sphere media background sample

Protecție solară - Cum să te protejezi de soare

Protectia solara - rol si beneficii ▶️ Afla de la Decathlon cum alegi crema de protectie solara potrivita pentru plaja si activitati sportive

Toți am așteptat zilele însorite și călduroase. Dar înainte să ne lăsăm purtați de gândurile de vacanță și activități în aer liber, hai să discutăm despre protecția solară în sezonul cald! Pe cât de plăcute sunt razele calde ale soarelui, pe atât de dăunătoare pot fi pentru piele și sănătate, dacă nu ai o rutină corectă de îngrijire. Crema de protecție solară ar trebui să te însoțească oriunde mergi, fie la piscină sau la mare, fie în drumeții sau camping.

Arsurile solare, îmbătrânirea prematură a pielii, dar și riscul crescut de cancer de piele sunt doar câteva dintre efectele expunerii neprotejate la radiațiile ultraviolete. Din acest motiv, aplicarea unei creme cu protecție solară sau a unui spray de protecție solară pentru copii nu este doar o alegere înțeleaptă, ci o necesitate.

De ce este esențială protecția solară în aer liber

Expunerea accidentală la soare are loc în fiecare zi, fără să îți dai seama. Mersul pe stradă sau statul la o terasă alături de prieteni par activități inofensive, dar afectează pielea în mod similar cu expunerea pe termen lung, cum este statul la plajă ori practicarea sporturilor sau drumețiile montane. Razele UVA pătrund adânc în piele și contribuie la îmbătrânirea prematură, în timp ce razele UVB sunt responsabile de arsurile solare.

Folosirea zilnică a unei creme cu protecție solară previne deteriorarea la nivel celular, menține sănătatea pielii și reduce riscul unor afecțiuni grave. Alături de aplicarea cremei SPF și purtarea hainelor cu filtre UV, a ochelarilor de soare și a pălăriilor cu boruri largi creează o barieră suplimentară împotriva radiațiilor solare.

Produsele dedicate protecției solare acționează continuu la nivelul pielii și sunt foarte ușor de aplicat, mai ales că le găsești în diverse forme. De la sprayuri cu protecție solară la creme sau stickuri cu protecție SPF, toate acestea sunt prietenoase cu pielea ta, oferindu-ți mai multă încredere.

Protecție solară - Cum să te protejezi de soare

Cum alegi o cremă de soare potrivită pentru activi

Când vine vorba despre activități fizice în aer liber, alegerea unei creme de plajă sau a unui spray cu protecție solară copii trebuie făcută cu atenție. Pe piață există două tipuri de filtre solare:

  • Ecrane fizice (minerale): reflectă razele UV și sunt ideale pentru pielea sensibilă. Exemple: oxid de zinc, dioxid de titan.
  • Ecrane chimice: absorb razele UV și sunt mai puțin vizibile pe piele, având o textură mai ușoară.
SPF-ul recomandat
Pentru activități intense și expunere prelungită la soare se recomandă un produs cu SPF 30+ sau SPF 50+. Un spray cu protecție solară este util pentru aplicări rapide, mai ales în cazul copiilor sau în timpul sporturilor. Alege produse rezistente la apă și transpirație, în special dacă practici înot, alergare sau ciclism.

Texturi potrivite
  • Cremă: ideală pentru pielea uscată sau sensibilă
  • Spray: ușor de aplicat, perfect pentru zone greu accesibile sau pentru copii
  • Gel: recomandat pentru pielea grasă sau persoane care transpiră excesiv.
Crema de plajă vs. cremă pentru bronz
Mulți confundă cele două produse. O cremă de plajă oferă protecție, în timp ce o cremă pentru bronz conține de obicei acceleratori ai bronzului, uneori fără protecție UV. Este esențial ca o cremă pentru bronz să aibă și un SPF adecvat, pentru a evita arsurile și deshidratarea pielii. Dacă îți dorești un bronz mai vizibil poți opta pentru o cremă după expunerea la soare, care accentuează bronzul obținut la plajă sau la piscină, în timp ce hidratează și calmează pielea.

Pentru un bronz sănătos și uniform poți urma alți pași, care, completați de crema cu protecție solară, te ajută să păstrezi pielea sănătoasă:
  • Exfoliază pielea înainte de expunerea la soare
  • Hidratează bine pielea
  • Expune-te gradual și folosește o cremă de soare cu SPF mediu spre ridicat.

Protecția solară la copii și bebeluși - reguli esențiale

Pielea bebelușilor și a copiilor este mult mai subțire și sensibilă, ceea ce o face vulnerabilă la razele UV. De aceea este esențial să folosești o cremă cu protecție solară pentru copii sau un spray cu protecție solară special formulat pentru cei mici. Majoritatea produselor au un SPF între 30 și 50, acestea fiind cele mai eficiente și recomandate de către medici.

Alege produse de protecție solară special concepute pentru bebeluși și copii, cu o textură ușoară și plăcută, care se absoarbe rapid în piele și acționează timp îndelungat. Cremele de protecție solară cu ecrane fizice sau minerale sunt recomandate în cazul copiilor și bebelușilor pentru că formează o barieră rezistentă împotriva razelor dăunătoare. La fel de important este să alegi o protecție solară fără parfum pentru copii.

