8 SFATURI PENTRU EVITAREA APARIȚIEI BĂTĂTURILOR ÎN TIMPUL DRUMEȚIILOR

8 Sfaturi pentru evitarea apariției bătăturilor în timpul drumețiilor

Care este primul reflex de evitat în ceea ce privește apariția bătăturilor? Am auzit deseori că trebuie să alegem o mărime mai mare decât cea obișnuită, este adevărat? O strângere corectă poate preveni apariția de bătături?

Oricare ar fi nivelul de practică și tipul de teren, există un singur lucru pe care îl au în comun toți practicanții de drumeție: teama de a se întoarce din drumeție cu bătături. Iată câteva sfaturi pentru a evita apariția acestora!

În general, bătăturile apar atunci când pielea este sensibilă la frecare, fie din cauza șosetelor, fie a tipului de încălțăminte ori din cauza pătrunderii de pietricele, crengi. Umiditatea ( cauzată de transpirație sau de alte elemente exterioare) joacă un rol important în a face pielea vulnerabilă în fața bătăturilor!

Cum putem evita apariția bătăturilor?

Pentru a răspunde acestei întrebări, le-am dat cuvântul colegilor noștri experți și pasionați de drumeție: Claire Sens( inginer studiu teren și podolog), Edward Robers (șef de produs încălțăminte de drumeție) și Julien Ettel (șef de produs șosete și branțuri de drumeție) din cadrul Quechua.

1.Care este primul reflex de evitat în ceea ce privește apariția bătăturilor?

Claire: ,, Cel mai important lucru este alegerea mărimii corecte de încălțăminte. Apoi, așa cum se spune, trebuie să acordăm o atenție sporită în timpul ieșirilor în natură cu o nouă pereche de încălțăminte. În urma unui studiu, am observat că aprox. 70% din bătături apar în primele 5 ore de drumeție. Este esențial să aveți piciorul bine fixat, mărimea corectă și branțul au rol în limitarea la maximum a riscului de apariție al bătăturilor.

8 SFATURI PENTRU EVITAREA APARIȚIEI BĂTĂTURILOR ÎN TIMPUL DRUMEȚIILOR

2.Am auzit deseori că trebuie să alegem o mărime mai mare decât cea obișnuită, este adevărat?

Edward: ,, Nu este o regulă. Unii practicanți de drumeție spun că își aleg întotdeauna o mărime mai mare decât cea obișnuită pentru că este mult mai comod pentru ei. Pentru alții, acest lucru nu funcționează. Testarea este cu adevărat un punct esențial către care să ne orientăm atunci când alegem încălțămintea. ‘’

Claire: ,, Da, acest lucru depinde de obiceiurile fiecărei persoane. Auzim adesea vorbindu-se despre umflarea picioarelor din cauza efortului. Este adevărat, numai că acest lucru în ziua de astăzi se poate evita. Acest aspect diferă de la o persoană la alta în funcție de sensibilitate. Picioarele unor persoane se încălzesc foarte rapid, alte persoane au un picior mai mare decât celălalt. Deci cel mai bun sfat este : ,, Probeaza-ti încălțămintea de drumeție!’’

3.O strângere corectă poate preveni apariția de bătături?

Claire: ,, Da, acest lucru este primordial! În timpul drumețiilor, piciorul trebuie să aibă o susținere optimă. La unele tipuri de încălțăminte, strângerea diferă în funcție de urcare/coborâre. La coborâre nu ezita să-ți strângi ferm încălțămintea! ‘’.

8 SFATURI PENTRU EVITAREA APARIȚIEI BĂTĂTURILOR ÎN TIMPUL DRUMEȚIILOR

4.Este importantă alegerea șosetelor de drumeție ( mai mult decât o simplă pereche de șosete sport)?

Julien: ,, Protecția piciorului este cea care diferențiază o șosetă de drumeție de una clasică pentru sport. Încălțămintea de drumeție este mai rigidă decât cea pentru un alt sport. Astfel, este importantă protejarea piciorului, în special, de bătături. Susținerea piciorului este o funcție esențială în evitarea căderii sau strângerii șosetei. Acesta este motivul pentru care folosim benzi de fixare din elastan până când avem 100% structuri elastice și potrivite conformației (piciorul drept / piciorul stâng). În cele din urmă, și, probabil, cel mai important, este, de asemenea, că materialele care se schimbă. O șosetă sport trebuie să permită evacuarea transpirației piciorului. Umiditatea piciorului accelerează riscul de apariție al bătăturilor. Am întrebat practicanții de drumeție și studiul ne arată că aproximativ 30% din bătături apar din cauza utilizării unor șosete care nu sunt adecvate nivelului de practicare. ‘’.

