Cum alegi cortul pentru plafonul mașinii?

Cum alegi cortul pentru plafonul mașinii?

Setea ta de libertate și de aventură te fac să îți dorești în permanență să pleci în noi aventuri și să campezi oriunde te va duce drumul?
Te ajutăm să alegi cel mai bun cort pentru plafonul mașinii, conform nevoilor tale, pentru a oferi o nouă dimensiune escapadelor tale în natură.

Un cort pentru plafonul mașinii înseamnă mai mult decât niște poze drăguțe pe Instagram sau Pinterest:
înseamnă libertatea de a campa (aproape) oriunde îți dorești, cu panorame pentru care până și cele mai frumoase hoteluri te-ar invidia. 
Vestea bună este că acest tip de cort a devenit mai accesibil în ultimul timp, existând din ce în ce mai multe mărci și modele. 
În același timp, există atât de multe variante încât nu este mereu simplu să găsești cortul potrivit pentru plafonul mașinii tale. 
Te ajutăm să vezi mai clar pentru a alege cortul de plafon cu un raport optim calitate-preț, însă mai ales pentru a alege cortul care să răspundă nevoilor tale!

Cum alegi cortul pentru plafonul mașinii?

1. Care este scopul unui cort pentru plafonul mașinii atunci când campezi? 

Să începem cu începutul: de ce cortul pentru plafon este o modalitate excelentă de a campa, indiferent de tipul de excursie sau de escapadă în natură pe care o planifici?
Dacă ești deja convins, treci direct la punctul 2 dacă te întrebi ce autovehicul este compatibil, sau direct la punctul 3 dacă dorești să afli criteriile de selecție ale unui cort de plafon!

Cum alegi cortul pentru plafonul mașinii?

De ce să campezi pe mașină mai degrabă decât pe pământ? 

Unul dintre principalele avantaje ale campării la înălțime este acela de a evita toate insectele și alte târâtoare care îți țin uneori companie într-un cort tradițional. Sau orice alt animal, în general (îi salutăm pe camperii care s-au trezit lângă ei cu vulpi, ratoni sau chiar cai sau urși).

Dormind la înălțime poți evita micile inundații din zilele cu ploi abundente.
Căci da, zilele în care săpam tranșee în jurul corturilor în camping sunt de domeniul trecutului. Pământul trebuie să rămână intact pentru cei care vin după noi (și până la urmă, e mai bine așa).
Dacă încă îți mai amintești de pietricica ce te-a împiedicat să dormi toată vara trecută (versiunea "camping" a poveștii cu Prințesa și bobul de mazăre), avantajul de a dormi pe plafon este că vei dormi pe un loc (cu adevărat) plat.

Cu siguranță deja ți-ai spus "Ce jos este pământul!" în timp ce te ridicai din cort.
Posibil să nu te gândești prea mult la asta, însă dormitul într-un cort pe plafon presupune să te ridici mai ușor! De fapt, chiar dacă vârsta poate accentua uneori efectele gravitației asupra corpului nostru, cu un cort de plafon, înălțimea și scara îți vor permite să ai parte de ceva ce seamănă a margine de pat, facilitând trecerea de la poziția culcat la poziția în picioare.

Să dormi într-un cort de plafon este un fel de versiune pentru adulți a patului suprapus (adică în sfârșit ai propria "căsuță în copac").
Dacă acest din urmă argument nu te-a convins, te invităm să consulți articolul nostru pentru a te ajuta să alegi cortul (imediat).

Cum alegi cortul pentru plafonul mașinii?

Cortul pentru plafon - o alternativă la viața în rulotă? 

Unul dintre avantajele prezentate de cei care practică campingul cu corturi de plafon este libertatea de a campa unde vrei, sau aproape unde vrei, cu cea mai frumoasă priveliște. Un avantaj similar cu cel al van-life-ului, fără a fi nevoie să transformi interiorul dubei sau al autoutilitarei sau pur și simplu fără a fi nevoie să reinvestești într-un autovehicul nou. Chiar dacă prețul la achiziționarea unui cort de plafon nu este neglijabil, acesta nu se compară cu achiziția sau amenajarea unei rulote, cu întreținerea sa și uneori cu locul de parcare închiriat, atunci când nu plecăm în escapade cu ea.

Cum alegi cortul pentru plafonul mașinii?

Unde poți parca și merge cu cortul pentru plafon? 

