sphere media background sample

Cum să-ți revii în formă după naștere

ghid de antrenament și alimentație echilibrată pentru proaspete mămici

Îți dorești să revii în cea mai bună formă după naștere? Descoperă un articol util care îți oferă toate informațiile de care ai nevoie pentru a-ți recăpăta silueta cu ajutorul sportului și alimentației. 

Deși pare o adevărată provocare să revii la silueta de dinainte de naștere, acest articol poate să îți ofere sfaturile de care ai nevoie pentru a reuși. Perioada postnatală nu este doar despre pierderea kilogramelor acumulate în timpul sarcinii, ci și despre sănătatea ta și a bebelușului. De aceea vei afla tot ce ai nevoie, de la importanța sportului după cezariană și recomandări de antrenamente la alegerile corecte din alimentație. 
Chiar dacă, după naștere, tinzi să acorzi mai multă atenție și timp bebelușului, te ajutăm să îți gestionezi programul astfel încât să îmbini sportul cu celelalte activități zilnice. Vei reuși astfel să ai grijă de corpul tău atât din interior, prin intermediul alimentației, cât și la exterior, cu ajutorul sportului. Odată ce perioada de recuperare s-a încheiat, alege planul de antrenament care ți se potrivește și bucură-te de beneficiile sportului după naștere.

Când și cum să începi antrenamentele după naștere

Oricât de dornică ești să revii la forma de dinainte de sarcină, este important să acorzi atenție și importanță perioadei de recuperare după naștere. Fie că alegi o naștere prin cezariană, fie că alegi să naști pe cale naturală, consultă-te la fiecare pas cu medicul și ascultă îndrumările și sfaturile acestuia. Stabilește-ți apoi obiectivele și pregătește-te de sport! Începe cu exerciții ușoare și crește intensitatea treptat.

Obține acordul medicului
Primul pas pentru a relua sau a începe rutina de sport este să te consulți cu medicul tău. Corpul fiecărei femei reacționează diferit la naștere și are nevoie de o anumită perioadă de recuperare. La fel se întâmplă și în cazul tipului de naștere pe care îl alegi, cezariană sau naturală. Medicul te va îndruma în urma controlului de la 6 săptămâni de la naștere și a unei examinării fizice și te va ajuta să iei cea mai bună decizie. Evită să reîncepi antrenamentele fără acordul medicului, chiar dacă te simți încrezătoare în corpul tău.

Adaptează-te tipului de naștere
Fiecare tip de naștere are anumite restricții postnatale și solicită organismul în mod diferit. În cazul nașterilor pe cale naturală, mușchii pelvieni sunt cei mai solicitați. De aceea primele exerciții fizice pe care îți recomandăm să le încerci sunt pentru întărirea acestei grupe de mușchi. Deși în cazul nașterii naturale perioada de recuperare este mai scurtă, îți recomandăm să te consulți cu medicul înainte de primul antrenament.
Dacă alegi să naști prin cezariană, perioada de recuperare este mai mare, fiind vorba despre o intervenție chirurgicală și o incizie majoră. În acest caz, cei mai solicitați sunt mușchii abdominali, care au nevoie să se refacă după cezariană. De aceea se recomandă să începi cu activități ușoare precum mersul pe jos și să eviți exercițiile intense care pun presiune pe abdomen.

Stabilește-ți obiective
Odată ce ai primit acordul medicului, începe să stabilești care sunt obiectivele tale. Acestea te vor ajuta să urmărești progresul și te vor motiva să continui sportul după cezariană sau nașterea naturală. În primul rând, stabilește în cât timp vrei să pierzi kilogramele acumulate în timpul sarcinii, apoi setează intervale la care să verifici evoluția ta. De asemenea, setează și numărul kilogramelor pe care vrei să le pierzi. Evită obiectivele ce par imposibile sau drastice și asigură-te că țelul tău este să revii la forma mult dorită prin metode sănătoase și echilibrate.

Stabilește un program
Următorul pas este să stabilești programul de antrenament care se potrivește cel mai bine cu obiectivele tale. Poți alege cea mai bună opțiune pentru tine, fie să te antrenezi acasă, fie să mergi la sală sau să te antrenezi în cadrul unui grup de mame.

În cazul în care mergi la sală, îți recomandăm să apelezi la ajutorul unui antrenor personal, care te va îndruma la fiecare pas. Dacă preferi antrenamentele acasă, mult mai practice dacă ai un program aglomerat, poți consulta diferite programe de exerciții disponibile online. Te poți antrena în timp ce bebelușul doarme sau când ai un moment de pauză. De asemenea, poți opta să te antrenezi în cadrul unui grupe de mame, care îți împărtășesc pasiunea pentru sport și mișcare.

