Care sunt avantajele lânii merinos ?

Care sunt avantajele lânii merinos ?

Apreciată de către sportivi pentru acțiunea ei de limitarea a apariției mirosurilor neplăcute, lâna merinos poate fi purtată tot timpul anului: confortul și căldura pe care le asigură sunt apreciate în timpul iernii, iar rezistența și finețea la atingere o recomandă drept un aliat bun pe timpul verii.
În acest articol, îți explicăm de ce această fibră naturală atât de simplă prezintă atâtea proprietăți utile și îți oferim câteva sfaturi pentru a alege echipamentul care ți se potrivește cel mai bine!

Lâna merinos asigură confort termic?

Nu este întâmplător că bunicile noastre ne sfătuiesc să ne îmbrăcăm "cu un pulover din lână" când este frig!

Proprietatea izolatoare a lânii este strâns legată de structura fibrei, special adaptată fabricării de produse textile călduroase.
Fibra de lână este, în mod natural, creață și fină, ceea ce îi conferă o pilozitate crescută, iar suprafața acesteia nu este perfect netedă.
Aceste lucruri fac ca lâna să fie un material care "are capacitatea de umflare" și, deci, înmagazinează ușor aerul cald izolator.

Pe de altă parte, lâna face parte din materialele "care se încălzesc rapid în contact cu căldura". De exemplu, într-o cameră cu căldură constantă, vei remarca faptul că lâna este mai caldă la atingere decât sticla, deoarece aceasta din urmă prezintă o suprafață mult mai netedă.

În plus, lâna prezintă și alte atuuri termice atunci când este umedă (din cauza ploii, transpirației, etc.): absorbția este exotermică, adică absorbind apă, aceasta generează o cantitate mică de căldură!
Cu toate acestea, având în vedere că această degajare de căldură este temporară, adăugați un strat izolant sau anti-vânt deasupra articolului de îmbrăcăminte din lână, pentru a conserva căldura.

 • Fibră de lână

  Fibră de lână merinos

  Lâna are o suprafață neuniformă, care înmagazinează aerul cald izolant.

 • Fibră de in

  Fibră de in

  Suprafața fibrei de in este netedă, așadar capacitatea de înmagazinare a aerului cald este mai redusă.

De ce există diferite gramaje de lână merinos ?

Adepții tricotajelor cunosc acest lucru: gramajul indicat pe produsul din lână reprezintă greutatea totală a lânii pe un metru pătrat de produs textil.
Acest lucru oferă o indicație despre modul în care a fost tricotat și, deci, asupra performanțelor termice: cu cât gramajul este mai mare, cu atât acesta va ține mai multă căldură!
De asemenea, gramajul le permite pasionaților de drumeții să reducă la maximum greutatea din rucsac.

ce gramaj de lână trebuie să aleg

Când și cum se poartă lâna merinos în funcție de gramaj?

Se disting 2 tipuri de gramaje:
- Subțire, de 100 - 190 g/m2: : articol vestimentar ușor, care asigură un aport moderat de căldură și se recomandă pentru un mediu cald și umed
- Gros, de 200 - 300 g/m2: articol vestimentar mai rezistent, care asigură un aport de căldură mai mare și este recomandat pentru un mediu rece și uscat

În funcție de anotimp sau de momentul zilei, puteți opta pentru un tricou din lână merinos cu mânecile scurte sau cu mânecile lungi și varia suprapunerea straturilor.

Se pot purta articole vestimentare din lână merinos pe timp de vară?

Dacă lâna înmagazinează în mod natural căldura, nu riscăm să ne fie prea cald dacă purtăm articole dintr-un astfel de fibră pe vreme caldă?
Răspunsul este nu!Acest lucru este strâns legat de 2 proprietăți ale lânii: capacitatea mare de absorbție a umidității și interacțiunile acesteia cu condițiile externe.

Haideți să vorbim mai întâi despre capacitatea de absorbție, deoarece lână este campioană la acest aspect!
Lâna este o fibră foarte hidrofilă, adică absoarbe ușor și rapid apa. Estimăm că aceasta poate absorbi între 20% și 35% din propria greutate. Așadar, este perfectă pentru cei care doresc să se bucure de confort termic și piele uscată.
Dacă atunci când este umedă degajă mereu puțină căldură, se produce un efect invers atunci când se află în contact cu aerul cald și uscat!
Acest lucru se explică printr-un procedeu fizic ușor observabil: evaporarea. Mai exact, trecerea de la o stare lichidă la o stare gazoasă necesită consumarea unei anumite cantități de căldură care este eliberată de material, pentru a se difuza în aer.
Acest proces este bine cunoscut de către locuitorii din deșert, care îl utilizează pentru a răci apa din bidoanele lor din material și care se întâlnește și în modul de funcționare a unor aparate de aer condiționat moderne.

