Care sunt avantajele lânii merinos ?

Apreciată de către sportivi pentru acțiunea ei de limitarea a apariției mirosurilor neplăcute, lâna merinos poate fi purtată tot timpul anului: confortul și căldura pe care le asigură sunt apreciate în timpul iernii, iar rezistența și finețea la atingere o recomandă drept un aliat bun pe timpul verii.
În acest articol, îți explicăm de ce această fibră naturală atât de simplă prezintă atâtea proprietăți utile și îți oferim câteva sfaturi pentru a alege echipamentul care ți se potrivește cel mai bine!

Care sunt avantajele lânii merinos ?

LÂNA MERINOS ASIGURĂ CONFORT TERMIC?

Nu este întâmplător că bunicile noastre ne sfătuiesc să ne îmbrăcăm "cu un pulover din lână" când este frig!

Proprietatea izolatoare a lânii este strâns legată de structura fibrei, special adaptată fabricării de produse textile călduroase.
Fibra de lână este, în mod natural, creață și fină, ceea ce îi conferă o pilozitate crescută, iar suprafața acesteia nu este perfect netedă.
Aceste lucruri fac ca lâna să fie un material care "are capacitatea de umflare" și, deci, înmagazinează ușor aerul cald izolator.

Pe de altă parte, lâna face parte din materialele "care se încălzesc rapid în contact cu căldura". De exemplu, într-o cameră cu căldură constantă, vei remarca faptul că lâna este mai caldă la atingere decât sticla, deoarece aceasta din urmă prezintă o suprafață mult mai netedă.

În plus, lâna prezintă și alte atuuri termice atunci când este umedă (din cauza ploii, transpirației, etc.): absorbția este exotermică, adică absorbind apă, aceasta generează o cantitate mică de căldură!
Cu toate acestea, având în vedere că această degajare de căldură este temporară, adăugați un strat izolant sau anti-vânt deasupra articolului de îmbrăcăminte din lână, pentru a conserva căldura.

De ce există diferite gramaje de lână merinos ?

Adepții tricotajelor cunosc acest lucru: gramajul indicat pe produsul din lână reprezintă greutatea totală a lânii pe un metru pătrat de produs textil.
Acest lucru oferă o indicație despre modul în care a fost tricotat și, deci, asupra performanțelor termice: cu cât gramajul este mai mare, cu atât acesta va ține mai multă căldură!
De asemenea, gramajul le permite pasionaților de drumeții să reducă la maximum greutatea din rucsac.

Când și cum se poartă lâna merinos în funcție de gramaj?

Se disting 2 tipuri de gramaje:
- Subțire, de 100 - 190 g/m2: : articol vestimentar ușor, care asigură un aport moderat de căldură și se recomandă pentru un mediu cald și umed
- Gros, de 200 - 300 g/m2: articol vestimentar mai rezistent, care asigură un aport de căldură mai mare și este recomandat pentru un mediu rece și uscat

În funcție de anotimp sau de momentul zilei, puteți opta pentru un tricou din lână merinos cu mânecile scurte sau cu mânecile lungi și varia suprapunerea straturilor.

ce gramaj de lână trebuie să aleg

Se pot purta articole vestimentare din lână merinos pe timp de vară?

Dacă lâna înmagazinează în mod natural căldura, nu riscăm să ne fie prea cald dacă purtăm articole dintr-un astfel de fibră pe vreme caldă?
Răspunsul este nu!Acest lucru este strâns legat de 2 proprietăți ale lânii: capacitatea mare de absorbție a umidității și interacțiunile acesteia cu condițiile externe.

Haideți să vorbim mai întâi despre capacitatea de absorbție, deoarece lână este campioană la acest aspect!
Lâna este o fibră foarte hidrofilă, adică absoarbe ușor și rapid apa. Estimăm că aceasta poate absorbi între 20% și 35% din propria greutate. Așadar, este perfectă pentru cei care doresc să se bucure de confort termic și piele uscată.
Dacă atunci când este umedă degajă mereu puțină căldură, se produce un efect invers atunci când se află în contact cu aerul cald și uscat!
Acest lucru se explică printr-un procedeu fizic ușor observabil: evaporarea. Mai exact, trecerea de la o stare lichidă la o stare gazoasă necesită consumarea unei anumite cantități de căldură care este eliberată de material, pentru a se difuza în aer.
Acest proces este bine cunoscut de către locuitorii din deșert, care îl utilizează pentru a răci apa din bidoanele lor din material și care se întâlnește și în modul de funcționare a unor aparate de aer condiționat moderne.

