BENEFICIILE INOTULUI ⋆ ASUPRA ORGANISMULUI

Beneficiile înotului pentru adulți și copii

Beneficiile înotului: iată de ce să alegi acest sport dacă îți dorești o viață activă și sănătoasă!

Dacă ești în căutarea unui sport care te va ajuta să fii în formă și să ai un stil de viață mai activ, înotul poate fi cel mai potrivit pentru tine! Acesta are multiple beneficii asupra organismului, atât la nivel fizic, dar și la nivel psihic. De aceea, specialiștii îl recomandă atât copiilor, cât și adulților, fie ca metodă de relaxare, fie ca o bună modalitate de a face mișcare!

1. Beneficiile înotului pentru adulți

În cazul în care nu ai aflat până acum, înotul este unul dintre puținele sporturi ce pot fi practicate la orice vârstă, indiferent de condiția fizică. De asemenea, este singura formă de mișcare intensă ce nu pune presiune pe sistemul osos și pe articulații. De ce se întâmplă acest lucru? Pentru că, în apă, greutatea unei persoane este semnificativ redusă, iar corpul nu trebuie să o susțină la fel ca pe uscat.

De beneficiile înotului se poate bucura oricine, chiar și persoanele în vârstă sau femeile gravide. Practicat constant, acesta va aduce schimbări pozitive, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. Iată care sunt acestea:
Antrenarea musculaturii cu un impact minim asupra oaselor – atunci când te scufunzi până la gât, apa susține până la 90% din greutatea ta. Astfel, ai posibilitatea de a lucra și tonifia musculatura.

Sporirea flexibilității – fiecare parte a corpului este în mișcare în timpul înotului, iar extensiile complete, realizate de mâini, picioare și trunchi, duc la mărirea flexibilității articulațiilor și tendoanelor.

Întărirea sistemului cardiovascular și a inimii – pentru că este un exercițiu cardio, ce stimulează un flux sanguin mai abundent și mai rapid, inima pompează mai puternic, pentru a furniza oxigen acolo unde este nevoie. Astfel, înotul reduce apariția bolilor cardiovasculare și contribuie la scăderea tensiunii arteriale.

Pierderea în greutate – înotul este o activitate fizică ideală pentru cei care vor să scape de grăsimea corporală și de kilogramele în plus. În timpul antrenamentului, sunt arse până la 150 de calorii în 10 minute, în funcție de stilul de înot! Se consideră că prin acest sport, se poate atinge cel mai bun raport între timpul de practicare și numărul de calorii arse.

Întărirea sistemului respirator – înotul crește capacitatea plămânilor și facilitează un control mult mai bun asupra procesului de inspirare / expirare.

Vindecarea sau recuperarea mai rapidă, în cazul anumitor afecțiuni – de foarte multe ori, medicii recomandă înotul în bazin persoanelor care au suferit intervenții chirurgicale, sau care suferă de afecțiuni locomotorii, făcând procesul de recuperare mai plăcut, mai ușor și mai rapid.

Relaxarea musculară – înotul este unul dintre cele mai bune exerciții cardio, acest sport reprezentând totodată și un minunat exercițiu de stretching. În timpul sesiunii de înot, musculatura se dezvoltă calitativ, dar se și relaxează / detensionează.

Îmbunătățirea posturii – poziția din timpul înotului ajută la corectarea posturii în viața de zi cu zi și reduce semnificativ durerile de spate.

Tonifierea siluetei – în timpul înotului, toate grupele musculare sunt lucrate. Se pot observa, în scurt timp, schimbări plăcute la nivelul coapselor, feselor, brațelor și picioarelor, pieptului, spatelui. Este important să alternezi toate stilurile de înot (bras, liber, pe spate sau fluture), pentru a te bucura de o dezvoltare armonioasă din acest punct de vedere.

În cazul femeilor gravide, disconfortul asociat cu susținerea unei greutăți crescute, dar și presiunea pe coloană și pe articulații vor scădea semnificativ în timpul înotului. Acest sport poate fi practicat fără a supune sarcina la vreun risc.

