Fotbalul pentru copii: Ce beneficii oferă și cum alegi echipamentul potrivit

Fotbalul pentru copii: ce beneficii oferă și cum alegi echipamentul potrivit

Te invităm să afli ce beneficii oferă fotbalul pentru copii si cum arată echipamentul necesar practicării acestui sport, chiar de la vârste cât mai mici.

Dacă cel mic își dorește să practice fotbalul, iar tu ai luat hotărârea de a susține în mod necondiționat ideea sa, este important să meargă pe teren cu un echipament de fotbal complet, adecvat vârstei sale.

1. Beneficiile fotbalului pentru copii

Fotbalul este simplu de învățat, mai ales dacă este jucat pentru prima dată la o vârstă de doar câțiva ani, atunci când mintea unui copil asimilează cu ușurință informații noi și interesante. Iată, așadar, ce înseamnă fotbalul pentru copii, din punct de vedere al beneficiilor pe care acesta le oferă: 


Fotbalul pentru copii susține dezvoltarea armonioasă a corpului

Efortul fizic realizat cu regularitate de la o vârstă fragedă, sub atenta coordonare a unui îndrumător acreditat, are un rol uriaș în dezvoltarea fizică a celui mic.

În general, sportul susține întărirea sistemului imunitar, astfel încât organismul să răspundă mult mai eficient în fața afecțiunilor virale, obezității și a altor afecțiuni problematice. Iar fotbalul reprezintă un exemplu ideal de sport solicitant, cu beneficii multiple pentru sănătatea copiilor.

Practicarea sportului determină obținerea unui nivel de anduranță ridicat, precum și o capacitate de coordonare ochi-membre foarte bună, ce îi vor fi utile celui mic și în viața de zi cu zi.

Mai mult decât atât, prin mișcările specifice din timpul antrenamentelor la fotbal, acest sport contribuie semnificativ la:

-buna funcționare a sistemului cardio-respirator;
-reducerea riscului de a dezvolta afecțiuni oncologice;
-fortificarea sistemelor muscular și osos;
-stimularea sistemului limfatic samd.


Fotbalul pentru copii susține dezvoltarea abilităților sociale 

Fotbalul este un sport de echipă, ce aduce indivizi pe teren, în jurul aceleiași pasiuni comune. De aceea, este ideal pentru copii, mai ales pentru cei inadaptați din punct de vedere al integrării în cercuri sociale specifice varstei.

La antrenamentele de fotbal pentru copii, cei mici sunt învățați cum să se coordoneze în fazele de atac și apărare, cum sa comunice unii cu ceilalți, cum să atingă împreuna un obiectiv.

Mai mult decât atât, acest sport de echipă le va oferi puștilor prilejul de a se bucura împreuna de victorii, dar și de a gestiona ca o echipă eventualele insuccese.  

Toate aceste aptitudini, pe care copiii le învață la orele de antrenament, vor fi sesizabile ulterior la școală, la joacă, sau în relațiile cu cei mari.  


Fotbalul pentru copii contribuie la reducerea nivelului de stres

Este greșit să credem că cei mici nu se confruntă cu stres, doar pentru că se află la vârsta copilăriei. Stresul este un aspect cât se poate de real al vieții unei persoane, indiferent de anii pe care aceasta îi are.

Nivelurile ridicate de stres pot duce la dezvoltarea depresiei și episoadelor de anxietate, probleme cu un impact major asupra calității vieții unui copil.

Din fericire, practicarea fotbalului îl poate scăpa pe acesta de stresul acumulat la școală, în familie sau în urma interacțiunilor cu alte persoane pe care acesta le consideră toxice.

Mișcarea fizică și comunicarea constantă, atât cu cei din echipă, cât și cu antrenorul de fotbal, sunt elementele determinante pentru reducerea stresului cu care un copil se poate confrunta.  


Fotbalul pentru copii poate îmbunătăți performanțele școlare 

Antrenamentele de fotbal pentru copii garantează stimularea producției de endorfine în organism, mult mai cunoscute sub denumirea de “hormonii fericiri”.

Nu doar că cei mici vor avea un tonus mental mult mai pozitiv, dar se vor bucura și de o mai bună funcționare a creierului. De altfel, orice sport este benefic pentru copii, din punct de vedere al implicațiilor pozitive ale mișcării asupra abilităților cognitive.

Studiile arată că micii sportivi pot înregistra la școală performanțe cu 40% mai bune, comparativ cu puștii care nu practică niciun tip de activitate fizică. În urma acestor procese chimice petrecute la nivelul creierului, determinate de sport, puterea de concentrare crește, iar copilului îi va fi mult mai ușor să parcurgă lecțiile predate și temele pentru acasă. 


Fotbalul pentru copii determină un time management mai bun

Dacă un copil este pasionat de antrenamentele pe care le face la fotbal, acesta va putea fi mult mai motivat să își ducă la bun sfârșit alte activități din timpul unei zile: temele pentru școală, poeziile sau cântecelele pe care trebuie să le învețe.