Pe scurt: lâna îmbibată cu apă sau transpirație pierde căldură dacă este purtată în aer liber, pe vreme uscată și însorită, datorită procesului de evaporare.
Așadar: lâna poate să te izoleze de frig pe timp de iarnă și să nu îți țină de cald pe timp de vară!

Cu toate acestea, trebuie să ai în vedere că deși lâna este o campioană la nivel de absorbție, capacitatea de uscare a acesteia este mai lentă decât în cazul altor materiale, precum poliesterul de exemplu.
Din acest motiv, anumite mărci propun articole vestimentare compuse din lână amestecată cu poliester, pentru un timp de uscare mai redus.

Lâna merinos: căldură da, mirosuri neplăcute nu!

Sportivii confirmă că un tricou din lână va mirosi mai puțin decât un tricou realizat din materiale sintetice.

Deși unii afirmă că acest lucru se datorează faptului că lâna este anti-bacteriană sau că limitează proliferarea bacteriilor, noi nu am identificat un studiu care să demonstreze acest lucru.
Chiar dacă nu suntem siguri că lâna merinos este anti-bacteriană, noi știm, în schimb, că aceasta limitează apariția mirosurilor neplăcute, datorită capacității de absorbție!
Mai exact, lâna merinos nu absoarbe doar apa conținută în transpirație, ci și mirosurile neplăcute și le reține captive la nivelul fibrelor.
Acest lucru înseamnă că lâna limitează apariția mirosurilor neplăcute pe parcursul a mai multor zile, dar nu că le anihilează complet sau definitiv.
Și de ce lâna este mai eficientă decât alte materiale? Deoarece capacitatea sa de absorbție și structura sa sunt mai adaptate!
Într-un mediu cu o temperatură de 20°C și 65% umiditate, estimăm că lâna absoarbe până la 18,25% din greutatea ei în apă, în timp ce bumbacul nu absoarbe decât 8,5% și poliesterul (hidrofob) 1,5%. Dacă trecem la o umiditate de 100% (= vărsarea de apă pe material), se ajunge la peste 30% capacitate de absorbție pentru lână.

de unde provine mirosul neplăcut al transpirației

De unde provin mirosurile neplăcute ale transpirației?

Contrar a ceea ce cred majoritatea oamenilor, bacteriile nu sunt complet responsabile de apariția mirosurilor neplăcute.

În primul rând, transpirația produsă de glandele sudoripare ale corpului uman nu are miros. În schimb, transpirația este compusă din molecule ale căror bacterii, prezente în mod natural pe corpul uman, intervin. Aceste bacterii (care poartă numele de staphylococcus hominis) vor descompune moleculele de transpirație cu ajutorul unei enzime.Așadar, această enzimă și rezidurile lăsate de către bacterii după descompunerea moleculelor de transpirație ar fi responsabile de mirosurile neplăcute!

Lâna merinos este rezistentă?

Mai multe răspunsuri pot justifica rezistența foarte bună a acestei fibre.

Unul dintre ele este lungimea fibrei: cu cât fibra este mai lungă, cu atât mai puține "fibre subțiri" sunt prezente în țesătură și, deci, există un risc mai mic de deteriorare la îmbinarea dintre două capete de fibre.
Al motiv face referire la elasticitatea fibrei: dacă este extensibilă, aceasta suportă mai bine diferitele presiuni exercitate asupra îmbinării.

Și, după cum ai putea ghici, lâna îndeplinește aceste două criterii!Fibra acesteia este lungă în mod natural (mai mult decât bumbacul, de exemplu) și are o structură "creață" sau "creponată" care îi conferă o extensibilitate mare și poate fi întinsă în jurul a 30% din lungimea ei, fără a se deteriora.
În plus, torsiunea și încrucișarea fibrelor în timpul fazei de creare a firului contribuie, de asemenea, la rezistența articolelor din lână.

