CUM SE UTILIZEAZĂ MASCA EASYBREATH?

Cum se utilizează masca Easybreath?

Ai mai multe întrebări despre cum se utilizează masca Easybreath? Găsește aici răspunsurile la cele mai frecvente întrebări legate de utilizarea măștii Easybreath de la Subea!

CUM SE UTILIZEAZĂ MASCA EASYBREATH?

1. Care sunt precauțiile de care trebuie să țin cont în momentul utilizării măștii Easybreath?

Atenție la nisip!

– Exact ca în cazul ochelarilor de soare, evită contactul măștii Easybreath cu nisipul, întrucât acesta poate zgâria ecranul măștii.

– Nu forța introducerea tubului dacă este nisip în interior. Înainte de fixarea tubului, acesta trebuie clătit cu atenție.

– Nisipul poate bloca flotorul care se află în tub. Pentru a-l debloca, clătește-l bine sau treci cu o cheie peste orificiile de ventilare aflate în spatele tubului, iar apoi clătește tubul, pentru a evacua nisipul rămas.

Pentru a garanta o utilizare optimă în timp, clătește masca după fiecare utilizare și depoziteaz-o în husa ventilată.

CUM SE UTILIZEAZĂ MASCA EASYBREATH?

2. De ce este masca Easybreath disponibilă în 3 mărimi?

Masca Easybreath este disponibilă în 3 mărimi compatibile cu 90% din conformațiile fețelor bărbaților, femeilor și copiilor începând cu vârsta de 6 ani.

Mărimea XS corespunde copiilor începând cu vârsta de 6 ani.
Mărimea S/M corespunde adulților cu fețe mici, femeilor și copiilor cu vârsta de peste 10 ani.
Mărimea M/L corespunde adulților cu fețe medii/mari (în general bărbaților).

CUM SE UTILIZEAZĂ MASCA EASYBREATH?

3. Cum aleg mărimea corectă?

Pentru a alege mărimea corectă, ideal este să probezi masca Easybreath în magazinele Decathlon. Dacă atunci când pui masca pe față nu există niciun spațiu între bărbie și garnitura din silicon a măștii, înseamnă că ai ales mărimea potrivită pentru tine. Dacă nu poți ajunge în magazin pentru a proba masca sau dacă preferi să o comanzi de pe www.decathlon.ro, iată cum trebui să îți alegi mărimea corectă, acasă.

Cu gura închisă, măsoară distanța dintre adâncitura situată în partea superioară a nasului și baza bărbiei:

Pentru o distanță sub 10 cm, alege mărimea XS.
Pentru o distanță între 10-12 cm, alege mărimile S/M.
Pentru o distanță peste 12 cm, alege mărimile M/L.
După primirea comenzii, probează masca și verifică dacă există spațiu între bărbie și partea inferioară a măștii.

CUM SE UTILIZEAZĂ MASCA EASYBREATH?

4. De ce nu este masca easybreath etanșă?

Există mai multe explicații pentru aceste infiltrații de apă.

Cel mai recurent motiv este alegerea greșită a mărimii, adică o mască prea mică sau o mască prea mare.
În cazul bărbaților, barba poate împiedica etanșeitatea dintre garnitura din silicon a măștii și piele, provocând pătrunderea apei în interiorul măștii.
Persoanele cu părul lung trebuie să se asigure că părul nu rămâne prins între frunte și mască.

CUM SE UTILIZEAZĂ MASCA EASYBREATH?

5. Ce trebuie să fac dacă flotorul din tub este blocat?

Pentru a profita din plin de masca Easybreath, evită contactul acesteia cu nisipul. Dacă flotorul este blocat înseamnă că s-a strecurat nisip între acesta și perete. Treci cu o cheie peste orificiile de ventilare din spatele tubului pentru a debloc flotorul. Apoi clătește tubul și îndepărtează nisipul rămas.

Tubul măștii Easybreath integrează un flotor, conceput pentru a împiedica intrarea apei în tub atunci când utilizatorul își apleacă prea mult capul pentru a observa lumea subacvatică sau când sunt valuri. Tubul este prevăzut cu acest flotor, care în momentul scufundării, urcă în tub, pentru a bloca intrarea și pătrunderea apei în interior. În caz de imersiune, suflă atunci când revii la suprafață, pentru a fi sigur/ă că flotorul a coborât în tub.

CUM SE UTILIZEAZĂ MASCA EASYBREATH?

6. De ce respirația este uneori blocată?

Dacă respirația se blochează, înseamnă că ai aplecat capul prea mult în față sau că a trecut un val deasupra ta. Acest blocaj este provocat de sistemul Dry-top al măștii Easybreath, care are rolul de a împiedica pătrunderea apei în interiorul măștii. Cu un tub tradițional, dacă ți-ai apleca capul mult prea în față, ai înghiți cu siguranță niște apă. Acest sistem inovator a cucerit utilizatorii care au testat masca, încă de la prima încercare!

CUM SE UTILIZEAZĂ MASCA EASYBREATH?

7. Cum se prinde tubul măștii Easybreath?

Dacă nu reușești să fixezi tubul pe mască, acest lucru este, fără îndoială, cauzat de prezența nisipului între tub și mască, aproape de garnitură sau în tub. Conectarea celor două elemente este milimetrică, pentru a asigura etanșeitate optimă între tub și mască. Dacă s-a infiltrat nisip, nu trebuie să forțezi intrarea tubului. Este suficient să clătești tubul și masca, să verifici dacă a mai rămas nisip și apoi să încerci să fixezi tubul pe mască.

CUM SE UTILIZEAZĂ MASCA EASYBREATH?

8. De ce aud un zgomot ușor atunci când respir?

Pentru a evita apariția aburului pe ecran și a infiltrațiilor de apă în masca Easybreath, aceasta dispune de numeroase valve în interior. Atunci când respiri, anumite valve se deschid, în timp ce altele se închid, motiv pentru care zgomotul respirației tale va fi ușor amplificat. Este vorba despre același fenomen precum în cazul detentorului, în timpul scufundării cu butelie. Relaxează-te și respiră natural, pe nas, pentru a te bucura din plin de explorarea lumii subacvatice.

CUM SE UTILIZEAZĂ MASCA EASYBREATH?

9. De ce se infiltrează apă în interiorul măștii în momentul scufundării în apnee?

Echipa noastră a realizat conceptul Dry-top pentru a evita infiltrarea apei în interiorul măștii, prin tub, atunci când marea este agitată, sunt valuri sau când utilizatorul apleacă capul prea mult în față. În aceste condiții, utilizatorul care ar folosi un tub tradițional, ar înghiți apă, ceea ce noi am vrut să evităm. Acest sistem Dry-top funcționează atunci când tubul și flotorul sunt în poziție verticală, nu în poziție orizontală, cum este cazul în timpul scufundării în apnee.

Sistemul « Dry top stop water » al măștii este conceput pentru a împiedica infiltrarea apei la interiorul măștii, în cazul în care marea este agitată sau dacă înclini capul prea mult în față. În situații asemănătoare, cu un tub tradițional, apa s-ar fi infiltrat la interior. Așadar am conceput acest sistem pentru a evita situația în care apa îți întră în gură.

Cu toate acestea, acest sistem de blocare nu este eficient decât dacă tubul și flotorul sunt la verticală.

În momentul în care faci o scufundare, tubul este la orizontală : atunci apa se poate infiltra în mască.

CUM SE UTILIZEAZĂ MASCA EASYBREATH?

10. De ce sunt interzise scufundările în apnee cu masca Easybreath?

Masca Easybreath a fost concepută pentru snorkeling la suprafață. Cu această mască, scufundarea în apneee nu este posibilă din mai multe motive:

sistemul Dry-top nu funcționează în poziție orizontală;
volumul de aer conținut într-o mască Easybreath este mult mai mare decât cel dintr-o mască tradițională. Începând de la un 1 m adâncime, presiunea exercitată asupra feței devine inconfortabilă;
în cazul scufundărilor în apnee este necesară decompresiunea, adică să te ții de nas ca și cum ți-ai șterge nasul cu un șervețel, lucru care asigură echilibrarea presiunii urechilor și elimină riscul de spargere a timpanelor. Cu masca Easybreath, această mișcare este imposibilă, pentru că nasul este inaccesibil;

CUM SE UTILIZEAZĂ MASCA EASYBREATH?

