încălțăminte-drumeție-picioare-sensibile

Cum alegi încălțămintea de drumeție pentru femei cu picioarele sensibile?

Picioarele tale sensibile te împiedică să te bucuri din plin de drumeție? Descoperă în acest articol cum alegi încălțămintea de drumeție adaptată.

Fiecare picior are particularitățile sale și uneori este dificil să găsești încălțămintea potrivită.Totuși, nu este imposibil. Urmărește sfaturile noastre pentru a putea merge să descoperi peisaje magnifice fără dureri de picioare.

De ce picioarele tale sunt sensibile?

Înainte de a-ți vorbi despre criteriile importante pentru alegerea încălțămintei tale de drumeție pentru picioare sensibile, este important să înțelegi motivele acestei sensibilități.

Motivele pot fi numeroase... o conformație aparte, probleme de sănătate, o malformație etc. Printre cele mai frecvente probleme se numără: l'hallux valgus, picioarele late sau chiar fasceita plantară.

De asemenea, probleme precum diabetul, problemele de circulație sangvină sau o aliniere necorespunzătoare a picioarelor pot face picioarele mai sensibile. Purtarea încălțămintei neadecvate poate agrava această sensibilitate. Dacă încălțămintea ta este prea strâmtă, prea mare sau nu susține corect bolta plantară, aceasta poate cauza disconfort și dureri pe termen lung.

Dacă nu a fost stabilit niciun diagnostic pentru picioarele sensibile sau dureroase, îți recomandăm să consulți un podolog sau un medic generalist.

Încălțăminte drumeție - femei cu picioare sensibile

Care sunt nevoile specifice ale femeilor cu picioare sensibile?

Indiferent dacă ai picioare sensibile sau nu, alegerea încălțămintei de drumeție sau de trekking este adesea complicată. Este vorba de încălțăminte care va fi utilizată pe kilometri întregi, pe terenuri adesea abrupte și cu relief de munte. Prin urmare, este necesar să fie perfect adaptată la picioarele tale, pentru a nu cauza dureri de la primii kilometri.

Picioarele sensibile au nevoi și mai specifice în materie de încălțăminte de drumeție. Pe lângă confortul optim, au nevoie de un sprijin adecvat al boltei plantare și de o bună absorbție a șocurilor. Încălțămintea trebuie să fie suficient de încăpătoare pentru a evita orice presiune inutilă, în special în zona degetelor. Chiar dacă nu trebuie să fie prea strânsă, trebuie să fii atentă să nu ai un picior care se mișcă prea mult în încălțăminte, deoarece acest lucru ar putea crea bășici din cauza frecării.

Care sunt criteriile pentru alegerea tipului bun de încălțăminte de mers pentru femeile cu picioare sensibile?

Cum se evaluează confortul unei încălțăminte de drumeție?

Pentru evaluarea confortului unei încălțăminte de drumeție, iată mai multe criterii de care trebuie să ții cont:

 • Materialul interior: optează pentru încălțăminte cu materiale moi și anti-frecare.
 • Branțul: o talpă în contact cu piciorul (branțul) groasă și moale poate contribui la reducerea presiunilor și a șocurilor în timpul mersului. Dacă ai tălpi ortopedice, verifică dacă acestea intră în încălțămintea pe care dorești să o achiziționezi.
 • Susținerea bolții plantare: O bună susținere a bolții plantare este esențială pentru evitarea durerilor.
 • Forma încălțămintei: o încălțăminte prea strânsă poate comprima piciorul și cauza dureri. Este de preferat alegerea unei încălțăminte cu un vârf lat și încăpător pentru picioarele sensibile.
 • Aerisirea încălțămintei: Materiale flexibile și respirante contribuie la evitarea frecărilor și favorizează o mai bună aerisire a piciorului.
 • Caracteristici specifice: anumite modele sunt special concepute pentru picioarele sensibile, cu caracteristici precum tălpi detașabile, sisteme de amortizare avansate sau tehnologii de aerisire. De asemenea, există modele specifice pentru picioare late, pentru a evita o comprimare a piciorului în timpul mersului.
Fiecare picior este unic, prin urmare este esențial să încerci mai multe modele pentru a găsi pe cel care se potrivește cel mai bine conformației tale și sensibilității tale.

Pe timp de vară, persoanele cu picioare sensibile preferă adesea sandale de drumeție, care le oferă confortul optim.

drumeție-damă-picioare-sensibile
Cum se evaluează amortizarea unei încălțăminte de drumeție?