Cu toate acestea, trebuie să știi că lâna nu este cea mai rezistentă dintre materiale.Anumite materiale sintetice sunt mai rezistente, chiar dacă nu au aceleași avantaje precum lâna (căldură, limitare a mirosurilor neplăcute, extensibilitate, etc.)
Din acest motiv, se întâmplă adesea să găsim în comerț articole vestimentare din lână întărită cu un fir de poliamidă care înfășoară lâna, pentru un plus de rezistență.

 • Lâna este rezistentă?

  O fibră lungă

  Lâna, în mod natural creață, este o fibră foarte lungă și foarte puțin fragilă odată ce a fost toarsă.

 • Lâna este rezistentă?

  Fir de lână întărit

  Un fil de poliamidă înfășoară firul de lână, pentru un plus de rezistență.

lâna cea mai moale

Lâna merinos asigură finețe la atingere

Ai o amintire neplăcută în legătură cu un pulover de lână "care zgârie" ? Șterge-ți din minte această experiență prin purtarea unuia din lână merinos!

Mai întâi de toate, trebuie să înțelegi de ce lâna clasică zgârie: este vorba despre o chestiune de finețe a firului și de pilozitate a lânii.
După cum am scris mai sus, lâna are o suprafață neuniformă, care permite înmagazinarea de aer cald izolator.Fibrele se pot agăța de piele și crea o senzație neplăcută de mâncărime.

În plus, dacă firul de lână este gros, acesta pierde din flexibilitate și se află mai mult în contact cu pielea în timpul mișcărilor, accelerând senzația de mâncărime.

Iar acum, puțină istorie: oaia merinos este o rasă spaniolă, al cărei strămoși au fost aleși, din generație în generație, pentru a obține cea mai fină lână posibilă.
Finețea lânii oilor merinos îi conferă, deci, o flexibilitate foarte mare, ceea ce generează mai puține contacte cu pielea și, deci, o senzație de confort și finețe la atingere.

În termeni de comparație, finețea lânii merinos oscilează între 16 și 19 microni, în timp ce cea a lânii este între 20 și 25 microni sau cea a unui fir de păr este între 70 și 120 microni.
În fotografia alăturată, puteți evalua finețea unei fibre de lână merinos, în stânga, comparată cu cea a unui fir de păr uman, în dreapta (Credit fotografie: ©CSIRO).

Pentru o finețe la atingere optimă, îți recomandăm să alegi un material constituit din fibre foarte netede, care nu creează niciun punct de contact cu pielea.

Lâna merinos este o resursă regenerabilă

Pentru a evita o neînțelegere, este important să definim ceea ce înțelegem prin"„regenerabilă”".
Un material regenerabil este un material care posedă capacitatea de a se regenera natural: lemn, bumbac, cauciuc, lână, etc.
Acestea sunt opuse materialelor non-regenerabile, adică ale căror cantități sunt limitate, deoarece ele nu se pot regenera pe o scară de timp uman: fier, carbon, petrol, nisip, etc.
În afară de a fi regenerabilă, ne-am asigurat că lâna merinos utilizată pentru produsele noastre respectă etica. Astfel, noi ne aprovizionăm exclusiv dintr-o crescătorie din Africa de Sud, unde ne-am asigurat că:
- toate condițiile de viață și de tundere sunt decente
- practica dureroasă de mulesing este interzisă

Este important să subliniem că, deși lâna este regenerabilă, creșterea animalelor poate genera, totuși, o cantitate de CO2. Dacă îți dorești să reduci la maximum impactul de carbon, te poți orienta spre materialele reciclate.
Este de notat că lâna pură (fără tratament sau întăritură din material sintetic), precum părul, este biodegradabilă, dar se descompune pe durate foarte lungi de timp, mai ales în absența aerului (ex.: în pământ).

avantaj lână merinos - respect animal

Articolele din lână merinos se spală ușor?

Eziți să porți astfel de produse de frică că se micșorează la spălare, se lărgesc sau că atrag molii?
Renunță la aceste prejudecăți! Cu puțină grijă, lâna va rămâne ca nouă și vei purta aceste articole vestimentare cât mai mult timp în aventurile tale sportive.

Pe scurt: cum se alege un articol vestimentar din lână merinos?

