Cum să alegi polarul de drumeție?

Cum să alegi polarul potrivit nevoilor tale?

Călduros, respirant, compact, din material pieptănat sau nu...Este esențial să ai polarul potrivit, pentru a nu resimți frigul în timpul drumeției. Descoperă recomandările noastre pentru a face cea mai bună alegere!

Indiferent că vei face o drumeție scurtă, de o zi, sau plănuiești o ieșire de mai multe zile: ce poate fi mai plăcut decât să ai la tine un polar călduros?
Totuși: cum știi ce polar să alegi? Trebuie să primeze căldura? Greutatea redusă: Respirabilitatea sau grosimea? Detaliem mai jos criteriile de luat în calcul, pentru a alege POLARUL potrivit pentru tine!

Nu, polarul nu este bun doar atunci când faci activități pe lângă casă sau când ieși în parc cu cei mici. Este adevărat că, în ultimii ani, polarele au înlocuit puloverele în garderoba noastră. Totuși, înainte de a fi un obiect vestimentar potrivit pentru activitățile zilnice, polarul este conceput pentru sport, pentru drumeție mai ales, și chiar despre asta vom vorbi în acest articol!
O plimbare într-o seară răcoroasă de vară sau o drumeție intensă, pe zăpadă, iarna: un polar cu putere mare de izolare te va proteja de frig? Dar cum poți ști ce polar ți se potrivește?

Alegerea depinde de două criterii: intensitatea efortului și temperatura exterioară.

Cum să alegi polarul de drumeție?

1/ CUM RECUNOȘTI UN POLAR BUN (DE DAMĂ SAU BĂRBAȚI)?

Pentru a recunoaște un polar bun, trebuie să știi  "cu adevărat" ce înseamnă un polar bun. Termenul polar, în sine, "este o adaptare de sens". Conform definiției din dicționar, polarul este o fibră din poliester, cu putere de izolare. Îmbrăcămintea din polar ia forma, de cele mai multe ori, unui pulover, dar poate fi și sub formă de geacă sau vestă.

Este clar, polarul este un material pe bază de poliester. Una dintre fețe este pieptănată, pentru a reține între fibrele sale căldura produsă de corp. Și da! Nu materialul din polar este cel care îți ține de cald, ci capacitatea lui de a reține căldura produsă de corp! Iată de ce, cu cât te miști mai mult, cu atât îți va fi mai cald, iar polarul va reține mai multă căldură. Așadar, este foarte important să îți alegi polarul în funcție de intensitatea efortului, după cum vei vedea mai jos.

Pentru a cumpăra "polarul potrivit", trebuie să iei în calcul calitatea materialului, dar și pe cea a îmbinărilor (cusături, fermoare, nasturi), care asigură rezistența în timp a materialului. Quechua testează îmbătrânirea în timp a polarelor, pentru a se asigura că îți vor ține de cald timp îndelungat. Ce testăm:

• rezistența la abraziunea cu rucsacul, pe umeri și pe spate, dar și cu brațele aflate în mișcare pe lângă corp, pentru a întârzâia scămoșarea
• rezistența cusăturilor, pentru ca polarul să reziste în timpul drumețiilor
• rezistența materialului la spălare, pentru a-și păstra capacitatea de a menține căldura
• rezistența culorilor după spălare, la razele UV sau chiar și în contact cu transpirația

Bineînțeles, cu cât alegi un polar mai tehnic, cu atât acesta va fi mai adaptat efortului intens și mai rezistent la abraziune. Însă, pentru plimbările de duminică sau pentru ieșirile cu cățelul, poți alege un polar mai puțin "tehnic, ", ci mai degrabă moale și pufos.

Cum să alegi polarul de drumeție?

POLAR PENTRU IARNĂ, PULOVER, POLAR GROS, MICRO-POLAR, CARE SUNT DIFERENȚELE?

Probabil ai înțeles deja, denumirea de polar "numește" doar materialul. Poate fi utilizat pentru pulovere, veste, cu sau fără buzunare, cu sau fără glugă. Materialul tip polar poate fi utilizat pentru geci hibride, ce conțin și materiale de protecție împotriva vântului. Poate fi amestecat cu elastan, pentru mai multă elasticitate și libertate de mișcare.

