CUM SĂ ÎȚI ALEGI CASCA DE SCHI

Cum să îți alegi casca de schi

Casca de schi este esențială! Schiul presupune riscuri. Pentru a profita de schi evitând pericolele, alegerea unei căști care să corespundă fizionomiei, nivelului tău de practică, dar și mediului de practicare este fundamentală. Cum găsim echilibrul perfect dintre confort, susținere, protecție optimă și ventilare eficientă? Și cum alegem mărimea căștii? Descoperă ghidul nostru!

De ce să porți cască în timp ce schiezi 

Schiul este un sport intens, care nu trebuie subestimat. Perioada de învățare implică multe căzături, și nici cei mai experimentați schiori nu sunt protejați de riscuri. Printre altele, mediul natural îți poate devia traiectoria. Alți schiori sau snowboarderi te pot surprinde, lovi, sau îți pot provoca o cădere. Așadar este important să protejezi întotdeauna părțile corpului cele mai predispuse să atingă solul sau un obstacol. Căștile de schi au fost special concepute pentru a proteja și a reduce numărul acestor tipuri de accidente, acționând precum un scut la căzăturile pe zăpadă, gheață, stânci sau la un contact brutal cu alt practicant. Partea exterioară a căștii este cea mai importantă. Rigidă și extrem de rezistentă, te protejează de șocuri și de obiecte tăioase. Căptușeala este compusă din materiale rezistente, dar mai flexibile, care absorb mai bine șocurile, pentru evitarea traumatismelor craniene, conform normei NF EN 1077. Pentru a spori protecția, poți folosi și protecții corporale, mai ales dacă în trecut ai suferit traumatisme în anumite zone ale corpului.

UN MODEL ADAPTAT CONDIȚIILOR CLIMATICE

Casca de schi te va proteja și de condițiile climatice, uneori extreme, de la munte: te protejează împotriva frigului, vântului și ninsorii. Sistemele permit adesea fixarea ochelarilor în partea din spate a căștii. Noile modele optimizează nivelul temperaturii interne, indiferent de temperatura externă. Pătrunderea aerului poate fi reglată, pentru menținerea unei temperaturi uniforme, garantând, în același timp, respirabilitatea și evacuarea transpirației, pentru confort de lungă durată. Printre altele, anumite modele permit reglarea ventilării în orice moment, pentru adaptare la condițiile climatice schimbătoare de la munte. La multe dintre modele, căptușeala este detașabilă și ușor de spălat. În acest fel, ești sigur că vei avea o cască uscată, călduroasă și confortabilă.

UN MODEL ADAPTAT SCHIORILOR

Este important să știi ce mărime de cască să alegi. Ia în calcul circumferința capului, măsurându-l chiar deasupra urechilor. Mărimile pleacă de la 48 cm – mărimea S, până la 62 cm pentru XL, cu marje mari în funcție de marcă.  Casca nu trebuie să te strângă sau să te jeneze la nivelul urechilor și maxilarului, dar nici nu trebuie să se miște atunci când îți miști capul sau când prinzi viteză. Anumite modele dispun de elemente moi, reglabile, pentru adaptare exactă la circumferință. Este important să auzi bine cu casca pe cap. Anumite modele sunt prevăzute cu orificii pentru căști sau au chiar căști integrate. Începătorii ar putea alege o cască clasică. La aceste modele, carcasa externă și căptușeala sunt separate și lipite. Ele sunt puțin mai grele, dar mult mai ieftine. Tehnologia „in mold”, perfectă pentru practicanții mai experimentați, fuzionează aceste două părți ale căștii asigurând ventilare mai bună și greutate redusă, fiind așadar mai plăcută la purtare, pe perioade mai lungi de practicare. În final, pentru confort optim, verifică compatibilitatea căștii cu ochelarii de schi.D

Alegerea căștii de schi se realizează în funcție de 4 criterii, care depind de nivelul de practică. Poți alege o cască cu sau fără vizieră și în funcție de nivelul de protecție (normă), gradul de susținere și gradul de ventilare. 

