1. Beneficiile fotbalului pentru copii
Fotbalul este simplu de învățat, mai ales dacă este jucat pentru prima dată la o vârstă de doar câțiva ani, atunci când mintea unui copil asimilează cu ușurință informații noi și interesante. Iată, așadar, ce înseamnă fotbalul pentru copii, din punct de vedere al beneficiilor pe care acesta le oferă:
Fotbalul pentru copii susține dezvoltarea armonioasă a corpului
Efortul fizic realizat cu regularitate de la o vârstă fragedă, sub atenta coordonare a unui îndrumător acreditat, are un rol uriaș în dezvoltarea fizică a celui mic.
În general, sportul susține întărirea sistemului imunitar, astfel încât organismul să răspundă mult mai eficient în fața afecțiunilor virale, obezității și a altor afecțiuni problematice. Iar fotbalul reprezintă un exemplu ideal de sport solicitant, cu beneficii multiple pentru sănătatea copiilor.
Practicarea sportului determină obținerea unui nivel de anduranță ridicat, precum și o capacitate de coordonare ochi-membre foarte bună, ce îi vor fi utile celui mic și în viața de zi cu zi.
Mai mult decât atât, prin mișcările specifice din timpul antrenamentelor la fotbal, acest sport contribuie semnificativ la:
-buna funcționare a sistemului cardio-respirator;
-reducerea riscului de a dezvolta afecțiuni oncologice;
-fortificarea sistemelor muscular și osos;
-stimularea sistemului limfatic samd.
Fotbalul pentru copii susține dezvoltarea abilităților sociale
Fotbalul este un sport de echipă, ce aduce indivizi pe teren, în jurul aceleiași pasiuni comune. De aceea, este ideal pentru copii, mai ales pentru cei inadaptați din punct de vedere al integrării în cercuri sociale specifice varstei.
La antrenamentele de fotbal pentru copii, cei mici sunt învățați cum să se coordoneze în fazele de atac și apărare, cum sa comunice unii cu ceilalți, cum să atingă împreuna un obiectiv.
Mai mult decât atât, acest sport de echipă le va oferi puștilor prilejul de a se bucura împreuna de victorii, dar și de a gestiona ca o echipă eventualele insuccese.
Toate aceste aptitudini, pe care copiii le învață la orele de antrenament, vor fi sesizabile ulterior la școală, la joacă, sau în relațiile cu cei mari.
Fotbalul pentru copii contribuie la reducerea nivelului de stres
Este greșit să credem că cei mici nu se confruntă cu stres, doar pentru că se află la vârsta copilăriei. Stresul este un aspect cât se poate de real al vieții unei persoane, indiferent de anii pe care aceasta îi are.
Nivelurile ridicate de stres pot duce la dezvoltarea depresiei și episoadelor de anxietate, probleme cu un impact major asupra calității vieții unui copil.
Din fericire, practicarea fotbalului îl poate scăpa pe acesta de stresul acumulat la școală, în familie sau în urma interacțiunilor cu alte persoane pe care acesta le consideră toxice.
Mișcarea fizică și comunicarea constantă, atât cu cei din echipă, cât și cu antrenorul de fotbal, sunt elementele determinante pentru reducerea stresului cu care un copil se poate confrunta.
Fotbalul pentru copii poate îmbunătăți performanțele școlare
Antrenamentele de fotbal pentru copii garantează stimularea producției de endorfine în organism, mult mai cunoscute sub denumirea de “hormonii fericiri”.
Nu doar că cei mici vor avea un tonus mental mult mai pozitiv, dar se vor bucura și de o mai bună funcționare a creierului. De altfel, orice sport este benefic pentru copii, din punct de vedere al implicațiilor pozitive ale mișcării asupra abilităților cognitive.
Studiile arată că micii sportivi pot înregistra la școală performanțe cu 40% mai bune, comparativ cu puștii care nu practică niciun tip de activitate fizică. În urma acestor procese chimice petrecute la nivelul creierului, determinate de sport, puterea de concentrare crește, iar copilului îi va fi mult mai ușor să parcurgă lecțiile predate și temele pentru acasă.
Fotbalul pentru copii determină un time management mai bun
Dacă un copil este pasionat de antrenamentele pe care le face la fotbal, acesta va putea fi mult mai motivat să își ducă la bun sfârșit alte activități din timpul unei zile: temele pentru școală, poeziile sau cântecelele pe care trebuie să le învețe.
O astfel de abordare va contribui foarte mult la maturizarea timpurie a celui mic, aspect extrem de important pentru intrarea sa în adolescență și primii ani ai tinereții.