Să poți să campezi acolo unde vrei, când vrei, și se pare ceva prea frumos să fie adevărat? Cortul pentru plafon îți deschide noi orizonturi, venind însă și cu câteva constrângeri. Mai simplu spus, acolo unde parchezi, poți deschide cortul de plafon și poți petrece noaptea atâta timp cât cortul nu se sprijină pe sol. Totuși, chiar dacă nu există nicio legislație națională sau internațională, nu înseamnă că totul este permis! Există câteva excepții precum: zonele clasate, zonele din jurul siturilor istorice sau chiar malul mării și, bineînțeles, proprietățile private. Va trebui să te informezi puțin în prealabil.

Avantajul unui cort pentru plafon este că poți pleca la drum și traversa granițele cu casa în spate. Va trebui să te informezi cu privire la reglementările din fiecare țară. Și da! Aventura are uneori mici costuri organizatorice în prealabil, care te vor scuti de costuri financiare mai mari mai târziu (câteva minute de cercetare online nu înseamnă nimic în comparație cu o amendă în altă limbă sau chiar în altă monedă).

2. Ce autovehicul este compatibil pentru instalarea unui cort pe plafon? 

În general, achiziționăm cortul pentru plafon după ce am achiziționat mașina și nu invers. 
Din fericire, toate corturile de plafon sunt universale... atât timp cât ai bare de plafon!

Ai nevoie obligatoriu de o dubă, o rulotă sau un 4x4 pentru a instala un cort de plafon?

Nu! Chiar dacă va fi imposibil să instalezi un cort de plafon pe o decapotabilă, cele mai multe autovehicule, de la mașina de oraș la 4x4, de la o autoutilitară la o dubă, vor putea ține un cort de plafon și ocupanții acestuia. Cu toate acestea, atenție dacă ai un autovehicul care este deja foarte înalt: cu cortul de plafon (chiar și pliat), riști să fii nevoit să schimbi categoria de taxă atunci când mergi pe autostradă sau să nu ai acces în toate parcările.

Cum alegi cortul pentru plafonul mașinii?

Ai nevoie de bare de plafon pentru instalare?

Acest lucru depinde de autovehiculul tău și de modelul cortului.
De exemplu, Quechua îți propune un model de cort de plafon gonflabil pentru dubă , care se fixează fără bare de plafon. Însă aceasta este o excepție! Echipele noastre de proiectare au dorit să creeze acest model pentru dubele care, din cauza înălțimii, nu permit instalarea de bare de plafon, pentru că nu ar mai putea fi acceptate peste tot. Modelul nostru de cort de plafon cu structură rigidă pentru mașină se fixează pe bare.

Nu toate barele de plafon sunt potrivite. Anumite bare de plafon, de exemplu, sunt mai mult decorative decât practice (celebrul aspect de SUV). Alte bare de plafon ar putea suporta greutatea bagajelor, însă nu și pe cea a cortului și a ocupanților. Așadar, verifică numărul de kilograme suportate de barele de plafon actuale și schimbă-le dacă este cazul. Trebuie să ai în vedere și posibilitatea achiziției de bare de plafon mai rezistente (însă acest lucru este în continuare mai puțin costisitor decât achiziția unui camping-car...).

De exemplu, cortul de plafon Quechua pentru 2 persoane MH500 este compatibil cu barele de plafon omologate care pot suporta o greutate de minimum 75 kg pe fiecare bară, cu o lățime utilă de 78 cm sau mai mult.

Cum alegi cortul pentru plafonul mașinii?

3. Care sunt criteriile pentru a alege un cort pentru plafonul mașinii?

Este momentul să intrăm mai în detaliu: am enumerat criteriile pentru alegerea cortului de plafon al visurilor tale.
În continuare vom discuta despre cifre, dimensiuni, dar și despre confort și condiții meteo.

Cum alegi cortul pentru plafonul mașinii?

În funcție de autovehicul și de greutatea pe care o suportă

Deoarece corturile de plafon sunt universale, dacă ai bare de plafon, ai bifat deja primul criteriu (cu excepția cortului pentru dublă, despre care am vorbit deja mai sus) ! Verifică pe fișa tehnică a cortului de plafon numărul minim de kilograme pe care îl suportă fiecare bară de plafon și compară cu autovehiculul tău.
De exemplu, cortul de plafon Quechua M500 pentru 2 persoane, cu dimensiunile husei de 46 x 123 x 35 cm și o greutate totală de 52 kg (cortul 45 kg + scara 7 kg), se montează pe orice autovehicul echipat cu două bare de plafon care ar putea suporta minim 75 kg.
În orice caz, îți recomandăm să consulți manualul autovehiculului tău, în care se specifică precis sarcina maximă suportată. Nu îți recomandăm utilizarea unui cort de plafon cu plafon cu geam, deoarece acesta din urmă reduce rezistența mecanică a plafonului.