O astfel de abordare va contribui foarte mult la maturizarea timpurie a celui mic, aspect extrem de important pentru intrarea sa în adolescență și primii ani ai tinereții.

Fotbalul pentru copii: Ce beneficii oferă și cum alegi echipamentul potrivit

2.De la ce vârstă poți înscrie copilul la fotbal?

Se poate observa cu ușurință o creștere a numărului de echipe de fotbal pentru copii pe întreg teritoriul țării, în special, în cazul grupei de vârstă 4-10 ani. Motivele sunt variate:

-Copiilor le place joaca în aer liber, fiind atrași de antrenamentele cu mingea de fotbal;
-Vor să se distreze în compania altor puști de vârsta lor, deveniți “prietenii de la fotbal”;
-Sunt aduși de părinți la fotbal, pe baza pasiunii celor mari pentru acest sport etc.


După vârsta de 10 ani, rata de abandon este una accelerată, pe măsură ce puștii intră în etapele de preadolescență și adolescență.

Unul dintre principalele motive este că aceștia încep să fie atrași de alte zone de interes, pe măsură ce pretențiile părinților și ale antrenorilor de fotbal încep să devină din ce în ce mai mari. Percepția față de rutina antrenamentelor nu trebuie ignorată, deoarece aceasta reprezintă un alt element important de la baza deciziei de a renunța la fotbal.

Mediul în care se antrenează (logistica de la teren, echipa pentru care joacă), suportul moral al familiei și nivelul de ambiție pe care îl construiesc în timp sunt factori ce îi pot determina pe copii să continue practicarea acestui sport, chiar și după vârsta de 16 ani.

Renunțarea la antrenamentele de fotbal poate fi sesizabilă și în cazul copiilor sub 7 ani, deoarece aceștia își pierd mult mai repede interesul pentru orice tip de activitate (sportivă sau nu), pe care trebuie să o repete săptămânal. Mai mult decât atât, obosesc și mai repede, deoarece organismul încă nu este pregătit să susțină un efort îndelungat.

Așadar, vârsta de 8-9 ani este ideală pentru ca cei mici să înceapă antrenamentele la fotbal. În cadrul acestui interval de timp, copiii:

-Se arată mult mai dispuși să deprindă tehnici de joc din fotbal;
-Se pot adapta mult mai bine la rutina specifică antrenamentelor;
-Au o reală plăcere de a juca fotbal alături de alți puști ;
-Au deja un organism suficient de dezvoltat pentru a face față efortului fizic.

Fotbalul pentru copii: Ce beneficii oferă și cum alegi echipamentul potrivit

3.Ce echipament este necesar la fotbalul pentru copii?

Dacă dorești să comanzi online un echipament de fotbal pentru copii complet, informațiile de mai jos sunt structurate astfel încât să înțelegi importanța fiecărui element din structura sa, precum și criteriile de alegere ale acestora:


Ghete de fotbal pentru copii
Cele mai bune ghete de fotbal pentru copii au funcții concepute special pentru suprafața pe care se vor realiza antrenamentele.
De exemplu, ghetele de fotbal pentru gazon au pe talpă crampoane (turnate sau înfiletate), iar cele pentru futsal sunt prevăzute cu talpă aderentă, ideala pentru suprafețe rapide de joc.
De aceea, este important să citești cu atenție informațiile din pagina oricărui produs de care ești interesat, pentru a alege o pereche de ghete pe măsura nevoilor celui mic.
Recomandări de alegere a ghetelor de fotbal pentru copii:
-Alege o pereche de ghete pentru fotbal căptușite la interior cu mesh, material ușor ce asigură un confort sporit în timpul antrenamentelor, precum și o aerisire foarte bună a piciorului.
-Asigură-te că ghetele alese sunt prevăzute cu grip în vârful acestora, element ce oferă un control mult mai bun al balonului (ideal mai ales în cazul copiilor care au început de curând, sau urmează să înceapă, antrenamentele de fotbal).
-Vezi ce elemente pentru amortizare conțin branturile ghetelor de fotbal, mai ales la călcâie și varf, pentru un confort sporit la fiecare antrenament. De asemenea, verifică să nu existe cusături pe suprafața acestora, ce pot produce iritații la nivelul tălpilor.
-Analizează tipul de prindere al ghetelor, alegând un model cu număr ridicat de chingi, pentru o susținere optimă a piciorului în timpul jocului, după strângerea șireturilor.
-Nu în ultimul rând, comandă online ghete de fotbal pentru specificul terenului pe care se vor practica antrenamentele: firm ground (FG) - teren uscat, hard ground (HG) - teren sintetic, soft ground (SG) - teren umed. Mai multe informații despre caracteristicile ghetelor de fotbal, în paginile de produs.

Jambiere de fotbal pentru copii

Jambierele (șosetele) au rolul de a susține poziția fermă a apărătorilor pe tibie, absorbind totodată transpirația picioarelor.

