sphere media background sample

Clasică sau electrică: ghid pentru alegerea trotinetei

Nu te-ai hotărât încă, dacă vrei o trotinetă electrică sau clasică? Citește recomandările pe care ți le-am pregătit

Vrei să te deplasezi eficient prin oraș și cauți o alternativă la mijloacele de transport în comun aglomerate? Ești pe pagina potrivită, pentru că acest articol te va ajuta să afli mai multe despre trotinetele electrice și clasice pentru copii și adulți. 

Trotinetele sunt recunoscute pentru versatilitatea lor. Pot fi utilizate ca mijloc de transport în oraș sau pentru momentele de distracție și relaxare alături de prieteni și familie. Clasicul model de trotinetă acționată cu ajutorul unui picior a fost înlocuit treptat de modele de trotinete electrice, mult mai fiabile și eficiente. Acestea au atras atenția pasionaților de mișcare și activități în aer liber, fiind un mijloc de transport care reduce poluarea, contribuie la menținerea sănătății și stării generale de bine și promovează mobilitatea în orașele aglomerate.

 Însă odată cu diversificarea modelelor de trotinete pentru adulți și copii apare o nouă provocare: alegerea trotinetei potrivite pentru tine sau pentru copii. În acest articol îți vom prezenta toate criteriile de care trebuie să ții cont, dar vei afla  și cum să întreții trotineta preferată pentru a-i prelungi durata de viață.

Care sunt beneficiile folosirii trotinetelor

Fie că vorbim despre trotinete pentru copii, fie că ne gândim la trotinete electrice pentru adulți, acestea îți oferă numeroase beneficii și te încurajează să petreci mai mult timp în aer liber, practicând o activitate plăcută și relaxantă. Indiferent de scopul pentru care utilizezi trotinete, pentru relaxare sau pentru deplasări eficiente prin oraș, cele mai importante beneficii sunt:

Promovarea unui stil de viață activ
Trotinetele te încurajează să petreci mai mult timp în aer liber, prin plimbări relaxante alături de prieteni și familie. Frecvent întâlnite în marile orașe, trotinetele clasice și electrice susțin stilul de viață activ prin eficiența lor, ușurința la utilizare și fiabilitate. Se adaptează rapid nevoilor tale și scopului, astfel că vei fi motivat să înlocuiești mijloacele de transport în comun sau mașina cu o trotinetă. 
Fiecare plimbare te ajută să îți dezvolți atenția și concentrarea, iar, dacă utilizezi o trotinetă clasică, beneficiile se resimt și la nivel fizic. Aceasta este acționată mecanic, astfel că îți antrenează musculatura picioarelor și dexteritatea. 

Menținerea sănătății generale
Dacă ești în căutarea unei activități ușoare care să te ajute să te menții în formă, plimbările cu trotineta poate fi exact ceea ce cauți. Este un prim pas care te ajută să elimini sedentarismul, fiind în același timp o activitate lejeră. Mersul pe trotinetă presupune o atenție sporită la împrejurimi, dar și o coordonare a mișcărilor corpului. De asemenea, trotinetele încurajează menținerea unei posturi corecte, acționând în același timp și la nivelul musculaturii.

Reducerea poluării urbane

Dacă vrei să îmbini beneficiile pentru sănătate și mobilitate cu grija pentru natură, trebuie să știi că fiecare plimbare cu trotineta clasică sau electrică contribuie la reducerea poluării din marile orașe. Trotinetele sunt mijloace de transport care nu emană gaze poluante, astfel că sunt prietenoase cu mediul și natura. De fiecare dată când alegi să te deplasezi cu trotineta electrică pentru activitățile zilnice, alegi să contribui la un mediu curat și un aer ușor de respirat. 

