alergare

Sport la amiază: 3 puncte esențiale pentru o zi reușită

Există din ce în ce mai mulți sportivi care înlocuiesc masa de prânz cu o activitate sportivă. Care sunt motivele? Menținerea în formă, pierderea în greutate, pregătirea pentru un eveniment sportiv etc. Pauza de prânz este importantă, însă nu trebuie să sacrifici masa de prânz din lipsă de timp. Iată 3 puncte esențiale care te vor ajuta să practici sportul în bune condiții, fără a fi afectat de oboseala de după amiază.

1) O dimineață eficientă

- MICUL DEJUN

O zi reușită începe cu un bun mic dejun. Nu uita că ultima dată ai mâncat cu o seară înainte, ceea ce înseamnă că rezervele de energie sunt reduse. Așadar, trebuie să ți le refaci.

Un mic dejun echilibrat constă dintr-o băutură caldă, un produs din cereale (pâine, cereale etc.), un produs lactat și un fruct sau un suc de fructe.

- GUSTARE

Dimineața trebuie să-ți pregătești corpul pentru antrenamentul de la amiază, așadar vei avea nevoie de o gustare la ora 11:00. Dacă-ți consumi toate rezervele de energie, riști ca antrenamentul tău să nu fie prea eficient. Un baton din cereale și un fruct, poate chiar un ultra bar îți vor asigura aportul de energie necesar.

Pentru cei ce-și doresc să piardă în greutate, este greșit să crezi că lipsa unor alimente te vor ajuta în acest sens. Această gustare are și ea un rol important pentru eficiența antrenamentului.

Gustare

2) O masă de prânz ușoară ce ajută la recuperare

După antrenamentul de la amiază, pauza s-a scurs. Adesea trebuie să mănânci rapid, dar acest lucru nu înseamnă că trebuie să mănânci și nesănătos. Este important să ținem cont de faptul că lipsa unei mese este dăunătoare pentru organism. Aceasta va cauza oboseală severă în timpul după-amiezii, dar și iritabilitate.

Ia o masă ușoară, cu puține grăsimi, dar bogată în energie (glucide), pentru a reface rezervele de energie.

Iată câteva exemple de mese ușoare, care pot fi consumate rapid, fără a crea probleme digestive:

- Quiche (tartă sărată), salată

- Iaurt

- Măr

- Salată mixtă (piept de pui, paste, roșii, porumb, castravete...)

- Iaurt

- Banană

3) Hidratare corespunzătoare

Hidratarea are un rol esențial în alimentație. Aceasta este obligatorie dacă îți propui să faci sport între orele 12:00 și 14:00. Nu aștepta să ți se facă sete ca să bei lichide, ci bea în mod regulat pe tot parcursul dimineții, astfel vei fi pregătit pentru antrenamentul ce urmează. După sport, bea apă toată după-amiaza, pentru a te recupera. 

Sfaturi care te-ar putea interesa

Cum să mănânci echilibrat?

Cum să mănânci echilibrat: sfaturile noastre de sport și alimentație

Subiectul mâncării sănătoase este abordat foarte des, mai ales în ultima vreme. Dar ce înseamnă să mănânci echilibrat și, mai ales, cum o faci corect?Descoperă sfaturile și ideile de rețete împărtășite cu noi de Matthieu, expert în nutriție.

10 SFATURI PENTRU ZIUA TA SPORTIVĂ

10 SFATURI PENTRU ZIUA TA SPORTIVĂ

Sfatul #1 « Sport & nutriție » : Servește mesele la ore fixe Sfatul #2 « Sport & nutriție » : Ia micul-dejun Sfatul #3 « Sport & nutriție» : O alimentație variată și echilibrată