De asemenea, aceste elemente din echipamentul de fotbal pentru copii minimizează riscul producerii de zgârieturi, în urma eventualelor atingeri de crampoanele adversarilor.

Recomandări alegere jambiere de fotbal pentru copii:

-Alege jambiere ce permit o ventilație cât mai bună a picioarelor în timpul antrenamentelor, mai ales în zona gleznelor. Materialul acestora nu trebuie să rețină transpirația, ci să permită evacuarea acesteia.

-Asigură-te că cel mic poartă jambiere rezistente atât la spălări multiple, cât și la uzura determinată de contactele inevitabile din timpul jocului.

-Vezi câte benzi elastice de susținere include produsul de care ești interesat, astfel încât să nu cadă în timpul jocului, determinând astfel o posibilă deplasare a apărătorii de pe tibie.

Fotbalul pentru copii: Ce beneficii oferă și cum alegi echipamentul potrivit

Apărători de fotbal pentru copii

Cele mai bune apărători de fotbal pentru copii protejează și susțin tibia împotriva eventualelor șocuri fizice, resimțite la acest nivel. Se recomandă purtarea acestora în timpul oricărui antrenament, deoarece asigură un risc mult mai redus al unor accidentări grave.

Recomandări alegere apărători de fotbal pentru copii:
-Alege un produs ce protejează tibia împotriva șocurilor fizice, conform normei EN 13061-2009.

-Asigură-te că modelul pentru care optezi este prevăzut cu elemente de susținere multiple: gleznieră, banda elastică și bandă autoaderentă.

-Optează pentru o pereche de apărători cu design adaptat special pentru piciorul drept (D) și cel stâng (S), pentru un confort sporit la meciuri și antrenamente.

-Nu în ultimul rând, comandă online un produs ce permite evacuarea transpirației prin orificiile de pe suprafața sa, astfel încât acumularea de lichid să nu destabilizeze poziția inițială.

Fotbalul pentru copii: Ce beneficii oferă și cum alegi echipamentul potrivit

Tricou de fotbal pentru copii
Tricoul de fotbal este piesa vestimentară ce conține cele mai multe elemente vizuale, reprezentative atât pentru echipă, cât și pentru jucător.

Recomandări alegere tricou de fotbal pentru copii:

-Alege un tricou dintr-un material ușor și respirant, ce permite o uscare rapidă.

-Asigură-te că materialul respectiv este prevăzut și cu o croială ce permite o libertate foarte bună de mișcare, vitală în faza de contraatac, sărituri pentru posesie, driblinguri etc

-Din grijă pentru mediul înconjurător, te invităm să comanzi online un tricou de fotbal pentru copii, conceput 100% din materiale reciclate.


Șort de fotbal pentru copii
Alături de tricou și jambiere, șortul de fotbal pentru copii reprezintă un element de identitate vizuală din cadrul echipamentului purtat, iar caracteristicile sale susțin pasiunea pentru practicarea acestui sport.
Recomandări alegere șort de fotbal pentru copii:
-Alege un șort dintr-un material ușor și respirant, ce permite o uscare rapidă.
-Asigură-te că materialul respectiv este prevăzut și cu o croială ce permite o libertate foarte bună de mișcare, vitală în faza de contraatac, sărituri pentru posesie, driblinguri etc
-Din grijă pentru mediul înconjurător, te invităm să comanzi online un șort de fotbal pentru copii, conceput 100% din materiale reciclate.

Fotbalul pentru copii: Ce beneficii oferă și cum alegi echipamentul potrivit

4.Importanța alegerii unui echipament de calitate

Dacă îți dorești ca micuțul tău să se bucure de fiecare antrenament la fotbal, alegerea unui echipament de calitate reprezintă o idee cât se poate de inspirată.

Așa cum văzut puțin mai devreme, echipamentul de fotbal pentru copii este compus dintr-o serie de elemente: ghete, șort, tricou, apărători și jambiere. Alese pe baza recomandărilor descoperite în dreptul fiecărui produs prezentat mai devreme, cel mic va putea beneficia de:

-Confort sporit și libertate de mișcare foarte bună, indiferent de temperaturile înregistrate la meciuri și antrenamente, sau de suprafața terenului pe care face mișcare.

-Nivel ridicat de siguranță, deoarece fotbalul este un sport ce implică o mulțime de contacte fizice între jucătorii celor două echipe, atât pe faza de apărare, cât și pe cea de atac.

-Sentimentul de apartenență la un grup construit în jurul aceleiași pasiuni. Purtând culorile și însemnele clubului pentru care joacă, cel mic va percepe mult mai bune ideea de parte a unui echipe unite, precum și responsabilitățile pe care le are în cadrul acesteia.

Fotbalul pentru copii: Ce beneficii oferă și cum alegi echipamentul potrivit

Descoperă pe Decathlon.ro întreaga ofertă de produse destinate practicării fotbalului și alege pentru copilul tău un echipament sportiv calitativ, testat în prealabil de experții noștri!