1. De ce sunt importante antrenamentele iarna?
Continuă să faci antrenamentele tale preferate și chiar în lunile sezonului rece. Beneficiile pentru minte și corp sunt variate și îți permit să obții o calitate mult mai bună a stilului de viață.
Atunci când luminozitatea scăzută din zilele de iarnă, sau nivelul redus de mișcare, îți afectează randamentul la birou, relațiile cu cei dragi și tonusul fizic, antrenamentele de iarnă:
1.1. Îți permit să arzi mai multe calorii per sesiune
În condițiile meteo specifice perioadei noiembrie - martie, efortul depus pentru realizarea antrenamentelor atinge un nivel mult mai intens. Poate fi mult mai solicitant să alergi pe zăpadă, sau să pedalezi pe distanțe medii și lungi, atunci când vântul bate din sens opus.
Indiferent de sportul pe care îl practici iarna, antrenamentele tale se complică pe baza unor factori de mediu precum cei de sus, în fața cărora nu ești expus și în alte sezoane. Însă privește partea plină a paharului: un nivel de efort majorat determină arderea unui număr mai mare de calorii și grăsimi corporale, pentru a produce necesarul de energie.
1.2. Sunt ideale pentru accelerarea metabolismului
O sesiune de antrenament iarna, într-un cadru climatic descris de temperaturi scăzute, favorizează reducerea stresului termic asupra organismului și, în consecință, accelerarea metabolismului.
Metabolismul însumează un cumul de reacții chimice organice, al căror obiectiv este de a transforma hrana asimilată în energie necesară proceselor celulare, ce stau la baza unei funcționări optime a organismului: digestia, respirația etc
1.3. Contribuie la îmbunătățirea funcțiilor sistemului cardiovascular
Mișcarea în natură, la temperaturi ce gravitează în jurul pragului de 0°C, este cât se poate de benefică pentru sistemul cardiovascular. Exercițiile fizice intense de tip aerob contribuie la îmbunătățirea circulației sângelui și scăderea nevoii de oxigen a mușchiului cardiac.
Efortul depus în timpul unui antrenament de iarnă duce, de asemenea, la scăderea nivelurilor de colesterol, trigliceride și lipoproteine de densitate joasă (LDL), precum și la creșterea nivelului lipoproteinelor de densitate înalte (LDH). Astfel, se preîntâmpină:
-apariția arteritelor la nivelul circulației sanguine
-dezvoltarea insuficientei coronare cronice
-declanșarea unui infarct miocardic
-producerea unui accident vascular cerebral.
1.4. Elimină sau reduc anumite tulburări emoționale
Zilele scurte și temperaturile reduse din lunile sezonului rece trasează un cadru ideal pentru dezvoltarea unor tulburări emoționale sezoniere - depresie, anxietate, irascibilitate, nivel al determinării scăzut etc Acestea se produc pe baza lipsei de expunere la un nivel optim de lumină naturală și sedentarismului determinat de vreme.
Atunci când o persoană este expusă pe termen lung în fața unor astfel de stări, organismul tinde să producă un exces al hormonilor de stres, ca instrument de apărare împotriva factorilor de instabilitate emoțională.
Antrenamentele de iarna promovează claritatea mentală, generând un nivel ridicat de endorfine. Stocate în stare inactivă, endorfinele sunt activate prin mișcare, iar odată cu interacțiunea acestora cu receptorii cerebrali, reduc senzațiile de durere, anxietate și stres.
1.5. Te pregătesc din timp pentru sezonul cald
Dacă ești un pasionat al antrenamentelor fizice, acestea trebuie să continue și iarna. În caz contrar, lipsa de activitate din timpul lunilor reci va determina o scădere a randamentului tău, odată cu venirea perioadei cu vreme bună.
În astfel de condiții, nu vei mai putea continua mișcarea la același nivel de intensitate, iar prezența ta la competițiile de profil va înregistra rezultate incompatibile cu obiectivele propuse. Asadar, ține cont de sfaturile de mai jos și alege să fii activ pe întreaga perioadă a iernii: