Însă 1000 km cu mașina cu benzină înseamnă enorm, nu?
Da, ar putea să pară mult. Însă este important să punem în perspectivă aceste cifre pentru a le înțelege și pentru a ști să le interpretăm. Deoarece, dacă această evaluare ne ajută să măsurăm impactul produselor noastre și să îl diminuăm, ea a fost gândită în plus ca un instrument de ajutor atunci când alegi un produs.
În prezent, afișarea evaluării ecologice a produselor noastre are în vedere exclusiv produsele noastre textile. Obiectivul nostru este acela de a putea să vă propunem această cifră în ansamblul ofertei noastre.
Pentru a înțelege mai bine, vom compara totuși impactul mediu al altor produse decât cele textile. Fabricarea unei biciclete are un impact mult mai mare decât cea a unui tricou. Acest lucru se poate explica prin materialele utilizate pentru producție (și mai ales cantitatea, prin urmare greutatea sa finală), prin procedeul de fabricare, prin acțiunile desfășurate pentru întreținere.
În medie, pentru un tricou simplu (adică fără specificități tehnice), impactul său va fi de aproximativ 8,79 kg CO₂e. Pentru o bicicletă, media se situează mai degrabă în jurul valorii de 96 kg CO₂e (totul depinde, bineînțeles, de modelul bicicletei).
Pentru a înțelege mai bine, iată câteva cifre medii ale impactului per produs:
Bidon din plastic: 1,13 kg CO₂e
Cască: 3,77 kg CO₂e
Tricou: 8,79 kg CO₂e
Încălțăminte: 12,28 kg CO₂e
Rucsac: 19,38 kg CO₂e
Pantalon: 20,29 kg CO₂e
Jachetă: 30,70 kg CO₂e
Bicicletă: 96 kg CO₂e
Ar putea fi interesant să ținem cont de alte criterii. Pentru o bicicletă, de exemplu, durata sa de viață este mult mai ridicată decât cea a unui tricou. (bicicletele bunicilor noștri, pe care ne face plăcere să le restaurăm, sunt o dovadă a acestui lucru!). Pe lângă faptul că poate fi reparată de sute de ori, aceasta poate să devină un instrument de deplasare zilnic și să vă ajute să reduceți propria amprentă de carbon.