ARMELE ŞI ECHIPAMENTUL PENTRU SCRIMĂ

Armele şi echipamentul pentru scrimă

Pentru a debuta în scrimă, trebuie să vă alegeți mai întâi una dintre cele trei arme și de asemenea echipamentul obligatoriu pentru a va putea confrunta cu adversarul in siguranta

ARMELE ŞI ECHIPAMENTUL PENTRU SCRIMĂ

Floreta

Floreta este o armă de împungere (atingem cu vârful) cu caracteristica unei lame de bază pătrate.
Aria de contact (unde are dreptul sportivul sa atinga adversarul pentru a puncta) în cazul floretei are un decupaj în zona toracică mai sus de bifurcaţie, comparativ cu sabia unde şi masca este de asemenea, considerată o zonă validă.

In asalturile in care cei doi sportivi se ating simultan, punctul va fi acordat celui care a atins prima oara, daca nu se poate defini acest lucru, nu se va acorda punct niciunuia.
La originea sa, la sfârșitul secolului al XVIII-lea, floreta a fost o armă de pregătire și studiu a scrimei. Spre deosebire de spadă și sabie, floreta nu a părăsit niciodată mediul închis al sălii de arme: nu a fost folosită pe câmpuri de luptă sau în dueluri.

Floreta a fost până la sfârșitul secolului al XlX-lea singura armă de scrimă permisă femeilor. Numele său provine de la vârful armei care este protejat de un buton numit anterior floare de lână și numit astăzi muscă. Această caracteristică, permite atacuri in cadrul asalturilor fără riscul de rănire.
In momentul atingerii zonei de punctare cu acest buton punctul devine valid.

ARMELE ŞI ECHIPAMENTUL PENTRU SCRIMĂ

Spada

Spada este arma cea mai accesibilă, deoarece acțiunile în timpul atacurilor sunt relativ lente în comparație cu alte arme. In asalturile in care cei doi sportivi se ating simultan, un punct este acordat fiecărui sportiv.

Spada are o lungime de 110 cm și maximum 770 de grame. Lungimea lamei este de 90 cm. Secțiunea lamei spadei este triunghiulară.Marginile sale nu sunt ascuţite.

Butonul situat la capătul lamei funcționează pe principiul unui comutator. Trebuie să exercite o presiune mai mare de 750 de grame pentru a permite trecerea curentului electric prin circuitului sabiei.
Cochilia spadei este circulară. Protejează mâna care ţine spada. Diametrul acesteia nu trebuie să depășească 13,5 cm. Este izolată electric pentru a nu fi considerat drept suprafață.

ARMELE ŞI ECHIPAMENTUL PENTRU SCRIMĂ

Sabia

Sabia diferă de celelalte două arme, deoarece este permisă atingerea atât cu marginea de tăiere și marginea de contur,cat si cu vârful lamei.

In asalturile in care cei doi sportivi se ating simultan, punctul va fi acordat celui care a atins prima oara, daca nu se poate defini acest lucru nu se va acorda punct niciunuia.
Aria de contact în cazul sabiei este compusa din bust, brate si cap. In cazul atingerii acestor zone se considera zona valida.

ARMELE ŞI ECHIPAMENTUL PENTRU SCRIMĂ

Echipamentul dvs

Echipamentul și îmbrăcămintea trebuie să ofere protecție maximă, lăsând în același timp libertatea de mișcare necesară pentru practicarea scrimei.

El nu trebuie în niciun caz să împiedice sau să rănească adversarul sau să aibă o cataramă sau o deschizătură în care, cu excepția evenimentului fortuit, se poate bloca sau devia vârful adversarului.

În funcție de categoriile de vârstă, țesătura materialului are o calitate al cărei standard de siguranță poate merge de la 350N la 800N rezistență. Baveta măștii poate fi făcută și dintr-o țesătură rezistentă la 1600N!

ARMELE ŞI ECHIPAMENTUL PENTRU SCRIMĂ

Lista cu echipamentul pe care trebuie să-l aveţi

• Bluza: în cazul tuturor armelor, partea inferioară a bluzei trebuie să acopere pantalonii la o înălțime de cel puțin 10 cm.
• Protecţia de sub vestă sau subtirica: purtată pe partea brațului armat protejează mai ales gâtul sub baveta măştii, cele două zone subclaviale și zona axilară a brațului. Purtarea protecției este obligatorie.
• Protecţia pieptului: este obligatorie pentru femei.
• Mănuşa de scrimă: mănușa trebuie să acopere complet jumătate din antebrațul mâinii armate pentru a împiedica pătrunderea adversarului în manșonul manșetei.
• Pantalonii: trebuie să fie fixați sub genunchi.
• Șosete: trebuie să acopere complet piciorul în partea inferioară a pantalonilor și să fie aşezate astfel încât să nu poată cădea.
• Pantofii: oferă întărituri pe călcai și în partea interioară a pantofului pentru o bună protecție în timpul mișcărilor.
• Masca: este formată dintr-o plasă de sârmă, o bavetă și un dispozitiv de fixare în partea din spate a măștii și o limbă.