Geci trekking

Cum alegem o geacă din puf sau vatelină?

Purtată în timpul drumeției, a pauzelor sau în bivuac, seara, alegerea gecii potrivite nu este mereu evidentă. Descoperă recomandările noastre pentru a face cea mai bună alegere!

Alegerea unei geci cu umplutură din vatelină sau puf se face, în general, în funcție de 2 criterii: temperatura exterioară și materialul umpluturii.
În acest articol vei gasi numeroase informații care te vor ghida în alegerea gecii potrivite.

De ce să porți o geacă de puf sau vatelină? Asigură un raport foarte bun între greutatea redusă, nivelul de compactare și aportul de căldură!

O geacă este aproape indispensabilă pe timp de iarnă și în drumețiile la munte.

În sistemul celor 3 straturi, geaca de puf sau vatelină este considerată drept al doilea strat, cel care oferă o bună izolare termică, dar cel mai des servește drept strat 3, fiind purtată pe deasupra unui tricou tehnic și a unui polar. În sistemul celor 4 straturi, în condiții extreme, geaca de puf sau vatelină este purtată drept strat 3, peste un tricou tehnic, un polar și pe dedesubtul unei geci impermeabile, cu protecție împotriva vântului.

Mai multe caracteristici ale gecilor se dovedesc a fi avantajoase. Gecile sunt ușoare și compacte și totuși au performanțe termice foarte bune. Aceste două caracteristici sunt apreciate de practicanții de drumeție, care caută mereu un echipament ușor, dar și de către practicanții de trekking, care au nevoie de un echipament compact pe care să-l poată transporta ușor în rucsac. Vei descoperi în acest articol că există diferite modele de geci: cu umplutură din vatelină sau din puf, cu sau fără glugă sau veste.

Temperatura exterioară

Prima întrebare pe care trebuie să ți-o pui pentru a alege o geacă mai mult sau mai puțin călduroasă este: la ce temperaturi o voi folosi? Geaca trebuie aleasă în funcție de condițiile climatice cunoscute, în funcție de tipul de utilizare a acesteia (strat 2 sau strat 3) și în funcție de propria sensibilitate la frig.

De reținut: toate gecile (fie că au umplutură de puf sau vatelină) sunt testate pentru a oferi confort optim într-un interval de temperaturi precise, în timpul drumeției. Testele realizate permit determinarea temperaturii de confort și a temperaturii limită. Temperatura de confort este temperatură ideală pentru momentele în care te afli în repaus sau în bivuac, seara. Temperatura limită este temperatura maximă recomandată, în mișcare, la care geaca este eficientă.

 • Geacă călduroasă Trekking Bărbați

  Cele mai groase geci care oferă izolare

  Pentru drumețiile pe timp de iarnă, pe temperaturi foarte scăzute (sub -10°C), îți recomandăm să alegi o geacă mai voluminoasă, umplutura fiind mai importantă deoarece reține aerul și astfel protejează mai bine de frig.
  Pentru condiții extreme, îți recomandăm să alegi geaca Forclaz MT900. Acest tip de geacă protejează până la -18°C.

 • Geacă Drumeție Damă

  Geci pentru vreme rece (temperaturi mai mari de -10°c)

  Pentru temperaturi mai mari de -10°C, gama noastră de geci MT500 este cea mai potrivită. Pentru temperaturi mai mari de -5°C (în mișcare), îți recomandăm alegerea unei geci din gama MT100. Acestea au o umplutură mai mică, iar din acest motiv sunt mai ușoare și mai compacte decât gecile voluminoase.

O geacă cu umplutură din puf sau vatelină poate fi impermeabilă?

O geacă cu umplutură din puf sau vatelină poate fi hidrofobă, dar nu impermeabilă. În caz de ploaie sau zăpadă, este necesară purtarea unei jachete impermeabile sau a unei pelerine peste geacă. Geaca este concepută pentru a asigura performanțe termice bune și pentru a reduce pierderile de căldură, având o puternică putere de izolare, fiind compactă și ușoară. Astfel, materialul folosit pe exterior este mai subțire. Din acest motiv, o jachetă impermeabilă pentru drumeție este mai rezistentă la elementele naturale, exterioare, precum tufișurile, la frecarea cu pietrele și la condițiile climatice cu vânt, ploaie sau zăpadă.

