regulile scrimei

Descoperă regulile scrimei

Descoperă regulile scrimei, pentru a practica în siguranță și respectând normele acestui sport.

Cu o istorie bazată pe experiența câmpului de luptă și a duelului, regulile scrimei sunt simple:respectarea anumitor limite și a fair-play-ului și onoarei, presupune atingerea adversarului cu arma, fără ca tu să fii lovit.

Pista de scrimă

Pista pe care concurează scrimerii este dreptunghiulară.Măsoară 14 metri lungime și între 1,5 și 2 metri lățime.Pista are o linie centrală, o linie de punere în gardă, o linie mediană și o linie de fund.Dacă ambele picioare depășesc linia de fund, punctul este pierdut.

Cele trei tipuri de arme de scrimă: sabie, floretă și spadă

Există trei tipuri de arme în scrimă.Aceste trei arme pot varia în greutate, dimensiune, zona de lovire (zona de pe armă cu care cineva poate să-și lovească adversarul) și suprafața valabilă (zona pe care trebuie să o atingă pe corpul adversarului pentru a obține puncte):

Floreta :Floreta este o armă care măsoară maximum 110 cm și are o greutate medie de 500 g.Această armă ușoară și flexibilă are o lamă dreptunghiulară.Lovitura se face doar cu vârful armei.Suprafața valabilă este cea mai mică dintre cele trei arme, deoarece include doar "trunchiul" (de la pelvis până la umeri, fără brațe și cap) .Mânerul floretei are forma unui pistol.

Spada:Această armă măsoară maximum 110 cm și are o greutate medie de 770 g.Sabia este mai grea decât alte arme și este mai puțin flexibilă.Lovitura se face doar cu vârful armei.Suprafața valabilă include întregul corp.

Sabia:Sabia măsoară maximum 105 cm și are o greutate medie de 500 g.Zona de lovire este mai mare decât la spadă.Include vârful, muchia, spatele și partea plată a lamei.Suprafața valabilă include tot ce este deasupra taliei, cu excepția ambelor brațe.

Scrimă:descoperă regulile unui sport fair play

Desfășurarea unui meci de scrimă

Un asalt, sau mai degrabă un meci dacă ținem scorul, cuprinde, în mod tradițional, în cincisprezece lovituri (sau puncte) în cazul probelor individuale.Dar nimic nu împiedică un asalt cu o singură lovitură, pentru a-ți arăta disponibilitatea pentru luptă.Câștigătorul este desemnat cel care obține 10 sau 5 puncte, în funcție de repriză.

Trăgătorii se poziționează, la începutul fiecărei tușe, pe liniile de punere în gardă, la o distanță de patru metri.
După ce constată că adversarii sunt pregătiți și în gardă, arbitrul ordonă un "Allez ! (porniți!)", prin care se deschide atacul.

Rețineți că franceza este limba oficială și internațională în scrimă.

În luptă, trăgătorii trebuie să respecte anumite limite:
- pista: nu trebuie depășită,
- zona valabilă (în funcție de arme): pentru o tușă, trebuie să lovești adversarul într-o zonă valabilă,
- o luptă demnă: salutarea adversarului și a arbitrului, fără lupte corp la corp, fără violență intenționată, fără încălcare a spiritului sportiv, fără comportament periculos, fără a trișa etc.,
- timpul: trei reprize de trei minute fiecare,
- în sabie și floretă: cele convenite.

Cum se numără punctele în scrimă?

Când cel puțin unul dintre scrimeri își atinge adversarul într-o zonă valabilă, arbitrul încheie lupta cu comanda "Halte! (oprește!) !".Dacă un singur trăgător a lovit în mod valid, lovitura (punctul) îi este acordată.
Dacă cei doi adversari se ating într-un interval scurt de timp (variabil în funcție de armă, vorbim de câteva zecimi de secundă), atunci se poate considera că ambii au lovit.În acest caz :

▪ În probele de spadă, fiecare primește un punct.

▪ În probele de floretă și sabie, aplicarea convenției trebuie să decidă cine primește punctul.Punctul va fi câștigat de cel căruia i se aplica regula de prioritate în momentul atingerii duble.Prioritatea? Este dobândită de primul trăgător care inițiază un atac.Se pierde dacă atacul este parat de adversar, sau dacă își ratează ținta, sau printr-o acțiune a adversarului care i-ar da prioritate, sau, evident, dacă atacul a fost executat incorect.
Odată ce tușa este atribuită, cei doi scrimeri revin la linia lor de punere în gardă.

