Jachetă hardshell sau softshell?
Înainte de a intra în detaliu pe criteriile de selecție ale jachetei impermeabile pentru drumeție, este important de știut cum este definită impermeabilitatea.
Astfel, impermeabilitatea unui material constă în capacitatea acestuia de nu permite infiltrarea apei (ploaia, zăpada, roua sau chiar umiditatea). Tratamentul aplicatpermite jachetei să asigure protecție împotriva ploii, în timpul drumețiilor pe vreme umedă sau ploioasă.
Impermeabilitatea depinde de mai multe criterii: de material și structura sa.
Materialul jachetei poate fi prevăzut cu un strat protector sau o membrană, care asigură mai multă sau mai puțină protecție împotriva ploii.
- Stratul protector este similar cu un fel de vopsea aplicată pe interiorul materialului. Acesta dă impermeabilitate materialului, jacheta rămânând respirantă. De cele mai multe ori, stratul protector este mai puțin costisitor decât o membrană, dar necesită căptușeală, pentru protecție.
- Membrana, la rândul ei, este un fel de peliculă din plastic foarte subțire (poliuretan), care face ca materialul să devină impermeabil, rămânând și respirant. Aceasta are avantajul de a fi mai flexibilă, mai ușoară, mai rezistentă și de cele mai multe ori mai respirantă decât stratul protector.
Aceasta se adaugă structurii materialului, care este evaluat în funcție de straturile sale.
Materialul cu 2 straturi : Membrana este lipită doar pe materialul exterior, iar căptușeala interioară este liberă. Această structură este specifică pentru jachetele confortabile.
Materialul cu 2 straturi și jumătate: Membrana este lipită sub materialul exterior și protejează printr-o peliculă subțire, de pe interior. Această structură este specifică pentru jachetele ușoare.
Materialul cu 3 straturi : Membrana este lipită între materialul exterior și cel interior. Această structură este specifică pentru jachetele rezistente și performante.