O geacă cu umplutură de puf sau vatelină este rezistentă?

Rezistența unei geci poate fi privită în 2 moduri. Pe de o parte, ne referim la rezistența principală a materialului, calculată în denieri, iar cu cât nivelul de denieri este mai ridicat, cu atât materialul este mai rezistent. Pe de altă parte, anumite geci sunt prevăzute cu material ripstop. Materialul ripstop este o tehnică de întărire care permite evitarea lărgirii unei zone deșirate sau a unei părți rupte, ușurând astfel repararea.
Așa cum este menționat și mai sus, o geacă este relativ fragilă în fața elementelor naturale, din exterior.

Ce geacă este mai călduroasă? Cea cu umplutură din vatelină sau cea cu umplutură din puf? Care este cea mai bună umplutură pentru o geacă?

Acestea sunt întrebările pe care ai tendința să ți le pui atunci când nu știi încă ce geacă să alegi.
Nu toate modelele de geci marca Decathlon au o umplutură din același tip de material! Există un o umplutură naturală (puful) și o umplutură sintetică (vatelina). Anumite geci au o umplutură din puf și pene, oferind, în general, un mai bun raport greutate redusă/nivel de compactare/căldură, iar alte geci au umplutură din vatelină (aceasta fiind un tip de izolare sintetică). În realitate, ambele tipuri de geci țin de cald. Ambele au avantajele și dezavantajele lor. Descoperă în continuarea articolului mai multe detalii.

Geacă cu umplutură din puf damă

Gecile cu umplutură din puf

Puful și penele, materiale naturale, sunt cunoscute pentru calitatea lor de izolare termică, nivelul de compactare și greutatea redusă.

Avantaje : gecile au putere de izolare și putere de umflare, sunt compacte și ușoare.

Dezavantaje : aceste geci au prețuri mai ridicate, sunt mai puțin performante în mediile umede sau atunci când se udă, iar întreținerea este mai dificilă.

Geacă cu umplutură din vatelină bărbați

Gecile cu umplutură din poliester (sau material sintetic)

Gecile cu izolare sintetică (din vatelină) au principala calitate de a izola și a rămâne călduroase chiar și în condiții de umiditate. Aceasta este ideală atunci când mergeți  într-o zonă umedă sau dacă te îndoiești de condițiile meteorologice din timpul drumeției.

Avantaje : gecile cu vatelină sunt rezistente la umiditate, au prețuri mai mici și o întreținere mai simplă.
Dezavantaje : aceste geci sunt mai grele decât cele din puf și mai puțin compacte.

Geacă cu umplutură din puf Trekking

Ce înseamnă puterea de umflare a umpluturii dintr-o geacă? Coeficientul cuin îți sună cunoscut? Care este greutatea gecii?

În acest caz vorbim doar despre puterea de umflare a gecii cu izolare naturală, precum puful și fulgii. Puterea de umflare a unei geci corespunde capacității de reținere a aerului. Puful are această capacitate de reținere a aerului între materialul interior și materialul exterior al gecii. Acest aer este încălzit de corpul tău și reținut de umplutura din puf, pentru a menține căldura. Puterea de umflare se măsoară în cuin. Cu cât coeficientul cuin este mai ridicat, cu atât puterea de umflare și performanțele termice ale gecii sunt mai bune.

Cu toate acestea, trebui să acorzi atenție următorului aspect. Atenție, nu pune accentul pe valoarea cuin în alegerea unei geci călduroase. De altfel, greutatea umpluturii este la fel de importantă. Aceasta este indicată în informațiile tehnice din fișa produsului.

