Unselected
Ce trotinetă electrică să cumpăr? Ghid complet de recomandări

Ce trotinetă electrică să cumpăr? ghid complet de recomandări

Află ce trotinetă electrică poți comanda de pe Decathlon.ro și care sunt avantajele oferite de un astfel de produs, pe baza criteriilor de alegere esențiale.

Unselected

Trotineta electrică îți permite un nivel redus de efort în timpul deplasării și ocupă foarte puțin spațiu, atunci când este strânsă. Se încarcă de la sursele de energie electrică la care și tu ai acces oricând și îți permite o mobilitate foarte bună, atât timp cât pui siguranța pe primul loc.

Dacă îți dorești o trotinetă electrică ce are un design cool, este simplu de alimentat și vine cu un preț foarte avantajos, raportat la funcțiile oferite, citește acest articol! Descoperi o mulțime de informații esențiale pentru alegerea pe care o poți face mai târziu pe Decathlon.ro:

Unselected

1. Avantajele unei trotinete electrice

O trotinetă electrică pentru adulți oferă o mulțime de avantaje, simplu de observat chiar de la primele utilizări. De aceea, popularitatea unui astfel de produs pentru deplasări urbane se află pe un trend ascendent de foarte mulți ani. În cele ce urmează, analizăm împreună un top al celor mai importante avantaje ale unei trotinete electrice:

1.1. Portabilitatea excelentă a unei trotinete electrice
În prezent, trotinetele electrice reprezintă cel mai convenabil mod pentru deplasare în zonele urbane, acolo unde infrastructura încurajează o astfel de dinamică a participanților la trafic. 

Alături de bicicletele portabile, trotinetele electrice ce dispun de sistem pentru strângere permit o depozitare ce implică o suprafață redusă și un transport ușor, în mașină, mijloacele de transport în comun, liftul de la birou sau scările rulante ale marilor centre comerciale.

Poti împacheta o trotinetă electrică în bagajul pe care l-ai pregătit pentru city break, astfel încât să te bucuri de o altfel de experiență în orașele de peste granițe pe care le vizitezi. Se pliază și se desface prin mișcări simple, într-un timp cât se poate de scurt.

1.2. Caracterul eco-friendly al unei trotinete electrice
Ești un participant la trafic cu grijă pentru mediul înconjurător? Cea mai bună trotinetă electrică nu doar că permite un nivel de autonomie energetică foarte bun, dar este și eco-friendly, asigurând o călătorie ce nu implică poluarea zonelor în care circuli.

Generând zero emisii în atmosferă și consumând doar o cantitate redusă de curent electric (fie cu încărcare de la sursă, fie pe bază de baterii pentru trotineta electrică), această soluție 2.0 pentru zone urbane relevă angajamentul pe care trebuie să ni-l asumăm cu toții, în privința viitorului acestei planete.

1.3. Nivel redus (spre zero) al nivelului de poluare fonică
Alegerile pe le faci în fiecare zi nu trebuie să îi deranjeze pe cei din comunitatea din care faci parte. Acest aspect rămâne la fel de valid chiar și atunci când ești participant la trafic. O trotinetă electrică este cât se poate de discretă, din punct de vedere al nivelului de poluare fonică pe care îl generează.

Alături de biciclete, produsele din această categorie permit o călătorie descrisă de silențiozitate, indiferent de spațiul în care le utilizezi.

La primele orele ale dimineții, sau atunci când te întorci seara din oraș, trotineta electrică poate funcționa la parametri optimi, însă fără produce un nivel de zgomot supărător.

Ce trotinetă electrică să cumpăr? Ghid complet de recomandări
Unselected

2. Aspecte esențiale pentru alegerea trotinetei electrice

Dacă îți dorești să faci cea mai bună achiziție, consultă ghidul de mai jos. În rândurile următoare descoperi criteriile esențiale de alegere pentru o trotinetă electrică. Raportează aceste aspecte la propriile tale nevoi, pentru a-ți simplifica astfel decizia:

Ce trotinetă electrică să cumpăr? Ghid complet de recomandări

2.1. Capacitatea bateriei 

Unul dintre cele mai importante criterii pe care trebuie să le analizezi, atunci când vrei să comanzi online de pe decathlon.ro o trotinetă electrică, este capacitatea bateriei. În funcție de această valoare, vei ști ce distanță poți parcurge și pentru ce interval de timp.