Cum poți suplimenta protecția împotriva soarelui? Pe lângă crema de protecție solară de copii, folosește haine și costume de baie cu filtre UV, pălării, ochelari de soare și umbrele de plajă sau corturi speciale pentru bebeluși. Hainele și accesoriile sunt realizate din materiale prietenoase cu pielea micuțului tău și previn problemele care pot fi cauzate de expunerea la soare.

Protecție solară - Cum să te protejezi de soare

Sfaturi pentru aplicarea corectă a cremei de protecție solară

Aplicarea corectă a cremei cu protecție solară face diferența dintre protecție eficientă și o piele cu arsuri. Există câteva reguli de bază care te ajută să îți îngrijești pielea corect și să îți menții aspectul sănătos și hidratat. Iată ce trebuie să știi pentru o vară fără griji:

  • Aplică o cremă cu SPF cu 15-30 de minute înainte de expunerea la soare
  • Reaplică o cremă cu protecție solară la fiecare 2 ore și imediat după înot sau dacă transpiri intens
  • Nu uita de zonele cel mai des neglijate: urechi, ceafă, partea superioară a picioarelor, mâinile
  • Folosește o cantitate suficientă de cremă cu SPF sau spray pentru protecție solară
  • Hidratează pielea după expunerea la soare cu o cremă intens hidratantă și cu efect de răcorire
  • Evită să folosești parfumuri puternice sau uleiuri de corp.

Rolul echipamentului sportiv și al costumelor de baie în protecția solară

Pe lângă crema pentru protecție solară pentru copii sau adulți, echipamentul pe care îl porți are un rol important în prevenirea arsurilor la nivelul pielii. Dacă la plajă sau la piscină porți costume de baie, alege un model cu filtre UV, care crește nivelul de protecție. Iar pentru alte activități în aer liber alege, de asemenea, îmbrăcăminte specială pentru vară, vaporoasă și eficientă împotriva razelor soarelui.

Un costum de baie întreg oferă mai multă acoperire decât unul din două piese, reducând zona expusă. Este o alegere foarte bună dacă practici sporturi de apă sau dacă ai alte obiective decât bronzul. Costumul de baie întreg este disponibil în diverse modele, așa că poți găsi cu ușurință unul care să ți se potrivească. De asemenea, costumele realizate din materiale cu filtru UV (UPF 50+) oferă o protecție suplimentară.

Costumele de baie din 2 piese îți oferă mai multă expunere la nivelul pielii, un detaliu esențial dacă vrei ca la finalul verii să ai un bronz frumos și uniform. Dacă optezi pentru acest model, îți recomandăm să aplici frecvent crema cu SPF și să eviți expunerea la soare la orele prânzului. De asemenea, evită să le porți dacă practici sporturi de apă precum surfing sau paddleboarding, ca să eviți orice disconfort la nivelul pielii.

Alte articole de îmbrăcăminte și accesorii utile pentru mai multă protecție solară: 

  • Tricouri cu protecție solară
  • Șepci sau pălării cu boruri largi
  • Ochelari de soare care blochează 100% razele UV
  • Cămăși vaporoase
⏩ Descoperă la Decathlon colecția de costume de baie pentru femei, ideale pentru sporturi acvatice, plajă sau relaxare activă! Alege modelul care ți se potrivește perfect și simte-te încrezătoare în fiecare mișcare.

Pauzele de hidratare la umbră
Oricât de mult ți-ai dori să petreci timp în razele soarelui, păstrează un moment de pauză și revigorare la umbră, pentru o doză binevenită de hidratare. Este important să alternezi activitatea fizică cu pauzele și hidratarea, ca să eviți efectele neplăcute precum insolația, deshidratarea și epuizarea.

Lichidele, în special apa, trebuie să te însoțească peste tot, la plajă, la psicină, pe trasee montane sau pe terenul de sport. Păstreaz-o într-un termos sau într-o zonă umbrită, ca să își mențină o temperatură potrivită pentru consum.

Protecție solară - Cum să te protejezi de soare

Ești pregătit să lupți împotriva efectelor nocive ale razelor solare în timp ce te bucuri de zilele calde de vară? Alege un aliat de încredere, așa cum este crema cu protecție solară sau un spray cu SPF, pe care să îl ai mereu la îndemână. Crește nivelul de confort și bariera de protecție cu ajutorul hainelor potrivite și al pauzelor regulate pentru hidratare.

CUM SĂ ALEGI TRICOUL ANTI-UV PENTRU COPILUL TĂU

CUM SĂ ALEGI TRICOUL ANTI-UV PENTRU COPILUL TĂU

O PROTECȚIE SOLARĂ EFICIENTĂ ȘI PRACTICĂ TRICOURILE ANTI-UV PENTRU COPII, ADAPTATE MICILOR AVENTURIERI UN ARTICOL DE ÎMBRĂCĂMINTE DE PLAJĂ TEHNIC ȘI COLORAT

CUM SĂ ÎȚI ALEGI CREMA PENTRU PROTECȚIE SOLARĂ

CUM SĂ ÎȚI ALEGI CREMA PENTRU PROTECȚIE SOLARĂ

Atunci când practici sport sau ești în vacanță, soarele te îmbie să ieși afară ! Dar te-ai gândit să îți protejezi tenul și corpul de razele soarelui ?

articole de protecție solară pentru copii la plajă

CUM SĂ ALEGI UN TRICOU ANTI-UV PENTRU COPILUL TĂU?

Top anti-UV, șapcă, pălărie, ochelari de soare, cremă solară: care sunt articolele vestimentare și accesoriile ce îi protejează pe copii de razele soarelui pe plajă?