comment_choisir_chaussettes_randonne_conseils

CUM SĂ ALEGI ȘOSETELE PENTRU DRUMEȚIE?

Șosetele potrivite sunt accesoriul indispensabil pentru drumeție. Dar trebuie să știm cum să le alegem. Îți oferim sfaturile noastre pentru a găsi modelul de șosete potrivit pentru tine!

A avea o pereche de bocanci pentru drumeție este esențial, dar este foarte importantă și purtarea șosetelor potrivite pentru această practică sportivă. 
Șosetele potrivite pentru drumeție oferă picioarelor protecție împotriva frecării și asigură o bună evacuare a transpirației. 
În caz contrar, ar apărea bășicile! 
Cum trebuie aleasă perechea de șosete potrivită pentru tine? 
În funcție de 5 criterii: materialul, tehnicitatea terenului pe care practici drumeția, durata drumeției, anotimpul și lungimea șosetelor. 
Descoperă ghidul nostru!

ALEGEREA MATERIALULUI PENTRU ȘOSETELE DE DRUMEȚIE

Șosetele de drumeție pot fi concepute din diferite materiale, fiecare având particularitățile lor.
În funcție de nivel, dar mai ales în funcție de nevoile tale, te vei orienta către un anumit material, în detrimentul altora.

Bumbacul, spre exemplu, are avantajul de a fi confortabil.
În schimb, acesta nu evacuează transpirația și se usucă mai greu, ceea ce favorizează riscul de apariție a bășicilor în timpul drumețiilor sau plimbărilor mai lungi.
Din acest motiv, bumbacul este mai degrabă recomandat pentru drumeții scurte sau plimbări.

Materialele sintetice sunt rezistente și durabile.
Acestea au și marele avantaj de a oferi o evacuare bună a transpirației.
Șosetele din materiale sintetice sunt potrivite pentru drumeții puțin mai lungi.

Elastanul oferă o susținere bună și ia forma picioruliu, pentru a evita formarea pliurilor.
Cordura, prezent în materialele anumitor șosete, este cunoscut pentru rezistența la deșirare și la abraziune.
Acest material este ideal pentru drumețiile lungi sau trekking.

Lâna merinos este confortabilă, are capacitatea de a reduce apariția mirosurilor neplăcute și oferă o izolare bună împotriva frigului.
În plus, pentru că este un material termoreglator, acesta izolează și împotriva căldurii.
Deoarece este un material antibacterian, evacuează transpirația doar foarte puțin.
Din acest motiv, acesta este mereu asociat cu materiale sintetice în conceperea șosetelor noastre.

DEMERSUL DE PROTEJARE A MEDIULUI ÎN CEEA CE PRIVEȘTE ȘOSETELE QUECHUA:

Dintr-un motiv ecologic, 80% din gama noastră de șosete este concepută eco.

 • cum-alegi-șosete-confortabile-pentru-teren-plat-pădure

  BUMBAC PROVENIT DIN AGRICULTURA BIOLOGICĂ

  Pentru a-ți propune produse moi și confortabile pentru practica sportivă, noi folosim bumbac provenit din agricultura bio.
  Acesta este cultivat fără îngrășăminte chimice, pesticide sau organisme modificate genetic, ceea ce reduce riscul de poluare a solului și a pânzei freatice.

 • cum-alegi-șosete-confortabile-pentru-teren-plat-pădure

  VOPSIRE DOPE DYED

  În ceea ce privește materialele sintetice, noi folosim o tehnică de vopsire care consumă mai puțină apă.
  Pentru a reduce consumul de apă în timpul vopsirii materialelor, noi am ales să folosim tehnica "Dope Dyed".
  Acesta constă în integrarea pigmenților de culoare încă de la fabricarea firului textil.

TEHNICITATEA TERENULUI PE CARE PRACTICI DRUMEȚIA

Un al doilea criteriu care nu trebuie neglijat în momentul alegerii șosetelor de drumeție: tehnicitatea terenului pe care practici drumeția.
Dacă mergi într-o drumeție pe un traseu cu diferență mică de nivel sau pe un traseu abrupt, de munte, nevoile tale nu vor fi aceleași.

Pentru trasee cu teren plat, la șes sau în pădure spre exemplu, vei avea nevoie de șosete confortabile, cu cât mai puține cusături.
Apoi trebuie să alegi materialul și țesătura în care te simți cel mai confortabil.

Pe de altă parte, dacă mergi în drumeție la munte, pe trasee tehnice,cu diferență mare de nivel trebuie să alegi șosete întărite la nivelul călcâiului și degetelor.
În timpul urcării sau al coborârii, cele două părți ale piciorului sunt foarte solicitate, iar presiunea continuă de la nivelul degetelor sau al călcâiului poate provoca dureri la un moment dat, dacă nu porți șosete potrivite.
Orientează-te spre șosete mai tehnice care evacuează optim transpirația și reduc riscul de frecare.

În orice caz, indiferent de locul de practică, este important să alegi mărimea potrivită a șosetelor.
Șosetele prea mici sau prea mari pot provoca rapid bășici. 
În cazul șosetelor prea mari, există mult material în jurul piciorului și există riscul de a forma pliuri.
În cazul șosetelor prea mici, există riscul ca acestea să alunece în interiorul încălțămintei.