Autonomia bateriei unei trotinete electrice reprezintă distanța pe care aceasta o poate parcurge, de la încărcare, sau durata de funcționare a acesteia.

Așadar, citește cu atenție informațiile din pagina produsului de care ești interesat, pentru a afla mai multe despre cum este exprimată în cazul respectiv această caracteristică.

O trotinetă electrică pentru adulți cu o autonomie a bateriei foarte bună poate garanta parcurgerea unei distanțe de aproximativ 30-40 km (de la ultima încărcare), sau o funcționare de aproximativ 120 minute.

REȚINE CĂ: Valoarea autonomiei bateriei unei trotinete electrice este pur orientativă, deoarece depinde la rândul sau de maniera în care acest sistem de transport este utilizat, precum și de caracteristicile utilizatorului: particularități ale drumului, condiții meteo, greutatea celui care merge pe ea, nivelul de trafic etc

2.2. Viteza 

Trotineta electrică îți permite să atingi viteze mulțumitoare, cu un minim de efort. De aceea, reprezintă o formă de transport interurban extrem de apreciată în acest moment.

Un model dedicat începătorilor sau copiilor atinge o viteză cuprinsă între 10-15 km/h. Dacă îți dorești o tricicletă electrică mai rapidă, există și modele ce se pot deplasa cu 20-30 km/h.  

REȚINE CĂ: În cazul în care o trotinetă prinde 25 km/h, sau o viteză ce depășește acest prag, un astfel de model intră în categoria mopedelor, fapt ce necesită înmatricularea sa și obținerea unui permis din categoria AM.   

2.3. Materialul cadrului 

Din punct de vedere al materialului utilizat pentru cadrul unei trotinete electrice, putem vorbi despre două categorii principale de modele:

Trotinetele electrice fabricate din oțel

Mai rezistente, însă mult mai grele decât cele realizate din aluminiu
Recomandate pentru plimbări pe distanțe mari și foarte mari

SFAT: dacă îți dorești o trotinetă electrică ce are cadrul realizat din oțel, asigură-te că greutatea acesteia nu depășește 10 kg. Un cadru cu o greutate mai mare poate produce disconfort, din punct de vedere al manevrabilității.

Trotinetele electrice fabricate din aluminiu

Mai puțin rezistente, însă mult mai ușoare decât cele realizate din oțel
Recomandate pentru plimbări ocazionale, pe distanțe mici

2.4. Greutatea și înălțimea

În privința greutății, trotinetele electrice se pot împărți în 3 categorii principale:

Trotinete electrice care pot susține o greutate de până la 110 kg
Trotinete electrice care pot susține o greutate între 110-130 kg
Trotinete electrice care pot susține o greutate de peste 130 kg.

În privința înălțimii porțiunii frontale a cadrului, cuprinsă între roata din față și mâner, aceasta trebuie să aibă o dimensiune care să îi permită utilizatorului o poziție dreaptă a coloanei vertebrale.

SFAT: Optează pentru o trotinetă electrică ce dispune de ghidon reglabil, astfel încât să poți ajusta fără probleme dimensiunile acestui sistem pentru transport interurban.

Unselected
Ce trotinetă electrică să cumpăr? Ghid complet de recomandări

2.5. Sistemul de pornire / frânare 

Ține cont și de aceste două elemente, atunci când îți dorești să comanzi o trotinetă electrică din oferta magazinului nostru online:

Sistemul de pornire al trotinetei electrice
Ai la dispoziție două variante de sistem pentru pornire: pornirea cu ajutorul cheii și pornirea prin senzori. Varianta cheii este mai sigură, implicând o acțiune mecanică pentru a declanșa sistemul electric, fapt ce oferă mai multă protectie împotriva hoților. Cea pe bază de senzori este mai modernă, te scutește de grija cheii, însă este mai ușor de sustras.

Sistemul de frânare al trotinetei electrice
La fel ca în cazul sistemului de pornire, cel de frânare presupune două variante apreciate de producătorii trotinetelor electrice: frânarea prin pârghie (acțiune manuală) și frânarea computerizată (prin simpla apăsare a unui buton).

REȚINE CĂ: O trotinetă electrică pentru adulți poate avea un sistem de frânare întâlnit și la monoposturile de F1, denumit KERS. Acest sistem permite încărcarea bateriei trotinetei electrice în momentul în care frâna este activată. Asigură-te ca modelul comandat online de pe Decathlon.ro dispune de acest sistem.