Pentru a te ajuta să găsești produsul din lână care ți se potrivește cel mai bine, îți propunem să îl alegi în funcție de 5 criterii:

 • gramajele lânii

  Căldură

  Evaluează nevoile tale în aport de căldură și analizează mediul de practică, pentru a face cea mai bună alegere: un gramaj mare și un articol de îmbrăcăminte lung pe vreme rece și uscată, un gramaj ușor și un articol de îmbrăcăminte scurt pe vreme caldă și umedă. Articolele din lână merinos sunt un strat 1 & 2 ideale pentru tehnica celor 3 straturi.

 • rezistența lânii

  Rezistență

  Dacă știi că vei pune produsul la grea încercare, alege un articol din lână merinos amestecată cu o fibră mai rezistentă și prevăzută cu elemente de întărire pe zonele de frecare.

 • uscarea lânii

  Anumite mărci propun articole vestimentare compuse din lână amestecată cu poliester, pentru un timp de uscare mai redus.

  Dacă periplul tău se anunță ploios sau dacă vei avea la dispoziție un timp scurt pentru a usca îmbrăcămintea după spălare, alege un articol de îmbrăcăminte compus din lână merinos și din material sintetic, pentru a reduce timpul de uscare.

 • confortul lânii

  Confort în timpul mișcării

  Dacă libertatea de mișcare este o prioritate pentru tine, alege un articol vestimentar compus din lână merinos și elastan, pentru un plus de flexibilitate și confort.

 • Evacuarea transpirației în cazul lânii merinos

  Evacuarea transpirației

  Dacă transpiri mult, alege articole vestimentare cu inserții din mesh la nivelul zonelor de sudație, pentru a rămâne cu pielea uscată și a te bucura de confort.

Ce articole vestimentare din lână merinos propunem noi?

articole de îmbrăcăminte tehnice din lână merinos
tricou lână merinos

Tricouri și maiouri

Care sunt avantajele lânii merinos ?

Jachete și jachete interioare

slip lână merinos

Lenjerie de corp și șosete

colanți lână merinos

Colanți

buff-uri lână merinos

Bonete, bentițe și mănuși

DE CE SĂ UTILIZEZI BEȚE DE DRUMEȚIE ȘI CUM LE POȚI ALEGE?

DE CE SĂ UTILIZEZI BEȚE DE DRUMEȚIE ȘI CUM LE POȚI ALEGE?

Bețele sunt foarte eficiente în timpul drumețiilor, acestea reduc riscul de cădere sau rănire. Iată principalele avantaje ale acestora și cum le poți alege.

Sfaturi pentru drumeție în siguranță

Sfaturi pentru drumeție în siguranță

Verifică prognoza meteo Anunță familia cu privire la traseu și ora estimată de întoarcere Respectă atât ritmul tău de deplasare, cât și a celor care te însoțesc

CUM SPĂLĂM TRICOUL DE LÂNĂ MERINOS?

CUM SPĂLĂM ECHIPAMENTUL DIN LÂNĂ MERINOS?

Lâna merinos este aliatul de nădejde al practicantului de trekking. Iată câteva recomandări simple, pentru a-i asigura echipamentului tău de lână merinos o rezistență mai mare în timp.

CUM ALEGEM ÎNCĂLȚĂMINTEA POTRIVITĂ PENTRU DRUMEȚIE SAU TREKKING?

Cum alegem încălțămintea potrivită pentru drumeție sau trekking?

Dacă ești practicant de drumeție sau trekking, încălțămintea este elementul cel mai important din echipament. Alegerea corectă a acesteia este esențială pentru a te bucura pe deplin de practica sportivă. Astfel, pentru tine am realizat un ghid complet care te va ajuta să te încalți potrivit!

CĂLDURĂ ȘI PIELE USCATĂ ÎN TIMPUL DRUMEȚIILOR: TEHNICA CELOR 3 STRATURI

TEHNICA CELOR 3 STRATURI

Cum să menții căldura și pielea uscată pentru a profita din plin de drumeție?

6 EXERCIȚII DE ÎNCĂLZIRE ÎNAINTE DE A PLECA ÎN DRUMEȚIE

6 EXERCIȚII DE ÎNCĂLZIRE ÎNAINTE DE A PLECA ÎN DRUMEȚIE

BINE DE ȘTIUT ! PARTEA SUPERIOARĂ A CORPULUI PARTEA INFERIOARĂ A CORPULUI