FEBRA MUSCULARĂ: ÎN CE CONDIȚII APARE ȘI CUM O ȚII SUB CONTROL

Unele dintre cele mai plăcute momente ale unei săptămâni pe parcursul căreia nu am dus lipsă de provocări sunt cele petrecute după program pe salteaua de fitness, pe bicicleta de cameră sau chiar în fața sacului de box. Tot mai mulți dintre noi aleg să își îmbunătățească stilul de viață și să își amelioreze condiția fizică prin exerciții de dificultate medie, pentru care este suficient spațiul din propria locuință. Dacă echipamentele de calitate și cu o bună ergonomie sunt la îndemână, evitarea durerilor mușchilor sau a senzației de disconfort la mișcare nu pare atât de ușoară.

Cu o încălzire realizată corect și cu exerciții de stretching la finalul fiecărui antrenament, însă, vei reuși să îți amplifici flexibilitatea musculară, iar sportul va deveni o plăcere. Temută de începătorii în fitness, febra musculară nu este un impediment atât de mare pe cât ai putea crede.

FEBRA MUSCULARĂ: ÎN CE CONDIȚII APARE ȘI CUM O ȚII SUB CONTROL
FEBRA MUSCULARĂ: ÎN CE CONDIȚII APARE ȘI CUM O ȚII SUB CONTROL

Care sunt caracteristicile febrei musculare:

Resimțită după cel mult 48 de ore de la cel mai recent efort fizic intens, febra musculară este întâlnită frecvent în cazul celor mai puțin obișnuiți cu o anumită disciplină sportivă. Nici cei familiarizați cu efortul fizic regulat, dar care au făcut o pauză de la activitatea fizică nu sunt scutiți de acest fenomen. Oricât de uimitor ar putea părea, febra musculară îi poate afecta până și pe pasionații de sport, mai ales când sunt insuficient de precauți la abordarea unui tip nou de exerciții, de intensitate mult prea mare.

FEBRA MUSCULARĂ: ÎN CE CONDIȚII APARE ȘI CUM O ȚII SUB CONTROL
FEBRA MUSCULARĂ: ÎN CE CONDIȚII APARE ȘI CUM O ȚII SUB CONTROL

De ce apare acest fenomen:

Dintre toate tipurile de mușchi existente în corp, cei scheletici sunt responsabili pentru senzațiile tipice febrei musculare. Modul în care aceștia reacționează la efortul fizic intens a fost analizat de fizioterapeuți din mai multe puncte de vedere, ceea ce a dus la mai multe cauze posibile cu privire la apariția durerilor și încordării tipice febrei musculare. Pe măsură ce sunt solicitați, prin întinderi și contracții care se succed cu rapiditate, cu o forță pe care nu o depunem în mod obișnuit, mușchii suferă microrupturi în structura lor fibroasă.

Prima dintre ipoteze este aceea potrivit căreia, în urma acestui proces, receptorii cerebrali pentru durere sunt alertați de prezența inflamațiilor la nivelul fibrelor musculare implicate direct în efortul fizic. O altă ipoteză spune că celulele cunoscute sub numele de fagocite, responsabile pentru producerea inflamațiilor, contribuie la agravarea microleziunilor din fibrele musculare. Același efect nociv le este atribuit și radicalilor liberi, un grup de fragmente moleculare rezultate în urma descompunerii alimentelor. Amoniacul, hidroxiperoxidul și hidroxilul sunt radicalii liberi care micșorează concentrația de hidroxiprolină, o componentă a colagenului din țesuturile de legătură.

Acțiunea lor duce la apariția mai rapidă a microleziunilor mușchilor picioarelor și ai spatelui, mai ales pe parcursul unor exerciții care implică un consum mare de oxigen. Inițial, consensul asupra modului în care apare febra musculară se lega de acumularea acidului lactic în fibra musculară, imediat după un efort intens. Aceasta nu mai este luată în considerare astăzi, din cauza lipsei de corelație dintre nivelul de acid lactic din organism și intensitatea febrei musculare resimțite pe toată perioada pe care aceasta se manifestă.

Cum se face diagnosticul febrei musculare:

La prima impresie, să conștientizezi faptul că te confrunți cu această stare pare cât se poate de simplu. Ivită, la început, ca o stare de jenă, febra musculară evoluează către senzația de durere apăsătoare rapid, uneori chiar și în mai puțin de 12 ore de la efortul fizic. În cazul în care te confrunți, însă, cu dureri severe, cu sensibilitate la atingere, cu spasme musculare sau chiar cu tumefierea membrelor, ai putea avea nevoie de o consultație medicală. Pentru un diagnostic de specialitate al febrei musculare, se impune un examen clinic local, realizat de un medic specializat în recuperare și medicină fizică. Primul pas este examenul fizic, în cadrul căruia se vor verifica intensitatea durerii, nivelul de diminuare a forței și a flexibilității mușchilor, dar și gradul de tumefiere a acestora.

La recomandarea specialistului, ai putea avea nevoie de un examen ecografic sau chiar de unul de tip RMN, pentru a putea fi determinată creșterea dimensiunilor mușchilor afectați de febra musculară. Pentru a avea o imagine mai fidelă a țesuturilor musculare parțiale sau totale, a întinderilor musculare, precum și a leziunilor musculare care s-au produs prin compresie, în urma mișcărilor de contracție, este nevoie de aplicarea unei ultrasonografii. Această metodă imagistică folosește ultrasunete, pentru a face vizibile nu doar organele, ci și vasele sanguine și țesuturile acestora. Examenul histologic scoate la iveală acumulările de lichid și de electroliți în mușchi, din cauza microrupturilor de la nivelul fibrei. Analiza biochimică, în cazul febrei musculare, are rolul de a determina creșterile enzimelor musculare din țesuturile striate, un fenomen asociat cu atingerea unui nivel foarte ridicat al tensiunii resimțite la nivelul membrelor.

FEBRA MUSCULARĂ: ÎN CE CONDIȚII APARE ȘI CUM O ȚII SUB CONTROL
FEBRA MUSCULARĂ: ÎN CE CONDIȚII APARE ȘI CUM O ȚII SUB CONTROL

În ce moduri reduci febra musculară:

Așa cum spuneam, acest ansamblu de senzații fizice nu trebuie să te descurajeze în demersul tău de a-ți îmbunătăți tonusul și a-ți descoperi un adevărat hobby în activitatea fizică. Febra musculară nu este o afecțiune, nu are efecte colaterale asupra organismului și, mai mult, este reversibilă. Cu alte cuvinte, cu cât vei continua să îți desfășori antrenamentele, fie la prima oră, în dormitor, fie seara, în colțul tău special amenajat din living, cu atât vei avea mai rar febră musculară.

Pentru ca durerile să nu se mai instaleze, poți urma sfaturile de mai jos:

FEBRA MUSCULARĂ: ÎN CE CONDIȚII APARE ȘI CUM O ȚII SUB CONTROL