În cursul secolului al XX-lea, apariția dispozitivelor electrice în materie de arme și veste conductoare a făcut posibilă vizibilitatea loviturii cu becuri de aprindere plasate la marginea pistei. Arbitrul folosește acest lucru pentru a ști, fără echivoc, cine a fost lovit.

Sancțiuni în timpul unui meci de scrimă

Când o luptă este întreruptă, trăgătorii continuă de unde au rămas, cu excepția cazului unei penalizări la sol cu pierderea de un metru.În acest caz, asaltul se reia cu un metru mai departe, în zona trăgătorului care a încălcat regula.

De asemenea, arbitrul poate sancționa trăgătorii o greșeală cu un cartonaș galben, un cartonaș roșu și un cartonaș negru:

Cartonașul galben este acordat pentru o greșeală minoră (avertisment):părăsirea planșei sau lupta corp la corp (floretă și sabie).Servește ca avertisment, deoarece al doilea galben se transformă într-un cartonaș roșu.

Cartonașul roșu pedepsește greșelile intenționate:lovitură brutală sau folosirea brațului sau a mâinii neînarmate.Cartonașul roșu este întotdeauna însoțit de o tușă de penalizare pentru cel care a greșit

Cartonașul negru se acordă pentru greșeli grave, cum ar fi refuzul de a saluta la momentul potrivit sau trișat.Acesta duce automat la excludere.

Scrimă în echipă: regula releului

Scrima este un sport care se practică și în echipă.Echipele sunt formate din patru trăgători (inclusiv o rezervă).Formula pentru meciul de echipă este definită conform formulei "releului italienesc":trăgătorii se alternează pe rând la fiecare cinci tușe și prima echipă care are 45 de tușe câștigă.

Scrima se poate practica și în scaun cu rotile?

Scrimerii sunt așezați față în față pe un scaun cu rotile special adaptat pentru persoanele cu dizabilități.Cu o înălțime fixă de 53 cm de la sol, luând în calcul și perna.Fiecare scaun este fixat pe o placă de carbon de roțile din spate, precum și de furcă.Plăcile sunt conectate între ele printr-un braț metalic care permite deplasarea sau aducerea plăcilor împreună, înainte de a le bloca.

Distanța este determinată de trăgătorul cu cel mai scurt braț.Odată validată distanța, aceasta nu se poate modifica pe durata atacului.Trăgătorul își ține arma într-o mână, mânerul scaunului în cealaltă.În timpul meciului, trăgătorul nu are voie să se ridice (are întotdeauna o fesă pe scaun) sau să-și folosească picioarele.

Ținuta este identică cu cea a scrimerilor fără dizabilități, în afară de spadă, la care se adaugă o protecție electrică tip vestă, pentru a nu se număra loviturile la picioare, aceasta fiind o țintă prea ușoară.
Regulile sunt aceleași ca și pentru trăgătorii fără dizabilități", cu excepția spadei:atingerile sub linia șoldului nu sunt valide.

Scrimă:descoperă regulile unui sport fair play

Cele trei categorii de scrimă pentru persoanele în scaun cu rotile

Categoria A: trăgător cu echilibru al trunchiului (prezent la Jocurile Paralimpice)

Categoria B: trăgător fără echilibru al trunchiului

Categoria C: tetraplegie (nu este prezentă la Jocurile Paralimpice)

Punerea în gardă se face fără atingere.Armele trebuie să fie imobile de la început.Sunt prezenți trei arbitri:un arbitru de asalt și doi arbitri care verifică respectarea pozițiilor.Ei verifică dacă trăgătorul rămâne așezat.

La categoria cu deficiențe de vedere, pentru a asigura corectitudinea, trăgătorii trebuie să poarte o mască opacă sub mască.

Scrima în România

Cei care doresc să descopere secretele acestui sport se pot înscrie la cluburile prezente în mai multe orașe ale țării. Lista tuturor cluburilor este dusponibilă pe site-ul Federației Române de Scrimă.

Este un sport cu un palmares impresionat,  așa că de ce să nu faci pasul și să încerci acest sport?

Și așa cum a spus Molière:secretul scrimei constă în două lucruri: a lovi fără a fi lovit. Sperăm să vă fi trezit interesul pentru acest sport cu o moștenire bogată.

Scrimă:descoperă regulile unui sport fair play

Echipa de redactare a sfaturilor sportive

Sport, fitness, bunăstare:Suntem bucuroși să vă împărtășim sfaturile și ideile noastre.