Pentru a compara două geci cu umplutură naturală, este interesant să înmulțești greutatea umpluturii cu valoarea cuin.Geaca cu umplutură din puf care obține rezultatul cel mai mare este cea mai călduroasă dintre cele două. Spre exemplu, imaginează-ți că o geacă cu umplutură din puf, de mărimea M are o greutate a umpluturii de 130g și o valoare de 800 cuin, iar o altă geacă are greutatea umpluturii de 180g și o valoare 660 cuin. (130 x 800 = 104 000 și 180 x 660 = 118 800). În acest exemplu, a doua geacă este mai călduroasă sau are performanțe termice mai bune în condiții de temperaturi scăzute.

Geci cu sau fără glugă și veste

Geacă cu glugă sau fără? Sau vestă?

Există diferite modele de geci, cu sau fără glugă. Gluga oferă căldură suplimentară atunci când este frig și bate vântul. Aceasta are rolul de a proteja ceafa și capul. Anumite persoane preferă gecile fără glugă, mai ales atunci când sunt purtate pe sub o geacă impermeabilă care are deja glugă.

Vesta este ideală pentru perioadele intermediare, dintre anotimpuri, dar și pe timp de iarnă, când vremea este mai bună. Vesta menține corpul cald: protejează pieptul de frig, gâtul și rinichii, zone sensibile la frig. Neavând mâneci, vestele ocupă mai puțin spațiu în rucsac, oferă mai multă respirabilitate în timpul efortului și mai multă libertate de mișcare atunci când sunt purtate pe sub o geacă.

Ce am făcut pentru a reduce impactul de co2 a gecilor noastre?

Poate ai observat că anumite modele dintre gecile noastre au interiorul gri. Materialul acestei căptușeli este inovator deoarece este bi-ton: combinația dintre un fir negru vopsit în masă și un fir nevopsit. Spre deosebire de vopsirea clasică, această tehnică reduce cu 14% emisiile de CO2.

Anumite geci cu umplutură din vatelină sunt, de asemenea, concepute din poliester reciclat. Acest lucru reduce utilizarea resurselor provenite din petrol, păstrând, în același timp, calitățile de utilizare în timpul practicii sportive.

Gecile noastre cu umplutură din puf și pene sunt certificate rds

Toate gecile cu umplutură naturală de la Decathlon sunt certificate RDS (Responsible Down Standard). Această certificare garantează monitorizarea bunelor practici în ceea ce privește condițiile în care sunt colectate penele și puful de la gâște și rațe, în timpul procesului de aprovizionare.

Întreținerea, repararea și spălarea gecii

În timpul drumețiilor, poți murdări sau deteriora geaca. Dar există posibilitatea de a o spăla sau de a o repara, pentru a te bucura de ea mai mult timp.

Trebuie doar să fii atent la anumite aspecte în ceea ce privește o întreținere corectă. Este necesar să folosești un detergent pentru haine tehnice pentru a păstra mai bine performanțele tehnice ale gecii. Pentru geaca cu umplutură din puf, se recomandă spălarea și uscarea acesteia prin respectarea riguroasă a câtorva recomandări descrise în articolul de mai jos.

Mai multe informații despre întreținerea unei geci

comment_choisir_sac_a_dos_randonne_balade_trek

Cum să-ți alegi rucsacul pentru drumeție?

Fie că îți dorești să mergi la o plimbare, într-o drumeție la munte, într-o drumeție rapidă sau într-o sesiune de trekking pentru mai multe zile, rucsacul face parte din echipamentul esențial de care ai nevoie.

jacheta-drumetie

Cum alegem jacheta pentru drumeție?

În timpul drumeției vremea se poate schimba rapid, iar din acest motiv este important să ai cu tine o jachetă impermeabilă.

CUM ALEGEM ÎNCĂLȚĂMINTEA POTRIVITĂ PENTRU DRUMEȚIE SAU TREKKING?

Cum alegem încălțămintea potrivită pentru drumeție sau trekking?

Dacă ești practicant de drumeție sau trekking, încălțămintea este elementul cel mai important din echipament. Alegerea corectă a acesteia este esențială pentru a te bucura pe deplin de practica sportivă. Astfel, pentru tine am realizat un ghid complet care te va ajuta să te încalți potrivit!