LISTA‌ ‌BAGAJULUI‌ ‌PENTRU‌ ‌MUNTE

Lista bagajului pentru munte. Ce trebuie să iei cu tine?

Ai în plan organizarea unei ieșiri la munte cu familia, însă pregătirea se dovedește a fi mai dificilă decât ai fi crezut inițial? Venim în sprijinul tău cu o listă completă pentru realizarea unui bagaj de munte, indiferent de anotimpul ales.

La finalul acestui articol, vei avea o imagine mult mai clară asupra modului în care îi echipezi pe toți cei dragi pentru o drumeție la altitudini ridicate, pe baza sfaturilor descoperite pe parcurs, dar și în funcție de sugestiile de produs din oferta Decathlon.ro:

1. Ce trebuie să pui în bagajul de munte pentru drumeții vara? 

Drumețiile la munte pe timp de vară îți permit să te retragi în zone răcoroase din natură, atunci când arșița din inima orașului în care locuiești atinge niveluri greu de suportat.

În funcție de timpul disponibil, poți opta pentru drumeții la munte de o zi, sau pe intervale de timp mai mari. Plecând de la acest criteriu, lista bagajului pentru munte vara poate varia, din punct de vedere al cantității, însă elementele de mai jos rămân aceleași:

Îmbrăcămintea pentru munte reprezintă principalul element de trecut pe listă, deoarece asigură confort și mobilitate excelentă, pe întreaga durată a traseului de o zi planificat.

Alege să porți un tricou din poliester in locul celui din bumbac, deoarece o astfel de țesătură nu reține umezeala determinată de efort. Astfel, pielea ta este uscată pentru mai mult timp. Pantalonii scurți sunt recomandați pentru munte în zilele de vară, deoarece permit o aerisire optimă, așadar, o senzație de confort vitală pe potecile de munte.

În caz de ploaie, îți recomandăm să ai la tine o pelerină sau o jachetă din material impermeabil. Poți opta, de asemenea, pentru un hanorac in plus, adăugat în rucsacul de drumeții, pentru un plus de confort termic, precum și pentru o pereche de colanți, sau una de pantaloni suplimentari.

Încălțămintea joasă pentru trekking se recomandă pentru zilele de vară petrecute în natură. Alege un produs prevazut cu sisteme de prindere sigure, astfel încât piciorul să “nu joace”, fapt ce te-ar expune în fața riscului de accidentare. De asemenea, optează pentru un produs impermeabil, cu talpă ce include straturi adânci de aderență.

În privința șosetelor pentru drumeții la munte vara, recomandăm alegerea unor produse realizate tot din materiale sintetice precum poliesterul, ce permit eliminarea umezelii în timp optim. Poți lua mai multe perechi în rucsacul de munte, în cazul în care te uzi la picioare.

Tot în rucsacul de munte pentru o astfel de ieșire trebuie să își mai găsească loc:

- crema de protecție solară cu factor UV
- șapca și ochelarii de soare polarizanți
- tricoul și pantalonii de schimb
- pulverizatorul anti-țântari
- o pereche de sandale
- frontală sau lanternă
- stație emisie-recepție + acumulatori (optional)
- alimente și suplimente nutritive
- recipientul tău de apă
- harta zonei și o busolă (opțional)
- o mică trusă de prim-ajutor.

Betele de trekking sunt de un real folos, în timpul unei drumeții de o zi la munte, pe timp de vara. Așadar, nu uita să le treci pe lista pentru bagajul de munte pe care o realizezi acum alături de noi.

LISTA‌ ‌BAGAJULUI‌ ‌PENTRU‌ ‌MUNTE

2. Ce trebuie să pui în bagajul de munte pentru drumeții iarna?

În timpul lunilor de iarnă, te poți aventura doar pe traseele practicabile, exclusiv în condiții de vreme bună, cât și echipat corespunzător pentru o astfel de ieșire.

Riscurile la care te expui sunt cât se poate de reale, atunci când mergi în drumeții de munte iarna, fără a trece, însă, pe lista de bagaj elementele esențiale:

Bocancii de munte pentru iarnă sunt trebuie să urce pe picior puțin mai sus de gleznă, asigurând confort termic și stabilitate optimă. Tot pentru stabilitate, alege soluții de încălțăminte cu talpă aderentă. Acestea trebuie să mai conțină și un strat suplimentar de material impermeabil, deoarece vei petrece majoritatea timpului mergând prin zăpadă.

Alege șosete groase din poliester și mult mai lungi decât cele puse pe lista de bagaj, în timpul perioadei calde. ATENȚIE: în cazul în care porți două sau chiar trei perechi de șosete simultan, alegerea dimensiunii optime pentru bocanci trebuie raportată la acest aspect.