Micro-polarul este un polar foarte subțire, compact, ce nu ocupă mult loc în rucsac. Deși este foarte ușor și foarte respirant, este, de asemenea, tehnic și călduros! Polarele subțiri Quechua au un gramaj între 150g/m² și 230g/m², la o greutate totală de de 400 g, pentru mărimea L (la modelele de bărbați) și de mai puțin de 300 g, pentru mărimea M (la modelele de femei).

Un polar gros, "pentru vreme rece" are un gramaj mare, pentru a menține căldura în condiții de frig extrem.

100G/M2, 200G/M2, 300G/M2, ETC. CUM TREBUIE CITIT GRAMAJUL MATERIALULUI UNUI POLAR?

Gramele/ metru pătrat (g/m²), reprezintă greutatea materialului (redus la metru pătrat, pentru a putea compara materialele între ele). Teoretic, cu cât un material este mai gros, cu atât gramajul este mai mare și cu atât este mai călduros și mai rezistent (în comparație cu un obiect vestimentar din același material, cu aceleași proprietăți tehnice). De exemplu, dacă ai nevoie de căldură, nu trebuie să compari gramajul unei haine din bumbac cu al unei haine din lână, pentru că proprietățile termice ale materialelor sunt diferite. De asemenea, nu lua în calcul doar grosimea unui material, pentru că și densitatea poate varia de la un material la altul! Raportează-te întotdeauna la gramajul exprimat în g/m².

Gramajul polarelor de drumeție și trekking are, în general, valori între 150 g/m² și 400 g/m².

2/ CE CARACTERISTICI TREBUIE SĂ AI ÎN VEDERE, PENTRU A ALEGE UN POLAR BUN

Cu cât gramajul este mai mare, cu atât polarul va reține mai multă căldură.

Teoretic, cu cât rămâi mai mult pe loc într-un mediu rece, cu atât gramajul trebuie să fie mai mare. Însă, pentru o drumeție cu un ritm de deplasare susținut, tot pe vreme rece, se recomandă un polar cu gramaj mediu. Același tip de gramaj este potrivit și pe vreme călduță, însă pentru un efort redus ca intensitate. Un gramaj redus este ideal pentru eforturi intense, pe vreme chiar mai rece. Simți că sunt prea multe informații? Este normal.

Așadar, să trecem în revistă caracteristicile esențiale pentru alegerea unui polar: 

• Intensitatea efortului (de care depinde și căldura degajată de corp)
• Temperatura exterioară

polare-bărbați

Intensitatea efortului

Prima întrebare la care trebuie să răspunzi în momentul alegerii polarului: unde îl vei folosi? Pentru ce tip de activitate, pentru ce tip de efort? Intensitatea efortului contează foarte mult în alegerea polarului potrivit.

În timpul unui efort intens, din timpul unei drumeții cu diferențe de nivel, vei transpira mult. Pentru ca hainele cu care ești îmbrăcat să nu se îmbibe de transpirație, ai nevoie de un polar repirant. Adică: care să aibă capacitatea de a evacua vaporii rezultați prin transpirație.

Pentru ca respirabilitatea să fie și mai bună, anumite modele de polare au fermoare (scurte sau integrale) pentru adaptarea ventilării în funcție de efort și pentru a permite evacuarea transpirației: fermoar scurt sau integral.

În timpul unui efort mai redus, , este logic, te vei încălzi mai lent și vei transpira mai puținEvacuarea umidității este un criteriu mai puțin important. Mai degrabă este important să alegi un polar mai gros, cu un aport bun de căldură.

Cum să alegi polarul de drumeție?

Concentrează-te pe respirabilitate

Atenție: ține cont de respirabilitatea materialului, atunci când alegi polarul pentru drumeție. Dar, mai trebuie să știi că un polar respirant nu te va ajuta să evacuezi transpirația dacă ce porți de pe dedesubt nu est respirant. Un tricou de bumbac, de exemplu: poate fi foarte confortabil... dar capacitatea lui de evacuare a transpirației este redusă. Pe scurt: pentru a avea garanția că polarul respirant își va face treaba, asigură-te că și pe dedesubtul lui porți ceva respirant.

