Unselected
EXERCIȚII AMUZANTE DE STRETCHING PENTRU COPII

Exerciții amuzante de stretching pentru copii

Exercițiul nr.1: floarea care se deschide (încălzirea umerilor) Exercițiul nr.2: prinderea de stele de pe cer (întinderea coloanei vertebrale)

Unselected

Copilului tău îi place la nebunie să danseze prin casă și face asta din zori și până-n seară? Iată 10 exerciții ludice, creative și utile pentru flexibilitatea copiilor.

Pentru început, îți propunem să îl lași să își aleagă ținuta de dans preferată, asigurându-te că aceasta va fi confortabilă în timpul realizării mișcărilor.

Maria, în vârstă de 4 ani și jumătate, a ales ținuta pe care o poartă la cursurile de balet și i-a plăcut nespus de mult să intre în pielea unei dansatoare…Pentru aceste exerciții, copilul nu are nevoie de echipament special, o simplă saltea este suficientă. Exercițiile trebuie să fie realizate într-o atmosferă veselă, pentru a petrece momente plăcute împreună cu cel mic. Îți recomandăm să ai grijă ca cel mic să adopte o poziție corectă în timpul exercițiilor și să nu forțezi executarea anumitor mișcări implicate de exerciții. 

Unselected

Exercițiul nr.1: floarea care se deschide (încălzirea umerilor)

Pentru a realiza acest exercițiu, copilul trebuie să stea așezat în fund, cu tălpile lipite, genunchii deschiși pe fiecare parte și spatele sprijinit de un perete, astfel încât să aibă tot timpul spatele drept în realizarea exercițiului. Înainte de a începe, întrebați-l câte flori vrea să deschidă. Apoi, pentru a realiza acest exercițiu, urmați aceste trei etape:

1/ Faceți o minge mare cu brațele, în fața voastră (prima poziție a brațelor la balet)

2/ Ridicați brațele spre cer, menținând umerii jos

3/ Deschideți brațele de fiecare parte și coborâți-le până la sol, precum o floare care se deschide

EXERCIȚII AMUZANTE DE STRETCHING PENTRU COPII
Unselected
EXERCIȚII AMUZANTE DE STRETCHING PENTRU COPII

Exercițiul nr.2: prinderea de stele de pe cer (întinderea coloanei vertebrale)  

În aceeași poziție, cu tălpile împreunate și genunchii îndepărtați, copilul trebuie să ridice brațele spre cer, pentru a atinge stelele. Obiectivul este prinderea unui număr cât mai mare de stele. De asemena, poți să îi dai mici provocări:

“Uite o stea căzătoare în partea dreaptă, trebuie să mergi s-o prinzi! Iată altă stea căzătoare în partea strângă, ce ai spune să o prinzi și pe ea?” Astfel, copilul își înclină bustul dintr-o parte în alta. Pe tot parcursul realizării acestor exerciții, fii atent ca micuțul tău să rămână cu spatele drept, lipit de perete. 

Unselected
EXERCIȚII AMUZANTE DE STRETCHING PENTRU COPII

Exercițiul nr.3: buburuza care zboară (întinderea mușchilor ischiogambieri)

Pentru acest exercițiu, păstrând spatele drept și sprijinit de perete, copilul trebuie să își întindă picioarele în față (cu genunchii bine întinși) și să urmeze următoarele etape:

Înainte de a coborî asupra picioarelor, copilul poate să își imagineze că degetele de la mâini sunt mici buburuze care trebuie să meargă de-a lungul picioarelor, pentru a ajunge la degetele de la picioare și a le atinge. Odată degetele de la picioare atinse, buburuzele zboară spre cer, iar copilul trebuie să îți ridice brațele în poziție verticală, deasupra capului. Pentru a finaliza acest exercițiu, este suficient ca micuțul să deschidă lateral brațele, până la sol.   

Încurajează-l să repete acest exercițiu de 4 ori, pe motiv că sunt mai mult buburuze care așteaptă să își ia zborul! În scopul de a amplifica acest exercițiu și întinderea mușchilor ischiogambieri, poți să îi propui să se întindă și să dea un pupic fiecărui genunchi. 

Unselected
EXERCIȚII AMUZANTE DE STRETCHING PENTRU COPII

Exercițiul nr.4: provocarea picioarelor (întinderea mușchilor lanțului posterior)

În aceeași poziție ca la exercițiul nr.3, copilul trebuie să încerce să își prindă piciorul drept cu mâna dreaptă, ținând spatele cât mai drept posibil și piciorul întins. Dacă această primă provocare este îndeplinită cu succes, copilul trebuie să încerce să ridice piciorul cât mai mult posibil. Încurajează-ți copilașul să îndeplinească și această provocare:  „ Oare cealaltă mână va reuși să ridice piciorul mai sus? Oare piciorul stâng va fi mai sus decât piciorul drept?”. Pentru a diversifica provocările, exercițiul poate fi realizat și apucând piciorul cu mâna opusă și ținând piciorul întins în tot acest timp. Copilul poate repeta același exercițiu cu celălalt picior și aceeași mână, dar și cu mâna opusă.

Unselected
EXERCIȚII AMUZANTE DE STRETCHING PENTRU COPII

Exercițiul nr. 5: toboganul (întinderea cvadricepșilor)

Pentru a realiza acest exercițiu, copilul trebuie să stea întins pe spate, să apropie picioarele de bazin (flexând picioarele și orientând genunchii spre cer) și să-și prindă gleznele cu mâinile.

Apoi, pentru a realiza forma unui tobogan, copilul nu trebuie decât să-și ridice bazinul cât mai sus posibil și să își desprindă partea inferioară a spatelui de sol. Ai grijă ca el să-și mențină bine capul pe sol!

Unselected
EXERCIȚII AMUZANTE DE STRETCHING PENTRU COPII

Exercițiul nr.6: coșulețul (întinderea mușchilor lanțului anterior)    

Pentru a realiza acest exercițiu, copilul trebuie să se întindă pe burtă, să își flexeze picioarele și să-și prindă laba piciorului cu mâinile , astfel încât partea superioară a corpului să se desprindă de pe sol.

Dacă copilul nu se simte confortabil în această poziție, îi puteți propune să își prindă gleznele și să se balanseze în față și în spate, dar fără a forța mișcarea.

Cu picioarele întinse și rămânând întins pe burtă, copilul se poate ridica de pe sol folosindu-se doar de mâini, menținând brațele întinse și umerii în poziție joasă .

Dacă nu se simte bine în această poziție, copilul îți poate flexa picioarele, astfel încât să-și atingă capul cu picioarele .

După ce a realizat aceste mișcări, pentru a lua o pauză și a își relaxa mușchii spatelui, copilul se poate așeza în poziția oului, așezat pe călcâi, cu capul pe sol și mâinile pe lângă corp 

Unselected
EXERCIȚII AMUZANTE DE STRETCHING PENTRU COPII

Exercițiul nr.7: vaporașul pe apă (învățarea șpagatului)  

Aceste ultime două exerciții pot fi realizate în 2, pentru a împărtăși un moment artistic plăcut!

În primul rând, poziționați-vă cu picioarele întinse în fiecare parte, în poziție de șpagat, având grijă să rămâneți față în față și să păstrați tălpile lipite de cele ale partenerului. Apoi, luați-vă de mâini și aplecați-vă în față și în spate, menținând picioarele întinse.

Astfel, copilul va învăța să facă șpagatul, va fi mândru și fericit să vă arate această mișcare emblematică pentru dans!

Unselected
EXERCIȚII AMUZANTE DE STRETCHING PENTRU COPII

Exercițiul nr.8: turnul eiffel (întinderea mușchilor întregului lanț posterior)

Rămânând față în față, luați-vă de mâini și lipiți-vă tălpile unele de altele. În această poziție, amândoi sau doar copilul, întindeți-vă picioarele în sus. Stabiliți-vă câte provocări pe care să le duceți la îndeplinire! Ce-ar fi să ținem Turnul Eiffel în picioare timp de 10 secunde? Probabil că exercițiul se va termina cu o prăbușire amuzantă pe sol și o doză mare de râs!

Sperăm că vei petrece și tu momente plăcute cu micul/micii tăi dansatori și că nu vei ezita să împărtășești cu noi, pe rețelele de socializare, momentele voastre sportive, utilizând hastag-ul #sportacasă.