ANGAJAMENTELE NOASTRE, PENTRU A RĂSPUNDE SCHIMBĂRILOR CLIMATICE

Angajamentele noastre, pentru a răspunde schimbărilor climatice

Pentru că știm că activitățile noastre au un impact asupra mediului, trebuie să fim parte din schimbare. Însă nu este simplu: lupta împotriva schimbărilor climatice ne aduce în fața a numeroase provocări. Descoperă modul în care le înfruntăm, pentru a reduce emisiile de CO2.

implicare schimbări climatice decathlon dezvoltare durabilă

Ce sunt schimbările climatice? 

Schimbările climatice sunt transformări ale climei ce au loc la nivel global și care modifică pe termen lung echilibrul meteorologic și ecosistemele. Acestea sunt un fenomen natural, provocat de efectul de seră, însă care a fost dezechilibrat de activitatea omului, și, mai exact, de emisiile de CO2.

De ce decathlon a ales să se implice?

Iubim sportul iar planeta este terenul nostru de joc. Știm că producția, transportul, utilizarea și distribuția produselor noastre au un impact asupra planetei. De aceea considerăm că este reponsabilitatea noastră să acționăm cât mai rapid.

Care sunt angajamentele decathlon?

În septembrie 2021, inițiativa Science Based Targets a validat în mod oficial angajamentele DECATHLON, pe trei axe:

- reducerea cu 90% a emisiilor în valoare absolută (tCO2e), pe scop 1 și 2, între 2016 și 2026
- reducerea cu 53% a intensității carbonului (tCO2e/Eur valoare adăugată) pe scop 1, 2 și 3 între 2016 și 2026,
- animarea furnizorilor ce reprezintă 90% dintre emisiile generate de achiziția de produse și servicii, pentru a-și defini propria traiectorie de reducere a emisiilor de carbon .

Pentru a vă face o idee, astăzi, în medie, un produs DECATHLON are o emisie de CO2 de 8,7 kg.

ANGAJAMENTELE NOASTRE, PENTRU A RĂSPUNDE SCHIMBĂRILOR CLIMATICE

Obiectivul nostru: să contribuim la neutralitatea emisiilor de dioxid de carbon

Obiectivul definit la nivel global, prin Acordul de la Paris, este să atingem neutralitatea emisiilor de dioxid de carbon până în 2050. Dar ce înseamnă acest lucru mai exact?

În primul rând, este important ca strategia pentru a atinge acest obiectiv să fie bine definită. Am decis să ne alăturăm Net Zero Initiative, care a publicat un material de referință pentru neutralitatea emisiilor de CO2 în ceea ce privește companiile. Așadar, ne-am aliniat și noi strategiile cu acest proiect.

Este important de precizat că ,,neutralitatea'' (sau ,,net zero'') reprezintă doar obiectivul mondial de echilibrare a emisiilor și absorbției de CO2. Nu se aplică unei organizații sau companii anume! Noi considerăm că, în acest context, nu ne putem mulțumi doar să compensăm, . ci trebuie să și contribuim la restabilirea acestui echilibru.

Astfel, urmărim 3 puncte principale:

  • Reducerea propriilor emisii de carbon, directe sau indirecte

    prin consumul de electricitate din surse regenerabile, conceperea eco a produselor, creșterea duratei de viață a produselor, reducerea transportului aerian, încurajarea folosirii mijloacelor de transport nepoluante (biciclete, trotinete).

  • Reducerea emisiilor de carbon ale celorlalți

    prin finanțarea de proiecte externe Decathlon, ce au ca scop reducerea emisiilor, cum ar fi echipamente de producție ce consumă mai puțină energie.

  • Creșterea capacității de captare și stocare a rezervoarelor de co2, pentru absorbția emisiilor

    Prin cumpărarea de credite de carbon, pentru acțiuni de reîmpădurire sau de dezvoltare a energiei din resurse regenerabile, finanțarea de proiecte inovatoare pentru stocarea emisiilor de CO2.

Până de curând, acțiunile noastre se concentrau doar pe reducerea emisiilor proprii de CO2. Suntem abia la început în procesul de reducere a emisiilor celorlalți, dar și în ceea ce privește creșterea capacităților de captare și stocare a rezervoarelor de CO2.

Cum este calculat impactul?

Luăm în considerare tot! De la deplasări până la distribuția de produse, dar și procesul de producție. Este un demers consecvent, pe care îl facem în fiecare an, pentru a fi siguri că ne îndreptăm eforturile în direcția bună.
Acționăm și pe alte planuri ale impactului nostru asupra mediului, cum ar fi protejarea biodiversității, impactul produselor noastre asupra poluării apelor și a aerului, epuizarea resurselor naturale.

implicare schimbări climatice decathlon dezvoltare durabilă

Distribuirea impactului nostru

Fiecare dintre activitățile noastre are un impact.

Dar majoritatea impactului provine din partea de producție. Din această analiză decurg strategiile noastre în materie de dezvoltare durabilă, cum ar fi conceperea eco a produselor noastre.

Ne implicăm în inițiativa ACT (Assess Low Carbon Transition) lansată de Agenția pentru Tranziție Ecologică din Franța (ADEME), pentru evaluarea strategiei noastre climatice. Această evaluare realizată în 2020 ne indică principalele puncte de îmbunătățit. Ne dorim să concretizăm acțiunile care prelungesc durata de viață a produselor noastre (Second Hand, închiriere, reparare, reciclare), pentru a continua să ne reducem impactul asupra mediului.

raport dezvoltare durabilă decathlon

Vrei să afli mai multe?

Ne dorim să vă facem cunoscute și să înțelegeți acțiunile noastre de reducere a impactului asupra mediului, însă echilibrul între explicațiile simple și dorința de a oferi cât mai multe detalii este destul de dificil de găsit. De aceea, pentru a afla mai multe detalii, punem la dispoziție Declarația de performanțe extra-financiare. Este publicată în fiecare an, pentru a detalia toate inițiativele noastre de dezvoltare sustenabilă.

Celelalte promisiuni ale noastre:

Demersurile și criteriile de concepere eco (ecodesign)

Demersurile și criteriile de concepere eco (ecodesign)

Cum concepem eco un produs? Începând cu ce moment un produs este considerat conceput eco? Descoperă aici diferitele noastre demersuri de concepere eco!