EVALUAREA IMPACTULUI PRODUSELOR NOASTRE ASUPRA MEDIULUI

Evaluarea impactului produselor noastre asupra mediului

Produsele noastre nu mai au niciun secret

Probabil că ai remarcat deja pe site-ul nostru : amprenta de carbon a produselor noastre textile este disponibilă de acum înainte.

Ce înseamnă acest lucru? Pentru ce și cui poate servi acest lucru? Cum acționăm? Vom explica totul aici! Pentru că la DECATHLON, noi proiectăm propriile produse și este posibil să fim una dintre singurele companii care afișează o cifră precisă a impactului dioxidului de carbon.

EVALUAREA IMPACTULUI PRODUSELOR NOASTRE ASUPRA MEDIULUI

Amprenta de carbon, co2"e": o explicație clară

Atunci când vorbim de amprenta de carbon, vorbim despre impactul asupra schimbărilor climatice. Aceasta este calculată prin măsurarea tuturor gazelor cu efect de seră (azot, metan, dioxid de carbon etc.) emise de produs în toate etapele ciclului său de viață.

Pentru a simplifica identificarea acestei amprente, convertim aceste gaze și impactul lor echivalent în kg. De aceea, vorbim de kg CO2e, litera „e” mic după CO₂ însemnând „echivalent”.

EVALUAREA IMPACTULUI PRODUSELOR NOASTRE ASUPRA MEDIULUI

De ce „kg co₂e”?

Este vorba despre o unitate creată de GIEC (Grupul interguvernamental de experți privind schimbările climatice) pentru a compara pe aceeași scară a diferitelor gaze cu efect de seră și pentru a oferi o viziune clară a impactului unui produs sau al unui serviciu.

De exemplu, GIEC estimează că 1 tonă de metan (care este un gaz cu efect de seră) are în medie efect poluant și efect asupra încălzirii climatice de 28 de ori mai mare decât 1 tonă de CO₂.

Dacă rezumăm: 1 tonă de metan este astfel contabilizată ca 28 de tone de CO₂ echivalent într-un calcul al impactului ecologic.

Acest lucru înseamnă deci că 1 tonă de metan = 28 de tone de CO₂e.

EVALUAREA IMPACTULUI PRODUSELOR NOASTRE ASUPRA MEDIULUI

Cum mă pot orienta?

Acum, pentru că știm despre ce discutăm, este important pentru noi să vă ajutăm să înțelegeți diferitele trepte. Transmiterea unei cifre nu este suficientă, trebuie să putem să o comparăm cu altele, pentru a înțelege.

Pentru a vă face o idee, iată câteva exemple de comparații cu un drum cu mașina în funcție de Base Carbone© a ADEME (Agenția pentru protecția mediului și managementul energiei, din Franța):

1 kg CO₂e = 5 km cu mașina cu benzină
10 kg CO₂e = 50 km cu mașina cu benzină
50 kg CO₂e = 250 km cu mașina cu benzină
100 kg CO₂e = 500 km cu mașina cu benzină
500 kg CO₂e = 2500 km cu mașina cu benzină
1000 kg CO₂e = 5000 km cu mașina cu benzină

(Pentru a obține numărul de kilometri, trebuie să împărțim numărul de kg de CO₂e la 0,2).

Însă 1000 km cu mașina cu benzină înseamnă enorm, nu?

Da, ar putea să pară mult. Însă este important să punem în perspectivă aceste cifre pentru a le înțelege și pentru a ști să le interpretăm. Deoarece, dacă această evaluare ne ajută să măsurăm impactul produselor noastre și să îl diminuăm, ea a fost gândită în plus ca un instrument de ajutor atunci când alegi un produs.

În prezent, afișarea evaluării ecologice a produselor noastre are în vedere exclusiv produsele noastre textile. Obiectivul nostru este acela de a putea să vă propunem această cifră în ansamblul ofertei noastre.

Pentru a înțelege mai bine, vom compara totuși impactul mediu al altor produse decât cele textile. Fabricarea unei biciclete are un impact mult mai mare decât cea a unui tricou. Acest lucru se poate explica prin materialele utilizate pentru producție (și mai ales cantitatea, prin urmare greutatea sa finală), prin procedeul de fabricare, prin acțiunile desfășurate pentru întreținere.

În medie, pentru un tricou simplu (adică fără specificități tehnice), impactul său va fi de aproximativ 8,79 kg CO₂e. Pentru o bicicletă, media se situează mai degrabă în jurul valorii de 96 kg CO₂e (totul depinde, bineînțeles, de modelul bicicletei).