2.6. Posibilitatea de a se plia (sau nu)

Majoritatea trotinetelor electrice asigură un sistem rapid de pliere, caracteristică ce activează posibilitatea de a transporta / depozita acest produs cu extrem de multă ușurință. Există, însă, chiar și trotinete electrice compacte. Acestea sunt apreciate de unii datorită nivelului de rezistență mult mai ridicat al cadrului. Ex: trotineta electrică off road.

2.7. Roțile 

Reprezintă un criteriu cu impact direct asupra funcționalității trotinetei electrice. La fel ca multe alte elemente ale unei trotinete electrice, roțile sunt de mai mult tipuri:

Roțile pline
Mult mai rezistente, însă asigură un nivel de confort mai redus, comparativ cu roțile goale (cu spițe). Motivul are legătură cu faptul că spițele pot absorbi mult mai bine șocurile resimțite de utilizator pe traseu.


Roțile goale
Permit o mai bună manevrabilitate a ghidonului, precum și o absorbție a șocurilor sporită. Comparativ cu roțile pline, cele cu spițe nu sunt la fel de rezistente. Se recomandată alegerea unei trotinete electrice cu roți goale, atunci când preferi să utilizezi un astfel de produs doar pentru plimbări ocazionale, pe distanțe mici.
De asemenea, poți opta pentru trotinete electrice cu diametru al roților de: 100, 120, 145, 230 mm. Alege trotinete cu roți mai mici, ideale pentru frânare / accelerare promptă. Mizează pe un model cu roți mai mari, în cazul care ai de parcurs distanțe lungi, zi de zi.
Alte caracteristici importante ale roților:
Duritatea: simbolul durității roților este alcătuit dintr-o cifră (1-100) urmată de litera A. Cele mai comune valori ale durității roților la trotineta electrică: 88A și 95A.
Rulmenții: alegerea corectă a acestora contribuie la viteza pe care trotineta electrică o poate prinde. Valoarea rulmentului este compusă dintr-o literă (A-E) urmată de o cifră (1-9). Cu cât valoarea este mai mare (litera cât mai apropiată de E / cifra cât mai apropiată de 9), cu atât viteza modelului respectiv poate fi mai mare.
Suspensiile: alege un model de trotinetă electrică ce dispune de suspensii doar în cazul în care deplasarea se face constant pe un teren cu denivelări (exemplu: străzi cu un asfalt stricat). În caz contrar, nu este oportun să investești într-un model cu suspensii, deoarece acestea limitează viteza și cauzează o creștere în dimensiune a produsului.

Preferi să alegi o trotineta clasică, acționată prin mișcări ale corpului? Avem pregătit pentru tine un articol special, în acest sens. Întoarce-te puțin mai târziu la el:

Unselected

3. Echipamentul de protecție pentru trotineta electrică

Vorbim acum despre echipamentul de protecție recomandat în această activitate, pe care îl poți pune în coșul de cumpărături, alaturi de trotineta electrică pe care ai ales-o din oferta noastră, pe baza criteriilor recomandate mai devreme

Casca este un produs conceput special pentru protejarea capului în timpul utilizării unei trotinete electrice. Iată o serie de caracteristici importante ale acesteia:

- rotița de reglare, astfel încât mărimea căștii să devină perfectă pentru mărimea capului, pentru un confort sporit la utilizare. 

- orificii de ventilare, ce permit o aerisire optimă a capului și, astfel, un confort termic optim, mai ales în timpul zilelor caniculare ale verii. 

- protecție împotriva șocurilor - asigură-te ca modelul de cască pentru trotineta electrică are standardul EN 1078 (câmp vizual, absorbția șocurilor, sistem de prindere sub bărbie). 

- lumini de atenționare în trafic - pentru o prezență în trafic pe timpul nopții, asociată unui risc redus de producere a unor evenimente rutiere nedorite, comandă online o cască prevăzută cu lumini roșii pe partea din spate. 

- elemente de confort - citește informațiile din pagina produsului ales, pentru a ști cu certitudine faptul că dispune de inserții precum cele din spumă, menite să asigure confort la utilizare. 

- protecție împotriva intemperiilor - casca pentru trotineta electrică poate veni cu un design special, ce oferă protecție utilizatorului împotriva soarelui și ploilor. 

