sphere media background sample

Excursie cu cortul în familie

Află tot ce trebuie să știi pentru a-ți planifica următoarea aventură în aer liber

Te pregătești pentru un nou sezon de camping? Ești pe pagina potrivită, pentru că acest articol îți va oferi toate detaliile de care ai nevoie pentru a planifica fiecare detaliu esențial pentru confortul tău și al familiei. 

Atunci când hotelurile de lux sunt înlocuite de cele mai spectaculoase peisaje ale naturii și luminile sunt înlocuite de milioanele de stele ce apar pe cerul nopții, se conturează o vacanță cu cortul de neuitat. Excursiile cu cortul în camping reprezintă o experiență memorabilă, unde natura devine casa ta pentru câteva zile. Datorită varietății de corturi, echipamente și accesorii de camping, fiecare excursie cu cortul îți permite să aduci confortul de care ai nevoie în mijlocul naturii. Cum ar fi să te bucuri de un somn odihnitor după o zi plină de activități în aer liber? Sau să te răsfeți cu preparatele preferate chiar la marginea pădurii? Le poți avea pe toate atunci când mergi cu cortul. 

Află cum te pregătești pentru o vacanță cu cortul alături de cei dragi și ce trebuie să se regăsească în echipamentul tău. 

Factori de luat în considerare în alegerea unui loc de camping

Unul dintre cele mai importante detalii este alegerea locului de camping. Zona de amplasare a cortului contează foarte mult pentru siguranța și confortul tău și al celor dragi. Din fericire în România există o varietate de zone de camping în care îți poți amplasa cortul, atât la mare, cât și la munte. Înainte să pornești la drum, îți recomandăm să alegi zonele de camping cele mai potrivite cerințelor tale și să verifici dacă este nevoie de rezervare înainte de a sosi acolo. Astfel, vei fi cu un pas mai aproape de o vacanță relaxantă și fără griji. Iată care sunt recomandările noastre pentru alegerea locului de camping pentru o vacanță alături de familie: 

 • Stabilește dacă vrei să mergi într-un camping amenajat sau preferi zonele din natură mai retrase;
 • Verifică dacă ai acces la apă și alte facilități esențiale pentru o vacanță confortabilă;
 • Verifică dacă este nevoie de o rezervare înainte de a ajunge în zona de camping;
 • Amplasează cortul doar în zonele desemnate pentru camping;
 • Optează pentru zone ferite și liniștite, așa cum sunt cele de la marginea pădurilor sau în zona unui luminiș;
 • Alege o zonă cu iarbă plată, fără pietre sau crengi, la o distanță sigură de apă;
 • Verifică cât de accesibilă este zona de camping;
 • Asigură-te că zona aleasă este suficient de spațioasă pentru amplasarea unui cort de 3 sau 4 persoane, în funcție de numărul membrilor familiei. 


Deși poate părea o adevărată provocare să alegi zona potrivită pentru amplasarea cortului, care să îți ofere atât intimitate, cât și siguranță și confort, trebuie să știi că există o mulțime de locuri care îți vor oferi exact ceea ce ai nevoie pentru o vacanță reușită. 

Excursie cu cortul în familie
Excursie cu cortul în familie

Pregătirea echipamentului și aprovizionarea

Odată ce ai ales destinația pentru vacanța cu cortul, este momentul să treci la pasul următor, pregătirea bagajului. Îți recomandăm să notezi tot ce ai nevoie într-o listă. Echipamentul pentru camping poate fi împărțit în mai multe categorii, în funcție de scopul acestuia, de la echipamentul de dormit, la cel pentru gătit și prepararea hranei și accesorii de camping. 

Ce cuprinde echipamentul de dormit în camping? 

 • Un cort suficient de spațios pentru întreaga familie;
 • Saci de dormit și pături;
 • Saltele și perne gonflabile;
 • Pompă.


Echipamentul pentru gătit și ustensilele pentru prepararea și servirea hranei:
 • Masă și scaune pentru camping;
 • Arzător și butelie pentru camping;
 • Tacâmuri și veselă din plastic pentru servirea mesei;
 • Ladă frigorifică pentru păstrarea alimentelor. 


Echipamentul și accesoriile pentru igienă și confort:
 • Dușul solar pentru camping;
 • Cremă pentru protecție solară și împotriva insectelor;
 • Trusă de prim ajutor;
 • Lanterne.

Cum să alegi un cort potrivit pentru nevoile și dimensiunea familiei tale

Cortul va deveni casa ta în aer liber pe durata vacanței. Așadar este important să investești într-un cort de camping calitativ și rezistent, care să îți ofere confort și siguranță în natură. Ai la dispoziție o varietate de modele de corturi de camping, dar înainte să te lași convins de design sau brand, sunt alte detalii mai importante de care să ții cont.
Dimensiunea și numărul membrilor familiei tale este un factor care îți va influența alegerea. Poate că ai nevoie de un cort de 3 persoane sau poate un cort de 4 persoane cu două camere este mai potrivit. Ține cont de numărul membrilor familiei și intimitatea de care aceștia au nevoie pe durata vacanței cu cortul. 

Sezonul în care planifici excursia în camping este un alt detaliu esențial. Unele corturi sunt recomandate pentru sezonul cald datorită materialelor care resping căldura. În timp ce alte corturi sunt utile în sezonul rece pentru că beneficiază de un strat impermeabil ce îți oferă protecție în cazul precipitațiilor. 

Compartimentarea cortului pentru camping poate oferi mai multă intimitate și confort. Alege un cort cu 2 sau 3 încăperi, despărțite de un hol pe care îl poți utiliza ca spațiu de depozitare a bagajelor. Corturile mari dedicate familiilor beneficiază de un astfel de design tocmai pentru a crește confortul în camping. 

Designul cortului completează lista de criterii. Aici intră modul de compactare și transportare a cortului, ușurința la amplasare și modul de fixare la sol. Fiecare detaliu contează pentru o vacanță reușită, fără griji. 

Excursie cu cortul în familie

Aprovizionarea cu alimente și băuturi pentru întreaga excursie

De cele mai multe ori zonele de camping și cele destinate amplasării corturilor sunt retrase, departe de spațiile populate și gălăgioase. Din acest motiv este esențial să te asiguri că ai necesarul de alimente suficient pentru întreaga vacanță sau cel puțin pentru câteva zile. Îți recomandăm conservele și preparatele ambalate în borcane, care pot fi păstrate și consumate de-a lungul mai multor zile. De asemenea, îți recomandăm să eviți alimentele perisabile, așa cum sunt lactatele și carnea, care trebuie consumate într-un timp scurt și nu pot fi păstrate pe termen lung. Cât despre băuturi, asigură-te că ai suficientă apă potabilă pentru întreaga familie. Păstreaz-o în zone cu umbră, ferită de razele soarelui.

 De asemenea, băuturile ambalate în doze și plastic sunt mai ușor de transportat în camping. La finalul excursiei te încurajăm să le colectezi și să le reciclezi în spațiile special amenajate.

Instalarea cortului și organizarea taberei

Odată ajuns în camping, începe prima activitate împreună, amplasarea cortului și organizarea spațiului. Îți recomandăm să îi implici pe toți în aceste activități și să creați un spațiu cât mai sigur și funcțional pentru întreaga familie.

 Cum să montezi cortul în mod corect și eficient, implicând întreaga familie

Majoritatea corturilor sunt ușor de montat și sunt însoțite de toate accesoriile necesare pentru ancorarea la sol și amplasarea acestora în siguranță. Verifică înainte de a pleca în vacanță dacă ai toate accesoriile necesare pentru amplasarea cortului pentru a evita surprizele neplăcute. 
Primul pas este să verifici dacă cortul ales de tine beneficiază de instrucțiuni pentru montaj. Apoi pe baza acestora poți începe amplasare cortului la sol, implicând întreaga familie. De exemplu, copiii pot ține cortul în timp ce tu fixezi bețele flexibile pentru înălțarea acestuia. Ultimul pas este fixarea la sol cu ajutorul cuielor speciale, așa că asigură-te că locul ales este exact așa cum ți-ai dorit. 

Cum să organizezi spațiul de camping, pentru a fi confortabil și funcțional
Confortul este important, chiar și atunci când mergi cu cortul în camping. Dincolo de alegerea cortului și echipamentului, un detaliu esențial este amenajarea spațiului care va fi casa ta în natură pentru câteva zile. Trebuie să organizezi un spațiu funcțional și sigur pentru întreaga familie, așa că iată care sunt recomandările noastre: 

 • Amplasează cortul într-o zonă ușor umbroasă pentru a preveni contactul direct cu razele soarelui;
 • Alege un loc în apropierea unei surse de apă;
 • Amenajează locul de preparare și servire a mesei la adăpostul unui pavilion de camping;
 • Alege un loc intim pentru amplasarea dușului solar pentru camping;
 •  Evită amplasarea surselor de foc lângă cort. 
Planificarea activităților de agrement
Ce-ar fi o vacanță cu cortul fără activități în natură? De la plimbări și drumeții, la diverse jocuri în echipă și activități sportive ușoare, fiecare te ajută să te menții activ în camping. Excursiile cu cortul sunt cea mai bună oportunitate să te bucuri de timpul petrecut în aer liber cu ajutorul activităților potrivite întregii familii. De asemenea, poți încerca ceva nou, așa cum este pescuitul. 

Asigură-te că planifici activitățile înainte de a merge în camping și alege toate accesoriile de care ai nevoie pentru acestea. De exemplu, un echipament de drumeție, o minge, palete de tenis sau badminton și un cort de pescuit, toate acestea te ajută să dai start distracției și sportului în camping. 

Excursie cu cortul în familie

Asigurarea siguranței membrilor familiei

Dacă până acum am discutat despre confort și intimitate, este momentul să aducem în prim plan siguranța în camping. Natura poate fi aliatul tău pentru o vacanță cu cortul reușită. Însă trebuie să te asiguri că ești corect echipat și pregătit să intervii în cazul unor situații neprevăzute. 

Sfaturi pentru prevenirea accidentelor și a problemelor de sănătate
Majoritatea accidentelor în aer liber pot fi prevenite dacă ai un echipament corespunzător și accesoriile potrivite. Îți recomandăm ca înainte de fiecare excursie cu cortul să te asiguri că fiecare membru al familiei are un echipament corespunzător, de la încălțăminte adecvată, la îmbrăcăminte confortabilă. De asemenea, alegerea spațiului de camping este un prim pas care te ajută să previi accidentele, așa că asigură-te că zona este sigură, mai ales dacă mergi în camping cu copiii. 

 Cum să te pregătești pentru situații de urgență
Situațiile de urgență sunt greu de prevăzut, dar sunt ușor de gestionat dacă ești corect pregătit pentru astfel de momente. Când mergi cu cortul te afli în mijlocul naturii și nu poți controla în totalitate evenimentele, așa că îți recomandăm câteva echipamente și accesorii care să te ajute să le gestionezi. 

Trusa de prim ajutor pentru camping conține tot ce ai nevoie pentru a gestiona micile accidente. De asemenea, ține la îndemână crema de protecție solară și crema anti insecte. Acestea te ajută să te bucuri de confort când petreci mai mult timp în aer liber în sezonul cald.

Condițiile meteo sunt imprevizibile, mai ales în inima naturii. Hainele impermeabile și foliile de protecție pentru cort te ajută să treci ușor peste aceste momente. Un alt detaliu important este să te asiguri că poți contacta cu ușurință serviciile de urgență în cazul unor evenimente pe care nu le poți gestiona singur. Planifică fiecare detaliu al vacanței cu cortul alături de familie. 

Asigură-te că ai echipamentul și accesoriile necesare pentru o excursie relaxantă în mijlocul naturii, departe de zgomotul urban. 

Citește și

CELE MAI BUNE CORTURI – CUM ALEGI CORTUL POTRIVIT?

Cele mai bune corturi: Criterii de selecție și recomandări

Alege cortul adaptat nevoilor tale Cum să alegi un cort adaptat nevoilor tale? Marca proprie Decathlon

LOCURI DE CAMPING: UNDE MERITĂ SĂ ÎȚI PUI CORTUL ÎN ROMÂNIA?

LOCURI DE CAMPING: UNDE MERITĂ SĂ ÎȚI PUI CORTUL ÎN ROMÂNIA?

România beneficiază de numeroase forme de relief, printre care munți și litoral, unde se poate realiza una dintre cele mai relaxante și aventuroase activități: campingul. Există foarte multe locuri de camping în România, unele cunoscute, altele mai puțin cunoscute, în care mersul cu cortul sau rulota poate fi o adevărată plăcere. Află din acest articol ce trebuie să iei cu tine și care sunt locurile de campare a rulotelor și corturilor în România ce merită vizitate.

Checklist pentru echipamentul de camping

Checklist pentru echipamentul de camping

Indiferent de destinație, regăsești în acest checklist tot echipamentul de care ai nevoie pentru camping, astfel încât să nu uiți nimic înainte de a pleca cu cortul, alături de familie sau prieteni.