Alegerea jachetei pentru drumeție sau trekking depinde de 3 criterii principale: durata practicării, schimbările meteorologice cu care te poți confrunta și intensitatea practicii sportive. Aceste criterii îți vor permite să găsești jacheta impermeabilă potrivită pentru a te bucura de drumeții în deplin confort. Odată ce ești bine echipat, pielea îți va rămâne uscată pe tot parcursul drumeției.

De ce ai nevoie de o jachetă de drumeție?

Ultimul element necesar pentru a compune un sistem eficient de 3 straturi este jacheta de drumeție, care are rolul de a te proteja de elementele exterioare, meteorologice, precum: vântul, ploaia sau chiar zăpada. De asemenea, aceasta asigură și evacuarea transpirației, mai ales atunci când pe parcursul traseului întâlnești elemente care ți-ar putea crea disconfort (spre exemplu: spini care se agață, trecerea prin tufișuri, lovirea pietrelor cu piciorul etc.).

Cum alegem jacheta pentru drumeție?

Jachetă hardshell sau softshell? 

Înainte de a intra în detaliu pe criteriile de selecție ale jachetei impermeabile pentru drumeție, este important de știut cum este definită impermeabilitatea.
Astfel, impermeabilitatea unui material constă în capacitatea acestuia de nu permite infiltrarea apei (ploaia, zăpada, roua sau chiar umiditatea). Tratamentul aplicatpermite jachetei să asigure protecție împotriva ploii, în timpul drumețiilor pe vreme umedă sau ploioasă.

Impermeabilitatea depinde de mai multe criterii: de material și structura sa.
Materialul jachetei poate fi prevăzut cu un strat protector sau o membrană, care asigură mai multă sau mai puțină protecție împotriva ploii.
- Stratul protector este similar cu un fel de vopsea aplicată pe interiorul materialului. Acesta dă impermeabilitate materialului, jacheta rămânând respirantă. De cele mai multe ori, stratul protector este mai puțin costisitor decât o membrană, dar necesită căptușeală, pentru protecție.

- Membrana, la rândul ei, este un fel de peliculă din plastic foarte subțire (poliuretan), care face ca materialul să devină impermeabil, rămânând și respirant. Aceasta are avantajul de a fi mai flexibilă, mai ușoară, mai rezistentă și de cele mai multe ori mai respirantă decât stratul protector.

Aceasta se adaugă structurii materialului, care este evaluat în funcție de straturile sale.

Materialul cu 2 straturi : Membrana este lipită doar pe materialul exterior, iar căptușeala interioară este liberă. Această structură este specifică pentru jachetele confortabile.

Materialul cu 2 straturi și jumătate: Membrana este lipită sub materialul exterior și protejează printr-o peliculă subțire, de pe interior. Această structură este specifică pentru jachetele ușoare.

Materialul cu 3 straturi : Membrana este lipită între materialul exterior și cel interior. Această structură este specifică pentru jachetele rezistente și performante.

Cum alegem jacheta pentru drumeție?
Cum alegem jacheta pentru drumeție?

Măsurarea impermeabilității 

Impermeabilitatea se măsoară prin rezistența materialului la o presiune de apă exprimată în mm coloană de apă (test bazat pe norma ISO 811). Cu cât presiunea este mai ridicată, cu atât materialul este mai impermeabil. Un material cu o impermeabilitate de 10 000 mm este, prin urmare, rezistent la o presiune exercitată de 10 000 mm coloană de apă. Acesta este, de asemenea, echivalentul a 10 000 Schmerbers. 1 Schmerber = 1 mm coloană de apă = 0,1 mba.

Acum, că ai toate explicațiile necesare despre noțiunea de impermeabilitate, să vedem cum să alegi în mod concret o jachetă impermeabilă. În timpul drumețiilor, uneori vă puteți confrunta cu intemperii. De aici și interesul pentru a alege o jachetă impermeabilă pentru drumeție, care să mențină pielea uscată! Există mai multe tipuri de jachete de drumeție, mai mult sau mai puțin impermeabile, alegerea depinzând de criteriile următoare:
> Durata drumeției
> Condițiile meteorologice
> Intensitatea efortului

1) Durata

Primul criteriu de care trebuie să ții cont în momentul în care alegi o jachetă pentru drumeție este durata drumeției. Acest aspect te va orienta spre o jachetă mai mult sau mai puțin tehnică, mai mult sau mai puțin impermeabilă.