Pe scurt: lâna îmbibată cu apă sau transpirație pierde căldură dacă este purtată în aer liber, pe vreme uscată și însorită, datorită procesului de evaporare.
Așadar: lâna poate să te izoleze de frig pe timp de iarnă și să nu îți țină de cald pe timp de vară!

Cu toate acestea, trebuie să ai în vedere că deși lâna este o campioană la nivel de absorbție, capacitatea de uscare a acesteia este mai lentă decât în cazul altor materiale, precum poliesterul de exemplu.
Din acest motiv, anumite mărci propun articole vestimentare compuse din lână amestecată cu poliester, pentru un timp de uscare mai redus.

LÂNA MERINOS: CĂLDURĂ DA, MIROSURI NEPLĂCUTE NU!

Sportivii confirmă că un tricou din lână va mirosi mai puțin decât un tricou realizat din materiale sintetice.

Deși unii afirmă că acest lucru se datorează faptului că lâna este anti-bacteriană sau că limitează proliferarea bacteriilor, noi nu am identificat un studiu care să demonstreze acest lucru.
Chiar dacă nu suntem siguri că lâna merinos este anti-bacteriană, noi știm, în schimb, că aceasta limitează apariția mirosurilor neplăcute, datorită capacității de absorbție!
Mai exact, lâna merinos nu absoarbe doar apa conținută în transpirație, ci și mirosurile neplăcute și le reține captive la nivelul fibrelor.
Acest lucru înseamnă că lâna limitează apariția mirosurilor neplăcute pe parcursul a mai multor zile, dar nu că le anihilează complet sau definitiv.
Și de ce lâna este mai eficientă decât alte materiale? Deoarece capacitatea sa de absorbție și structura sa sunt mai adaptate!
Într-un mediu cu o temperatură de 20°C și 65% umiditate, estimăm că lâna absoarbe până la 18,25% din greutatea ei în apă, în timp ce bumbacul nu absoarbe decât 8,5% și poliesterul (hidrofob) 1,5%. Dacă trecem la o umiditate de 100% (= vărsarea de apă pe material), se ajunge la peste 30% capacitate de absorbție pentru lână.

De unde provin mirosurile neplăcute ale transpirației?

Contrar a ceea ce cred majoritatea oamenilor, bacteriile nu sunt complet responsabile de apariția mirosurilor neplăcute.

În primul rând, transpirația produsă de glandele sudoripare ale corpului uman nu are miros. În schimb, transpirația este compusă din molecule ale căror bacterii, prezente în mod natural pe corpul uman, intervin. Aceste bacterii (care poartă numele de staphylococcus hominis) vor descompune moleculele de transpirație cu ajutorul unei enzime.Așadar, această enzimă și rezidurile lăsate de către bacterii după descompunerea moleculelor de transpirație ar fi responsabile de mirosurile neplăcute!

de unde provine mirosul neplăcut al transpirației

Lâna merinos este rezistentă?

Mai multe răspunsuri pot justifica rezistența foarte bună a acestei fibre.

Unul dintre ele este lungimea fibrei: cu cât fibra este mai lungă, cu atât mai puține "fibre subțiri" sunt prezente în țesătură și, deci, există un risc mai mic de deteriorare la îmbinarea dintre două capete de fibre.
Al motiv face referire la elasticitatea fibrei: dacă este extensibilă, aceasta suportă mai bine diferitele presiuni exercitate asupra îmbinării.

Și, după cum ai putea ghici, lâna îndeplinește aceste două criterii!Fibra acesteia este lungă în mod natural (mai mult decât bumbacul, de exemplu) și are o structură "creață" sau "creponată" care îi conferă o extensibilitate mare și poate fi întinsă în jurul a 30% din lungimea ei, fără a se deteriora.
În plus, torsiunea și încrucișarea fibrelor în timpul fazei de creare a firului contribuie, de asemenea, la rezistența articolelor din lână.

Cu toate acestea, trebuie să știi că lâna nu este cea mai rezistentă dintre materiale.Anumite materiale sintetice sunt mai rezistente, chiar dacă nu au aceleași avantaje precum lâna (căldură, limitare a mirosurilor neplăcute, extensibilitate, etc.)
Din acest motiv, se întâmplă adesea să găsim în comerț articole vestimentare din lână întărită cu un fir de poliamidă care înfășoară lâna, pentru un plus de rezistență.