Claire: ,, Este esențial să știi că bătăturile sunt asemănate cu arsurile de gradul 3. Acestea vor apărea mult mai rapid atunci când mergeți pe un teren cu umiditate ridicată. Șosetele de drumeție sunt concepute din material care previne apariția acestora. ‘’. 

8 SFATURI PENTRU EVITAREA APARIȚIEI BĂTĂTURILOR ÎN TIMPUL DRUMEȚIILOR

5.Ce importanță au branțurile de drumeție?

Edward: ,, Schimbarea branțului asigură o senzație de confort, o amortizare internă. Acesta permite stabilizarea piciorului, un lucru foarte important în evitarea frecării și apariției bătăturilor. ‘’.

Julien: ,,De fapt, dacă aveți prea multă libertate de mișcare în interiorul încălțămintei , piciorul se va mișca. Acest lucru va genera disconfort și frecare. Branțul va reduce mișcarea piciorului și va asigura susținere optimă.’’

Claire: ,, Aveți grijă la materialul branțului. Dacă utilizați un branț neted din piele, mai degrabă decât un produs tehnic specific pentru drumeții, veți avea în mod inevitabil frecare. Branțurile noastre de drumeție, precum și încălțămintea și șosetele, sunt concepute pentru acest tip de practică și astfel previn apariția bătăturilor în timpul drumețiilor. 

8 SFATURI PENTRU EVITAREA APARIȚIEI BĂTĂTURILOR ÎN TIMPUL DRUMEȚIILOR

6.De ce avem nevoie pentru a evita apariția bătăturilor? De o încălțăminte bună, de o pereche de șosete adecvată sau de un branț adecvat tipului de practică?

Julien: ,, Este bine ca toate cele trei să fie adecvate. Puteți avea cea mai bună încălțăminte din lume, dacă șosetele nu sunt adaptate tipului de drumeție și nu evacuează transpirația, vă vor apărea bătături. Dacă nu aveți un branț care să asigure o susținere optimă a piciorului,  intervine frecarea și vor apărea bătături din cauza mișcării în interior a piciorului. ‘’.

Edward: ,, Aceste trei produse sunt complementare, un ansamblu din trei părți distincte care maximizează asigurarea unui confort optim în timpul drumețiilor. ‘’.

Claire: ,, Aceste trei produse sunt testate în ansamblu, în laborator, iar ulterior sunt validate pe teren adaptându-se la nevoile practicanților. De exemplu, încălțămintea concepută pentru un traseu de drumeție de 8 km, va fi testată  pe o distanță de 8 km, cu șosete și branțuri adaptate. ‘’.

7.Un ultim pont un sfat din partea experților?

Julien: ,, Dacă simțiți orice disconfort din cauza prezenței unui corp străin (pietre, nisip, scoarță…) opriți și scoateți-l din încălțăminte. Bătăturile reprezintă un punct dur, cu frecare repetitivă pe ele din cauza unor factori agravanți precum : nisip, umiditate, căldură. Trebuie să aveți grijă de picioare, să le mențineți uscate și să vă echipați cu produse tehnice adaptate drumețiilor. Aveți grijă de dumneavoastră! Uneori ne subestimăm starea de oboseală, dieta noastră. Toate acestea influențează cantitatea de transpirație și, prin urmare, apariția bătăturilor.”

Claire: ,, Uscați încălțămintea între două utilizări. Este primordial să lucrați împotriva umidității! ‘’. 

8.Dacă în ciuda acestor măsuri de preacuție, apar, totuși, bătături? 

Claire: ,, Unii practicanți de drumeție pot avea cea mai bună încălțăminte, cele mai bune șosete și branțuri din lume, dar încă au bătături. Așa este, nu suntem cu toții la fel atunci când vine vorba de bătături… Dacă, în ciuda tuturor acestor sfaturi, rămâneți sub incidența bătăturilor, puteți încerca creme anti-bătături care limitează iritarea din cauza frecării. Dar gândiți-vă întotdeauna la testare, înainte de a începe o drumeție lungă!’’.

Julien: ,, Băile pentru picioare pe bază de lămâie sunt destul de obișnuite pentru practicanții de drumeție. Acestea vă vor ajuta să vă îngroșați pielea pentru a-i reduce nivelul de fragilitate. ‘’.