Clasică sau electrică: ghid pentru alegerea trotinetei

Cum să alegi trotineta în funcție de vârstă

Vârsta este principalul factor care influențează alegerea trotinetei. Fiecare model de trotinetă este dedicat unei anumite categorii de vârstă, de la copii la adolescenți și adulți. În funcție de vârsta utilizatorului sunt stabilite viteza trotinetei, greutatea acesteia și dimensiunea. Vrei să te asiguri că investești într-o trotinetă de copii sau adulți adaptată nevoilor utilizatorului? În continuare vei afla mai multe despre fiecare model și criteriile de care să ții cont când îl alegi. 

Trotinete pentru copii
Trotinetele destinate copiilor de vârste mici sunt trotinetele clasice, acționate mecanic prin mișcarea piciorului. Acestea sunt cele mai sigure pentru această categorie de vârstă, fiind utilă pentru dezvoltarea capacității motorii, a musculaturii și concentrării. Trotinetele pentru copii sunt destinate după vârsta de 2 ani. Un model des întâlnit în categoria de trotinete de copii este cea realizată din plastic, ușor de controlat și de manevrat. Odată ce micuțul tău crește și își dezvoltă dexteritatea, poți opta pentru o trotinetă reglabilă pe înălțime, cu un cadru metalic rezistent.

 Copiii cu vârste până în 6 ani folosesc trotineta pentru distracție și pentru a face mișcare alături de prieteni. De aceea trebuie să te asiguri că modelul ales este potrivit vârstei și nevoilor acestuia. Cele mai importante criterii sunt: 

  • Dimensiunea trotinetei pentru copii - există o varietate de modele, de dimensiuni diferite, mai lungi sau mai scurte, adaptate fiecărei vârste sau nivel de experiență;
  • Greutatea maximă suportată și greutatea trotinetei - trotinetele pentru copii din plastic sunt mai ușoare, însă suportă o greutate redusă, fiind recomandate pentru copiii mici, în timp ce trotinetele de copii cu cadru metalic au o greutate mai mare, dar pot susțin greutatea unui copil de până la 6 ani;
  • Dimensiunea roților - trotinetele pentru copii au roți mici pentru a fi mai ușor de controlat, dar și pentru a limita viteza de deplasare;
  • Prețul - nevoile copiilor se schimbă constant, astfel că trotineta trebuie schimbată și adaptată constant în funcție de vârstă și experiență. De aceea îți recomandăm trotinete de copii accesibile, cu un cadru reglabil pe înălțime, care pot fi ajustate și utilizate mai mult timp.


Trotinete pentru adolescenți și adulți
Atunci când trotineta devine mai mult decât o sursă de distracție și mișcare, intră în scenă trotineta electrică. Aceasta îmbină avantajele trotinetei clasice cu eficiența motorului electric. Astfel, trotineta devine un mijloc de transport fiabil și rapid pentru deplasările zilnice. Trotinetele electrice nu sunt recomandate copiilor, pentru că ating viteze mult mai mari comparativ cu o trotinetă clasică. De asemenea, utilizatorii trotinetelor electrice trebuie să cunoască regulile de circulație rutieră și să le respecte.
 În funcție de scopul utilizării și distanța pe care o parcurgi zilnic poți alege fie o trotinetă clasică de adulți, fie o trotinetă electrică. Fiecare are anumite specificații de care să ții cont, așa cum sunt:
  • Dimensiunea trotinetei - alege întotdeauna o trotinetă ușor de manevrat și de controlat, cu o dimensiune adaptată conformației utilizatorului;
  • Greutatea trotinetei și greutatea suportată - trotinetele electrice sunt mai grele comparativ cu o trotinetă clasică, dar în același timp au un cadru mai robust și mai rezistent, care poate susține greutăți mai mari;
  • Roțile și dimensiunea acestora - roțile trotinetelor sunt realizate din materiale care absorb șocurile la contactul cu suprafețe dure și au diverse dimensiuni care influențează viteza trotinetei și confortul resimțit. Roțile mai mari sunt recomandate pentru trotinete rapide, în timp ce roțile mici ating viteze mult mai reduse;
  • Autonomia bateriei - trotineta electrică pentru adulți funcționează cu ajutorul unei baterii reîncărcabile. Aceasta are o autonomie care diferă în funcție de model, așa că este recomandat să stabilești scopul utilizării și să alegi o trotinetă cu o autonomie compatibilă;
  • Viteza - fiecare trotinetă are o viteză maximă pe care o poate atinge atunci când bateria este încărcată. În general îți recomandăm să alegi o trotinetă cu o viteză medie pentru deplasările urbane, pentru că este ușor de controlat și îți oferă și eficiență pe traseu;
  • Prețul și costurile de întreținere - trotinetele electrice au un preț de achiziție mai mare comparativ cu trotinetele clasice sau trotinetele pentru copii. La fel și în ceea ce privește costurile de întreținere și reparație. Dacă ești începător, alege o trotinetă electrică accesibilă pe care să o testezi și să afli dacă acest mod de mișcare ți se potrivește. 