Amortizarea este un factor-cheie în alegerea încălțămintei de drumeție pentru femei cu picioare sensibile. Fără o amortizare optimă, reducând presiunea și impacturile, picioarele vor fi supuse la numeroase șocuri și vor începe să te doară mai rapid.Mai multe elemente contribuie la amortizarea unei încălțăminte:

 • Talpa intermediară: este acea parte a încălțămintei care amortizează cel mai mult șocurile. Așa cum indică și denumirea, aceasta este situată între branț (în contact cu piciorul) și talpa exterioară (în contact cu solul).
 • Materialul tălpii exterioare: anumite tipuri de încălțăminte utilizează o talpă exterioară din cauciuc pentru amortizare suplimentară
 • Tehnologiile specifice de amortizare: anumiți producători de încălțăminte de drumeție integrează tehnologii de amortizare avansate în modelele lor.

amortizare-încălțăminte-drumeție
Cum se evaluează stabilitatea și aderența unei încălțăminte de drumeție?

Stabilitatea încălțămintei tale de drumeție pe diferite tipuri de teren este un criteriu esențial pentru garantarea siguranței în timpul ieșirilor tale. O bună stabilitate permite evitarea alunecărilor și a căzăturilor, în special pe terenuri umede sau alunecoase. Pentru o bună stabilitate, crampoanele trebuie să fie adânci și sculptate.

Aderența facilitează mersul pe suprafețe accidentate și solide, cum este cazul suprafețelor acoperite de stânci. Aceasta este permisă prin crampoane mai degrabă late decât adânci.

Pentru drumețiile la munte, este apreciată încălțămintea cu talpă Vibram®. Acest tip de talpă este recunoscut pentru aderența sa deosebită, rezistența la abraziune și stabilitatea sa.

Nu uita să ții cont de tipul de teren pe care vei merge, pentru a stabili dacă ai nevoie de o aderență bună sau de o stabilitate bună.

încălțăminte-drumeție-damă-picioare-sensibile
Cum se evaluează susținerea unei încălțăminte de drumeție?

După stabilitate, o bună susținere este esențială pentru reducerea riscurilor de entorsă a gleznei sau de durere care ar putea să apară după mai mulți kilometri.

Elementele de care trebuie să ții cont pentru o bună susținere sunt următoarele:

 • Sistem eficient de legare cu șireturi: Un sistem eficient de legare cu șireturi permite o ajustare precisă pentru o susținere mai bună a piciorului. Pentru încălțămintea de drumeție pe terenuri care urcă, un sistem de cârlig cu blocare îți permite să disociezi între legarea cu șireturi a părții de jos și cea a părții de sus. Acest lucru permite o mai bună ajustare a încălțămintei la forma piciorului și conferirea unei libertăți mai mari sau mai mici asupra gleznei, în funcție de nevoi.
 • "Poziția" călcâiului: pentru a evita desprinderea călcâiului de încălțăminte și frecările pe care aceasta ar putea să le genereze, este necesară punerea/susținerea călcâiului în spatele încălțămintei.
 • Încălțăminte nealunecoasă: pentru o susținere optimă, este esențial ca piciorul să nu alunece dintr-un capăt într-altul al încălțămintei, mai ales în timpul drumețiilor.Încearcă încălțămintea pe un teren în pantă, pentru a verifica acest punct.

încălțăminte-drumeție-picioare-sensibile
Se recomandă încălțămintea ușoară de mers?

Încălțămintea sau sandalele de mers ușor se recomandă femeilor cu picioare sensibile. Acestea permit reducerea oboselii din picioare prin reducerea greutății la fiecare pas. Cu toate acestea, alegerea nu trebuie să se facă în detrimentul unei bune protecții a picioarelor, al sprijinului și al confortului.Dacă pleci timp de mai multe zile în drumeție sau dacă dorești să mergi pe terenuri acoperite cu stânci, se recomandă să pui accentul pe protecție, confort, susținere și amortizare mai degrabă decât greutatea încălțămintei.

încălțăminte-drumeție-ușoară
Impermeabilitatea, un criteriu important?

În funcție de utilizarea pe care o prevezi pentru încălțămintea de drumeție, este important să observi dacă aceasta este impermeabilă pentru a nu fi surprinsă dacă apar averse puternice.
Impermeabilitatea este mult mai importantă dacă practici trekking, iar la meteo se anunță vreme schimbătoare. Picioarele ude sau umede pot avea de suferit, din cauza frecării de încălțăminte. 
Cu toate acestea, îți recomandăm să verifici dacă încălțămintea impermeabilă este și respirantă, pentru a evita prezența umidității în interiorul încălțămintei.

încălțăminte-drumeție-impermeabilă

Cum alegi mărimea încălțămintei de trekking sau de plimbare pentru picioare sensibile?

