CUM ALEGI CEA MAI BUNĂ TROTINETĂ PENTRU TINE SAU PENTRU COPIL

Cum alegi cea mai bună trotinetă pentru tine sau pentru copil

Cu un trafic din ce în ce mai aglomerat, indiferent de orașul în care locuiește fiecare dintre noi, nevoia unei soluții de mobilitate deopotrivă dinamică și economică se face tot mai simțită.

Manevrabilă, ușor de depozitat și rezistentă la solicitările din mediul urban, o trotinetă se poate dovedi un mijloc de transport eficient și îți oferă o modalitate plăcută de a petrece timpul liber. Designul acestui tip de vehicul a evoluat mult în ultimii ani, iar la acest proces a contribuit din plin folosirea, în procesul de fabricație, a unor materiale durabile și ușoare.
Aluminiul, cauciucul termoplastic, poliuretanul sau polipropilena garantează agilitatea, în condițiile unei utilizări cu minimum de efort. Mai mult, o trotinetă modernă se recunoaște după unele dotări preluate direct de la biciclete, cum ar fi frâna de ghidon sau chiar suspensia dublă. Pentru a face cea mai bună alegere, trebuie să iei în considerare o serie de factori, pentru a evita orice probleme legate de siguranță și confort. Indiferent de decizia ta, nu uita de echipamentele de protecție pentru trotinete.

Ce factori să iei în calcul

Alegerea unei trotinete se va face în funcție de mai mulți factori personali, precum bugetul disponibil, experiența persoanei care o va folosi, scopul achiziției sau rezistența pe care trebuie să o ofere modelul. Caracteristicile tehnice pe care trebuie să le iei în considerare, la achiziționarea unei trotinete, sunt: dimensiunile, greutatea, materialele din care este realizată, mărimea și tipul roților, tipul de frână și viteza de deplasare.

Pentru un adult

Pentru transportul urban al unei persoane adulte, sunt recomandate trotinetele cu roți din silicon sau poliuretan, care asigură un confort sporit. Dacă îți dorești să utilizezi trotineta și pentru trucuri, atunci lucrurile stau puțin diferit. Vei avea nevoie de roți de tipe “core”, din materiale dure, precum aluminiul. Acestea sunt realizate astfel încât să reziste la impactul cu pământul.
În ceea ce privește pliabilitatea, majoritatea produselor oferă acest avantaj. Dacă plănuiești să utilizezi trotineta în apropierea casei, nu vei avea neapărată nevoie ca ea să poată fi pliată. În schimb, dacă o folosești pentru transport în zone îndepărtate, atunci această caracteristică îți va fi de mare ajutor. Pentru cei care merg zilnic, mai ales către locul de muncă, sistemul EasyFold îi va ajuta să scutească timp prețios.
De asemenea, va trebui să iei în considerare ce fel de frână dorești să folosești. Modelele disponibile oferă frână pe roata din spate, pe ghidon sau ambele variante. Dacă ești obișnuit să mergi și pe bicicletă, atunci este mai probabil să îți fie la îndemână varianta cu ghidon. Dacă ești pasionat de mersul pe role, atunci va fi mai natural pentru tine să utilizezi opțiunea de pe roata din spate.
Pentru a te bucura vreme îndelungată de alegerea făcută, este nevoie ca produsul să fie cât mai rezistent la șocurile la care va fi supus. Din acest motiv, suspensiile sunt esențiale, deoarece vor prelungi semnificativ viața trotinetei tale. Poți opta pentru una cu suspensie simplă, însă există și modele cu suspensii duble, pentru amortizare suplimentară.