CUM SĂ ALEGI ȘOSETELE PENTRU DRUMEȚIE?
cum-alegi-șosete-confortabile-pentru-teren-plat-pădure

DURATA DRUMEȚIEI

Cu cât drumețiile tale sunt mai lungi, cu atât există o tendință mai mare de a transpira, iar în această situație vei avea nevoie de o bună evacuare a transpirației.
Acest criteriu este important, deoarece, dacă pielea este prea umedă în timpul drumeției, va exista un risc ridicat de apariție a bășicilor.

O drumeție poate fi considerată drept "lungă" atunci când depășește 3 ore de mers.
Dacă mergi într-o drumeție de o zi sau într-o drumeție pe vreme caldă, vara, este important să alegi șosete respirante. Anumite șosete sunt prevăzute cu un tricotaj ventilat care facilitează evacuarea transpirației, fără a pierde din confort.
Altele sunt concepute din poliamidă care se usucă repede sau din fibre Coolmax care permit o mai bună evacuare a transpirației.
Pentru acest tip de drumeții, șosetele concepute din cordura sau lână merinos reprezintă un avantaj, datorită efectului lor antibacterian.

În această privință, este esențial să ții cont și de tipul încălțămintei cu care mergi în drumeție.
Dacă încălțămintea este respirantă, aceasta va evacua transpirația: deci, trebuie să alegi șosete ușoare și respirante, de asemenea.
Dacă încălțămintea este mai degrabă impermeabilă și te protejează de ploaie, nu trebuie să faci aceeași alegere. În acest caz, trebuie să alegi mai degrabă șosete care să absoarbă transpirația, pe care apoi să le poți da jos.

cum-alegi-șosete-confortabile-pentru-teren-plat-pădure

ȘOSETE CĂLDUROASE ÎN FUNCȚIE DE ANOTIMP

Deoarece temperaturile variază în funcție de anotimpuri, poți alege șosete potrivite pentru vremea rece.

Dacă mergi în drumeție pe timp de iarnă, spre exemplu, îți recomandăm șosetele călduroase pentru drumeție pe zăpadă "SH ultra-warm". Aceste șosete sunt potrivite pentru drumeția pe zăpadă sau drumeția cu rachete de zăpadă. Acestea vor păstra picioarele calde și uscate, chiar și pe zăpada pulvăr! Anumite modele sunt concepute din lână merinos, care oferă foarte multă căldură și reduc apariția mirosurile neplăcute.

Pentru a te echipa corespunzător pe timp de iarnă, iată câteva recomandări:

- alege șosete din lână pentru aport de căldură;

- alege șosete lungi, pentru a te proteja mai eficient de zăpadă, spre exemplu;

- nu uita să ai la tine șosete respirante, pentru evacuarea transpirației, care poate provoa mult disconfort pe vreme rece.

Și câteva recomandări pentru a te echipa pe timp de vară:

- alege șosete foarte ușoare, pentru a reduce transpirația. Anumite modele dintre șosetele noastre au o structură cu zone de ventilare în zona gleznei (unul dintre locurile în care transpiri cel mai mult). Ca variantă alternativă, poți lua în considerare șosetele concepute din material ventilat!

- chiar și pe timp de vară, șosetele din lână (în special cele din lână merinos) pot reprezenta o alegere potrivită. Vremea pe munte este foarte schimbătoare!

cum-alegi-șosete-confortabile-pentru-teren-plat-pădure

LUNGIMEA ȘOSETELOR

Un alt criteriu care te poate ajuta în alegerea lungimii șosetelor. Aceasta trebuie să fie mereu mai mare sau egală cu înălțimea încălțămintei, pentru a evita frecarea de la nivelul gleznei.

Există trei înălțimi diferite:

- șosetele scurte  sau "low": acestea depășesc ușor încălțămintea, dar rămân sub maleole. Acestea se poartă cu încălțăminte joasă.

- șosetele cu lungime medie sau "mid": acestea protejează maleolele și se opresc chiar deasupra acestora. Acestea se poartă cu încălțăminte joasă.

- șosetele lungi sau "high": acestea sunt ideale pentru bocancii de drumeție cu față mid, deoarece se opresc chiar sub gambă și protejează bine glezna.

O ultimă recomandare? Unele șosete se adaptează conformației tale, fiind o pereche care diferențiază piciorul stâng de cel drept, pentru o mai bună adaptare la mărimea piciorului. De asemenea, în cazul în care știi că ai anumite alergii, verifică cu atenție materialele din care sunt concepute șosetele, înainte de a le achiziționa!

CUM ALEGEM ÎNCĂLȚĂMINTEA POTRIVITĂ PENTRU DRUMEȚIE SAU TREKKING?

Cum alegem încălțămintea potrivită pentru drumeție sau trekking?

Dacă ești practicant de drumeție sau trekking, încălțămintea este elementul cel mai important din echipament. Alegerea corectă a acesteia este esențială pentru a te bucura pe deplin de practica sportivă. Astfel, pentru tine am realizat un ghid complet care te va ajuta să te încalți potrivit!