CUM ALEGEM ÎNCĂLȚĂMINTEA POTRIVITĂ PENTRU DRUMEȚIE SAU TREKKING?

Cum alegem încălțămintea potrivită pentru drumeție sau trekking?

Dacă ești practicant de drumeție sau trekking, încălțămintea este elementul cel mai important din echipament. Alegerea corectă a acesteia este esențială pentru a te bucura pe deplin de practica sportivă. Astfel, pentru tine am realizat un ghid complet care te va ajuta să te încalți potrivit!

Alegerea încălțămintei pentru drumeție sau trekking este influențată de numeroase criterii: terenul de practică, durata sesiunii, greutatea rucsacului, condițiile meteo și tipul de încălțăminte preferat. Acestea îți permit să găsești încălțămintea potrivită pentru tine, astfel încât să-ți ofere confort în timpul practicii sportive. Odată ce ești corect încălțat, îți poți ridica privirea pentru a admira peisajele!

1/ Terenul tău de practică este…

Dacă există o întrebare pe care trebuie să ți-o adresezi înainte de a alege o pereche de încălțăminte sau bocanci, aceasta este: ”Ce tip de drumeție voi realiza?”.  Cu alte cuvinte, pe ce tip de teren? Care va fi durata? Și care va fi greutatea rucsacului?

În privința terenului, există o gamă largă de încălțăminte concepută în funcție de locul de practică. Dacă realizezi o drumeție în natură, la câmpie, nu vei avea aceleași nevoi ca și pentru o drumeție la munte. În concluzie, fiecare tip de teren are specificitatea lui. 

CUM ALEGEM ÎNCĂLȚĂMINTEA POTRIVITĂ PENTRU DRUMEȚIE SAU TREKKING?

1.1.  La câmpie, în pădure sau pe litoral (teren cu diferență mică de nivel)

Dacă realizezi o drumeție scurtă la câmpie, în pădure sau pe litoral, alege încălțămintea sau bocancii pentru drumeție în natură. Aceștia asigură confort maxim și amortizare, pentru a nu resimți asperitățile traseelor. De asemenea, sunt prevăzuți cu talpă cu dublă densitate, formată dintr-un branț moale în interior care asigură confort și o talpă exterioară, ce asigură amortizare și protejează piciorul de pietre. Crampoanele și talpa exterioară a acestora oferă o excelentă aderență pe traseele naturale – precum cele forestiere sau cele de pe malul mării. Încălțămintea pentru drumeție în natură este potrivită și pentru drumețiile cu diferență mică de nivel. 

CUM ALEGEM ÎNCĂLȚĂMINTEA POTRIVITĂ PENTRU DRUMEȚIE SAU TREKKING?

1.2.La munte, pe trasee abrupte 

Îți dorești să ajungi pe vârfuri montane, pe trasee mai tehnice și la o altitudine mai mare? Dacă practici mai consecvent drumeția la munte, pe trasee stâncoase, este de preferat să alegi o pereche de încălțăminte sau bocanci pentru drumeție la munte. Aceștia oferă lejeritate, pentru a nu te îngreuna în momentul urcării. Talpa și crampoanele asigură o aderență bună, pentru a nu aluneca pe traseele abrupte sau stâncoase. În general, încălțămintea pentru drumeție la munte este prevăzută cu concept EVOFIT. Această tehnologie permite conceperea încălțămintei din materiale extensibile și cu un design specific în zona articulației de la picior, pentru ca aceasta să se poată adapta perfect la conformația piciorului.  

CUM ALEGEM ÎNCĂLȚĂMINTEA POTRIVITĂ PENTRU DRUMEȚIE SAU TREKKING?

1.3.Pe trasee cu zăpadă

Îți dorești să ajungi pe vârfurile montane acoperite de zăpadă? În acest caz, alegerea încălțămintei trebuie să fie alta! În momentul în care spunem zăpadă, spunem neapărat ghete călduroase și impermeabile. Astfel, îți recomandăm alegerea unei perechi de ghete sau cizme pentru drumeție pe zăpadă, care izolează piciorul de frig și umiditate. Încălțămintea pentru drumeție pe zăpadă este prevăzută cu membrană care asigură impermeabilitate și respirabilitate. De asemenea, talpa are rol izolator și dispune de un sistem de anti-intruziune, pentru a evita intrarea zăpezii în încălțăminte. Unele dintre perechile noastre de încălțăminte pentru drumeție pe zăpadă sunt prevăzute cu tehnologie  SNOWCONTACT. Acest tip de talpă este concepută din materiale speciale, iar designul crampoanelor este adaptat pentru a oferi cea mai bună aderență. Aceasta este mult mai eficientă decât o talpă clasică pentru zăpadă.  

CUM ALEGEM ÎNCĂLȚĂMINTEA POTRIVITĂ PENTRU DRUMEȚIE SAU TREKKING?

2/ Durata drumeției

Dacă tipul de teren este un element decisiv în alegerea încălțămintei, acest lucru este valabil și pentru durata drumeției. Trebuie menționat încă o dată că nu vei avea aceleași nevoi dacă sesiunea de practică sportivă durează o jumătate de zi sau câteva zile.