11. Barba poate afecta utilizarea măștii Easybreath?

Da. Barba poate afecta etanșeitatea măștii, din cauză că garnitura de silicon a măștii nu va fi în contact optim cu pielea. Exact ca în cazul măștii tradiționale, barba poate crea mici spații prin care apa va putea pătrunde în interior.

CUM SE UTILIZEAZĂ MASCA EASYBREATH?

12. De ce se aburește masca Easybreath?

Sistemul exclusiv anti-aburire, prin ventilare respiratorie, funcționează în apă cu o temperatură de cel puțin 18°C. Este important să clătești masca după fiecare utilizare. Apa sărată și soarele pot provoca o ancrasare a ecranului măștii și aburirea acestuia în timpul practicării de snorkeling.

CUM SE UTILIZEAZĂ MASCA EASYBREATH?

13. Care este utilitatea valvei din spatele capacului alb, în partea inferioară a măștii?

Această valvă asigură evacuarea apei din interiorul măștii, fără a fi nevoie să îți scoți masca. Dacă simți puțină apă în interior, este suficient să ridici capul și apa va fi evacuată prin această valvă.

CUM SE UTILIZEAZĂ MASCA EASYBREATH?

14. De ce chinga măștii nu asigură o strângere optimă?

Dacă simți că această chingă nu este strânsă suficient de mult, înseamnă că nu a fost trecută prin orificiul elastic care se regăsește de-a lungul chingii.

CUM SE UTILIZEAZĂ MASCA EASYBREATH?

15. De ce este masca atât de voluminoasă?

Un prim motiv este faptul că masca trebuie să cuprindă toată fața utilizatorului, pentru a respecta promisiunea: „să asigure vizibilitate la 180° și să permită respirația sub apă, la fel ca la suprafață.”

Un al doilea motiv este faptul că masca Easybreath răspunde mai multor norme, precum cea a tubului și a efortului respirator. Dimensiunea tubului și a ramei albe răspund acestei reglementări (Norma EN 1972).

CUM SE UTILIZEAZĂ MASCA EASYBREATH?

16. De ce tubul nu este mai lung?

Contrar a ceea ce își imaginează multe persoane, tubul Easybreath iese mai mult din apă decât un tub normal. În realitate, un tub normal lăsa impresia că este mai lung pentru că pornește de la nivelul gurii, nu din vârful capului, cum este cazul tubului măștii Easybreath.

De asemenea, este evident că pe măsură ce lungimea tubului este mai mare, cu atât mai mult se respiră mai greu prin el. Poți observa acest lucru respirând printr-un furtun, apoi printr-un tub.

Astfel, pentru a asigura efort respirator conform normelor în vigoare, este imposibil să producem un tub mai lung.

CUM SE UTILIZEAZĂ MASCA EASYBREATH?

17. De ce masca Easybreath nu poate fi folosită pentru antrenamentele de înot?

În timpul înotului, efortul este mai mare decât în timpul practicării de snorkeling. Prin comparație, alergatul implică un efort mai mare decât mersul. Astfel, un antrenament de înot presupune un aport de oxigen mult mai mare și vei respira mai intens pe gură. Din acest motiv, efortul respirator cu masca Easybreath va fi foarte inconfortabil.

CUM SE UTILIZEAZĂ MASCA EASYBREATH?

18. Cât durează rezerva de aer din masca Easybreath?

Masca Easybreath nu conține nicio rezervă de aer. Aerul conținut în volumul măștii nu joacă niciun rol la nivel de respirație, tubul îndeplinește acest rol.

CUM SE UTILIZEAZĂ MASCA EASYBREATH?

19. De la ce vârstă poate fi utilizată masca Easybreath?

Utilizarea măștii Easybreath este recomandată începând de la vârsta de 6 ani.

Află mai multe

Reguli de siguranță în timpul practicării de snorkeling

Reguli pentru practicarea în siguranță a snorkelingului

Snorkelingul este un sport accesibil tuturor, ce se desfășoară într-un mediu aparte. Apa nefiind mediul nostru natural, este esențial să respectăm câteva reguli de bază.