuie să fie perfect rotunde, cu o circumferință între 68 și 71 cm și să cântărească între 396 si 453 de grame. Aceasta este recunoscută și ca mingea de mărime 5. Mărimea este standard, recomandată pentru jucători peste 12 ani. Mărimea 4 este recomandată jucătorilor cu vârsta între 8 și 12 ani, în timp ce mingea de mărimea 3 este cea mai mică, ideală pentru jucători sub 8 ani.

Ghidul începătorului în fotbal

Cum să joci fotbal în siguranță

Indiferent de nivelul la care joci fotbal, că ești doar pasionat sau că joci la nivel de performanță, fiecare meci trebuie să fie sigur atât pentru tine, cât și pentru echipa ta. De aceea, îți venim în ajutor cu câteva sfaturi care să te ajute să joci fotbal în siguranță și să eviți accidentările. 

Cum să te pregătești pentru o partidă de fotbal
Fotbalul este un sport solicitant pentru organism, astfel că trebuie să fii atent cu corpul tău înainte și după fiecare meci. Iată ce îți recomandăm înainte de meciurile de fotbal:

  • Respectă rutina de încălzire, care pregătește musculatura pentru efortul intens din timpul meciului;
  • Antrenează-te în mod consecvent, atât pe teren, cât și în afara acestuia;
  • Adoptă o dietă sănătoasă și echilibrată, care să susțină organismul din punct de vedere al efortului, astfel că fiecare masă trebuie să conțină proteine și carbohidrați care să îți ofere energie;
  • Hidratează-te atât înaintea, cât și pe durata meciurilor de fotbal, mai ales în sezonul cald;
  • Echipează-te corect și alege un echipament de fotbal de calitate;
  • Dă dovadă de fairplay și bucură-te de întreaga experiență. 


Cum să eviți accidentările atunci când joci fotbal
Accidentările trebuie evitate pentru că îți pot pune în pericol sănătatea și te pot ține departe de terenul de fotbal. Sfaturile noastre sunt: 
  • Alege un teren sigur, într-o zonă ferită de trafic sau alte pericole;
  • Joacă fotbal pe suprafețe moi, așa cum este gazonul natural, pentru a evita loviturile puternice și zgârieturile;
  • Evită lovirea mingii cu capul dacă nu ești antrenat pentru asta;
    Evită să practici fotbal în exces, pentru că este un sport solicitant și corpul tău are nevoie de repaus.

Bucură-te în siguranță de fiecare meci de fotbal. Menține-te în cea mai bună formă jucând unul dintre cele mai îndrăgite sporturi de echipă.

Descoperă mai multe

Fotbal: Cum sa-ti tonifiezi musculatura fara echipament?

Fotbal: Cum sa-ti tonifiezi musculatura fara echipament?

CVADRICEPȘII MUȘCHII ISCHIOGAMBIERI ȘI MUȘCHII ABDOMINALI SPATELE ȘI PECTORALII

Cum alegi mingea de fotbal?

Cum alegi mingea de fotbal?

Cum alegi mingea de fotbal în funcție de cele mai importante criterii identificate de noi? Află acum mai multe informații importante pentru stilul tău de joc!

Fotbalul pentru copii: Ce beneficii oferă și cum alegi echipamentul potrivit

Fotbalul pentru copii: Ce beneficii oferă și cum alegi echipamentul potrivit

Te invitam sa afli ce beneficii ofera fotbalul pentru copii si cum arata echipamentul necesar practicării acestui sport, chiar de la varste cat mai mici.

FOTBAL ACASĂ, CU ÎNTREAGA FAMILIE

FOTBAL ACASĂ, CU ÎNTREAGA FAMILIE

Îți recomandăm mai jos cateva variante de jocuri, potrivite pentru spatii restranse si compatibile cu aproape orice medie de varsta.