Alte avantaje te beneficiezi, dacă alegi să incluzi înotul în rutina de antrenamente fizice:

Este un sport ieftin, pentru că nu presupune achiziționarea unui echipament complex. Ai nevoie de un costum de baie și, eventual, de ochelari de înot pentru a-ți proteja ochii.

Poate fi practicat tot timpul anului. Chiar dacă vara este cea mai populară perioadă pentru înot, majoritatea persoanelor alegând să își facă vacanța pe malul mării, în fiecare oraș există locuri special amenajate, ce au în dotare o piscină sau un bazin interior, ce poate fi utilizat pe tot parcursul anului. Este bine să îți achiziționezi o cască pentru înot, un accesoriu necesar atât pentru confortul tău, cât și pentru păstrarea igienei în piscină.

Contribuie la creșterea nivelului de energie al organismului. Adesea, nu înaintarea în vârstă reprezintă cauza principală pentru nivelul de energie scăzut al adulților, ci lipsa de activitate. Chiar și 30 de minute de înot, efectuate o dată pe săptămână, pot contribui la creșterea nivelului de energie și a ratei metabolice.

Pe lângă o activitate sportivă benefică organismului, înotul reprezintă și o tehnică de supraviețuire, pe care este bine să o cunoască orice persoană.

Riscul de accidentări este foarte redus, chiar și în cazul începătorilor. Pentru că mișcările sunt armonioase și pentru că nu există obiecte sau situații în care te poți lovi, există foarte puține șanse să pățești ceva, mai ales în bazine sau piscine. La început, poți folosi diverse accesorii, precum veste și plăci de înot, pentru a te simți mai în siguranță. Apoi, când deprinzi abilitățile necesare, poți renunța la ele!

Poate reprezenta singura sursă de efort fizic pentru persoane cu dizabilități. De asemenea, poate reprezenta o opțiune sigură pentru a face mișcare, în cazul pacienților diagnosticați cu artrită, astm sau scleroză multiplă.

Efort fizic fără transpirație. Dacă transpirația abundentă reprezintă pentru tine o cauză principală a refuzului de a practica activități fizice, înotul este o variantă pe care nu trebuie să o ignori. Apa din jurul tău te menține în permanență răcorit, astfel ca temperatura corpului nu trebuie coborâtă prin acest proces fiziologic.

BENEFICIILE INOTULUI ⋆ ASUPRA ORGANISMULUI

2. Ce beneficii are înotul asupra organismului copiilor?

Înotul reprezintă un sport ideal pentru a-i menține pe cei mici în formă, chiar de la cele mai fragede vârste, dar și pentru a le oferi o doză de curaj încă din copilărie. În compania unui instructor avizat, copiii își pot dezvolta abilitățile motrice, având totodată șansa de a testa pentru prima dată apele pline de mistere ale socializării.

Spunem asta, deoarece pasiunile comune pot naște prietenii ce ar putea dura o viață, iar înotul reprezintă un instrument ideal pentru intrarea copilului tău în primele cercuri sociale, altele decât cele de la grădiniță, de la școală, sau din parc.

Pe lângă beneficiile menționate în capitolul anterior, care sunt valabile și în cazul celor mici, există și alte efecte pozitive pe care înotul le are asupra calității vieții copiilor. Printre ele, se numără:
Întărirea sistemului imunitar – s-a observat că micuții care înoată în mod regulat sunt mai rezistenți la răceli, boli sau infecții.

Dezvoltarea armonioasă și fără presiune pe articulații – articulațiile copiilor sunt încă în dezvoltare, iar unele activități sportive pot pune o presiune mult prea mare pe acestea, crescând riscul accidentarilor. Nu este, însă, și cazul înotului, care îi ajută pe cei mici să își dezvolte musculatura sănătos și să-și întărească mușchii spatelui, ce susțin corect coloana vertebrală.

Îmbunătățirea coordonării și a mobilității – fiind considerat un exercițiu aerobic, înotul încă de la o vârstă fragedă va fi de folos celor mici, deoarece contribuie la sporirea flexibilității, coordonării la nivel fizic și aptitudinilor psihomotorii.
Ameliorarea simptomelor de astm – înotul reduce severitatea episoadelor de astm și ajută la rărirea acestora, pentru că sporește capacitatea pulmonară a copiilor.