2) Condițiile meteorologice

Regiunea și anotimpul pot fi, de asemenea, importante în alegerea nivelului de protecție de care ai nevoie. Oricum, vremea va fi cea care va dicta alegerea jachetei de drumeție.

Dacă vremea este bună în momentul în care pleci pe traseu, nu ai nevoie decât de o jachetă de ploaie, pe care să o pui în rucsac înainte de a pleca în aventură. În acest caz, nu este nevoie să alegi jachete mai tehnice. O jachetă care asigură protecție împotriva averselor este ideală în aceste condiții. Dar asigură-te că ai mereu cu tine o astfel de jachetă, deoarece o aversă te poate lua prin surprindere. Mai ales atunci când mergi în drumeție la munte!

Pe de altă parte, dacă ești adeptul drumețiilor și plimbărilor pe zăpadă, este necesar să optezi pentru o geacă care să ofere mai multă protecție. Dar care, de asemenea, să fie compactă și mai ușoară (pentru a o putea transporta ușor)

Și dacă vremea nu este deloc favorabilă ? În această situație, alege o jachetă prevăzută cu un nivel ridicat de impermeabilitate. Aceasta o să asigure protecție suficientă pentru a face față furtunilor, chiar și pe munte.

Este bine de știut că, pentru fiecare jachetă, nivelul de impermeabilitate este notat pe o scară de la 1 la 5. Aceste note rezultă din testele tehnice realizate în laborator. Cu cât nota este mai mare, cu atât jacheta este mai impermeabilă (această noțiune este disponibilă în informațiile tehnice de la fiecare jachetă).

3) Intensitatea efortului

În cele din urmă, ultimul criteriu de care trebuie să ții cont este intensitatea efortului depus în timpul drumeției. Cu cât intensitatea este mai mare, cu atât mai mult riști să transpiri. Astfel, îți recomandăm să alegi o jachetă ventilată. Chiar dacă jachetele pentru drumeție sunt concepute pentru a asigura respirabilitate maximă, fermoarele au rolul de a întări această senzație de respirabilitate.

Vorbim despre ventilare mecanică, atunci când jacheta este prevăzută cu fermoare de ventilare. În general, acestea sunt poziționate la axilă, dar anumite buzunare sunt, de asemenea, prevăzute cu plasă care ușurează evacuarea transpirației. Pentru o ventilare și mai bună, este important să porți haine respirante pe sub jachetă și să păstrezi deschise sistemele de strângere de la încheieturi și de la partea de jos a jachetei.

Rețineți următorul aspect: pentru ca o jachetă de drumeție să asigure confortul necesar practicii sportive, este important ca aceasta să ofere o bună respirabilitate. Pentru a alege o jachetă, nu uita să fii precaut asupra acestui criteriu. Este de preferat să alegi îmbrăcăminte tehnică ai cărei pori (precum cei ai pielii) sunt atât de mici încât să împiedice infiltrarea apei de la ploaie. Totuși, fiind suficient de mari pentru a asigura evacuarea optimă a transpirației!

Cum alegem jacheta pentru drumeție?

Bonus: celelalte criterii care pot face diferența în alegerea ta

În plus față de noțiunile de impermeabilitate, durată a practicii sportive, condiții meteorologice și intensitate, ultimele două criterii (secundare) te pot ajuta să faci cea mai bună alegere. Este vorba despre greutatea redusă și gradul de compactare.

Greutatea redusă: greutatea unei jachete de drumeție este strict legată de căptușeală și de cât de gros este materialul. Dacă are peste 500g, jacheta impermeabilă este grea. Dacă are aproximativ 400g, aceasta este mai degrabă ușoară!

Gradul de compactare: o jachetă compactă este ideală dacă mergi în drumeție des. Aceasta se poate împacheta foarte ușor. Apoi o poți pune în rucsac, unde ocupă un spațiu minim!

Dar în cazul copiilor? 

Dacă sunt bine echipați, copiii vor fi gata de noi aventuri! Jachetele lor sunt gata pentru a-i proteja de ploaie, de săriturile în bălți.

Jachete impermeabile copii
Cum alegem o jachetă impermeabilă pentru drumeție?

MARGAUX

Redactor sfaturi

Top 3 drumeții preferate de mine: lacul Anterne, West Coast Trail și Vercors! 

Îmi place: să merg în drumeții pe cărări uitate, pe cărările vechi ale păstorilor sau ale poștașilor.

Nu-mi plac: persoanele care aruncă hârtii și ambalaje în pădure.