Pentru a înțelege mai bine, iată câteva cifre medii ale impactului per produs:

Bidon din plastic: 1,13 kg CO₂e
Cască: 3,77 kg CO₂e
Tricou: 8,79 kg CO₂e
Încălțăminte: 12,28 kg CO₂e
Rucsac: 19,38 kg CO₂e
Pantalon: 20,29 kg CO₂e
Jachetă: 30,70 kg CO₂e
Bicicletă: 96 kg CO₂e

Ar putea fi interesant să ținem cont de alte criterii. Pentru o bicicletă, de exemplu, durata sa de viață este mult mai ridicată decât cea a unui tricou. (bicicletele bunicilor noștri, pe care ne face plăcere să le restaurăm, sunt o dovadă a acestui lucru!). Pe lângă faptul că poate fi reparată de sute de ori, aceasta poate să devină un instrument de deplasare zilnic și să vă ajute să reduceți propria amprentă de carbon.

Amprenta de carbon - care este impactul asupra noastră și asupra mediului nostru înconjurător?

EVALUAREA IMPACTULUI PRODUSELOR NOASTRE ASUPRA MEDIULUI
Care este legătura dintre evaluare, ecodesign și criteriul ecologic? După cum probabil v-ați dat seama, evaluarea produselor noastre este un mod prin care putem fi cât mai transparenți posibil și prin care vă permitem să faceți o alegere clară a produselor. Și acest lucru este posibil prin ecodesign și prin criteriul ecologic.
EVALUAREA IMPACTULUI PRODUSELOR NOASTRE ASUPRA MEDIULUI


Ce este nota care evaluează impactul unui produs asupra mediului?
Nota globală atribuită unui produs pentru a compara impactul său asupra mediului cu cel al produselor din aceeași categorie. Ea este calculată pe baza unei grile stabilite de Agenția Franceză pentru Tranziție Ecologică, în funcție de impactul său asupra mediului (cantitatea de apă uzată generată, emisii de gaze cu efect de seră, epuizarea resurselor naturale) în fiecare etapă a ciclului său de viață.
EVALUAREA IMPACTULUI PRODUSELOR NOASTRE ASUPRA MEDIULUI


Cum și de ce ne evaluăm produsele?

Evaluarea ecologică este un demers care constă în măsurarea cu precizie a impacturilor asupra mediului ale unui produs în toate etapele ciclului său de viață (schimbare climatică, epuizarea resurselor fosile, poluarea apelor etc.). În timpul evaluării unui produs, ținem cont de extracția materiei prime, transportul său până la uzina care o prelucrează, transformarea în sine, fabricarea, transportul produsului finit, utilizarea sa și sfârșitul vieții sale.

Pentru a evalua un produs, ne bazăm pe date existente care provin de la ADEME, o agenție independentă finanțată de Stat. Aceasta garantează imparțialitatea și corectitudinea datelor furnizate. Aceste date ne permit să spunem că o anumită componentă, un anumit material sau un anumit procedeu de fabricare emite o anumită cantitate de CO₂. Este foarte simplu: plecăm de la un anumit produs (despre care cunoaștem toate etapele ciclului de viață, deoarece noi proiectăm acel produs), îl punem față în față cu datele furnizate de ADEME și obținem impactul produsului.

Această imagine globală a impactului ne este utilă din două motive:

#1: pentru noi, deoarece ne permite să luăm bune decizii strategice de reducere a impactului. Evaluăm pentru a proiecta ecologic, oferind echipelor noastre de proiectare datele corecte, pentru a alege materialele sau procedeele de fabricare cu un impact redus. Datorită acestor date, putem pilota traseul nostru CO₂ pe termen lung și putem face ca activitatea viitoare a DECATHLON să fie compatibilă cu limitele planetare.

#2: și pentru voi! Această informație vă permite să luați în considerare un criteriu din ce în ce mai important în timpul actului de cumpărare.

ȘI MÂINE?

Pe lângă impactul asupra schimbării climatice, echipele noastre măsoară alte impacturi legate de întregul ciclu de viață al produselor noastre. În viitor, vom putea să vă comunicăm impactul produselor noastre asupra poluării apelor dulci și asupra apelor marine (denumit și „eutrofizarea apei”). Precum și impactul lor asupra sănătății omului prin poluarea aerului.