Tehnica celor 3 straturi
Statul 1 respirant: pielea rămâne uscată în timpul efortului
Stratul 2 izolator: nu ți se va face niciodată frig
Stratul 3 protector: te protejează de factorii externi
Cum să menții căldura și pielea uscată pentru a profita din plin de drumeție?
În timpul drumețiilor, alternezi între efortul susținut în timpul urcării și momentele mai liniștite din timpul coborârii sau din pauza de masă. Cum să menții căldura și pielea uscată pentru a profita din plin de drumeție?
Statul 1 respirant: pielea rămâne uscată în timpul efortului
Stratul 2 izolator: nu ți se va face niciodată frig
Stratul 3 protector: te protejează de factorii externi
Stratul 1: respirant
Destul de des neglijată alegerea primului strat este totuși esențială. Aceasta te ajută să menții pielea uscată transmițând transpirația către celelalte straturi. A se utiliza un material respirant pentru a se usca rapid ( conceput din fibre ,, hidrofobe’’).
Lâna merinos este unul dintre materialele cele mai potrivite pentru prim strat, limitează apariția mirosurilor neplăcute și are capacitatea de termoreglare.
Stratul 2: izolator
Pentru mai multă căldură, trebuie să porți și cel de-al doilea strat care are capacitatea de a izola de frig. Acesta este rolul pulovărelor, polarelor, dar și al gecilor. Asigură-te că alegi bine îmbrăcămintea și mai ales cel de-al doilea strat, în funcție de intensitatea efortului depus. Poți opta pentru haine cu fermoare de ventilare ( aerisire la guler, la subraț) pentru a te ajuta să reglezi temperatura corporală.
O geacă softshell te va proteja de vânt atunci când depui efort. Acest tip de produs dispune de izolare activă. Și nu trebuie să adaugi decât o geacă de puf în timpul pauzelor pentru a menține căldura.
Ultimul strat al hainelor este pentru a te proteja de elementele exterioare. Ne gândim în primul rând la elementele climatice precum vântul sau ploaia, dar și la elementele naturale care te-ar putea răni în cazul în care îți place să mergi în drumeții pe trasee bătătorite ( răni cauzate de mărăcini de exemplu).
Bine de știut!
Pentru un aport de căldură atât la mâini, cât și la picioare, poartă o căciulă! Într-adevăr, 80% din temperatura corpului este eliminată prin membre și sistemul nostru prioritizează fluxul sanguin în creier. Dacă acestuia din urmă îi este cald, consumă mai puțină energie pentru a se încălzi și permite întregului corp, dar mai ales membrelor, să fie bine încălzite.