Unselected

4. Reguli de circulație oficiale pentru trotineta electrică

Începând cu 2021, Codul Rutier include și regulile de circulație oficiale pentru utilizatorii de trotinete electrice. În cazul nerespectării acestor norme legislative, ei vor putea fi de acum înainte sancționați precum alți participanți la trafic.

◘ Principalele reguli de circulație, aplicabile conducătorilor de trotinete electrică, exprimă obligativitatea de a circula doar pe pista de biciclete, acolo unde aceasta există, fiind interzisă deplasarea acestora pe trotuar.

◘ Noile reglementari legislative mai arata că, atunci când circulă pe tronsoane de drum public, utilizatorii de trotinete electrice trebuie să le conducă pe un singur rând. De asemenea, este interzisă participarea la trafic sub influența alcoolului, ori a altor substanțe psihoactive.

◘ Trotinetele electrice care pot depăși viteza de 25 km/h sunt considerate mopede, așadar, sunt supuse în trafic altor reguli de circulație din Codul Rutier.

◘ O singură persoană are voie să circule pe trotineta electrică, în orice moment.

◘ Trotinetele electrice trebuie dotate cu sistem de direcție adecvat, sistem de frânare, precum și cu un sistem de avertizare sonoră. Pe timp de noapte sau în condiții de luminozitate scăzută, trotinetele electrice trebuie să dispună de un sistem de lumini funcțional și de cel puțin un dispozitiv fluorescent-reflectorizant. 

Alte interdicții pentru utilizatorii de trotinete electrice 

• să circule pe sectoarele de drum semnalizate cu indicatorul "Accesul interzis bicicletelor"
• să circule în paralel, cu excepția cazurilor în care participă la competiții sportive organizate
• să se țină de un vehicul aflat în mers, ori să fie remorcați de un alt vehicul sau împinși ori trași de o persoana aflată într-un vehicul
• să transporte sau să tragă orice fel de obiecte care, prin volumul ori greutatea lor, stânjenesc sau periclitează conducerea vehiculului, ori circulația celorlalți participanți la trafic
• să circule atunci când partea carosabilă este acoperită cu polei, gheață sau zăpadă
• să efectueze activități de natură a le distrage atenția, atunci când se angajează în traversarea drumului public
• să circule cu defecțiuni tehnice la sistemele de frânare sau cu un vehicul care nu este prevăzut cu avertizor sonor
• să traverseze drumurile publice, pe trecerile destinate pietonilor, în timp ce se deplasează pe trotineta electrică.

Ce trotinetă electrică să cumpăr? Ghid complet de recomandări
Unselected

Iată care sunt cele mai importante informații de care să ții cont, atunci când îți dorești să achiziționezi trotineta electrică, precum și casca de protecție pentru utilizarea sa, de pe site-ul nostru. Ține cont de acestea și fă cea mai bună alegere pentru nevoile tale!

Unselected
CUM ALEGI CEA MAI BUNĂ TROTINETĂ PENTRU TINE SAU PENTRU COPIL

CUM ALEGI CEA MAI BUNĂ TROTINETĂ PENTRU TINE SAU PENTRU COPIL

Cu un trafic din ce în ce mai aglomerat, indiferent de orașul în care locuiește fiecare dintre noi, nevoia unei soluții de mobilitate deopotrivă dinamică și economică se face tot mai simțită.

TROTINETE

DE CE SĂ ALTERNEZI PICIORUL DE SPRIJIN PE TROTINETĂ ?

DE CE SĂ ALTERNEZI PICIORUL DE SPRIJIN PE TROTINETĂ ?

TROTINETE

7 MOTIVE PENTRU A ALEGE SĂ TE DEPLASEZI CU TROTINETA ÎN ORAȘ

7 MOTIVE PENTRU A ALEGE SĂ TE DEPLASEZI CU TROTINETA ÎN ORAȘ

PROTECŢIE TOTALĂ: CUM SĂ NE PROTEJĂM CAPUL?

PROTECŢIE TOTALĂ: CUM SĂ NE PROTEJĂM CAPUL?

Fie că vă deplasaţi cu skate-ul, cu rolele sau cu trotineta, trebuie să vă asiguraţi mereu protecţia. Iată sfaturile noastre pentru a vă “păstra capul pe umeri”.