Pregătește-ți echipamentul de sport 

Echipamentul de sport este esențial pentru a-ți păstra motivația, dar și pentru a-ți atinge mai ușor obiectivele. Acesta trebuie adaptat mediului de antrenament și tipului de exerciții fizice pe care le realizezi. De exemplu, dacă alegi să mergi la sală pentru a face sport după cezariană sau naștere, vei avea nevoie de o geantă de sală încăpătoare pentru a transporta mai ușor echipamentul. Dacă alegi să te antrenezi acasă, poți opta pentru o saltea fitness confortabilă, care să îți ofere suport și stabilitate pe durata antrenamentelor.

La fel de importante sunt și accesoriile fitness, care trebuie alese în funcție de tipul de exerciții pe care le efectuezi. Greutățile fitness, bluza de slăbit pentru zona abdomenului, benzile elastice sau greutățile kettlebell sunt doar câteva dintre accesoriile necesare. Cât despre îmbrăcămintea sport, alege confortul hainelor lejere, în funcție de tipul de antrenament. Îmbrăcămintea de yoga, pilates sau fitness este realizată din materiale confortabile și plăcute la atingere, care asigură respirabilitatea corpului și libertatea de mișcare.

Ce dietă să adopți după naștere

Ce dietă să adopți după naștere
La fel de importantă este și dieta după naștere. Alimentele pe care le consumi au efecte nu doar asupra siluetei, ci și asupra lactației. Dacă îți alăptezi copilul, este recomandat să te asiguri că alimentele consumate sunt benefice atât pentru tine, cât și pentru bebeluș. 

Alege o dietă echilibrată
Începe prin a-ți planifica o dietă echilibrată și sănătoasă. Alimentele bogate în proteine, grăsimi sănătoase, precum și fructele și legumele sunt cele mai recomandate pentru dieta după naștere. Acestea contribuie la procesul de slăbire și ajută în perioada de alăptare. Îți recomandăm ca la fiecare masă să ai un aport echilibrat de proteine și grăsimi sănătoase, iar gustările să se concentreze pe fructe și legume proaspete.

Evită zahărul și alimentele procesate
Dacă ți-ai propus să slăbești după naștere, este recomandat să eviți alimentele bogate în zahăr, cele procesate de tip mezeluri și mâncarea fast-food. Acestea îngreunează procesul de slăbire și afectează lactația mamei. Din categoria de alimente ce trebuie evitate fac parte și legume precum varza, broccoli, fasolea și strugurii. Acestea pot provoca disconfort gastric bebelușului, prin laptele matern.

Acordă importanță hidratării
Hidratează-te corect în fiecare zi! O hidratare eficientă nu doar că ajută procesul de slăbire, ci contribuie și la formarea laptelui matern. Este important să consumi cel puțin 2 litri de apă zilnic și cel puțin un pahar cu apă înainte de alăptare. La fel de important este să eviți băuturile alcoolice și sucurile, dar și cafeaua. Efectele nocive ale acestora sunt transmise de la mamă către bebeluș prin laptele matern. În schimb, poți consuma ceaiuri pe bază de plante.

Evită să te înfometezi
Înfometarea și dietele restrictive au efecte negative atât asupra organismului mamei, cât și asupra bebelușului și laptelui matern. Acestea provoacă carențe severe în organism și împiedică apariția lactației. Astfel, laptele matern rezultat este sărac în nutrienți și vitamine esențiale pentru buna dezvoltare a bebelușului. Totodată, înfometarea poate duce la apariția unei stări continue de oboseală și lipsă de energie.

Cum să-ți revii în formă după naștere
Cum să-ți revii în formă după naștere

Ce exerciții de sport sunt recomandate după naștere

Planul de exerciții și antrenament trebuie stabilit atât în funcție de tipul de naștere pe care l-ai ales, cât și de evoluția recuperării tale după naștere. Citește în continuare și află ce exerciții sunt recomandate în fiecare caz!

Stabilește un plan de antrenament în funcție de tipul de naștere
Este important să începi treptat, cu exerciții de intensitate mică. Astfel corpul tău se adaptează noului stil de viață și își recapătă vitalitatea într-un mod sănătos. Este recomandat ca sportul după naștere să înceapă după cea de-a șasea săptămână, însă, în funcție de recomandările medicului și starea de sănătate, poți începe chiar mai devreme, cu exerciții ușoare.

