Reguli de siguranță în timpul practicării de snorkeling

Reguli de siguranță în timpul practicării de snorkeling

Snorkelingul este un sport accesibil tuturor, ce se desfășoară într-un mediu aparte.

Apa nefiind mediul nostru natural, este esențial să respectăm câteva reguli de bază.

- Nu practica snorkeling dacă suferi de probleme cardio-vasculare, incuzând aici (dar fără a fi o lista exhaustivă: infecțiile pulmonare, angină, astm, hipertensiune, boli cardio-vasculare etc), - Consultă-ți medicul, pentru mai multe informații, - Respirația printr-un tub este mai dificilă decât înotul propriu-zis.. Dacă resimți oboseala, că nu ai aer sau ai amețeli, îndepărtează masca de pe față și mergi spre mal.
- Nu pleca niciodată singur/ă să faci snorkeling. Cel mai sigur este să fii însoțit.
- Verifică în mod constant distanța parcursă și acordă atenție curenților: revenirea la mal poate fi obositoare.
- Exersează de mai multe ori punerea și scoaterea echipamentului, înainte de a începe să înoți, într-o zonă unde poți atinge fundul apei cu picioarele.
- Verifică în mod constant condițiile exterioare (apa mării, dacă bate vântul). Protejează-te de frig și de soare, în funcție de condiții.
- Bineînțeles, nu atinge niciodată flora și fauna marină!

Înainte de a pleca, spune-le celorlalți traseul pe care ți l-ai stabilit, anunță pe cineva când te-ai întors.

mască de snorkeling decathlon easybreath

Care este echipamentul necesar pentru a practica snorkeling?

Reguli de siguranță în timpul practicării de snorkeling

Masca Easybreath

Putem enumera mai multe dificultăți: respirația prin mască și tub nu este naturală, muștiucul tubului poate fi considerat incomod și chiar prea puțin igienic. Câmpul vizual al măștii de snorkeling este redus, uneori ecranul se aburește, astfel că nu te mai poți bucura în totalitate de priveliște.

În urma acestei constatări, echipele mărcii Subea au revoluționat, în 2014, practicarea de snorkeling, creând prima mască integrală din lume, ce permite să vezi și să respiri sub apă, la fel de ușor ca la suprafață. Masca Easybreath Decathlon by SUBEA este potrivită pentru toată familia (pentru copii începând cu vârsta de 6 ani).
De-a lungul timpul, a fost creată o gamă completă de produse, câte unul pentru fiecare utilizare: de la cei care fac snorkeling doar la suprafață, până la cei care explorează apele adânci de până la 3m.

Prototipurile măștii de snorkeling de la Decathlon

Au fost propuse 30 de modele, cu 1 lucru în comun: să acopere ochii, nasul și gura în același timp...

- Prototipul măștii Easybreath #1 este o machetă non-funcțională, ce ilustrează conceptul măștii cu tub integrat.

- În urma primelor teste ale prototipului #2, echipa de concepere a produselor a descoperit anomaliile cauzate de ecranul curbat al măștii, ce puteau obstrucționa vederea și da stări de greață.

- Pentru prototipul #3, câmpul vizual a fost îmbunătățit. Anomaliile au fost rezolvate prin înlocuirea ecranului curbat cu unul plat. Însă, această versiune nu rezolva problema formării aburului în interiorul măștii.

- Pentru prototipul #4, echipele și-au concentrat eforturile pe circulația aerului, pentru a rezolva problema formării aburului.
Au fost necesare mai multe ajustări, pentru ca eventuala soluție să nu afecteze nici confortul respirației, nici vederea.
Acest prototip 100% funcțional nu fusese încă stilizat de echipa de design.

- Prototipul #5 este funcțional și conține o parte din designul final. Designul ecranului atât de special al măștii Easybreath, precum și anumite aspecte estetice au fost relucrate, apoi validate, pentru această versiune. Are aceleași caracteristici precum modelul disponibil acum în magazine#6.

mască de snorkeling decathlon easybreath
Echipele noastre au făcut numeroase teste, pentru a putea propune o experiență acvatică unică, sigură

Masca EasybreathÎn prezent, nu există o normă care să reglementeze măștile faciale de snorkeling. Pentru ca experiența folosirii măștilor Easybreath să fie sigură pentru utilizatori, le testăm în laboratoarele partenere (INPP, IRBA, CRITT, Sport controle, DAN).
Protecția ochilor a fost validată în conformitate cu norma EN16805, pentru măști de scufundări, dar și cu regulamentul EPI (echipament de protecție individuală) 2016/425. Pentru a reduce rsicul de edem pulmonar prin imersie, inerent în cazul oricărei activități acvatice, am măsutat efortul respirator, în conformitate cu norma pentru tuburi de snorkeling, EN1972 §3.4

Pentru a ne asigura că CO2-ul inspirat (în urma utilizării măștii) nu poate genera complicații cardio-vasculare, am făcut măsurători fiziologice persoanelor care au testat produsul în condiții de efort reprezentativ pentru practicarea de snorkeling, sub supraveghere medicală. În urma acestor teste, consultanții medicali atestă că utilizarea măștii Easybreath nu prezintă riscuri pentru persoanele care nu suferă de patologii cardio-vasculare (infecții pulmonare, angină, astm, hipertensiune, boli cardiace).