CUM SĂ ÎȚI ALEGI CASCA DE SCHI
CUM SĂ ÎȚI ALEGI CASCA DE SCHI

Casca de schi: cu sau fără vizieră?

CU VIZIERĂ
Anumite căști sunt prevăzute cu o vizieră care înlocuiește ochelarii de schi.

Dacă porți ochelari de vedere, îți recomandăm acest model care îți oferă mai mult confort.
–      Casca cu vizieră (sau casca cu ochelari integrați) are o latură practică:  gata cu ochelarii care alunecă în spatele căștii, reglarea chingii, etc.
–       Acest tip de cască oferă, de asemenea, o viziune periferică excelentă pentru că lentilele nu au rame.

CUM SĂ ÎȚI ALEGI CASCA DE SCHI

FĂRĂ VIZIERĂ

Dacă alegi o cască de schi fără vizieră, îți recomandăm ca în locul ochelarilor de soare, să porți ochelari de schi care să se potrivească cel mai bine cu casca ta.

–      Casca fără vizieră are avantajul de a se putea adapta la diferiți ochelari în funcție de vreme. Ochelarii oferă adesea mai multe opțiuni de lentile, pentru un reglaj mai precis.  

Despre nivelul de protecție pentru o cască de schi

O cască trebuie să respecte norma NF (sau CE) EN 1077, specifică tuturor căștilor de schi și de snowboard. Există 2 clase în această normă: 

CUM SĂ ÎȚI ALEGI CASCA DE SCHI

En 1077 b

Pad-uri flexibile la nivelul urechilor – cea mai răspândită normă.

En 1077 a

Pad-uri rigide, o zonă de acoperire mai mare la nivelul frunții și urechilor.

De notat!

Există căști care integrează tehnologia MIPS. Această tehnologie permite absorbția șocurilor datorită unui sistem de fixare care face ca dublura din spumă să se întoarcă fără ca craniul să facă asta, precum lichidul care protejează creierul. Oferă o mai bună protecție, mai ales împotriva impacturilor oblice. 

Diferite grade de menținere a unei căști de schi 

Cu cât capul tău este mai strâns și susținut, cu atât este mai mare protecția. 

CUM SĂ ÎȚI ALEGI CASCA DE SCHI

Esențial

- Rotiță de reglare

Performant

 - Rotiță de reglare

- Circumferința din zona cefei

- Căptușeală interioară

Optim

 - Rotiță de reglare

- Circumferința din zona cefei

- Căptușeală interioară

- Pad-uri rigide în zona urechilor

Ventilarea la o cască de schi/snowboard

Pentru un confort maxim, îți recomandăm să alegi o cască la care poți regla ventilarea în funcție de temperatură și intensitatea efortului.

CUM SĂ ÎȚI ALEGI CASCA DE SCHI

Esențială

 - Orificii

Performantă

 - Orificii
- Canale interioare de ventilare

Optimă

 - Reglabilă
- Orificii
- Canale interioare de ventilare
 - Poziție deschisă/închisă

Cum alegi corect mărimea căștii de schi

Pentru a afla care este mărimea potrivită pentru tine, măsoară, cu ajutorul unui metru, circumferința capului, pe deasupra urechilor și sprâncenelor, trecând metrul prin zonele cele mai proeminente ale craniului.

Obiectivul este să măsurăm circumferința craniului în zona cea mai importantă.

Truc

Dacă nu ai un metru de croitorie, ia o panglică simplă sau un șiret lung și măsoară circumferința capului, iar apoi folosește o riglă pentru a vedea ce dimensiune are zona măsurată.

Recomandările noastre

Probează casca împreună cu ochelarii. Aceștia din urmă trebuie să ia perfect forma căștii pentru a acoperi bine fruntea și pentru a reduce intrarea aerului.

În caz de impact, casca trebuie înlocuită. Din cauza șocului, spuma se deformează și nu mai asigură protecție maximă. 

CUM SĂ ÎȚI ALEGI CASCA DE SCHI