Bine de știut: În ceea ce privește polarele, pe lângă respirabilitatea materialului, poți profita de fermoare pentru a permite evacuarea transpirației, creând "un curent de aer". Există polare cu fermoar scurt, pentru a evacua surplusul de căldură de la nivelul pieptului, în timpul unui efort. Poți alege și un polar cu fermoar lung, pentru "o răcorire " mai rapidă. Fermoarele își dovedesc cu adevărat utilitatea atunci când intensitatea efortului variază!

TEMPERATURA EXTERIOARĂ

Cel de-al doilea criteriu de luat în considerare pentru alegerea polarului de drumeție este temperatura exterioară.
În funcție de vreme, vei avea nevoie de un polar mai călduros sau mai subțire.

UN POLAR GROS MĂ VA PROTEJA DE FRIG: ESTE CU ADEVĂRAT AȘA?

Nu uita, nu doar gramajul contează! Croiala polarului (precum și prezența unui guler mai înalt sau a unei glugi), precum și buzunarele (căptușite cu polar pieptănat sau cu un material textil, fără proprietăți termice) vor conta în nivelul de confort termic asigurat de acesta!

  • Cum să alegi polarul de drumeție?

    Pe vreme rece - răcoroasă (peste 7°C) : alege un polar subțire și ușor

    Poți alege un micro-polar: un polar foarte subțire care este și ușor și compact. Astfel, va fi ușor de transportat în rucsac!

  • Cum să alegi polarul de drumeție?

    Ce polar să aleg pentru vreme foarte rece (sub 7°C) : unul cu gramaj mare, dar fii atent și la celelalte criterii

    Nivelul de căldură este strâns legat de gramajul polarului, de aceea recomandăm un polar din material foarte pieptănat (cu fibre lungi pe fața interioară sau exterioară).
    Materialul reține, astfel, mai mult aer, un foarte bun izolator, ceea ce va proteja foarte bine de frig.

Dacă este frig, dar vei face un efort intens (prin urmare, vei transpira), alege un polar călduros și respirant, pentru a evita să resimți frigul din cauza transpirației.

Cum să alegi polarul de drumeție?

3/ CARE SUNT CELE MAI CĂLDUROASE POLARE PENTRU COPII?

Ia în considerare aceleași criterii ca în cazul polarelor pentru adulți: intensitatea efortului și temperatura exterioară. Se adaugă și: numărul de buzunare, accesorii precum gluga .

NB : Nu trebuie să alegi, neapărat, cel mai călduros polar, nu uita că în timpul drumeției copilul va transpira. Dacă celui mic îi este prea cald, își va scoate polarul, care va ajunge îndesat undeva în rucsac (în caz că nu îl pierzi pe drum).

Cum să alegi polarul de drumeție?

4/ POLARE CONCEPUTE ECO

CE MĂSURI A LUAT BRANDUL QUECHUA PENTRU A REDUCE IMPACTUL POLARELOR SALE ASUPRA MEDIULUI?

Quechua produce polare care să te protejeze de frig, dar care au și un impact redus asupra mediului.
Ce înseamnă, mai exact, un produs conceput eco? Un produs al cărui proces de fabricare are un impact cât mai mic posibil asupra mediului. Este exact ceea ce încercăm să facem în privința polarelor de drumeție. În loc să interzicem poliesterul, încercăm să nu mai generăm nevoia de poliester nou.
Așa că producem polare calitative din poliester reciclat. Acesta este un demers de concepere eco ce ne permite să introducem în procesul de fabricare a textilelor deșeuri de plastic, în loc să le lăsăm să ajungă în natură.

Deși are un aspect simplu, polarele sunt fabricate din materiale foarte tehnice! Acum știi care sunt criteriile de care să ții cont în alegerea polarului potrivit atât pentru tine, cât și pentru copil! Nu uita, oricât de bun ar fi un polar, nu îl vei folosi la capacitate maximă dacă nu cunoști și aplici tehnica celor 3 straturi. Dacă tehnica celor 3 straturi nu îți spune nimic, atunci citește articolul de mai jos!

Cum să alegi polarul de drumeție?

Cloé

Pasionată de drumeție, pe orice vreme, lucrează în cadrul Quechua

jacheta-drumetie

Cum alegem jacheta pentru drumeție?

În timpul drumeției vremea se poate schimba rapid, iar din acest motiv este important să ai cu tine o jachetă impermeabilă.