Clasică sau electrică: ghid pentru alegerea trotinetei

Sfaturi practice pentru întreținerea trotinetelor

Dacă vrei să te asiguri că trotineta aleasă te va purta pe diverse trasee mult timp după achiziție, trebuie să știi cum o îngrijești și cum îi oferi mentenanța de care are nevoie. De la curățarea constantă după utilizare, la inspecțiile periodice și verificarea bateriei, fiecare pas contribuie la menținerea trotinetei preferate în cele mai bune condiții de utilizare. Iată sfaturile noastre pentru îngrijirea trotinetelor pentru copii și adulți:

  • Curăță trotineta după fiecare utilizare și îndepărtează urmele de murdărie sau apă;
  • Lubrifiază piesele mobile pentru a preveni rugina și uzura;
  • Verifică periodic trotineta și identifică orice urmă de uzură la nivelul cadrului sau altor piese;
  • Înlocuiește piesele uzate la timp, pentru a preveni deteriorarea completă a trotinetei;
  • Verifică pneurile și roțile trotinetei înainte de fiecare cursă sau plimbare;
  • Verifică autonomia bateriei și posibile defecțiuni ale acesteia;
  • Testează timpul de răspuns al frânelor înainte de porni pe traseu;
  • Verifică luminile și asigură-te că ești vizibil în trafic.
Schimbă modul în care te deplasezi prin oraș și alege o trotinetă adaptată nevoilor tale. Descoperă un mod distractiv și relaxant de a călători prin oraș și transformă fiecare plimbare cu trotineta într-o experiență frumoasă și sigură.

Citește și

TROTINETE

7 MOTIVE PENTRU A ALEGE SĂ TE DEPLASEZI CU TROTINETA ÎN ORAȘ

7 MOTIVE PENTRU A ALEGE SĂ TE DEPLASEZI CU TROTINETA ÎN ORAȘ

CUM ALEGI CEA MAI BUNĂ TROTINETĂ PENTRU TINE SAU PENTRU COPIL

CUM ALEGI CEA MAI BUNĂ TROTINETĂ PENTRU TINE SAU PENTRU COPIL

Cu un trafic din ce în ce mai aglomerat, indiferent de orașul în care locuiește fiecare dintre noi, nevoia unei soluții de mobilitate deopotrivă dinamică și economică se face tot mai simțită.

PROTECŢIE TOTALĂ: CUM SĂ NE PROTEJĂM CAPUL?

PROTECŢIE TOTALĂ: CUM SĂ NE PROTEJĂM CAPUL?

Fie că vă deplasaţi cu skate-ul, cu rolele sau cu trotineta, trebuie să vă asiguraţi mereu protecţia. Iată sfaturile noastre pentru a vă “păstra capul pe umeri”.

TROTINETE

CUM ÎȚI AJUȚI COPILUL SĂ ÎȘI DEA SEAMA CARE ESTE PICIORUL DE SPRIJIN PE TROTINETĂ

CUM ÎȚI AJUȚI COPILUL SĂ ÎȘI DEA SEAMA CARE ESTE PICIORUL DE SPRIJIN PE TROTINETĂ