De ce să riști să îți înghețe mâinile și să nu te poți bucura de timpul petrecut pe pârtie? Pentru a-ți menține mâinile calde, este important să îți alegi mănușile potrivite pentru tine. Descoperă toate aspectele de care trebuie să ții cont, în rândurile de mai jos.
Atunci când vrei să alegi o pereche de mănuși pentru schi, trebuie să ții cont de 2 criterii: dexteritatea și aportul termic. De asemenea, mărimea trebuie să fie aleasă corect pentru a te bucura de un maxim de căldură și confort în timp ce practici sporturi de iarnă.
Mănușile clasice
Dexteritate și polivalență
Având degetele separate, sunt mult mai ușor de utilizat atunci când vrei să deschizi rucsacul, să cari schiurile, să ții betele de schi. Pentru a te bucura de un nivel optim de căldură atunci când porți acest tip de mănuși, îți recomandăm să porți pe sub acestea și o pereche de mănuși prim strat.
Mănuși cu un singur deget
Căldură și confort
Degetele sunt protejate de frig într-un compartiment călduros comun, nu individual, iar acest lucru crește nivelul de căldură. Totuși, acestea prezintă un nivel de dexteritate scăzut, în comparație cu mănușile clasice. În plus, o pereche de mănuși interioare îți vor permite o manipulare ușoară a obiectelor după ce îți scoți mănușile cu 1 deget.
ȘTIAI CĂ…?
Indiferent de modelul ales (clasic, mitene sau tip “LOBSTER”), toate mănușile noastre sunt prevăzute cu o chingă elastică în jurul încheieturii mâinii, pentru a le utiliza mai ușor la teleschi, fără a risca să le pierzi. Un alt aspect de siguranță, dar și de utilizare ușoară, îl reprezintă prinderea mănușilor cu o curea la nivelul încheieturii, pentru a le pune/da jos cât mai rapid și mai eficient.
Fiecare model de mănuși de schi răspunde unui anumit nivel de aport termic, în funcție de practica sportivă, de reglarea termică a fiecăruia sau chiar de vreme. Fiecare caracteristică tehnică de acest gen este detaliată atât pe eticheta de la raft, în magazine, cât și în fișa produsului, pe decathlon.ro
Cum interpretăm aceste informații?
Căldură intermediară<br>
Ideale pentru vreme însorită și pentru a practica schi la sfârșit de sezon ( temperaturi mai mari de 10°C).
Pentru toate tipurile de vreme<br>
Ideale pentru orice tip de vreme. Pentru modelele cu acest nivel de căldură, vei beneficia de cel mai bun raport dexteritate/căldură.
Temperaturi foarte scăzute
Ideale pentru persoanele sensibile la frig și temperaturi foarte scăzute. Este important să reții că modelele de mănuși cu 1 deget au avantajul de a ține degetele în același spațiu în mănușă și, astfel, mențin mai bine căldura.
Mărimea este un criteriu foarte important în alegerea corectă a mănușilor de schi. Perechea aleasă în final nu trebuie să vă strângă, să vă întrerupă circulația sau să accelereze apariția senzației de frig. Atunci când probezi mănușile, lasă un 1 cm între vârful degetelor și cel al mănușii.
Mărimea potrivită este cea care îi permite unui mic strat de aer să existe între mână și căptușeala mănușii, pentru o respirabilitate optimă, care evacuează transpirația și menține căldura.
Unele modele de mănuși se ajustează la nivelul încheieturii cu o bandă cu arici, pentru a nu fi nici prea strânse, nici pentru a îi permite aerului rece să intre în interior.
Având în vedere că mănușile noastre de schi prezintă o grilă de mărimi diferită, te invităm să consulți rubrica noastră de „Ce mărime să alegi?”, prezentă în fișa tehnică a produsului preferat.
Sfat: Dacă obișnuiești să porți și mănuși prim strat sub mănuși, îți recomandăm să probezi mănușile peste mănușile prim strat.
Pasul 1: măsoară circumferinta palmei
Pentru început, ai nevoie de un metru de croitorie.
Metrul trebuie să treacă peste falangele din spatele mâinii. Mâna trebuie să fie întinsă, nu îndoită, degetele apropiate, iar metrul să nu strângă palma.
Pasul 2: măsoară lungimea mânii
Pentru a măsura lungimea mâinii, procedează astfel:
Ia o foaie de hârtie, un carnețel, un creion și un metru.
Rămâi în picioare, pune carnețelul în partea de jos a foii și fă un semn în partea superioară a carnetului.
Pune încheietura mâinii pe carnet, cu mâna bine întinsă pe foaie.
Mută carnetul la nivelul vârfului degetului mijlociu și trage din nou o linie.
La final, ridică mâna de pe foaie și măsoară distanța dintre cele 2 linii, pentru a obține lungimea totală a mâinii.
Nu știi ce să alegi între impermeabilitate și hidrofobie? Te ajutăm să faci alegerea potrivită!
Hidrofobia
Pentru a-ți simplifica alegerea și pentru a-ți îmbunătăți experiența sportivă pe pârtie, am aplicat tuturor mănușilor clasice și celor cu 1 deget de la Wedze un tratament hidrofob care îi permite stratului textil superior să respingă apa și să alunece pe suprafața sa, în loc să o absoarbă.
Impermeabilitate
Întreagă noastră gamă de mănuși de schi este prevăzută cu o membrană impermeabilă care respinge apa și face mănușa impermeabilă (cu excepția mănușii Warmfit)