4. Care este relația dintre sport și stimularea producției de endorfine?
În anii ‘80, cercetătorii au constat că anumite substanțe din organism au o acțiune similară precum cea a medicamentelor opioide, reducând senzația de durere și producand o anumită senzație de euforie. Rezultatele studiilor respective au arătat, de asemenea, că substanțele respective, endorfinele, pot avea un nivel crescut în mod natural, prin practicarea de sport.
În urma examenelor CT, realizate înainte și după practicarea efortului fizic susținut, s-au observat creșteri semnificative ale endorfinelor, de aproximativ 5 ori mai mari după mișcarea realizată de participanți, comparativ cu nivelurile înregistrate în starea de repaus.
În funcție de zona în care sunt identificate în corp, endorfinele sunt depozitate fie în formă activă, fie în formă inactivă. Cantitatea acestora variază de la o persoană la alta, însă este important de reținut faptul că nivelul optim se poate obține cu ușurință prin practicarea unui sport solicitant.
Mai mult decât atât, rezultatele testelor din anii ‘80, realizate cu ajutorul computerului tomograf, au mai arătat faptul că nivelul de endorfine este semnificativ mai mare, în urma practicării unui sport de echipă, dar și în combinație cu activități conexe, ce pot stimula, de asemenea, producerea acestora în organism.
De asemenea, studiile mai arată că este nevoie de un efort fizic susținut, cu o durată de cel puțin 30 de minute, pentru ca endorfinele să poată fi produse și secretate în sistemul nervos central, țesuturi și sânge.