bike

Sfaturi de nutriție și hidratare pentru deplasări pe bicicletă la munte

Deplasările pe distanțe lungi cu bicicleta, pe munte, necesită un aport mare și consecvent de energie. Pregătirea de înainte de sport și primii kilometri vor avea o importanță mare pentru a putea termina ieșirea cu bicileta într-o condiție fizică decentă: alimentația și hidratarea pot să dăuneze, dacă le neglijezi sau dacă nu le incluzi în antrenament.

1) Micul dejun, pentru a începe bine ziua

Începe ziua cu un mic dejun complet. Acesta va ajuta la reglarea aportului caloric din timpul mersului pe bicicletă. Această masă este destul de des neglijată de sportivi, cu toate că este unul din factorii principali de repartiție a energiei pe întreaga zi.

Ce ar trebui să facă parte din micul dejun:

o   1 băutură pentru hidratare: ceai, cafea.

o   1 feculent (aliment glucidic bogat in amidon) pentru glucide complexe: pâine, cereale, biscuiți.

o   1 fruct (sau un suc de fructe, un compot), pentru vitamine și minerale.

o   1 produs lactat, pentru calciu: lapte semi-degresat, brânză de vaci, iaurt natural.

o   Unt (sau margarină), pentru acizi grași, esențiali, și vitamine.

o   1 produs ce conține zahăr: dulceață, miere.

La fel de eficiente, însă mai simple și rapide:

o   Energy Cream de la Aptonia : ușor digerabilă, poate fi consumată cu doar 30 de minute înainte de sport. Conține toți factorii alimentari necesari (404 kcal, vitaminele B1, B6, C, zinc și magneziu), și poate fi pregătită în ultimul moment (fără coacere).

o   Energy Cake de la Aptonia : poate fi consumată cu 1h 30 înainte de sport și poate fi preparată cu 1 - 2 zile înainte de a fi consumată: practică pentru economisirea timpului (și a somnului) înaintea unui antrenament de alergare, de exemplu.

Dacă de dimineață nu îți este foame, poți bea un pahar mare cu apă, de îndată ce te-ai trezit, pentru a crește pofta de mâncare.

nutritie

2) Alimentație pentru deplasările pe distanțe lungi, pe munte

Gustare înainte de sport

Înainte de o ieșire lungă cu bicicleta, este recomandat să consumi o gustare de aproximativ 200 kcal. Cu 15 minute înainte de a începe pedalarea. Această gustare poate fi compusă din:

o   1 sau 2 batoane energizante cu nuci Aptonia

o   2 paste de fructe Aptonia

o   2 rondele de orez + 2 lingurițe cu unt de arahide + 1 banană

o   1 ou poșat + 1 brioșă

o   1 baton cu proteine (în jur de 15 g de proteine și 25 g de glucide)

o   2 felii de pâine integrală + 4 lingurițe cu unt de arahide

o   20 migdale + 1 iaurt grecesc

o   1 compot de mere (fără zahăr) + 5 biscuiți cu cereale

o   2 felii de pâine integrală prăjite + 1 ou fiert tare + ¼ roșie

o   1 baton de cereale+ 1 iaurt natural + 1 portocală

 

Sfaturi de nutriție pe tot parcursul antrenamentului

Alimentația depinde de mai mulți factori: timperatură, cât de denivelat este traseul, durata (pe lângă distanță, mai ales la munte) și, mai ales, în ce formă ești. Adesea nu consumăm destule alimente sau apă. Antrenamentele te ajută să exersezi și să îmbunătățești digestia în timpul efortului.

Recomandare de alimentație în timpul practicii de ciclism:

- 1 bidon de 750 ml la fiecare oră/ 1 oră și jumătate

- jumătate de baton energizant din oră în oră

- 1 banană după 2h 30 de efort și după 4h 30 de efort

- 1 gel energizant după 1h 30, 3h 30 și 5h30 de efort

nutritie

Nevoile de hidratare variază în funcție de vreme și de dificultatea traseului. Ține cont că trebuie să consumi câte jumătate de baton după fiecare oră, iar ultima jumătate, atunci când ai terminat antrenamentul, pentru a începe astfel procesul de recuperare. Ia cu tine 2 bidoane de băutură energizantă, precum Iso+: această cantitate de apă nefiind suficientă pentru un antrenament cu o durată mai mare de 2h 30, o posibilitate este să iei cu tine pliculețe Double Use, mult mai practice și mai ușor de utilizat, decât pudra Iso+! Pliculețele Double Use se prepară în momentul în care umpli bidonul cu apă (la punctele de hidratare), înlocuind astfel băutura necesară în timpul efortului. Încearcă să te hidratezi la fiecare 10 minute (7 minute dacă este foarte cald).

 

3) Recuperarea

Dacă ai posibilitatea să iei masa în decursul unei ore după antrenament, bea niște apă bogată în bicarbonat și sodiu. Masa trebuie să conțină:

·       Fructe și legume (pentru aport de vitamine și minerale)

·       Feculenți (pentru a reface rezerva de glicogen)

·       Carne roșie sau pește (pentru refacerea mușchilor)

·       Un produs lactat

·       Puține grăsimi (precum ulei de rapiță)

 

Dacă vrei ca ciclismul pe distanțe lungi la munte să rămână o activitate plăcută, nu lăsa nutriția și alimentația pe al doilea plan. Dacă simți nevoia, poți seta alarma pe smartwatch-ul tău: o alarmă la fiecare 10 minute, pentru a te hidrata. Desigur că nu trebuie să aștepți să-ți fie sete sau foame. Înainte cu câteva minute de a fi timpul să iei o gustare (stare fiziologică numită și hipoglicemie), vei simți că vrei să pedalezi fără încetare! Dacă ai o senzație bruscă de bine, gândește-te dacă ai mâncat cu puțin timp în urmă: dacă nu, oprește-te și mănâncă ceva!

Etienne

Etienne

Sportiv dintotdeauna și practicant de triatlon de acum 5 ani, mă simt mai bine pe trasee lungi (maratoane, IronMan®). Sunt mândru că sunt primul francez care a ajuns la final la Campionatul Mondial 70.3 în septembrie 2017 în S.U.A. Pe lângă postul din Decathlon, sunt dietetician și nutriționist și colaborez cu numeroși sportivi în pregătirea lor nutrițională sportivă. Activitate fizică și alimentație bună? Ambele sunt soluții (foarte bune) de a rămâne în formă!

Sfaturi care te-ar interesa

Sfaturi Decathlon: Articole cu Informatii Sportive, Nutritie ...

Sfaturi Decathlon: Articole cu Informatii Sportive, Nutritie ...

Blogul unde gasesti informatii sportive corecte si complete, din toate sporturile, sanatate, nutritie, antrenamente, evenimente, ...

Cum să mănânci echilibrat?

Cum să mănânci echilibrat: sfaturile noastre de sport și alimentație

Subiectul mâncării sănătoase este abordat foarte des, mai ales în ultima vreme. Dar ce înseamnă să mănânci echilibrat și, mai ales, cum o faci corect?Descoperă sfaturile și ideile de rețete împărtășite cu noi de Matthieu, expert în nutriție.