Drumeția va dura de la câteva zile, până la mai multe săptămâni? Planifici să explorezi trasee noi timp de o săptămână de trekking? Dacă răspunsul este da, ai nevoie de bocanci rezistenți, care nu se vor rupe pe parcursul zilelor de practică sportivă – mai ales dacă mergi mai multe zile pe munte și nu ai posibilitatea de a lua cu tine mai multe perechi de încălțăminte. În acest caz, alege bocanci pentru trekking. Rezistența acestora îți va permite să parcurgi kilometri zi de zi, pe toate tipurile de teren. Fața înaltă a bocancilor asigură o susținere corectă a gleznei, pentru a te bucura de mai mult confort în timp.

Dacă îți propui să realizezi un traseu de o jumătate de zi sau de o zi, criteriile de alegere vor fi diferite. Într-adevăr, bocancii pentru trekking sunt mai rezistenți, dar aceștia pot fi mai grei decât cei clasici pentru drumeție. Pentru o drumeție de o zi, alege mai degrabă încălțăminte sau bocanci pentru drumeție, nu pentru trekking.

CUM ALEGEM ÎNCĂLȚĂMINTEA POTRIVITĂ PENTRU DRUMEȚIE SAU TREKKING?

3/ Greutatea rucsacului

Un alt aspect important, ce trebuie luat în calcul atunci când vă alegeți bocancii de drumeție sau trekking: greutatea rucsacului. Cine probează încălțămintea de drumeție în magazin, cu un rucsac de 10 kg în spate? Cu siguranță, nu prea mulți dintre noi. Cu toate acestea, greutatea rucsacului va influența nivelul de confort resimțit.

Dacă nu vei avea rucsac sau dacă acesta este foarte ușor, pentru o drumeție de scurtă durată, alege încălțăminte ușoară și flexibilă, ținând cont și de caracteristicile terenului. Însă, dacă trebuie să transporți în rucsac echipamentul pentru câteva zile, atunci este recomandat să alegi un alt tip de încălțăminte, de preferat, cu față înaltă, pentru mai multă susținere. De asemenea, este importantă și rigiditatea, care asigură stabilitate.

4/ Susținerea

Desigur, trebuie să ții cont și de nivelul de susținere asigurat.

Pentru trasee accidentate, cu pante abrupte, sunt esențiali bocancii înalți  pentru a susține glezna. Astfel, eviți pătrunderea pietrelor și a prafului în interior.

Dacă ai nevoie de încălțăminte ușoară, dar și de libertate de mișcare la nivelul gleznei, alege un model cu față joasă. 

5/ Vremea

Pentru drumeții pe teren uscat, unde singurele urme de umiditate provin de la  roua dimineții, nu ai nevoie de încălțăminte impermeabilă, un model cu tratament hidrofob este suficient. Picăturile de apă se scurg pe suprafața materialului iar pielea rămâne uscată.

Pentru drumeții pe teren umed, pe vreme ploioasă sau pe zăpadă (un strat de 40 cm), este esențial să alegi bocanci impermeabili, pentru protecție completă împotriva umidității.

În urma testelor de laborator pe care le-am efectuat, am clasat încălțămintea pe 3 niveluri de impermeabilitate. În cadrul acestor teste, încălțămintea este pe jumătate scufundată în apă. Am testat încălțămintea la 2000 de flexiuni, pentru a menține pielea uscată în timpul deplasărilor de până la 4km, la 4000 de flexiuni, pentru a menține pielea uscată în timpul deplasărilor de până la 8 km, la 8000 de flexiuni, pentru a menține pielea uscată în timpul deplasărilor de până la 16 km. Aceste valori sunt comunicate și în descrierea de pe site și din magazinele noastre.

Descoperă categoria pentru încălțăminte impermeabilă aici.

Pentru drumețiile din timpul verii, pe vreme caldă, alege încălțămintea respirantă! Datorită mesh-ului, aceste modele asigură respirabilitate și permit evacuarea transpirației, pentru a evita senzația de disconfort creată de acumularea umidității. Pentru ventilare maximă, poți alege o pereche de sandale. Talpa și sistemul de protecție de la vârf protejează și asigură aderență.

Descoperă categoria de sandale pentru drumeție aici.

Acum, având echipamentul complet pentru drumeție, să pornim la drum!

CUM ALEGEM ÎNCĂLȚĂMINTEA POTRIVITĂ PENTRU DRUMEȚIE SAU TREKKING?

Sfaturi care te-ar putea interesa

8 SFATURI PENTRU EVITAREA APARIȚIEI BĂTĂTURILOR ÎN TIMPUL DRUMEȚIILOR

8 SFATURI PENTRU EVITAREA APARIȚIEI BĂTĂTURILOR ÎN TIMPUL DRUMEȚIILOR

Care este primul reflex de evitat în ceea ce privește apariția bătăturilor? Am auzit deseori că trebuie să alegem o mărime mai mare decât cea obișnuită, este adevărat? O strângere corectă poate preveni apariția de bătături?