sphere media background sample

5 ACTIVITĂȚI SPORTIVE PE CARE LE POȚI ÎNVĂȚA ȘI LA VÂRSTA ADULTĂ

Descoperă 5 activități sportive care îți vor aduce zâmbetul pe față în orice moment al vieții. 

Cine a spus că sportul are limită de vârstă? Suntem aici să te încurajăm să practici și să descoperi sporturi noi indiferent de vârstă. 

Simți că, odată cu înaintarea în vârstă, apare și monotonia în activitățile zilnice? Sau îți pierzi motivația când vine vorba despre activitățile sportive și fizice? Poate că nivelul de energie începe să scadă în timp ce înaintezi în vârstă, dar, indiferent de anii acumulați, corpul tău are nevoie de mișcare constantă și sport pentru a funcționa în parametri optimi. Dacă te caracterizează curiozitatea și vrei să încerci un sport cu totul nou, indiferent de vârsta ta, acest articol este pentru tine. De la mersul pe role sau pe skateboard la tenis și sesiuni constante de înot, fiecare activitate sportivă contribuie la buna funcționare a organismului, dar și la îmbunătățirea unor funcții esențiale, așa cum sunt echilibrul sau sincronizarea mișcărilor corpului.

Descoperă ce sporturi îți recomandăm, dar și ce beneficii îți aduce fiecare. În plus, te ajutăm cu recomandări pentru un echipament complet, care să îți ofere siguranță și eficiență în timpul sportului.

De ce să încerci o activitate fizică nouă la vârsta adultă

Indiferent de sportul sau activitatea fizică practicată, beneficiile se vor resimți de la primul antrenament. Sporturile practicate la vârsta adultă te ajută să te menții într-o formă fizică de invidiat, dar și să îmbunătățești anumite trăsături ale corpului, așa cum sunt echilibrul și flexibilitatea. Iată care sunt cele mai importante motive pentru care ar trebui să acorzi o șansă sportului și activităților fizice la vârsta adultă:

Stimulează creierul și activitatea cognitivă. Sportul, fie că vorbim despre activități intense, așa cum este tenisul, fie că vorbim despre sesiuni relaxante de înot, încurajează buna funcționare a creierului. Orice activitate pe care o desfășori regulat odată cu înaintarea în vârstă se resimte la nivel cognitiv, astfel că te ajută să te concentrezi mai bine, să dezvolți noi perspective și să ai o gândire ageră în orice situație.

Ești mai motivat. Odată cu înaintarea în vârstă, conștientizezi importanța unui stil de viață activ și a practicării regulate a sportului. Astfel ești mai motivat să descoperi noi activități sportive, care să te ajute să te menții în cea mai bună formă și să previi apariția sedentarismului sau altor afecțiuni cauzate de acesta.

Aduce numeroase beneficii pentru organism. Activitățile sportive vin la pachet cu numeroase beneficii pentru întregul organism. De exemplu, previn apariția obezității și creșterea în greutate, un factor decisiv care duce la dezvoltarea unor afecțiuni cronice, de la diabet de tipul 2 la bolile cardiovasculare. De asemenea, sportul îmbunătățește echilibrul și flexibilitatea corpului, a calității somnului și reduce stresul.

Previne apariția depresiei și a stării de singurătate. Activitățile sportive sunt recunoscute pentru efectele benefice pe care le au asupra stării psihice. Astfel, datorită endorfinelor eliberate pe durata practicării sportului, te vei simți mai optimist și fericit. În plus te poți alătura unui grup care practică sport și ai șansa să întâlnești persoane cu o vârstă similară cu care să împărtășești pasiunea pentru o astfel de activitate.

5 ACTIVITĂȚI SPORTIVE PE CARE LE POȚI ÎNVĂȚA ȘI LA VÂRSTA ADULTĂ

Ce activități sportive inedite poți învăța la vârsta adultă

Atât timp cât ești motivat să încerci activități și sporturi noi, totul este posibil. Sportul este una dintre activitățile unde vârsta este într-adevăr doar un număr și nu un factor definitoriu pentru ceea ce poți și ce nu poți face. Dacă îți dorești să încerci un sport nou, care să te scoată din rutina zilnică, citește în continuare și află care sunt recomandările noastre:

Iată câteva exemple

Skateboarding sau longboarding

Mersul pe skateboard sau longboard este, de cele mai multe ori, asociat cu adolescența. Însă este o activitate benefică la orice vârstă. Placa de skateboard pentru copii și adulți este unul dintre echipamentele sportive care se adaptează ușor nivelului de experiență, astfel că, indiferent de vârsta ta, te poți bucura de o plimbare sigură pe skateboard. Atât plimbările pe skateboard, cât și cele pe longboard îți antrenează echilibrul și atenția la împrejurimi. Vei dezvolta atenție pentru detalii și îți vei antrena creierul să se orienteze rapid în spațiu. Cât despre echipament, mersul pe placa de skateboard trebuie să fie la fel de sigur pe cât este de distractiv. De aceea ai nevoie de o cască de protecție și un set de genunchiere și cotiere care să completeze îmbrăcămintea lejeră și pantofii sport confortabili.