Înotul îi poate ajuta pe bebeluși să se ridice în picioare mult mai devreme. Se spune că vârsta ideală pentru ca cei mici să fie duși la înot este cea de 3 luni. Însă trebuie menționat faptul ca aceștia știu să înoate încă de la naștere, de aceea, îl poți duce la înot pe micuț chiar de la o vârsta și mai fragedă.

Dacă ți se pare că este prea devreme pentru el, nu este nici o problemă! În orice moment, acesta poate învăța să se descurce perfect în apă. Specialiștii recomandă ca, la primele ședințe, micuțul să aibă la dispoziție echipamente pentru inițiere, care îl vor face să se simtă în siguranță în noul mediu.

BENEFICIILE INOTULUI ⋆ ASUPRA ORGANISMULUI
BENEFICIILE INOTULUI ⋆ ASUPRA ORGANISMULUI

3. Beneficiile înotului la nivel psihic, indiferent de vârstă

Primul beneficiu major al înotului, ce are legătură directă cu psihicul este reducerea stresului. Odată cu relaxarea musculară, vine și relaxarea mentală. În plus, activitatea într-un mediu diferit, lipsită de distrageri exterioare, te va ajută să te destinzi complet și să uiți de grijile cotidiene.

Datorită faptului că poate contribui la reducerea nivelului de stres, putem spune ca înotul te ajută să obții un somn mai bun.

Apoi, se poate vorbi despre sporirea încrederii și a stimei de sine, asociată modelării propriei siluetei. Aspectul estetic va fi considerabil îmbunătățit, iar imaginea ta exterioară te va face să se simți mult mai bine în propria piele!

Înotul poate îmbunătăți concentrarea și atenția. O astfel de mișcare îți permite să menții la un nivel cât mai apropiat de cel optim abilitățile mentale importante: învățarea, gândirea critică, memoria pe termen mediu și lung.

Înotul îți poate oferi calități de lider. La fel ca orice alt sport pe care îl practici, acest tip de mișcare în bazin poate favoriza dezvoltarea unor trăsături pe care liderii acestei lumi, din diferite arii profesionale, le au deja: dorința de a atinge obiectivele, determinarea, nevoia a îmbunătăți constant anumite obiceiuri ce tind să devină automatisme etc

BENEFICIILE INOTULUI ⋆ ASUPRA ORGANISMULUI

4. Întrebări frecvente despre practicarea înotului

Iată o serie de întrebări, a căror răspunsuri vor lămuri aspecte importante ce țin de practicarea înotului, indiferent de vârstă:

De ce echipament ai nevoie pentru a practica înotul?  

Găsești în oferta Decathlon echipamentul pentru înot complet, de la mic la mare: ochelari şi măști de înot, lentile corective, casti pentru înot, prosoape, halate de baie, labe de înot, cât și o mulțime de alte accesorii, ideale pentru practicarea acestui sport la parametri optimi.

Cât despre oferta noastra de costume de înot, lista este una extinsă: costume de înot pentru femei, costume de înot pentru bărbați, costume de înot pentru bebeluşi, costume de înot pentru gravide și alte soluții la prețuri avantajoase.

Ce mușchi lucrează înotul?

Există 5 grupe de mușchi ce pot fi lucrate prin inot. Odată dezvoltate, aceste grupe de mușchi îi permit înotătorului abilități mult mai bune în apă. Iată care sunt acestea: marele dorsal, tricepșii, mușchii pectorali, abdomenul și cvadricepșii.

Cine poate practica înotul?

Înotul este un sport ce poate fi practicat la orice vârstă, de la bebelușii de doar câteva luni și copii mici la adolescenți, de la persoane adulte până la vârstnici. De aceea, mulți consideră că înotul este o activitate fizică fără vârstă.

Cât de sigur este înotul?

Sportul este un sport foarte sigur, atât timp cât dinamica acestuia este explicată, în timpul antrenamentelor, de un instructor avizat. Lecțiile de înot urmează un parcurs progresiv, astfel încât cursanții să poată deprinde stilul practicat, în condiții de siguranță deplină.

Așadar, trebuie să iei în considerare adăugarea înotului în rutina ta de antrenament, în cazul în care vrei să ai parte de avantajele și beneficiile prezentate în acest articol!