NB : nu neglija mărimea cortului închis și modelul său (carcasă rigidă, aerodinamică) care vor influența consumul de combustibil.

Cum alegi cortul pentru plafonul mașinii?

În funcție de numărul de persoane: 2, 4 sau 5/6 persoane

La fel ca și în cazul corturilor clasice, există mai multe mărimi de corturi de plafon în funcție de numărul de "persoane". Cu corturile de plafon de 2 până la 5/6 persoane, vei avea mai multe posibilități de a alege să plecați în doi sau în gașcă. Atenție, însă! Corturile de plafon care sunt potrivite pentru un număr mai mare de persoane se bazează adesea pe un spațiu mic de 50 cm sau mai puțin pentru fiecare persoană! Dacă îți place să ai spațiu puțin între tine și colocatar, studiază cu atenție  dimensiunile cortului.

În plus, pentru corturile de plafon destinate familiilor, contează și gabaritul persoanelor: ține cont în general fie de 3 adulți, fie de 2 adulți și 3 copii (adolescenții se încadrează bineînțeles în "categoria adulți", fiind importante gabaritul și greutatea). Ține cont și de volumul interior (adică "util").

Avantajul unui cort de plafon utilizat cu o dubă sau o autoutilitară amenajată este acela de a-ți permite să crești numărul de locuri, o parte dintre persoane putând dormi în autovehicul, iar celelalte în cortul de plafon.

Cum alegi cortul pentru plafonul mașinii?

În funcție de tipul de montare și de structura cortului: gonflabil sau rigid

Vestea bună cu cortul pentru plafon este că în general instalarea pe plafon este cea mai laborioasă. Este suficient uneori să îl "depliezi" pentru a căpăta formă în doi timpi și trei mișcări, ca o carte "pop-up".

Pentru corturile care au o carcasă care se deschide (ca o scoică), fără a depăși dimensiunile autovehiculului, montarea și demontarea sunt simple și rapide. Atunci când sunt deschise, oferă un spațiu locuibil destul de restrâns (sau "foarte cosy", depinde cum privești lucrurile).

Corturile tip "portofel" nu sunt autoportante. Acest lucru înseamnă că baza cortului este suportată de scară. Prin urmare, aceasta din urmă trebuie să fie blocată bine. În caz contrar, baza se sprijină "în gol" și nu poate suporta nicio sarcină. Atenție, însă! Blocarea scării este esențială pentru toate tipurile de corturi de plafon care sunt prevăzute cu scară!

Mai există și corturi de plafon cu structură gonflabilă, cum este cortul de plafon gonflabil MH900 Fresh & Black 2 persoane care se umflă în 20 de secunde pe ceas. Va trebui însă să securizezi scara.

Micul avantaj al corturilor de plafon gonflabile: fiind mai compacte, ele vor putea lăsa spațiu pentru a transporta restul echipamentului sportiv pe plafonul mașinii, cum ar fi o placă de surf sau un caiac. În plus, sunt compatibile și cu autovehiculele mici.

Cum alegi cortul pentru plafonul mașinii?

În funcție de material și de caracterul tehnic al pânzei cortului

Materialul pânzei va influența calitatea cortului și rezistența în timp, dar nu numai! De exemplu, o pânză din material 100% sintetic va fi mai ușoară decât cea din bumbac. Însă doar bumbacul și polibumbacul oferă protecție UV! De asemenea, acestea din urmă sunt mai respirante, însă mai grele și mai puțin compacte.

Alege un cort care a fost testat în laborator la ploi abundente, pentru a nu fi surprins de o inundație în timpul nopții: caută mențiunea referitoare la testul de coloană de apă exprimată în Schmerber. Această măsurare a impermeabilității este definită în două norme: EN 208111 și ISO 81.

De asemenea, alege corturile cu supratentă, care vor facilita aerisirea cortului.
Pe de altă parte, dacă vei campa vara, iar căldura și trezirea dis de dimineață nu fac parte din viziunea ta de escapadă ideală, Quechua a conceput materialul Fresh & Black care îți promite o obscuritate de 99% chiar și în plină zi și permite reducerea căldurii în interiorul cortului. Acest model chiar a fost brevetat!