Iată câteva sfaturi pentru alegerea mărimii bune a încălțămintei de drumeție sau de trekking:

 • Probează încălțămintea după-amiaza, pentru că picioarele se pot umfla pe parcursul zilei.
 • Dacă nu știi exact mărimea încălțămintei, măsoară-ți picioarele cu un pedimetru, care este de regulă disponibil în magazin.
 • Dacă ai unul, introdu branțuri ortopedice în încălțăminte înainte de a o proba.
 • Probează pe ambii, stând în picioare, cu șosetele pe care le folosești pentru drumeție.
 • Asigură-te că ai legat bine șireturile, repartizând strângerea.
 • Plimbă-te încălțat prin magazin. Anumite magazine Decathlon sunt prevăzute cu un traseu de test pentru a testa încălțămintea pe diferite suprafețe, înclinate sau nu.
 • Verifică mai departe două lucruri: dacă se desprinde călcâiul de interiorul încălțămintei înaintea restului piciorului atunci când urci pe traseu în pantă, dacă piciorul alunecă și dacă degetele sunt înghesuite în vârf la coborâre.
 • Încălțămintea trebuie să ofere spațiu suficient pentru degete, pentru a evita frecarea și presiunea.
 • Încearcă mai multe mărimi și modele pentru a putea compara și defini încălțămintea în care te simți cel mai bine.
Sfat: Dacă eziți între două mărimi, alege-o pe cea mai mare. Cu o încălțăminte mai mare, vei putea ajusta mărimea cu ajutorul branțurilor.Inversul este mai complicat.

mărime-încălțăminte-de-drumeție

Ce tip de încălțăminte de mers se recomandă pentru femeile cu picioare sensibile?

 • Încălțăminte-scurtă-de-drumeție

  Încălțăminte joasă de drumeție

  Ușoară
  Libertate de mișcare optimizată
  Adaptată pentru drumețiilor de o zi sau drumețiilor rapide

 • Încălțăminte-Mid-drumeție

  Încălțăminte Mid drumeție

  Un compromis între încălțămintea scurtă și lungă de drumeție
  Libertate de mișcare cu o susținere mai bună a gleznei decât în cazul încălțămintei scurte
  Adaptată pentru drumețiile ușoare sau de dificultate medie

 • Încălțăminte lungă drumeție

  Încălțăminte lungă de drumeție

  Susținere bună a gleznei
  Adaptată pentru drumuri accidentate sau abrupte și pentru drumeții de lungă durată (trekking)
  Îți permite să suporți mai bine un rucsac greu

Ce încălțăminte de drumeție se recomandă pentru o utilizare sau alta?

Iar pentru drumețiile în zăpadă?

Dacă ai în vedere realizarea unei drumeții pe timp de iarnă, pe terenuri acoperite cu zăpadă, există modele de încălțăminte specifice. Aceste modele de încălțăminte de drumeție prin zăpadă sunt căptușite, pentru a ține picioarelor de cald și îți oferă o susținere optimă, pentru a evita frecarea sau răsucirea gleznei.

încălțăminte-drumeție-zăpadă-damă

Cum să alegi șosetele pentru drumeție?

Chiar dacă ai cea mai bună încălțăminte de drumeție, care se adaptează perfect picioarelor tale sensibile, o pereche de șosete nepotrivite ar putea afecta confortul. Șosetele prea scurte sau prea mari pot crea zone de frecare. 
Astfel, este important să alegi șosetele adaptate încălțămintei tale de drumeție.

Pe scurt, pentru a alege încălțămintea de drumeție atunci când ești femeie și ai picioarele sensibile, trebuie să ții cont de mai multe criterii:

 • Utilizarea pe care o ai în vedere
 • Tipurile de teren pe care vei merge
 • Susținerea de care ai nevoie
 • Amortizarea
 • Confortul
 • Aderența
 • Greutatea redusă
 • Rigiditatea încălțămintei
 • Impermeabilitatea
În sfârșit, nu uita că prima etapă pentru tratarea picioarelor tale sensibile este identificarea cauzei pentru a o putea trata la rădăcină, dacă acest lucru este posibil.

Informații care ar putea fi de interes pentru tine

Geci trekking

Cum alegem o geacă din puf sau vatelină?

Îți dorești să achiziționezi o geacă pentru trekking sau drumeție, dar nu știi pe care să o alegi? Descoperă recomandările noastre pentru a face cea mai bună alegere!

CUM ALEGEM ÎNCĂLȚĂMINTEA POTRIVITĂ PENTRU DRUMEȚIE SAU TREKKING?

Cum alegem încălțămintea potrivită pentru drumeție sau trekking?

Dacă ești practicant de drumeție sau trekking, încălțămintea este elementul cel mai important din echipament. Alegerea corectă a acesteia este esențială pentru a te bucura pe deplin de practica sportivă. Astfel, pentru tine am realizat un ghid complet care te va ajuta să te încalți potrivit!

cum-să alegi-cortul-camping-bivuac-trekking

Cum să-ți alegi cortul? Cort pentru camping sau trekking?

Găsești aici toate sfaturile pentru a alege cortul potrivit pentru ieșirile în bivuac sau camping. Greutate, număr de persoane, tip de montare, utilizare: toate criteriile au fost studiate minuțios pentru a te ajuta să faci cea mai bună alegere!

bike

Mâncare și hidratare pe munte

Drumețiile necesită un aport mare și consecvent de energie. Perioada înainte de sport și primii kilometri au o importanță crucială pentru a ajunge la final într-o condiție fizică decentă!