Sport si gastrita

Sportul și gastrita

În sport (dar mai ales în sporturile de anduranță), problemele legate de digestie sunt des întâlnite. Acestea afectează între 30% și 50% dintre sportivi (alergătorii sunt pe primul loc). Primul lucru pe care trebuie să-l faci, este să analizezi originea apariției acestor afecțiuni, înainte de a-ți modifica rutina alimentară. Iată câteva recomandări pentru a îmbunătăți funcționarea sistemului digestiv înainte și după efort.

PREVENIRE

Afecțiunile digestive pot fi cauzate de mai mulți factori:

- Ischemie digestivă, lipsa oxigenului la nivelul tubului digestiv. Aceasta este cauzată de distribuirea sângelui în mușchi (care este mai mare în timpul efortului).

- Masă luată prea târziu. Alimentele nu sunt complet evacuate din stomac înainte de masa următoare.

- Alimentație necorespunzătoare înainte de efort. Un regim alimentar cu prea multe glucide poate cauza fermentație intestinală. O ultimă masă prea bogată în proteine sau grăsimi duce la o digestie mai grea.

- Alimentație necorespunzătoare în timpul efortului. Băuturi prea concentrate (hipertonice), prea reci sau în cantități prea mari.

- Deshidratare.

- Aspirina sau antiinflamatoarele, înainte sau în timpul efortului, vor crește cu 5 ori riscul de probleme digestive.

De asemenea, consumul de fibre reglează tranzitul intestinal al alimentelor, însă trebuie evitat abuzul, deoarece ar putea cauza un rezultat contrar celui dorit.

Din când în când, înlocuiește produsele rafinate (paste și pâine din făină albă, orez alb etc.) cu produse integrale. Crește porția de fructe și legume și micșorează cantitatea alimentelor ce conțin feculenți sau proteine. Acești pași te vor ajuta să îmbunătățești tranzitul intestinal.

ÎN TIMPUL EFORTULUI

Chiar dacă ai luat toată măsurile necesare înainte de efortul fizic, câteodată disconfortul digestiv își face apariția. O alimentație în timpul sportului ce nu este bine controlată poate crea neplăceri.

         -   Evită consumul de apă prea rece. Aceasta poate accelera tranzitul intestinal, iar astfel apare diareea. 15°C este o temperatură optimă de hidratare, care nu provoacă riscuri.

          -  Dacă alegi să consumi o băutură pentru efort, fii atent la concentrație. Aceasta nu trebuie să fie hipertonică: respectă proporțiile indicate de producător în cazul temperaturilor exterioare moderate și folosește o concentrație puțin mai mică atunci când vremea e caldă. Exclude băuturile energizante (a nu se confunda cu băuturile energizante pentru sportivi) din alimentația ta, pentru a reduce riscul apariției gastritei.

          -  Produsele alimentare trebuie testate în mod regulat: : e posibil ca unele produse potrivite pentru unii sportivi să nu ți se potrivească ție și invers. În timpul unei activități sportive intense sau de lungă durată pot apărea diferențe mari de la un sportiv la altul, în funcție de intoleranța la gluten sau lactoză (a nu se lua în calcul alimentația de zi cu zi).

CONCLUZIE

Întotdeauna este mai ușor să previi decât să vindeci. Este important să înțelegem de ce apar afecțiunile digestive (alimentația nepotrivită poate cauza apariția afecțiunilor gastrice), pentru a combate disconfortul ce poate strica o experiență sportivă ce ar fi trebuit să aducă plăcere.

Etienne

Etienne

Sportiv dintotdeauna și practicant de triatlon de 5 ani, îmi plac mai mult distanțele lungi (maratoanele, IronMan®). Sunt mândru că sunt primul francez ce a ajuns la final la Campionatul Mondial 70.3 în septembrie 2017 ce s-a desfășurat în Statele Unite. De asemenea, pe lângă jobul la Decathlon, sunt dietetician nutriționist și colaborez cu numeroși sportivi în pregătirea lor de nutriție sportivă. Activitate sportivă și nutriție bună? Ambele sunt soluții foarte bune pentru a rămâne în formă!

Rolul băuturilor izotonice

Rolul băuturilor izotonice

Băutură izotonică, băutură energizantă sau băutură pentru efort. Există o mulțime de termeni pentru o băutură destinată sportivilor. Aceste băuturi sunt din ce în ce mai cunoscute, dar ce înseamnă? Sunt toate la fel? Cum se consumă?