Mers pe role
Mersul pe role este unul dintre sporturile care se învață în copilărie și de care te poți bucura întreaga viață, indiferent de vârstă. Rolelele pentru adulți sunt adaptate nevoilor tale, astfel că fiecare plimbare va fi sigură. Plimbările pe role îți antrenează echilibrul și stimulează puterea de concentrare, două caracteristici foarte importante la orice vârstă. Este un sport care se adaptează rapid oricărui nivel de experiență, astfel că îl poți practica alături de restul familiei. Trebuie să știi că mersul pe role este un antrenament complex, benefic pentru întreg organismul, astfel că te ajută să te menții în cea mai bună formă și să previi apariția kilogramelor în plus, dar și a diverselor afecțiuni cauzate de sedentarism. Echipamentul pentru mersul pe role cuprinde o pereche de role pentru adulți în mărimea corespunzătoare, casca de protecție și accesoriile de protecție (genunchiere și cotiere).

Tenis
Tenisul este un sport din ce în ce mai îndrăgit, fiind de multe ori activitatea preferată de către familii. Indiferent de vârstă, tenisul îți oferă acces la un antrenament complet. Este un sport elegant, care îmbină beneficiile resimțite la nivel fizic cu dezvoltarea concentrării și controlul emoțiilor. Unul dintre avantajele tenisului este că îți pune în mișcare întreg corpul. În plus, experiența își va spune cuvântul asupra tehnicii și strategiei de joc, așa că, dacă obișnuiai să joci tenis în tinerețe, este momentul să folosești acest detaliu în avantajul tău. Poți aborda diverse stiluri de joc, de la tenis de câmp pe zgură la tenis de câmp pe gazon. Cât despre echipament, vei avea nevoie de o rachetă de tenis pentru adulți, încălțăminte sport confortabilă pentru tenis și îmbrăcăminte confortabilă și respirabilă.

Înot
Înotul este unul dintre sporturile esențiale pe care trebuie să le exersezi și să le stăpânești. Este o activitate ușor de învățat de la o vârstă fragedă și poate fi practicată în deplină siguranță chiar și la vârsta adultă. Fie că înoți în bazine special amenajate, fie că preferi valurile mării, înotul este unul dintre sporturile care te învață cât de importantă este coordonarea mișcărilor corpului și cum să îți controlezi respirația. Poți aborda diverse stiluri de înot în funcție de pregătirea fizică și rezultatele pe care ți le dorești. Trebuie să știi că înotul este unul dintre cele mai benefice sporturi pentru adulți și vârstnici, pentru că protejează articulațiile și previne apariția afecțiunilor asociate cu acestea. Are un impact redus asupra sistemului osos, în timp ce contribuie la dezvoltarea musculaturii. Cât despre înot, pe lângă costumul de baie preferat, îți recomandăm să te echipezi cu ochelari de înot și o cască de protecție pentru păr.

Arte marțiale
Artele marțiale sunt mai multe decât lupte și sporturi de contact. Sunt o activitate benefică la orice vârstă, care te ajută să înțelegi mai bine ce înseamnă autoapărarea și cum să reacționezi în situațiile neprevăzute. Artele marțiale îmbină dezvoltarea musculaturii și a echilibrului corpului cu îmbunătățirea concentrării și anticiparea mișcărilor oponentului tău. Astfel vei observa cum devii mai atent la detalii și la mediul în care te afli și vei avea mai multă încredere în propriile forțe și abilități. Practicarea artelor marțiale presupune disciplină și perseverență, două elemente esențiale pentru o viață echilibrată indiferent de vârstă. Deși sunt eronat percepute ca o activitate sportivă care încurajează violența, artele marțiale sunt de fapt un sport complex, care te învață cum să gestionezi și cum să reacționezi în astfel de momente. Echipamentul pentru arte marțiale diferă în funcție de disciplina aleasă, de la mănuși de box sau pentru MMA, la cască de protecție și șort de box ori costum de jiu-jitsu.

5 ACTIVITĂȚI SPORTIVE PE CARE LE POȚI ÎNVĂȚA ȘI LA VÂRSTA ADULTĂ

Bucură-te de fiecare etapă a vieții și alungă monotonia cu ajutorul sportului. Descoperă și învață diverse activități sportive benefice pentru trup și minte, indiferent de vârstă. De la înot și tenis, la activități pline de adrenalină cum este mersul pe role, testează-le pe toate și alege sportul care te face să te simți împlinit. 

Te-ar putea interesa și

5 BENEFICII ANTI-STRES ALE MERSULUI PE ROLE

5 BENEFICII ANTI-STRES ALE MERSULUI PE ROLE

Sport, hobby, plăcere: cu o pereche de role, totul merge ca pe roate. Iată care sunt câteva dintre beneficiile anti-stres ale mersului pe role.

Pierderea în greutate și tonifierea corpului cu ajutorul înotului

Pierderea în greutate și tonifierea corpului cu ajutorul înotului

Nabaiji te ajută să profiți de avantajele înotului pentru a îți atinge obiectivele sportive!

BOXUL – CUM NE PUTEM ANTRENA ACASĂ

BOXUL – CUM NE PUTEM ANTRENA ACASĂ

Află acum cele mai bune sfaturi, privind desfășurarea unui antrenament de box acasă , cu ajutorul produselor din oferta site-ului Decathlon.ro!

7 MOTIVE PENTRU A JUCA TENIS

7 MOTIVE PENTRU A JUCA TENIS

Îți propunem să descoperi 7 motive pentru care tenisul este un sport excelent pentru sănătatea fizică și mentală.