CUM SE MĂSOARĂ NIVELUL DE RESPIRABILITATE AL UNUI MATERIAL ?

Cum se măsoară nivelul de respirabilitate al unui material ?

Cum să alegi îmbrăcăminte respirantă?

Respirabilitatea unui material este capacitatea sa de a evacua vaporii de apă ai transpirației. Așadar în cazul unui efort intens este necesar să te echipezi cu îmbrăcăminte respirantă pentru a îți menține pielea uscată.

Respirabilitatea se măsoară prin coeficientul de Rezistență Evaporativă Termică (R.E.T.). Acesta măsoară rezistența pe care o opune un material evacuării umidității. Cu cât rezistența (adică coeficientul) este mai mică, cu atât materialul este mai respirant !

(Metoda testului este definită de norma ISO 11092).

CUM SE MĂSOARĂ NIVELUL DE RESPIRABILITATE AL UNUI MATERIAL ?

Cum să alegi îmbrăcăminte respirantă?

-R.E.T. este notat printr-o cifră indice:

-RET <6: Materialul este extrem de respirant, te vei simți în largul tău în cele mai intense eforturi

-RET cuprins între 6 și 12: Materialul este foarte respirant, așadar este adaptat unui efort moderat

-RET cuprins între 12 și 20: Materialul are un nivel mediu de respirabilitate, și nu va mai fi atât de confortabil în caz de efort

-RET >20 : Materialul este puțin respirant și neadaptat efortului

-RET >40 : Materialul este non-respirant

Vei găsi aceste informații în caracteristicile tehnice ale fișelor produselor noastre, mai ales pentru gama noastră de jachete. Măsurarea respirabilității este foarte importantă pentru acest produs pentru că, în general, cu cât articolul vestimentar este mai impermeabil, cu atât este mai puțin respirant (datorită materialului sau tratamentului utilizat pentru a proteja împotriva ploii).

Dacă dorești un articol vestimentar foarte respirant, în afară de material, poți alege un produs care dispune de fermoare de ventilare mecanice care îți permit să reglezi temperatura, precum produsul JACHETĂ SOFTSHELL TREKKING LA MUNTE TREK 500 WINDWARM NEGRU BĂRBAȚI FORCLAZ

Pentru a beneficia la maximum de proprietățile tehnice ale îmbrăcămintei, trebuie să alegi corect diferitele straturi de îmbrăcăminte, în funcție de efortul tău. Descoperă recomandările noastre cu tehnica celor 3 straturi.

(de reținut: anumite mărci pot utiliza și indicele M.V.T.R. “Moisture Vapour Transmission Resistance” pentru măsurarea respirabilității. Acest indice măsoară cantitatea de apă pe care un metru pătrat de material o lasă să treacă în 24 de ore. Cu cât indicele este mai ridicat, cu atât materialul este mai respirant. De exemplu un M.V.T.R. de 5000 indică un articol vestimentar puțin respirant și din contră, un M.V.T.R. de 30 000 indică un articol vestimentar extrem de respirant).
Măsurarea respirabilității este foarte importantă pentru acest produs pentru că, în general, cu cât articolul vestimentar este mai impermeabil, cu atât este mai puțin respirant .