Sportul după nașterea naturală se concentrează pe întărirea mușchilor pelvieni. De aceea sunt recomandate exercițiile Kegel, înotul sau exercițiile ușoare de aerobic. Acestea ajută organismul să se refacă și se concentrează pe zona mușchilor pelvieni. De asemenea, mersul pe jos este la fel de benefic și recomandat.

Sportul după cezariană se concentrează pe tonifierea corpului. Și în acest caz trebuie să începi cu exerciții de intensitate mică, doar după ce incizia s-a închis complet. Mersul pe jos, exercițiile ușoare de tip aerobic și yoga sunt cele mai recomandate. Acestea te ajută să îți recâștigi mobilitatea, fără să pună presiune asupra abdomenului. 

Continuă cu antrenamente moderate
După 12 săptămâni, poți crește intensitatea exercițiilor și poți diversifica rutina de antrenament. Printre cele mai recomandate și eficiente exerciții sunt: 

  • Înotul - începe cu sesiuni scurte de înot și crește durata antrenamentelor. Înotul te ajută să tonifiezi corpul și să slăbești;
  • Cardio - antrenamentele cardio sunt eficiente în procesul de slăbire și pot fi adaptate în funcție de obiectivele tale și preferințe. Însă presupun și un consum mai mare de energie, așa că asigură-te că organismul tău este complet refăcut;
  • Alergare - alergarea în aer liber sau pe bandă ajută în procesul de slăbire după sarcină. De asemenea, intensitatea alergării poate fi ușor adaptată nevoilor tale;
  • Fitness - exercițiile fitness cu greutăți sunt eficiente în tonifierea corpului și te ajută să te antrenezi localizat pentru a slăbi sau pentru a tonifia anumite zone;
  • Bicicleta staționară - pedalatul pe bicicleta staționară contribuie la tonifierea mușchilor pelvieni și musculaturii inferioare, esențială dacă ai ales o naștere naturală.

Rămâi perseverentă
Este important să îți păstrezi motivația și să fii perseverentă! Sărbătorește fiecare obiectiv atins și recompenesează-te. Deși pierderea în greutate și tonifierea corpului după sarcină poate părea o adevărată provocare, trebuie să fie un proces sănătos și echilibrat, și nu restrictiv. De asemenea, este un proces pe termen lung, dar ale cărui rezultate îți vor aduce satisfacție și bucurie.

Asigură-te că respecți un program de antrenament și o dietă sănătoasă. Acestea sunt cele mai importante elemente care te ajută să ajungi la rezultatele dorite.

Ești pregătită să începi sportul după naștere? Alege sportul și un stil de viață echilibrat și sănătos, benefic atât pentru tine, cât și pentru bebeluș.

Cum să-ți revii în formă după naștere

Articol pregătit de specialiștii noștri

Recomandările noastre 

CÂTE TIPURI DE MOTIVAȚII, ATÂTEA ANTRENAMENTE DE FITNESS

CÂTE TIPURI DE MOTIVAȚII, ATÂTEA ANTRENAMENTE DE FITNESS

PENTRU A-ȚI REMODELA CORPUL PENTRU A-ȚI DIVERSIFICA ACTIVITĂȚILE ASIGURĂ BUNĂSTAREA COTIDIANĂ!

ÎNCĂLZIREA ÎNAINTE DE ANTRENAMENTE: ROL, IMPORTANȚĂ, CUM SĂ FACI EXERCIȚIILE CORECT

ÎNCĂLZIREA ÎNAINTE DE ANTRENAMENTE: ROL, IMPORTANȚĂ, CUM SĂ FACI EXERCIȚIILE CORECT

Rolul și importanța încălzirii Cum să efectuezi exercițiile corect Încălzirea înainte de antrenamentele fitness

Cum să te încălzești corect înainte de înot?

Cum să te încălzești corect înainte de înot?

Descoperă recomandările înotătorilor noștri profesioniști, pentru o încălzire corectă înainte de antrenament.

ANTRENAMENTELE DE ALERGARE PENTRU ÎNCEPĂTORI

ANTRENAMENTELE DE ALERGARE PENTRU ÎNCEPĂTORI

> MĂSURI DE PRECAUȚIE > ECHIPAMENT NECESAR > ORGANIZAREA > RĂBDAREA ESTE CHEIA SUCCESULUI >ANTRENAMENTE VARIATE