CUM ALEGI CEA MAI BUNĂ TROTINETĂ PENTRU TINE SAU PENTRU COPIL

Pentru un copil

Activitate foarte apreciată de copii, plimbarea cu trotineta este un excelent instrument de dezvoltare psihomotorie pentru cei mici, dar și un adevărat sport, care îi ajută să își consume energia. Este important să alegi modelul potrivit de trotinetă, astfel încât copilul să se poată bucura de această activitate în cele mai bune condiții. În ceea ce privește trotinetele pentru copii, va trebui să cauți modele cât mai stabile, în funcție de vârsta celor mici.
Cei până în 5 ani vor folosi mai ușor o trotinetă cu 3 sau 4 roți, care îi ajută să-și păstreze echilibrul. De asemenea, designul este foarte important pentru ca produsul să fie pe placul lor. E indicat să optezi pentru culori vii și plăcute. În funcție de vârsta celui mic, vei alege următoarele tipuri de trotinete, după cum urmează:
- copii între 2 și 4 ani: în acest interval, copilul nu își menține foarte bine echilibrul pe un singur picior, așadar, va fi înțelept să optezi pentru o trotinetă cu trei roți;
- copii între 4 și 6 ani: copilul încă învață să își mențină echilibrul, dar poți alege modele cu două roți;
- copii între 6 și 12 ani: copilul va dori să utilizeze trotineta pentru a se juca în parcuri, aproape de casă și pentru a efectua deplasări pe distanțe scurte. Alege o trotinetă de mărime medie;
- copii de peste 7 ani: copilul își dorește o trotinetă pentru a se amuza și pentru a se deplasa ușor, pentru a merge la școală sau pentru plimbări pe distanțe medii (până la 2 km). Optează pentru trotinete cu roți mari, adaptate acestei utilizări.

CUM ALEGI CEA MAI BUNĂ TROTINETĂ PENTRU TINE SAU PENTRU COPIL

Care sunt măsurile simple de protecție

Pentru evitarea accidentărilor care au loc mai ales în perioada de început, când experiența lipsește, apelează la accesorii de protecție, atât pentru tine, cât și pentru copii. Casca, cotierele și genunchierele sunt aliatul tău împotriva căzăturilor. Trotineta se poate menține într-o stare bună timp îndelungat, dacă are parte de o întreținere corectă și dacă este depozitată corespunzător. Supuse șocurilor și vibrațiilor, anumite piese, precum șuruburile sau rulmenții, se vor slăbi în timp. Este recomandat să verifici dacă totul este în regulă, înainte de a porni la drum. De asemenea, piesele se uzează după o utilizare îndelungată și necesită înlocuire. Asigură-te că faci acest lucru la timp, pentru ca roțile și rulmenții să nu îți creeze probleme, mai ales în cazul trotinetelor freestyle. Depozitarea se va face în locuri ferite de soare și umiditate.

CUM ALEGI CEA MAI BUNĂ TROTINETĂ PENTRU TINE SAU PENTRU COPIL

Ce tipuri de trotinetă sunt potrivite, în funcție de utilizare

În primul rând, va trebui să te gândești în ce scop o vei folosi. De obicei, trotinetele sunt achiziționate pentru a petrece timp în aer liber, în cadrul plimbărilor alături de familie, pentru transport urban sau pentru a practica freestyle în parcurile special amenajate. Dacă dorești o trotinetă pentru plimbări ocazionale în parc, atunci te poți orienta către un model cu dotări de bază, care poate fi utilizat în spații netede, fără obstacole. Aceasta ar trebui să fie pliabilă, pentru a fi ușor de transportat cu metroul, autobuzul sau mașina personală. În cazul în care achiziționezi trotineta pentru a te deplasa în oraș, atunci este indicat să optezi pentru un model cu roți mai mari, pentru atenuarea șocurilor.

De exemplu, bordurile sau găurile din asfalt pot provoca accidentări sau pot duce la defectarea rapidă a rulmenților și ghidonului. Pentru deplasări dese, sunt ideale cele cu roți de 200 de milimetri, iar pentru plimbări ocazionale, poți folosi și modele cu roți mai mici, însă va trebui să te asiguri că mergi pe un teren neted. Nu în ultimul rând, va trebui să evaluezi caracteristicile persoanei care va folosi trotineta. Modelul va fi ales în funcție de greutatea acesteia, de înălțime și de mărimea piciorului. Din fericire, majoritatea trotinetelor pentru adulți sunt rezistente din acest punct de vedere, astfel că nu vei avea probleme în a găsi un produs care acceptă până la 100 de kilograme.

Cu sfaturile de mai sus, vei avea siguranța că ai ales o trotinetă potrivită cu stilul tău de viață și cu factorii personali. Cu o analiză a celor mai importante caracteristici, vei ști la ce performanțe te poți aștepta.