Mai multe informații sunt disponibile în manualul de utilizare

easybreath și securitatea în timpul practicării de snorkeling
kit de snorkeling mască și tub Decathlon

Utilizarea setului de mască + tub

Nu este recomandat să te arunci în apă purtând o mască de snorkeling. Deși ecranul măștii este foarte rezistent, există, totuși, riscul de accidentare, pentru că se poate sparge în mai multe bucăți.

Atunci când îți potrivești masca pe față, nu o strânge prea tare cu intenția de a împiedica pătrunderea apei, riști să obții efectul invers și să te incomodeze. În timpul perioadelor de apnee, tubul se umple de apă. Pentru a scoate apa din tub, suflă, cu calm, în interior, odată ce ai urcat la suprafață. Pentru a evita pătrunderea apei în tub, în cazul valurilor mici, tubul trebuie să fie așezat perpendicular pe față.

Snorkeling fără labe de înot?

Este posibil să faci snorkeling fără să folosești labe de înot, deși ele asigură un plus de confort și siguranță.

Labele de înot te ajută să înaintezi, dar, dacă simți că te descurci și fără ele, și, mai ales, dacă nu ai de gând să parcurgi o distanță prea mare, uită de ele! Pentru protejarea picioarelor la intrarea în apă, mai ales dacă zona este mai stâncoasă, încălțămintea tip aquashoes îți poate fi foarte utilă! Atenție, însă, să nu deteriorezi fauna și flora marină!

Reguli de siguranță în timpul practicării de snorkeling

Tehnica de snorkeling

Nu există, concret, o tehnică. Practicarea se adaptează și în funcție de ce îți dorești tu. Dacă vrei să observi fauna și flora submarină de la suprafață, folosind masca Easybreath, poți, pur și simplu, să plutești, cu câteva mișcări de brațe, din când în când. Dacă îți dorești mai mult, câteva scufundări scurte în apnee, cu masca și tubul, este posibil, aceasta e și ideea acestui sport!

Reducerea riscurilor, prin întreținerea consecventă a măștii

După fiecare utilizare în apa sărată a mării, echipamentul (masca, labele de înot, tubul) au nevoie de îngrijire, pentru a-l putea folosi cu încredere și data viitoare.
Pașii sunt simpli: Clătește echipamentul, apoi lasă-l puțin în apă, pentru a îndepărta sarea. Lasă la uscat, într-un loc ferit de lumina directă a soarelui. Dacă folosești un tub sau o mască cu supapă sau chiar un colac, verifică să nu fi intrat granule de nisip în valvă, pentru ca etanșeitatea să nu fie afectată.

Sfaturile DECATHLON, pentru snorkeling în siguranță

Activitățile sportive în natură sunt minunate, dar nu uita că pot apărea factori care să îți strice experiența...

Cum să te protejezi de frig în timpul practicării de snorkeling?

Corpul tău se răcește mai rapid în apă decât pe uscat. Este esențial să reduci timpul petrecut în apă și să porți echipament din neopren (un top sau un combinezon). Acesta ar trebui să fie pe mărimea ta dar și să fie adaptat temperaturii apei.
Tremur? Buze învinețite? Sunt semne că trebuie să ieși din apă, mai ales dacă apar la copii! Ei sunt mai sensibili la frig!

Reducerea riscului de hidrocuție

Nu intra brusc în apă, ci progresiv, mai ales după o perioadă mai îndelungată de expunere la soare. Umezește-ți pielea ușor, cu palmele (inclusiv zona cefei), pentru a evita un șoc la intrarea în apă.

Anticiparea crampelor și a hipoglicemiei

Mai mulți factori pot genera crampe musculare: temperaturile scăzute, lipsa somnului, băuturile alcoolice, efortul, lipsa condiției fizice, stresul, deshidratarea, foamea, un echipament necorespunzător…
Pentru a evita apariția unei eventuale crampe, înaintează ușor cu ajutorul labelor de înot (alese corect, pe mărimea ta).

Aportul de flotabilitate

Pentru copii și persoanele care nu se simt atât de stăpâne pe sine în apă, un accesoriu ce asigură mai multă flotabilitate este indicat. În plus, este important să faci încălzirea înainte de a intra în apă, dar și să faci stretching, atunci când ieși. În timpul practicării de snorkeling, este recomandat să rămâi în apropierea coastei, pentru a evita orice problemă.
La fel ca în cazul altor sporturi, și pentru snorkeling sunt necesare suficiente resurse de energie, în funcție de efortul depus. Hipoglicemia se caracterizează prin instalarea bruscă a oboselii sau prin crampe .
Potențialele riscuri legate de echipamentul de snorkeling
Echipamentul necesar este redus. Totuși, în cazul unei utilizări necorespunzătoare, pot apărea riscuri. De aceea, este esențial să citești cu atenție manualul de utilizare, înainte de a-l folosi prima dată.

Reguli pentru practicarea în siguranță a snorkelingului

Thibaut

Șef de produs Snorkeling

Pasionat de sporturi subacvatice

Alte sfaturi pentru snorkeling

CUM SĂ ALEGI ECHIPAMENTUL DE SNORKELING

CUM SĂ ALEGI ECHIPAMENTUL DE SNORKELING

Din motive de siguranță și confort, este absolut necesar să te echipezi corect atunci când intri în mare

CUM SE UTILIZEAZĂ MASCA EASYBREATH?

CUM SE UTILIZEAZĂ MASCA EASYBREATH?

Ai mai multe întrebări despre cum se utilizează masca Easybreath? Găsește aici răspunsurile la cele mai frecvente întrebări legate de utilizarea măștii Easybreath de la Subea!