Cum alegi mingea de fotbal?

Cum alegi mingea de fotbal?

Cum alegi mingea de fotbal în funcție de cele mai importante criterii identificate de noi? Află acum mai multe informații importante pentru stilul tău de joc!

Ai putea crede că mingea de fotbal este un produs universal, ce diferă de la un model altul doar prin cromatică și elementele de design.
De fapt, alegerea inspirată a unei mingi de fotbal se realizează în funcție de numeroase criterii, ce țin materialul acesteia, tipul de cusătură sau dimensiuni.
Îți oferim în cele ce urmează un ghid complet pentru achiziționarea online a unui astfel de produs de pe Decathlon.ro! Iată cum alegi mingea de fotbal în mod corect:

Ce mărime are o minge de fotbal?

Mingile de fotbal sunt pe mărimi, asociate anumitor circumferințe (cm). Această informație este foarte utilă pentru alegerea unui produs potrivit pentru joaca celor mici, sau pentru orele de fotbal de la balon, privind mai departe de brand sau cromatică. Așadar, iată ce spune mărimea unei mingi de fotbal despre dimensiunile și utilitatea acesteia:

Cum alegi mingea de fotbal?

Mărimea 1 / circumferință: 18-22 cm 

Cunoscută și sub denumirea de “minge pentru fotbal mini”, aceasta este utilizată la antrenamente pentru dezvoltarea tacticilor de joc, sau pentru agrement, de către pasionații acestui sport.

Mărimea 2 / circumferință: 25-50 cm 

O minge de fotbal nr. 2 este, de obicei, utilizată în partidele disputate la grupele de vârstă sub 5 ani. De asemenea, la fel ca în cazul mingilor nr. 1, cele de față sunt utilizate în timpul antrenamentelor de adulți, pentru dezvoltarea jocului de picioare. 

Mărimea 3 / circumferință: 57-60 cm 

Este cea mai mică dimensiune de minge oficială, fiind utilizată în timpul partidelor de fotbal disputate la grupele de vârstă sub 8 ani. 

Mărimea 4 / circumferința: 63 - 66 cm 

Mingea de fotbal nr. 4 este utilizată pentru disputarea partidelor la grupele de vârstă 8-12 ani, în cadrul antrenamentelor pentru jucătorii adulți, dar și pentru agrement, în cazul jucătorilor amatori. 

Mărimea 5 / circumferință: 68 - 70 cm 

Nr. 5 este cea mai mare mărime a unei mingi de fotbal oficiale, având dimensiunile standard pentru toate meciurile disputate la grupele de vârstă 12+ ani, precum și pentru toate partidele de fotbal disputate la nivel profesionist.  

Tipuri de material pentru mingea de fotbal

Există 3 materiale preferate de producătorii mingilor de fotbal, datorită calităților deosebite pe care le oferă, ce garantează un control mult mai bun al balonului, în timpul jocului:

Cum alegi mingea de fotbal?

Mingi de fotbal din poliuretan (pu)

Acest material este cel omologat de FIFA pentru mingile de fotbal cu care se dispută toate competițiile oficiale din întreaga lume. Este un material ce asigură un înveliș al camerei foarte rezistent, precum și o sfericitate ce durează, datorită tipului de îmbinare: sudură termică (tehnologia termolipită - fără cusături). Mingile din PU sunt mult mai sensibile la atingere, comparativ cu celelalte categorii.

Mingi de fotbal din pvc 

O minge din PVC (policlorură de vinil) garantează o sfericitate ideală și o traiectorie precisă. Acest model poate fi utilizat în meciurile de fotbal din timpul liber, alături de prietenii tăi, garantând o rezistență de durată, datorită straturilor PVC ale învelișului. Din punct de vedere al prețului, mingile din PVC sunt mai convenabile.

Mingi de fotbal din piele sintetică

Pe lângă poliuretan (PU) și policlorura de vinil (PVC), mingile de fotbal mai pot avea învelișul exterior confecționat și din piele sintetică. Acest material asigură un control sporit al balonului, aceste mingi fiind, de asemenea, utilizate în meciuri de fotbal disputate la nivel profesionist.

Cum alegi o minge de fotbal de calitate?

Iată o serie de alte criterii pe care le poți lua în calcul, atunci când îți dorești să alegi o minge de fotbal calitativă, pentru tine sau copilul tău:

Materialul camerei de la interior
Camera unei mingi de fotbal este, de obicei, realizată din latex sau butil. Îți recomandăm mingi de fotbal realizate din latex, deoarece sunt mai moi decât cele din a doua categorie și asigură o retenție mult mai bună a aerului.

RECOMANDARE: mingile de fotbal se umflă la o presiune de 60-110 kPA.

Tipul de suprafață pe care se joacă
Cu atât de multe tipuri de mingi de fotbal, poate fi chiar dificil să alegi modelul potrivit pentru nevoile tale. Nu și dacă îți construiești decizia în jurul unor criterii, așa cum sunt cele despre care vorbim acum.

Iată încă unul: tipul suprafeței de joc. Citește mai multe informații în pagina produsului de care ești interesat, pentru a afla ce tip de suprafață este compatibilă cu mingea pe care dorești să o comanzi online de pe decathlon.ro: gazon natural, gazon artificial, suprafață dură, nisip etc

În cazul în care preferi să joci fotbal pe gazon artificial, îți recomandăm un balon mai rezistent, cu înveliș exterior, ce asigura o durată mai mare de viață, așa cum este poliuretanul.
Dacă joci fotbal în sală, îți recomandăm o minge de dimensiuni mai reduse - nr. 2 sau nr. 3. Pentru plajă, ai nevoie de o minge ușoară, așadar, poți opta pentru una cu o cameră din latex.

Cum alegi mingea de fotbal?

Partenerul nostru sportiv,
ciprian stoica, îți recomandă:

Cum să îți alegi mingea de fotbal și ghetele de fotbal, un video în care vei învăța care sunt criteriile la care trebuie să te gândești înainte de a achiționa produsul preferat: