CAMPING ÎN ROMÂNIA: TOPUL LOCAȚIILOR DE MERS CU CORTUL (SI NU NUMAI)

România beneficiază de numeroase forme de relief, printre care munți și litoral, unde se poate realiza una dintre cele mai relaxante și aventuroase activități: campingul. Există foarte multe locuri de camping în România, unele cunoscute, altele mai puțin cunoscute, în care mersul cu cortul sau rulota poate fi o adevărată plăcere. Află din acest articol ce trebuie să iei cu tine și care sunt locurile de campare a rulotelor și corturilor în România ce merită vizitate.

LOCURI DE CAMPING: UNDE MERITĂ SĂ ÎȚI PUI CORTUL ÎN ROMÂNIA?

Un weekend, sau poate o săptămână-două de liniște, relaxare și experiențe noi, sună interesant și pentru tine? Dacă adori să călătorești, să trăiești în simbioză cu natura și să cunoști oameni, poți alege să-ți petreci zilele libere într-un camping.

Îți dorești să găsești un camping din România ce îți poate oferi liniștea pe care o dorești? Ai la dispoziție opțiuni dintre cele mai diverse, de la cort la rulotă /autorulotă, bungalow sau mici case pitorești. Dacă vii însoțit de prieteni sau familie, distracția va crește simțitor. În continuare, poți afla mai multe despre principalele locuri de camping din România, ce nu ar trebui să le lipsească locurilor de campare, precum și care este echipamentul de care ai nevoie.

Se crede că, în România, există peste 650 de campinguri, multe fiind situate în zone cu peisaje mirifice și facilități care să-ți permită să te bucuri de un anumit grad de confort și, în același timp, să eviți aglomerația specifică locurilor de vacanță cu tradiție. Mai j

1. Camping pe litoral: Unde îți pui cortul la mare?

Cu rulota sau la cort, camparea la mare, uneori, direct pe plajă, poate fi o experiență inedită de la răsărit și până la apus. În timpul zilei poți lenevi pe nisipul fin, la soare, poți cunoaște împrejurimile sau poți fi activ prin practicarea sporturilor nautice, iar noaptea te poți bucura de accesul VIP la cerul înstelat. Ai la dispoziție o gamă largă de plaje pentru camping, de la cele clasice la locurile retrase în care poți explora natura fără a întâlni picior de turist. Să purcedem la drum.

1.1. Campingul Malul Mării din Corbu
Odată ajuns în acest camping din România ideal pentru iubitorii mării, ai de mers doar 100 de metri până la plajă. Zona este supravegheată video, iar intrarea se face pe bază de cartelă.

Ca mai toate celelalte locuri de campare cu cortul moderne, beneficiezi de iluminare publică inclusiv pe timp de noapte, băi igienice și complet utilate, apă caldă cu sistem antibacterian, locuri de luat masa cu vedere la mare, precum și de un spațiu amenajat pentru grătar. Prețul este de 20 de lei de persoană pe noapte la cort și 30 de lei pe noapte la rulotă. Plaja Corbu se află la aproximativ 250 de kilometri de București, pe Autostrada Soarelui.

1.2. Campingul de la 2 Mai
Campingul de la 2 Mai îți oferă atât spații generoase (peste 6500 de metri pătrați) pentru corturi, cât și căsuțe și locuri pentru rulote. Spre deosebire de alte campinguri, acesta este situat direct pe plajă.

Vei putea adormi în ritmul valurilor mării, iar trezirea va fi la fel de lină. Zona are frigidere și mașini de spălat rufe, astfel că poți petrece mai mult de câteva zile aici. Locul beneficiază de pază pe timpul nopții, supraveghere video și de un punct de servire băuturi nonalcoolice și alcoolice.

În apropiere se află Muzeul Arheologic, Herghelia Mangalia și Portul Turistic Mangalia, astfel că nu vei duce lipsă de activități. Costurile pornesc de la 20 de lei de persoană pe noapte la cort, 60 de lei de noapte la rulotă și 220 de lei pe noapte la căsuță cu terasă. Plaja 2 Mai se află la aproximativ 260 de kilometri de București, pe E81.

1.3. Camping la Mamaia
În zona Mamaia Nord, te poți bucura de cazare la cort, rulotă / autorulotă, sau căsuțe cu baie proprie. Campingul generos oferă plajă privată, restaurant, spații de joacă pentru copii, terenuri de sport (volei, fotbal, biliard, tenis, grupuri sanitare cu apă caldă și racord la curent electric pentru rulote.

Prețurile pornesc de la 30 de lei pe persoană pe noapte la cort, 38 de lei pe zi pentru rulotă + parcare rulotă (24 lei/zi), iar la căsuțe, 200 de lei pe noapte de persoană. Mamaia Nord se află la circa 230 de kilometri de București, pe A2.

1.4. Camping în Vama Veche
În Vama Veche, ai la dispoziție mai multe opțiuni de camping, în funcție de nevoie și de buget. Îți poți petrece nopțile la cort, direct pe plajă, având acces la electricitate, apă caldă, toalete și internet Wi-Fi. Unele campinguri primesc și animale de companie, însă este bine să verifici acest aspect în avans.

În apropiere poți vizita Pădurea Hagieni, aflată la 10 km distanță, Peștera Limanu, la 14 km de Vama Veche sau Vechea moschee din Mangalia, la 10 km de stațiune. Locul la cort pleacă de la 20 de lei pe noapte de persoană, iar dacă vii cu rulota, vei plăti cel puțin 30 de lei pe noapte. Vama se află la aproximativ 265 de kilometri de București, pe E81.

1.5. Camping la Gura Portiței
Gura Portiței este unul dintre cele mai frumoase locuri de campare cu cortul. Cei care doresc liniște și deconectare pot petrece câteva zile în campingul de aici. Drumul până la Gura Portiței este întortocheat, însă merită. Dacă pleci din București, vei merge până în localitatea Jurilovca, un drum de aproximativ 300 de kilometri, pe A2.

De aici, drumul până la Gura Portiței se face cu barca și costă 60 de lei dus-întors, iar parcarea păzită este 5 lei pe zi. Drumul până la destinație durează între 20 de minute, în regim de taxi, și 75 de minute, cu o șalupă. Atenție: bărcile care pleacă dinspre Jurilovca spre Gura Portiței fac doar trei curse pe zi, la ora 9, 14 și 18 la dus și 12, 16 și 20, la întors.

Insulița este, practic, izolată, acesta fiind punctul său forte, pentru turiști. Ce poți face? Te poți odihni pe plajă, poți citi, pescui, face plimbări lungi, petrece timp activ cu hidrobicicleta. Dacă te pasionează, poți închiria o barcă pentru a te plimba prin zonă, o atracție inedită mai ales pentru familii.

Tarifele pornesc de la 30 de lei de persoană pe noapte la cort și de la 40 de lei pe noapte, dacă vii cu rulota.

1.6. Camping la Costinești
Costinești este una dintre stațiunile cu cele mai multe zone de campare de pe litoral. Similar altor campinguri, oferă facilități precum apă caldă, dușuri, toalete și electricitate, Wi-Fi și parcare pentru mașini. Campingul de la Costinești poate fi inclus cu ușurință în lista cu top 10 campinguri din România, dacă este să ne raportăm la acest tip de cazare pe litoral.

În apropiere, poți vizita epava din Costinești și Parcul de Distracții. Cazarea la cort pornește de la 20 de lei de persoană pe noapte. Costinești se află la aproximativ 240 de kilometri de București, pe Autostrada Soarelui.

1.7. Camping in Navodari
Năvodari este o altă stațiune care se bucură de spații special amenajate pentru campare. Majoritatea campingurilor se află aproape de plajă, iar zona este supravegheată video. Există spații ample pentru corturi, rulote/autorulote și căsuțe, prevăzute cu strictul necesar (pat, priză și curent electric).

Unele campinguri au acces gratuit la Wi-Fi, spații speciale pentru grătar, zone de relaxare cu hamace și locuri special amenajate pentru copii. În apropiere, ai acces ușor la restaurante cu specific pescăresc. Costurile pornesc de la 15 lei de persoană pe noapte la cort, 30 de lei de persoană pe noapte la rulotă și 100 de lei pe noapte pentru căsuțe. Drumul București-Năvodari are aproximativ 250 de kilometri, pe A2.

LOCURI DE CAMPING: UNDE MERITĂ SĂ ÎȚI PUI CORTUL ÎN ROMÂNIA?

2. Camping la munte: Topul aplicațiilor recomandate

Multe persoane care adoră natura și aerul proaspăt, au în plan să petreacă măcar un weekend campând la munte. Astfel, te poți bucura de liniște, imagini spectaculoase, activități nenumărate, drumeții etc. Mai jos, poți citi mai multe despre câteva dintre cele mai frumoase locuri de campare de la munte.

2.1. Camping la munte: Lunca Bradului, Mures
Un camping excelent se află în zona Lunca Bradului, din județul Mureș, în inima Munților Gurghiu. Poți veni cu rulota sau cu cortul; iar dacă ești venit doar în trecere, iar frumusețea peisajelor te îmbie să petreci mai mult de câteva ore, acest camping la munte îți poate pune la dispoziție corturi. De asemenea, te poți bucura de dușuri cu apă caldă, aragaz, frigider, toalete și zonă pentru grătar.  

Costul pornește de la 50 de lei de persoană pe noapte și poate ajunge până la 161 de lei pe noapte, pentru un cort de două persoane. În apropiere, poți vizita Parcul Natural Defileul Mureșului. Lunca Bradului se află la 47 de kilometri de Reghin și la 394 de kilometri de București, pe E578.

2.2. Unde mergi cu cortul la munte: Bran
Campingul din localitatea Bran este unul dintre acele locuri de mers cu cortul unde te poți bucura de natură în liniște și pace. Aici poți avea acces și cu rulota sau cu autorulota. Acesta oferă imagini spectaculoase asupra Parcului Național Bucegi și munților Piatra Craiului. Include facilități precum grupuri sanitare, apă caldă în permanență, locuri amenajate pentru spălarea rufelor/vaselor, internet wireless. Prețurile pornesc de la 20 de lei de persoană pe noapte la cort și de la 30 de lei pe zi, pentru rulotă.  

Poți vizita Castelul Bran și Parcul Etnografic Bran, iar dacă vrei să-ți petreci câteva ore în mod activ, poți porni în drumeții: Drumul Forestier Valea Porții este numai bun pentru familii. Distanța dintre Bran și București este de aproximativ 170 de kilometri, pe DN1.

2.3. Camping la munte: Cheia, Alba
La Cheia, te poți bucura de un muzeu în aer liber, natural. Dacă dorești, în Apuseni te poți caza într-o casă moțească, acoperită cu paie. Locul de campare este intim și oferă o priveliște deosebită spre Piscul Vulturului. În apropiere, poți vizita Mănăstirea Râmeț, care datează din secolul al XIV-lea sau te poți bucura de liniște la pas domol, în Rezervația naturală Cheile Pravului.  

Poți ajunge cu mașina până în satul Brădești, însă de acolo va trebui să o iei la pas. Prețurile pornesc de la 5 lei de persoană pe zi la cort, iar căsuța poate fi închiriată cu 240 de lei pe noapte. Se află la 33 de kilometri de Alba-Iulia și la 531 de kilometri de București, pe E81.

2.4. Unde mergi cu cortul la munte: Valea Iarului, Hunedoara
Valea Iarului se află în inima Munților Retezat. De fapt, putem spune că acest camping îmbină confortul camerelor de hotel cu libertatea specifică campingurilor clasice. Corturile amenajate includ trei paturi, iar în prețul de cazare intră și accesul la toaletă și duș. Costul închirierii unui astfel de cort este de 300 de lei pe noapte, pe cort, iar dacă vii echipat de acasă pentru campare, prețul este de 50 de lei pe noapte, pentru un cort de două persoane.  

Poți închiria ATV-uri, ai posibilitatea de a participa la sesiuni de rafting sau de a face plimbări pe râul Cerna. De asemenea, poți face drumeții, existând peste 15 trasee, și poți vizita peșterile și avenele din zonă. Dacă ești pasionat de ciclism, poți parcurge trasee prin Parcul Național Domogled sau spre Tismana.  

2.5. Camping la munte: Breb, Maramures
Campingul se află în satul Breb, la poalele Munților Gutâi. Poți campa aici cu rulota sau cortul. Ai la dispoziție peste 6000 de metri pătrați în care te poți reconecta cu natura. În serile de vară, poți auzi greierii cântând, iar satul cu doar 500 de case și plin de livezi îți oferă acea atmosferă liniștită, necesară pentru a-ți reîncărca bateriile.

Din camping, poți închiria biciclete pentru a descoperi satul Breb și zonele din apropiere. Zona oferă curent electric (10 lei pe zi), acces la internet wireless și hamace pentru relaxare. Costul este de 30 de lei pe noapte pentru adulți și de 10 lei pe noapte pentru copii. Breb se află la 51 de kilometri de Baia Mare și la 605 kilometri de București, pe E81.  

2.6. Unde mergi cu cortul la munte: Roșia, Bihor
În apropierea Munților Piatra Craiului, se află un loc ce își poate găsi loc în Top 10 campinguri din România, numai bun pentru o vacanță în natură așa cum toate ar trebui să fie. Aici poți admira stelele, iar casele din apropiere îți vor aminti de copilăria la bunici.  

Campingul se află pe un deal de unde poți vedea depresiunea Beiușului și Munții Bihorului. În spațiul amenajat, au loc, simultan, 20 de corturi. Vei putea avea acces la bucătărie, sală de mese, zonă de grătar, toalete și grup sanitar. Camparea constă 10 lei de persoană pe noapte. Satul Roșia se află la 540 de kilometri de București, pe E81.