Un mic bonus: anumite corturi de plafon au o "fereastră" ce îți permite, atunci când nu plouă și temperatura este optimă, să dormi "sub cerul înstelat" în condiții maxime de confort.
Ce ți-ai putea dori mai mult?

Cum alegi cortul pentru plafonul mașinii?

În funcție de nivelul de confort al saltelei integrate în cortul de plafon

Fiecare cort de plafon se vinde cu o saltea integrată, care respectă măsurile exacte ale cortului. Verifică grosimea, dar mai ales densitatea saltelei pentru a putea să îți dai seama de nivelul de confort. Anumite modele propun chiar o saltea inferioară, pentru limitarea condensului. În ceea ce privește lenjeria, cel mai bine este să încerci și să testezi direct modelele expuse.

Cum alegi cortul pentru plafonul mașinii?

În funcție de accesoriile și de extensiile disponibile ale cortului de plafon

Un cort de plafon servește în principal ca spațiu de dormit. Prin urmare, micile spații de depozitare vor fi binevenite pentru a putea să ai lucrurile necesare la îndemână! Într-adevăr, intrarea și ieșirea din cort făcându-se din exterior, dacă uiți un lucru în autovehicul, trebuie să ieși (pe timp de noapte, ploaie etc.) pentru a-l recupera. Îți recomandăm să alegi un model de cort de plafon prevăzut cel puțin cu un buzunar pentru încălțăminte.

Dacă vrei să adaugi confort și să ai propria "terasă" care comunică cu mașina, optează pentru un model de cort de plafon pe care vei putea adăuga o extensie. Este oarecum echivalentul versiunii de camping "cu această piesă în plus". De exemplu, adăpostul conectat Quechua compatibil cu cortul de plafon MH500 îți va permite să te protejezi de căldură și de ploaie atunci când cobori pe scară sau va servi pur și simplu pentru a te așeza liniștit pe sol, bucurându-te de o băutură la alegere.

 4/ Cort pentru plafon: este mai bine să îl achiziționezi sau să îl închiriezi?

Nu ești sigur dacă vei folosi în mod consecvent cortul de plafon? 
Sau ești dornic de aventură, însă bugetul tău este redus? Soluția, pentru a împăca și una și alta, va fi să închiriezi un cort de plafon!

Cum alegi cortul pentru plafonul mașinii?

La ce preț poți achiziționa un cort de plafon bun?

Prețul de achiziție al unui cort de plafon nu este neglijabil, însă este justificat. De exemplu, prețurile pot varia de la câteva sute de euro până la peste 4000 de euro. 
Prețul depinde de mărimea cortului, de matriale, de locul de producție etc.
Pentru închiriere, poți găsi corturi mici de plafon începând cu 20-25 de euro pe zi. O soluție bună pentru a încerca un cort și pentru a vedea dacă ți-ai dori să faci din asta un obicei și să investești pe termen lung! Sau poți să închiriezi din când în când sau în funcție de dorințele tale de moment.

Acum știi mai multe pentru a putea alege cortul de plafon care corespunde nevoilor tale, fie că este vorba de escapade periodice sau de o mini-aventură ocazională, datorită serviciului de închiriere.
               
           
       
   

DESCOPERĂ MAI MULTE SFATURI

CUM REDUCEM NIVELUL DE CONDENS DIN CORTURI ?

CUM REDUCEM NIVELUL DE CONDENS DIN CORTURI ?

ANUMIȚI FACTORI FAVORIZEAZĂ APARIȚIA CONDENSULUI: CÂTEVA SFATURI PENTRU LIMITAREA CONDENSULUI LA INTERIORUL CORTULUI:

Checklist pentru echipamentul de camping

Checklist pentru echipamentul de camping

Indiferent de destinație, regăsești în acest checklist tot echipamentul de care ai nevoie pentru camping, astfel încât să nu uiți nimic înainte de a pleca cu cortul, alături de familie sau prieteni.

CAMPINGURI VAMA VECHE – AFLĂ UNDE SĂ CAMPEZI ȘI CE SĂ IEI CU TINE PENTRU O VACANȚĂ REUȘITĂ!

CAMPINGURI VAMA VECHE – AFLĂ UNDE SĂ CAMPEZI ȘI CE SĂ IEI CU TINE PENTRU O VACANȚĂ REUȘITĂ!

1.Campinguri Vama Veche – cort , rulota sau căsuțe 2.Campinguri Vama Veche – Top trei locații preferate de turiști

Cum alegi cortul pentru plafonul mașinii?

Maguy

Pasionată de vanlife și de bivuac.