Îmbrăcămintea în 3 straturi trebuie să își găsească loc pe lista de bagaj pentru munte iarna. Pe trasee NU te îmbraci cu geaca groasă de oraș, deoarece este voluminoasă și poate produce disconfort termic. Cele 3 straturi de îmbrăcăminte recomandate sunt:

Stratul de bază (interior) - soluții vestimentare ce se mulează bine pe trunchi, asigură căldură de care ai nevoie și garantează eliminarea rapidă a umezelii. Mizează pe bluzele de corp din poliester. Pe sub pantalonii de munte, poți purta direct pe piele colanți din materiale cu aceleași proprietăți tehnice.

Stratul intermediar - solutii vestimentare precum polarul sau bluzele tip fleece, ideale pentru confortul termic pe care îl ofera. În caz de vreme bună, acest strat poate deveni stratul exterior, de aceea, este indicat să te îmbraci astfel, când mergi iarna pe munte.

Stratul exterior - jacheta si pantalonii de munte trebuie să fie realizate din materiale impermeabile, dar care se pot plia foarte bine, ocupând cât mai puțin spațiu în rucsac, în cazul în care vremea de afara se încălzește.

În rucsacul de munte pentru drumețiile pe timp de iarnă trebuie să mai adaugi:

- căciulă termică
- cagulă (opțional)
- mănuși tactile
- frontală sau lanternă
- stație emisie-recepție + acumulatori (optional)
- alimente și suplimente nutritive
- recipientul tău de apă
- harta zonei și o busolă (opțional)
- o mică trusă de prim-ajutor.
- loțiune pentru degerături
- cremă de protecție UV
- balsam pentru buze hidratant.

LISTA‌ ‌BAGAJULUI‌ ‌PENTRU‌ ‌MUNTE

3. Ce conține bagajul de munte pentru camparea la cort?

Următoarea listă de bagaj pentru munte este recomandată celor care aleg să stea la cort în inima naturii, elementele regăsite mai jos fiind esențiale pentru o vacanță fără probleme:

- cort
- folie de ploaie
- sac de dormit
- izopren
- pernă gonflabilă
- masă și scaune pliabile
- butelie cu aragaz
- pulverizator anti-țânțari
- lanternă, frontală și baterii.

În privința celorlalte elemente pentru lista bagajului de drumeții la cort, inspiră-te din aspectele pe care le-am discutat până în acest punct al articolului, în funcție de perioada planificată pentru o astfel de aventură.

LISTA‌ ‌BAGAJULUI‌ ‌PENTRU‌ ‌MUNTE

Informațiile pe care le-ai descoperit astăzi au rolul de a-ți oferi o imagine cât mai clară asupra modului în care se realizează lista pentru bagajul de munte. Asigură-te că fiecare element menționat sus își găsește loc printre lucrurile pe care le iei cu tine, pentru o experiență în aer liber lipsită de griji, indiferent de sezonul ales.  

Articole similare

DE CE SĂ UTILIZEZI BEȚE DE DRUMEȚIE ȘI CUM LE POȚI ALEGE?

DE CE SĂ UTILIZEZI BEȚE DE DRUMEȚIE ȘI CUM LE POȚI ALEGE?

Bețele sunt foarte eficiente în timpul drumețiilor, acestea reduc riscul de cădere sau rănire. Iată principalele avantaje ale acestora și cum le poți alege.

PREGĂTEȘTE-TE PENTRU DRUMEȚIE !

PREGĂTEȘTE-TE PENTRU DRUMEȚIE !

ÎNCĂLZEȘTE-TE BINE UN TRASEU ADAPTAT RELUĂRII ACTIVITĂȚII O ȚINUTĂ ADECVATĂ

CUM SĂ ALEGI CORTUL POTRIVIT PENTRU DRUMETIE SAU TREKKING!

CUM SĂ ALEGI CORTUL POTRIVIT PENTRU DRUMETIE SAU TREKKING!

ESTE NEVOIE SĂ TRANSPORȚI CORTUL ÎN RUCSAC? ALEGE CORTUL ÎN FUNCȚIE DE MĂRIMEA GRUPULUI TIPURI DE MONTARE

Cum să-ți echipezi copilul în timpul drumeției?

Cum să-ți echipezi copilul în timpul drumeției?

Înainte de toate, iată ce nu trebuie să faci atunci când îți echipezi copilul pentru drumeție.

Cum întreținem corect bocancii de piele pentru drumeție?

Cum întreținem corect bocancii de piele pentru drumeție?

Odată ce am ales perechea potrivită de bocanci, este normal să ne dorim să ne putem bucura de ea cât mai mult timp! Descoperă în acest articol cum poți spăla corect, aplica soluții de întreținere, repara și depozita bocancii de drumeție!